2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
go

開機聲長響..

我部電腦唔知搞咩鬼..
有時HAND機...重開又「嘟~~~~~~~」幾秒(平時開機嘟長D)...開唔到..
我用GTS250 512MB...2GB ADATA 1333...AMD 635..
gigabyte 74G唔知詳細型號..--..M.ATX黎.
我個FD檢查過全部接好.(呢個AC我FD借俾我).
我想問c hing我部機有咩問題??

十週年勳章(賀詞)

有問題個陣的聲
係連續短響 連續長響 定係 唔停的響?

原帖由 美人魚暗之惡魔 於 10-11-20 07:22 PM 發表
有問題個陣的聲
係連續短響 連續長響 定係 唔停的響?

長響1秒到再連響幾聲..

原帖由 雲一0一 於 10-11-20 07:21 PM 發表
http://www.google.com.hk/search? ... CA&ved=0CAwQpwU

..有咩用?唔識--

原帖由 雲一0一 於 10-11-20 07:21 PM 發表
http://www.google.com.hk/search? ... CA&ved=0CAwQpwU

1 long, 2 short         Failure in video system         An error was encountered in the video BIOS ROM, or a horizontal retrace failure has been encountered
1 long, 3 short         Memory test failure         A fault has been detected in memory above 64KB
應該係呢兩個其中一個...
仲有...我係開龍之谷玩既時候先會咁..
其他GAME好少發生...有次玩COD都係咁...

應該係顯卡問題
試下用furmark 燒卡 睇下有冇reboot
同埋最高溫度係幾多

原帖由 美人魚暗之惡魔 於 10-11-20 10:05 PM 發表
應該係顯卡問題
試下用furmark 燒卡 睇下有冇reboot
同埋最高溫度係幾多

唔敢--
平時都50度
打機就60幾度
砌既時候條友一定fake我

BIOS聲音判斷

Award
1短音       系統啟動正常
2短音       CMOS設定錯誤
1長音1短音     DRAM或主機板錯誤
1長音2短音     顯示錯誤(顯示器或顯示卡)
1長音3短音     鍵盤控制器錯誤
1長音9短音     主機板Flash RAM或EPROM錯誤(BIOS損壞)
不斷地響(長音)   DRAM沒插好或損壞
不斷地響      電源,顯示器未和顯示卡連接好
重覆短響      電源有問題

◎Phoenix
1短        系統啟動正常
1短1短1短      系統開機初始化失敗
1短1短2短     主機板錯誤
1短1短3短     CMOS或電池失效
1短1短4短      ROM BIOS校驗錯誤
1短4短3短     EISA時序器錯誤
1短3短1短     RAM復新錯誤
3短1短2短      主DMA暫存器錯誤
3短1短3短     主中斷處理暫存器錯誤
3短2短4短     主機板鍵盤控制器錯誤
3短4短2短      顯示錯誤(顯示器或顯示卡)
4短2短2短     關機錯誤
4短4短1短      串列埠錯誤
4短4短2短      並列埠錯誤

AMI BIOS

嗶聲數目
 代表的意義
1:  記憶體充電失效

2:  記憶體同位元檢查錯誤

3:  前 64K 記憶區段檢測失敗
4:  系統計時器失效
5:  處理器錯誤
6:  鍵盤控制器8024.A20位址線錯誤
7:  處理器發生異常中斷
8:  顯示卡未裝妥或視訊記憶體存取錯誤
9:  ROM BIOS 檢查錯誤
10:  CMOS shutdown 暫存器存取錯誤
11:  外部快取錯誤

c hing我而家開唔到機呀

原帖由 ericheung96 於 10-11-21 12:19 PM 發表
c hing我而家開唔到機呀

點開唔到?
冇畫面?
唔着?
定點?

應該係 display card 就快瓜。依家可能開多幾次都開到機,遲d直情會機都開唔到架啦。

自已經驗
我o個時打打下機、直頭花屏死機。(張卡就咁玩完)
龍之谷可能比cod要求更高,張卡頂唔順、所以比較快見效。

十週年勳章(賀詞)

唔係咁快死卡掛
拎俾fd試下la
或者直接拎去保
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 04:41 PM , Processed in 0.102586 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存