2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 [轉貼] 日常基本保養 (3-step) 種類介紹~
返回列表 發新帖 回覆
go

[美容-分享] [轉貼] 日常基本保養 (3-step) 種類介紹~

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

發現到好blog~轉貼一兩篇先~
大家都可以入去睇下尋下寶=p
當然有野都可以係度問啦~

http://www.wretch.cc/blog/katykissbo/9296196
已有 1 人評分Good 收起 理由
缺心情 + 3 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 3   查看全部評分

W0W
好正.真系.
THZ SHARING.

oh~good~
最簡單既潔面三部曲~~
易明又簡單~

真係好勁~
連我一些不懂的,都有打出來,真好~

可惜...我懂得了,還是沒錢買新的護膚品=.=....

原帖由 缺心情 於 2009-7-23 01:06 AM 發表
真係好勁~
連我一些不懂的,都有打出來,真好~

可惜...我懂得了,還是沒錢買新的護膚品=.=....

台灣人真係好有心機寫blog~
曾經我都有諗過寫下blog~用我放落forum既時間都應該足夠用黎經營一個blog~
但我似乎鍾意forum呢種互動多d

原帖由 小sion子 於 2009-7-23 01:46 發表

台灣人真係好有心機寫blog~
曾經我都有諗過寫下blog~用我放落forum既時間都應該足夠用黎經營一個blog~
但我似乎鍾意forum呢種互動多d

我都同意。
blog好多人都係睇完就算,都唔會點留言。

原帖由 缺心情 於 2009-7-24 02:00 AM 發表

我都同意。
blog好多人都係睇完就算,都唔會點留言。

唔~我無咁鍾意既會係.....blog留言的話, 多數都係留言者A同blog主對話(一對一), 留言者B同blog主對話, 留言者C....好似係好多個一對一, 互不相干咁~
但討論區就會同時聽到唔同既聲音, 留言者A同阿BCDE都可以有互動~=)

學到好多野 ~~
但係part1 同part 3 果到..有d問題...
洗面除左早晚之外..洗得多會唔會對皮膚唔好..(用緊潔面泡
所講既 潤膚產品 其實泛指係邊一d...?
成日生暗倉 但係唔知自己咩類型皮膚 又有咩潤膚產品 可以用呢~?
依家都有茶開 消炎既精華..同埋 有用礦泉水面膜敷面..重有化妝水咁..
加加埋埋連埋潤膚產品既話 d步驟大概 係點先岩呀?
唔用礦泉水面膜既話 有冇其他 無咁昂貴又比較好既方法代替呢?
唔該晒~ 好多問題xdd

真係幾好~好簡單easy to follow!

原帖由 charleneforever 於 09-12-3 09:35 PM 發表
學到好多野 ~~
但係part1 同part 3 果到..有d問題...
洗面除左早晚之外..洗得多會唔會對皮膚唔好..(用緊潔面泡
所講既 潤膚產品 其實泛指係邊一d...?
成日生暗倉 但係唔知自己咩類型皮膚 又有咩潤膚產品 可以用呢~?
依家都有茶開 消炎既精華..同埋 有用礦泉水面膜敷面..重有化妝水咁..
加加埋埋連埋潤膚產品既話 d步驟大概 係點先岩呀?
唔用礦泉水面膜既話 有冇其他 無咁昂貴又比較好既方法代替呢?
唔該晒~ 好多問題xdd

如果用洗面產品洗多過三次的話, 就好容易造成過度清潔, 咁會刺激皮膚分泌更加多既油脂~
尤其潔面泡既潔力比較強, 最好真係用早晚各一次好了~

潤膚方面呢~如果皮膚本身油脂分泌都相當唔錯(簡單黎講, 如果你而家咁既天氣都唔覺得乾、無甩皮, 本身油脂分泌應該都幾旺盛@x@), 咁可以用d不含油份既lotion或者甚至gel狀補濕~
但大多數人應該冬天用返d滋潤少少既lotion/cream會比較好~
而有暗瘡既, 就最好唔好搽咁厚~唔好焗住d粒粒~

消炎既精華.....如果係暗瘡膏類的話, 都係老生常談, 唔好成日用, 盡量搽得少次數、少份量、小範圍
唔係搽落去收乾粒暗瘡個d就無咩所謂~
次序方面應該係洗面→礦泉水mask→化妝水→消炎精華→潤膚(gel/lotion/cream)
比較唔肯定既會係消炎精華會唔會放係化妝水前, 呢個你應該睇睇你支消炎精華既使用說明~

我個人會認為而你上述既護膚品, 礦泉水面膜對你既得益應該係微乎其微=_=
主要係因為......洗面唔會幫你補水, 礦泉水mask唔算有營養, 只算係補水; 化妝水要視乎你用邊隻, 但主要都係補水, 唔會話太著重係水之上~
而且消炎精華一類一個唔好彩可能反而會用得越來越乾~
所以(尤其冬天)最大問題係補左水都好快流失, 同無補無咩分別; 如果你係任由塊面濕濕地再風乾的話, 係風乾既過程仲可能帶走皮膚本身既水份添~
所以寧願你唔敷礦泉水/其他補濕mask, 唔搽消炎精華, 都唔好唔做返滋潤皮膚鎖住水份呢個步驟喔.......

原帖由 小sion子 於 09-12-4 05:09 AM 發表

如果用洗面產品洗多過三次的話, 就好容易造成過度清潔, 咁會刺激皮膚分泌更加多既油脂~
尤其潔面泡既潔力比較強, 最好真係用早晚各一次好了~

潤膚方面呢~如果皮膚本身油脂分泌都相當唔錯(簡單黎講, 如果你而家 ...

而家d 天氣..會覺得乾 有d甩皮嫁...但係有暗倉 唔係因為油脂分泌過多形成?
咁係咪都係要揀番d 不含油份嫁?
依家用緊曼秀 雷敦果隻暗倉洗面泡泡...同埋o'slee 既玫瑰果美肌水..
但睇你既評價好似都唔係好好...有冇d覺得唔錯o岩男仔用既潔面 補水 鎖水產品 介紹下呢@@
唔該晒 小sion子.....

十週年勳章(賀詞)

Fancl隻潔面粉好5好用架

原帖由 charleneforever 於 09-12-4 09:28 AM 發表

而家d 天氣..會覺得乾 有d甩皮嫁...但係有暗倉 唔係因為油脂分泌過多形成?
咁係咪都係要揀番d 不含油份嫁?
依家用緊曼秀 雷敦果隻暗倉洗面泡泡...同埋o'slee 既玫瑰果美肌水..
但睇你既評價好似都唔係好好...有冇d覺得唔錯o岩男仔用既潔面 補水 鎖水產品 介紹下呢@@
唔該晒 小sion子.....

暗瘡係毛囊發炎~多數都係因為毛孔閉塞而谷住左, 之後發炎所以會紅會腫~
咁閉塞呢, 可以係毛孔唔暢通, 無辦法正常排出油脂, 亦可以係有污垢/死皮等等阻塞毛孔~
所以的確係要減少油脂分泌, 同時污垢同死皮都要清理妥當~

但係油脂係皮膚本身分泌出黎保護皮膚同鎖住水份既~油脂並唔係一味係"衰野"要徹底剷除~適當既油脂係可以抗敏感同抗衰老既~同埋阻止水份散失~
如果缺水, 皮膚反而會分泌更多油脂去嘗試滋潤皮膚, 同埋鎖住僅餘既水份~
因此呢, 你要幫皮膚補濕之餘, 皮膚都應該要做到鎖水~所以洗面產品其實唔應該洗到塊面乾爭爭全部油脂洗走晒~應該洗走多餘既油脂, 洗完係乾淨但唔緊繃咁就為之適合了~
尤其冬天天氣乾燥d, 所以多數會用d潤d既野黎滋潤同鎖水~
至於係咪要不含油份呢......就視乎對你黎講夠唔夠潤了~畢竟有油份既lotion/cream既補濕鎖水功能係好d既~
而且你話你都會乾都會甩皮, 我會建議你有暗瘡既地方搽薄d~好過全面都用一隻唔夠潤既野~
甚至可以有暗瘡既地方用隻清爽d既gel, 然後其他面頰位呀、唇邊個d地方就用隻潤d既lotion/cream~

O'slee既美肌水呢排既天氣用應該會好d~我夏天用就覺得好lup~另外補濕鎖水你可以考慮下最近阿sa賣廣告賣得好行既neutrogena hydra boost系列~
或者l'oreal既hydrafresh系列我都覺得幾唔錯~最近萬寧有個set賣佢既補濕精華+新出既補濕mask $177.9, 其實我都幾心動 (不過我存貨太多了>.<要忍手>.<"")
或者不如你講下你預幾多budget, 同埋想買/換d咩product?.?

原帖由 EVO-MC 於 09-12-4 12:36 PM 發表
Fancl隻潔面粉好5好用架

我用過無咩大感覺~都ok既~
不過唔鍾意佢貴同細支同快到期~oo~"

原帖由 小sion子 於 09-12-4 03:40 PM 發表

暗瘡係毛囊發炎~多數都係因為毛孔閉塞而谷住左, 之後發炎所以會紅會腫~
咁閉塞呢, 可以係毛孔唔暢通, 無辦法正常排出油脂, 亦可以係有污垢/死皮等等阻塞毛孔~
所以的確係要減少油脂分泌, 同時污垢同死皮都要清理 ...

預算2~3百蚊到....想買住最基本果3樣先 唔洗太深入~
就..洗面 化妝水 同鎖水既潤膚霜..
剛先睇過l'oreal既hydrafresh系列(未睇到價錢)同neutrogena 果個hydra boost系列 好似幾好 幾齊...但用晒好似貴左D..
淨係買用潔面泡 保濕液 同保濕凝露 咁得唔得嫁..~ 同埋見neutrogena 佢個保濕凝露 話係不含油份..咁係咪要買多種潤D既cream/loction  同佢一齊用呢??
你又覺得邊種好用d...效果同價錢 各方面 0.0~
呀呀..重有個問題想問下..如果平時無熱/運動  耐左鼻呀果D 出油..係咪姐係用緊既補濕產品唔好..呢個時候係咪應該用吸油紙? 但會唔會愈吸愈多油呢 ~?
THX

十週年勳章(賀詞)

原帖由 charleneforever 於 09-12-5 00:10 發表

剛先睇過l'oreal既hydrafresh系列(未睇到價錢)同neutrogena 果個hydra boost系列 好似幾好 幾齊...但用晒好似貴左D..
淨係 ...

我試過...5好用架

原帖由 charleneforever 於 09-12-5 12:10 AM 發表
淨係買用潔面泡 保濕液 同保濕凝露 咁得唔得嫁..~ 同埋見neutrogena 佢個保濕凝露 話係不含油份..咁係咪要買多種潤D既cream/loction  同佢一齊用呢??
你又覺得邊種好用d...效果同價錢 各方面 0.0~
呀呀..重有個問題想問下..如果平時無熱/運動  耐左鼻呀果D 出油..係咪姐係用緊既補濕產品唔好..呢個時候係咪應該用吸油紙? 但會唔會愈吸愈多油呢 ~?
THX

無話唔得既~其實我甚至覺得既然你有洗面有toner, 淨係買佢個補濕gel用住先囉~等到手邊d野用完先買其他仲好添~一來唔好浪費~二來攤長黎買經濟負擔細d~cc
不過neutrogena hydra boost而家應該係做緊promo, print佢張coupon去買滿$200減$50~
而l'oreal hydrafresh就之前講過~個精華+mask set都幾平(我今日仲要見到買兩件再八折.....=_=)
同埋萬寧呢兩三日應該係做緊護膚品七五折?.? 不過佢地有無得平我就無留意~

你試左隻補濕gel夠唔夠先~唔夠先再諗加野~
hydra boost我淨係試過上手~無試過上面~所以比較唔到~hydrafresh我就幾鍾意既~皮膚健健康康既時候用佢都幾ok幾舒服 (但我試過敏感既時候搽會"拿"到喊=_=")
所以我諗如果係敏感肌都要諗諗先好買~

其實t字位人人都會出油多d的~如果係熱/運動出汗出油就更加正常~所以唔係話有油就係補濕唔夠好 (無油仲慘.....)
不過只係會唔會太多, 或者多到反晒光可以煎蛋炒菜咁, 有礙觀瞻的話, 咁就要諗諗點樣減少出油, 而補濕係其中一個方法~補油/鎖水係另一個方法~

用唔用吸油紙我就覺得睇你覺唔覺得礙眼, 例如有化妝既, 出左油個妝溶晒會好顯眼, 所以通常都會吸油兼補濕, 然後補妝; 但如果你又唔係要會佳人唔係要見客, 咁我就覺得好隨你自己喜歡~
如果用得太密都會令皮膚太乾既, 所以怕的話最好之後用少少補濕噴霧補補水~再用紙巾印乾~
通常我就會係過左"兩次洗面之間既中間"之後先用面油紙~例如朝早化左妝的話我多數到左黃昏先會用面油紙~

買左隻補濕gel...陣味 好似都唔係太濃姐...個感覺幾舒服..
夠唔夠用 係點分嫁...(完全外行= =

題外話...

見你話 lush mint mask 幾好用...重可以去暗倉印 0.0..
想順便清下d黑頭....
但唔知依家 有暗瘡 用唔用得呢d 深層清潔mask @@...

用完之後d 黑頭係咪會浮晒上面...跟住要點清理呀 0.0~
清完之後 係咪又要敷番補濕mask  化妝水咁?...
化妝水 係咪要買過d 收毛孔既呢.. thxxxxx

原帖由 charleneforever 於 09-12-7 11:24 PM 發表
買左隻補濕gel...陣味 好似都唔係太濃姐...個感覺幾舒服..
夠唔夠用 係點分嫁...(完全外行= =

題外話...

見你話 lush mint mask 幾好用...重可以去暗倉印 0.0..
想順便清下d黑頭....
但唔知依家 有暗瘡 用唔用得呢d 深層清潔mask @@...

用完之後d 黑頭係咪會浮晒上面...跟住要點清理呀 0.0~
清完之後 係咪又要敷番補濕mask  化妝水咁?...
化妝水 係咪要買過d 收毛孔既呢.. thxxxxx

簡單黎講就係你塊面仲有無緊繃既感覺(唔止係剛剛搽完既時候, 係指之後過左一排會唔會又乾返覺得緊繃~), 同埋出油會唔會慢左、少左~
最理想可以令到塊面唔再反光就perfect了~~

有暗瘡用得呀~仲可以消炎添~佢對暗瘡有d收斂作用的~
黑頭浮出黎之後可以用指甲輕力推佢出黎~就好似唧暗瘡咁不過請小心輕手~
之後敷返補濕mask係好孩子喔~

我自己就覺得所有化妝水或多或少都有收歛毛孔既作用既~所以如果我要收毛孔, 我會倒濕全張化妝棉(唔好慳, 起碼要全張都透~但唔駛滴晒水咁), 之後敷係想收細毛孔, 或者特別乾既地方3-5分鐘~
其實呢種lotion mask對於調整皮膚狀態都幾幫得手~有時買樽平既toner加面膜紙/可以搣開好多層既化妝棉用黎全面敷就經濟過買mask~
建議用無酒精toner~

原帖由 小sion子 於 09-12-8 02:32 AM 發表

簡單黎講就係你塊面仲有無緊繃既感覺(唔止係剛剛搽完既時候, 係指之後過左一排會唔會又乾返覺得緊繃~), 同埋出油會唔會慢左、少左~
最理想可以令到塊面唔再反光就perfect了~~

有暗瘡用得呀~仲可以消炎添~佢對暗 ...

用左幾日平補濕gel...但好似 夜晚用完 第2朝 摸下 個鼻又係好多油 0.0~
有時朝早用完 冇幾個鐘 又係咁..係咪唔夠用..但係就冇緊繃既感覺..d油會唔會塞住d 毛孔嫁~~

..今日買左平薄荷mask...個sales 話 有黑頭既地方 敷完 大力d打圈就得...
之後唔洗用手指推?? 佢話會整到d毛孔 愈黎愈大...咁唔唧係咪會 整唔乾淨@@..
如果唧完 會唧左d咩樣既野出黎 先叫岩= = 之後就咁沖番水就得 @@?
清洗完之後 係咪敷補濕mask 跟住再 爽膚水敷喔~?
如果薄荷mask 敷晒成塊面 係咪  爽膚水都要~?
同埋呢佢話要厚敷先有效..厚敷係幾厚先夠呀....呢d面膜 又幾耐用一次好呢...??
唔記得問 xd...有邊隻補濕 mask 又好用嫁 @@ 最好唔好太貴 ..50~150蚊到..
thx~~ 又好多問題xd

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 01:28 PM , Processed in 0.039719 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存