2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 遊戲貼圖及影片區 近日有好多人表示想拍片, 所以寫一篇流程比大家參考(08/ ...
go

近日有好多人表示想拍片, 所以寫一篇流程比大家參考(08/11/2011更新拍片程式)

小弟整呢一篇文只係出於興趣, 拍片都係為興趣
而小弟既執片既技術也只屬學生作品級數, 所以好多野其實都只係識皮毛
不過如果有任何問題亦歡迎係呢度提出
直接切入正題吧

http://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=07778&sn=329538&author=Renian1987
相信呢一篇拍片教學都有人睇過, 由於本人很懶, 所以呢篇作為初接觸拍片既人參考

http://forum.gamer.com.tw/C.php? ... =19299&tnum=146
另附上另一篇巴哈教學

不過小弟拍片係用fraps黎拍, 所以有少少出入, 其實大同小異

(23/04/2011更新項目)
1. 將重要步驟編碼 , 新增目錄, 方便搜尋
2. 匯出影片大小方法加入

--------------------------------我是不能吃的分隔線--------------------------------
用Ctrl + F 打上#1-8可以到達相關步驟

序: 軟件介紹 - ADOBE PREMIERE PRO CS3

#1:專案指南

#2:專案設定

#3:軟件介面簡介

#4:聲軌相關

#5:製作電影檔案

#6:匯出設定指南

#7:Quick Time Pro縮片指南

#8:上載影片網站簡介&指南
--------------------------------我是不能吃的分隔線--------------------------------

但小弟今日介紹另一種for剪片用既軟件
adobe premiere pro cs3
我亦預計會有人問邊度有
所以我都upload一次出黎
心眼1lv :
http://www.mediafire.com/?2d0ys9gd5whkb6p
另外fraps 跟 dxtory的載點
心眼1lv :
http://hi.baidu.com/yuwobixing/blog/item/6bb74d51327df00a377abe41.html
http://www.ayxz.com/soft/16857.htm

--------------------------------請不要吃分隔線--------------------------------

好啦, 依家開始講一講premiere pro
只要大家一入premiere pro 你就會見到以下畫面

#1 第一次用既話, 首先跟住紅框指示, 開新專案

然後彈左個視窗出黎, widescreen即係16:9寬屏, standard唔解釋太多, 一般建議用standard

#2 之後揀自訂設定會有以下表格
通常行dv pal都夠應付一般製片需要, timebase 25fps亦都係正常舊電視行緊既格式, 所以夠用, 當然你鍾意可以教高d, 不過條片容量亦會增加
pixel ratio即係螢幕比例, 1.067即係平時4:3, 另外一個就係16:9
最後audio 既sample rate 一般cd係行192kbps& 44100Hz, 睇個人需要, 網上既短片44100其實已經夠用
好, SETTING大致上係得呢幾樣野要注意

#3 之後落黎就係我地既主菜, 介面
我用紅框分左3部分
1. 素材區 : 呢區就係放你想整既短片同聲音既區域, 放左上去之後就可以準備編輯動作
2. 即時預覽成品區 : 呢度會放你最終出街既成品, 基本上係用黎檢查各項製片所需既視窗
3. 剪片區 : 有素材, 當然要有地方比你剪片, 只要將素材掉落黎剪片區, d野就可以任你舞, 右下角亦有一堆剪片工具, 由於小弟懶既關係, 不多講

#4 紅框圈住既呢個係控制音訊既其中一個地方, 對應番音軌, 教大細聲可以係呢度
例如你有國戰緊既人物音效(下稱A)同你想加入既歌曲(下稱B)
例如你唔想首歌太大聲會蓋左人聲, 你就可以將B既音量限制降低, 令到D人聲可以容易D出黎, 呢個就係音訊控制既其中一種用法

#5 好喇, 如果整完條片, 想壓做影片檔, 就可以禁檔案->輸出->電影
之後請禁SETTING

跟住將影片TYPE轉做QUICK TIME, 方便跟手尾

#6 COMPRESSOR請轉做H.264
至於SIZE, 唔好大過自己條片本身啦
RATIO如果想無黑邊就用正方體1.0 (自定影片SIZE既話)
一切搞掂就禁OK SAVE, 之後等成品出黎之後就到下一步, 轉片
Quality部份, 可以令到段片縮細
例如 : 800x500左右 30FPS, 23分鍾左右, 100%質素既片輸出會有6GB左右大小
50%就大概2-3GB島, 你可以自己因住個硬碟黎調教, 如果教到岩岩好, 可以連QUICK TIME PRO個步都慳番

咁呢, premiere pro基本既製片流程就叫做完成
但係條片會變得太大, 而放唔到上網
因為bitrate太高既關係, 所以我地要用quick time pro黎做轉檔工作
quick time pro呢...我就無載點, 自行google一下吧

--------------------------------我是剪片用分隔線--------------------------------

好喇, 條片成功搞掂, 就係時候做最後一步工作, 壓縮到正常大小

#7 跟住d圖做, 就會做到最後既成品

--------------------------------我是上載短片分隔線--------------------------------

#8 整完成品, 當然要upload上網比人睇啦
小弟用開gavie, 所以都推薦, 因為size其實都唔錯, 亦都唔會亂咁整你條片
個人幾喜歡
http://www.gavie.net/index.php

入左去之後, 無id既朋友可以申請一個id先

申請完之後就禁投稿, 佢會問你帳號同密碼, 照打番你申請既就得

入到去禁新規投稿

佢會比個樣你, 我係圖裡面寫左翻譯
自行參考

到最後, 上載你條片就完成喇

全文完

by 2000fun論壇上海.
轉載隨意
圖片請自找上傳空間
and轉載時請注明以上訊息
多謝各位收睇

已有 18 人評分威望 Good 收起 理由
0polarbear0 + 3 有用
fiy + 3 唔記得加分
龜仙人 + 3 你要多謝秒殺新po果個
謝曬 + 2 等我返HM玩下先
khsora + 50 +_+
光軒帝 + 3 唔記得加GOOD -0-
×╳Sky☆〞 + 1 死哂圖 可唔可以更新下
7B! + 3 THANK YOU :)
灰龍 + 2
細路@Feather + 3 精品文章

總評分:  威望 + 80  Good + 43   查看全部評分

玩過星曲WEB

雖然我唔打算拍片-.-
不過我黎支持一下先^_^

支持 我只會上鏡嫁咋x.x
樓仔 維護世界既任務就靠你啦(遺言

拍片用邊隻冇咁LAG?
之前用過Dxtory有少少疾

咁煩嫁咩=口="?

喂 我要上鏡呀\口/

原帖由 光軒帝 於 11-2-27 08:07 PM 發表
拍片用邊隻冇咁LAG?
之前用過Dxtory有少少疾

呢個問題我真係唔清楚, 因為我拍片係依靠部電腦本身既性能, 唔係靠software去輕量化
加上玩fez本身就食一定資源, 如果電腦唔係太好都係會疾疾地, 因為未修剪過既原裝片通常會去到3gb一段, 會不停咁寫資料入硬碟, 所以電腦無番咁上下其實都好難話一定唔會疾
如果講拍片既話其實以我所知有4個左右
fraps, dxtory, amv3, 另外一個係cam studio
至於邊個好用d, 真係要自己用過先知

原帖由 幽天 於 11-2-27 08:28 PM 發表
咁煩嫁咩=口="?

如果只係一般用家, 的確唔需要用到咁複雜既軟件
因為premiere pro其實係for 1d對剪片有一定程度認識既人用
其實我只係比多一個選擇比大家, 除左GOM同movie maker之外, 重有其他可以做剪片
同埋我個方法的確係有少少麻煩, 因為premiere pro其實係用黎整高質素電影都會用到, 即係1080i, 甚至更高清度
所以用完premiere pro整完要加多步去整細條片

如果你對自己整既片有要求, 咁就用進階少少既軟件都唔係咩怪事

另外就係, 其實剪片錄片都非常之食電腦資源, 所以無論入緊片或者匯出短片, 最好都唔好開太多野, 唔係好易死機

原帖由 kennethas 於 11-2-27 08:29 PM 發表
喂 我要上鏡呀\口/

叫A神拍片咪得囉

勤奮的人出現鳥

原帖由 霉乂男 於 11-2-27 09:31 PM 發表
勤奮的人出現鳥

上個禮拜應承左團友教佢地拍片, 尋日放工番到屋企就煲左篇野出黎
諗住吸引下人流同等多d人拍片啦
我諗都係無咩大分別

[quote]原帖由 上海. 於 11-2-27 08:46 PM 發表

呢個問題我真係唔清楚, 因為我拍片係依靠部電腦本身既性能, 唔係靠software去輕量化

太過份了,我要上平機會啊!
唔比我的窮人玩拍片啊!

另想問下電腦要什麼配備啊.....我可能因為底板所限不能UPGRADE CPU了!好像盡左了!
只換DISPLAY CARD作用大嗎?

原帖由 lAAl 於 11-3-4 02:40 PM 發表
[quote]原帖由 上海. 於 11-2-27 08:46 PM 發表

太過份了,我要上平 ...

換display卡影響唔大, 如果唔拍片剩係打機, 換display就無咩問題
最主要係睇cpu, ram同硬碟會唔會負荷過重
當然software設定低少少都可以
例如教低個fps, 將fez個大小縮細等等
拍片都係平有平玩, 貴有貴玩
不過與其拍完出黎先執靚條片, 倒不如一開始就拍條畫質唔差既片來得慳功夫

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 上海. 於 26-2-2011 20:51 發表
小弟整呢一篇文只係出於興趣, 拍片都係為興趣
而小弟既執片既技術也只屬學生作品級數, 所以好多野其實都只係識皮毛
不過如果有任何問題亦歡迎係呢度提出
直接切入正題吧

http://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn ...

未用過依個黎拍片
好似好多步驟bo

原帖由 commander2620 於 11-3-5 12:20 AM 發表

未用過依個黎拍片
好似好多步驟bo

其實步驟就唔多, 如果唔加音樂, 剩係砌番條片 5分鍾都搞得掂
我通常加下音樂, 都係個零鍾島就搞掂
如果係整mad片或者宣傳片, 就唔止上面d步驟咁簡單
首篇教學其實已經深入淺出咁講解左基本既剪片方法
跟住黎做其實同我放上網d片差唔多

十週年勳章(賀詞)

咁樣囉......點算?

原帖由 7B! 於 11-4-4 10:01 PM 發表
咁樣囉......點算?

段片唔岩size
你可以跟住呢幅圖
同埋左下角紅正方形個度, 確認你錄低既片既尺寸, 再去修改專案既影片大細, 就可以教番好個size

十週年勳章(截圖) 十週年勳章(賀詞)

壓完片大約有幾大  ?

原帖由 豪仔v3v 於 11-4-6 07:54 PM 發表
壓完片大約有幾大  ?

25分鍾既片, 用adobe匯出完後大約6GB左右

6GB既片用quick time player再轉一次格式
2000bitrate為例
大約係400mb以內

原帖由 上海. 於 11-4-6 08:00 PM 發表

25分鍾既片, 用adobe匯出完後大約6GB左右

6GB既片用quick time player再轉一次格式
2000bitrate為例
大約係400mb以內

請教你的Quick Time轉格式設定
我用完Format Factory轉, Gavie話唔支援此格式7.7

原帖由 莉莉斯7.7 於 11-5-5 01:38 PM 發表

請教你的Quick Time轉格式設定
我用完Format Factory轉, Gavie話唔支援此格式7.7

可以說一下是轉了哪種嗎?
印象中我用format factory有兩個問題
一是質素參差, 二是轉完多是不成功

原帖由 上海. 於 11-5-5 07:11 PM 發表

可以說一下是轉了哪種嗎?
印象中我用format factory有兩個問題
一是質素參差, 二是轉完多是不成功

我係用wmv轉wmv方法壓縮
9G壓到800mb, 未壓之前係up到ge
條片經Format Factory之後
睇係正常, 但係有d軟件開唔到條片
好唔方便, 所以想轉用Quick Time

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 07:56 AM , Processed in 0.050295 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存