2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 [GVGN]F91討論區
返回列表 發新帖 回覆
go

[GVGN]F91討論區

F91 GUNDAM FORMULA NINETY ONE F91
COST:2000 耐:500 盾:○ 變形:X 換裝:○

A:雷射槍 彈數7 傷害80 標準BR

AB:火箭筒 彈數3 傷害85 與前作一樣捉落地推薦

AC:換裝 同V2一樣ND可能

BC:MEPE RELORD大約30秒

B:
地N格:與前作相同 傷害141 N->N
較少機會用到

空N格:與前作相同 傷害186 N->N->N
F91主力格之一,傷害大

橫格~右入力:前作地STEP格 傷害134 右橫->N
         左入力:前作空STEP格 傷害134 左橫->N
F91主力格之二,左橫對上下修正大,發生快;右橫較追

BD前格:前作BD格,今作可以擋橫向黎既射擊
被槍打中時唔會好似起盾中咁停一下,會就咁消去個支槍繼續突進
傷害125 BD中前

V.S.B.R.

A:雷射炮 彈數6 傷害100

CA:雷射炮齊發 傷害135
誘導、判定比A大,CA時間快了比起A更高火力與命中率,V.S.B.R.中主力射擊
不太有意義也提一下,同前作一樣MEPE中係可以連射

AB:豆 彈數50 傷害5(1HIT)

B:地雷(?)設置 傷害95

AC:換裝 同V2一樣ND可能

BC:MEPE RELORD大約30秒

ASS: 傷害36 彈數5
由於一開始就會係自機旁開一槍,用處大幅提升

☆關於盾:起盾沒有了派生槍,剩下派生格;
而起盾因為不能ND關係,可以運用派生格,之後就可以ND取消。
但若想長檔既話可以就咁放置。另外,在起盾時可以用ASS黎取消硬直。
而擋格成功時馬上ASS取消應該係必中,之後便可以ND追擊。

☆MEPE:唯一同前作唔同係一開始彈數0,需RELOAD。
雷射槍/炮變成可以就咁連射,小心彈切
唔ND駁格雖不扣boost但好易被救機,不建議使用;
故MEPE中時只要當成短時間迴避力上升就可以。
但由於MEPE中會變成兩倍傷害,MEPE中需冷靜應對,避免撞格。

COMBO(>係ND ->唔ND就咁接)

BR>(->)BL 傷害106(135)
BR>BR 傷害136
BR>BR>BR 傷害168
BR>空NNN 傷害197
BR>橫N>BR 傷害172(比↑較難救,尾BR斜ND安定)

BL>(->)BR 傷害109(113)
BL(1HIT)>空NNN(>BR) 傷害167(180)

地N>空NNN 傷害196
地NN>左NN>BR 傷害243(通常MODE最高傷害)

空N>空NNN(>BR) 傷害190(200)
空NN>空NNN 傷害236(主力,但較易被救機)
空NNN一段>空NNN 傷害238
空NN>橫NN>BR 傷害218(移動大)

橫NN>橫NN 傷害184 (左橫較安定)
左橫NN>BR 傷害164
左橫N>盾格>BR 傷害218(橫格起手最高傷害)
右橫N>空NNN 傷害199

BD格>空NNN 傷害201

MEPE發動中
空NN->地NN->(>)BR 傷害226(241) ND BR比較不穩定
空NN->BD格->地NN->BR 傷害224
空NN->左橫>BR 205

☆以上傷害係DM2(最大DM8,每加約10修害等於1DM)時既傷害(部份轉自WIKI),只供參考,實際傷害各機鋪都唔同

用後感:同大部份既機一樣機動高左,boost量依然唔錯
ASS會先係F91機旁射1發,再飛前射,起手速度一般,用黎擋人地格、進攻都唔錯
雷射槍RELORD快左,唔洗好似前作咁太就住黎射,不過當然唔可以9射啦XD
火箭筒捉落地依然一流,雷射槍唔夠既時侯可以多用
另2連BR既傷害同BR+BL既傷害係差唔多,無boost連槍既時侯可以接BL
而有左ND既關係,V.S.B.R.實用左唔少
今集會用V.S.B.R.大多都係支援友機,基本多捉落地果下大硬直,救友機便可
另V.S.B.R.無格既關係,比人埋身唔好再諗住捉佢硬直,馬上換裝再ND就可以有返自保能力
而格方面,起手一般,追得短左,2000機黎講都幾好撞
最重要係格鬥時間短,必要時仲可以唔打全套,收得快
至於MEPE係槍林彈雨既今集依然好用,但駁格要小心今集有ND救機會易左,就算MEPE中都最好ND黎駁..
而我覺得最重要既係迴避力大升,通常都無咩邊個捉到你(小心既話)
故要留意ASS同一直製殘影,MEPE左既話都係建議快格會好,唔係比人救到機既話真係會溶..

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
無極~ + 50 支持你!下次繼續^_^
kaijacky + 2 支持你!下次繼續^3^

總評分:  威望 + 50  Good + 2   查看全部評分

F91 我覺得好好用,,除左又係少血之外-.-
槍個方面都夠用
而且轉左槍MODE 可1野打DOWN人,呢招打故事好好用,令佢做到大機既支援能力
而且MEPE 亦都可能令佢冇甘易死,只要你STEP既話

原帖由 drunkenkid 於 2009-4-8 07:39 PM 發表
F91 我覺得好好用,,除左又係少血之外-.-
槍個方面都夠用
而且轉左槍MODE 可1野打DOWN人,呢招打故事好好用,令佢做到大機既支援能力
而且MEPE 亦都可能令佢冇甘易死,只要你STEP既話

F91今集黎講我覺得打支援既話先發揮到佢依家既能力~

上集血500我已經覺得夠用~今集500問題唔大(機動大升)

槍彈數方面已經唔係問題~V.S.B.R.可以1下打DOWN~傷害會比連A槍低但較安全~支援大機一流

最重要係MEPE~發動中差唔多100%迴避(有人捉到既話話比我知~我睇黎做參考)

可以令大機先落既機率提升~大機落1部後攻番少少會好o的~不過都係要打得小心~

始終自己第2部落黎無MEPE護身加OVER COST得返250血~好易比人放曬~

F91而家TEAM中/大機打故事要去到第7版都5係太難-.-""
我諗緊曉+ F91應該都幾好玩

回復 4# drunkenkid 的帖子

GVGN個故事易過GVG..要爆機唔難~

曉+F91..我諗會唔錯~不過攻守一轉得唔好就好傷..

我到依家為止都係覺得拍F.IM/V2最好..其他少拍唔清楚會有咩效果..QQ

曉+F91 我相信好大機都係F91會做左主攻= ="""
V2 有機會我都想試下用-.-"
我係怕會累左格離個人= ="
有好多大機我都想試下用,但而家又甘貴,有排先等到佢減價

回復 6# drunkenkid 的帖子

BR modeF91+不知火曉..可行的樣子~下次試下先

V2..可以話大幅強化了~用槍做主導..格唔係咁好用~護身用就好

我都有幾部想練..不過等練熟F91先~

岩岩去左玩30蚊-.-"
同人挑機都贏左好多場-.-"
但係今集重炮手勁左好多,D豆豆屈到我死下死下-.-"
搞到我輸左2次
佢地個TEAM係 AS DUAL 同重炮手,都OK勁-.-"(我覺得)
如果5係有F91炮MODE拉住重炮手,我諗我輸左好多場

原帖由 drunkenkid 於 2009-4-10 12:36 PM 發表
岩岩去左玩30蚊-.-"
同人挑機都贏左好多場-.-"
但係今集重炮手勁左好多,D豆豆屈到我死下死下-.-"
搞到我輸左2次
佢地個TEAM係 AS DUAL 同重炮手,都OK勁-.-"(我覺得)
如果5係有F91炮MODE拉住重炮手,我諗我輸左好 ...

一路都係用f91嗎?PART咩機?

重炮手我未試過打..但係聽人講o的豆弱左..

AS&重炮手既話..個人覺得唔難打呢..

我會主攻部AS..係F91既機動性下..AS唔會咁走到..

呢個情況多用BR MODE會好o的~重炮有ass檔炮..就咁射部as又唔多痛..

另外..你係邊度打開?

我有時會用華沙哥= =""
因為自問對華沙哥D格既距離都有一定既信心,但要FD護我先得= ="因為格既時間大長,但相對中距離開格會好大機會中
我FD通常用百式,
我係甘勇字當頭衝左入去,FD 就佢汁死雞開大炮 Orz
我暫時都5係好識點樣打重炮手-.-" 佢 個ASS再+ ND 消左我5少槍,仲有直升機打法 好勁
我暫時都係去左荃灣金禾多~

回復 10# drunkenkid 的帖子

華沙哥格得好慢..都係打射擊好o的(?)又或者快格..有機會先打一set痛既~

有百式護..可以好放心咁衝..XD

真係未試過打重炮手..答唔到你Orz

我都係荃金打開~但係好少見有人係用f91同華沙哥既..(我係打早上至下午時段XD)

@@我尋日朝早10點零有去到 坐最近收銀個 4台既TEAM B機~~~
我通常都係玩朝早多,個度1到下午就好多挑機-.-"
我最中意用D冇乜人用既機XD
如果你下次見到個人好樣衰而又係用F91OR華沙哥既話,個人就係我了=]

回復 12# drunkenkid 的帖子

但係我好少見朝早有人用f91/華沙哥..

我平時都係打裡面果4部~你見到唔靚仲係要係帶著眼鏡既應該係我..

今朝係vz打左陣..f91真係打支援好得XD

另外..明白到MEPE中唔係萬能..MEPE左玩格..點知人地同我撞格

跟住比人射DOWN左..重傷..Orz

以後MEPE中都係比平時更加冷靜好o的..

MEPE 我開左都係為左避槍多過走去格= =""

原帖由 YMK 於 2009-4-13 10:06 AM 發表
MEPE 我開左都係為左避槍多過走去格= =

只係試下開左打格會點而已..證實左係好危險

MEPE 開格今集實在博5過-.-
D格好似全部高攻左5少
F91D血又甘"多"-.-

原帖由 YMK 於 2009-4-13 05:22 PM 發表
MEPE 開格今集實在博5過-.-
D格好似全部高攻左5少
F91D血又甘"多"-.-

正確黎講係槍同格傷害都低左~

不過有ND關係..要被人命中唔難..

MEPE真係開槍好過..安全先開格~情況得既放生埋佢

=========================================
頭POST更新

另外一條唔錯值得參考既F91片(可惜唔係F91視點) 片源niconico

唉0.0
今集好似玩玩下都無乜分別-.-
希望快D再出D新機用下0.0

原帖由 YMK 於 2009-4-14 11:59 AM 發表
唉0.0
今集好似玩玩下都無乜分別-.-
希望快D再出D新機用下0.0

好主觀既問題..同以前既作品比GVGN分別好大的說..

我想玩既機都未練好..依家勉強黎講得F91一部用得唔錯..

唉-.-可能暫時玩法同GVG一樣,未識點NB博招,搞到而家同GVG個時冇乜分別
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 02:07 AM , Processed in 0.038272 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存