2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔力寶貝2 魔力寶貝2 心得及資料區 ~心得~整理(封, 魔, 傳) (包含日服PK心得及超極端配點) ...
返回列表 發新帖 回覆
go

~心得~整理(封, 魔, 傳) (包含日服PK心得及超極端配點) [複製鏈接]

1. [序]
-   -"因為復活節病左, 所以屈向屋企上網....
大概睇左20段魔力2比賽/打王片段, 30個日/國/台服既網站, 50篇有關封,魔,傳師既日服心得...(由其是日服揭示版...好多野睇)
雖然好多人都同我一樣搜集左好多資料...更有好多人[超越]我睇左既資料...
    wiki描述: 捉寵人前, 寵後, 用遠距離武器以防反擊, 可能要靠使魔削血, 高lv既地方比較其他種類容易捉寵
    本人感想: 參考自國服某一版主心得, 佢有一句講得好岩 => [夠撐到抓到寵就行了, 其他都不用想太多]

2. 物理特化型 (物理特化型)
    日服偏向: STR>VTL>DEX,QUI
    國服偏向: STR>VTL>DEX,QUI
    配點例子: 49 封 70 90 62 0 0
    個人推介: 49 封 73 87 62        0 0       
    (順序為: 等級 職業 體 力 靈 速 精)
    wiki描述: 可按照[士兵特化型配點], 要按照捕捉寵物時既防禦力以及該場地等級去調整配點
    本人感想: 我本身偏好呢種配點, 命中高, 爆擊高, 攻高, 俊敏高, mp都唔低, 唯一最大缺點 = 血少2百幾(足足25%)....防低4x...

3.  後衛型 (後衛型)
    日服偏好: STR>DEX,QUI,MND (有見過有d日服玩家係[極VM] or [極SQ]...用魔法為主仲要練到4x級...日本仔真係好有創意)
    國服偏好: MND≧VIT>QUI (其實即係魔封...)
    配點例子: 49 封 100 0 0 20 101
    個人推介: 49 封 100 0 0 46 76
    wiki描述: 其實...wiki個描述係建議呢種型配點跟番[弓手]同[士兵]...所以個描述同我既例子有出入
    個人感想:
    呢度要講出一個日服都 未確定既秘密, 到底點解速要點到20,46咁少?
    因為日服班日本仔覺得I級魔法可抵消既最大上限約100, II級魔法約180
    同時佢地認為0同50, 50同100, 100同150有比較明顯既紅棒loading速度提升...再上就唔明顯喎...
    由於以上[未經確認既傳聞], 所以上面既配點分別係俊敏50同100之分, 其他一樣...
    其實我都未玩過攻封...只係將自己玩過魔師, 傳師 同 封師 d野溝埋一齊咁就當係魔封...唔怕死就跟啦
    至於點解多數都[唔建議]魔封呢?
    1. 杖只可以用到R3...而且唔可以用袍...
    2. 只有I級單體魔法...仲衰過傳師...
    3. 補MP貴呀...攻封易養d
2.[魔術師]
好啦~論到又愛又恨既魔術師
都係果句啦~根據wiki, 魔術師主要分3種, 不過實情上仲有第4種叫做[Du特化型]...Du = Dual = 決鬥 = PK
1. 魔法攻撃力重視型
    日服偏好: MND≧STR>QUI,(DEX)
    國服偏好: MND>VIT=QUI
    配點例子: 日服 49        魔 0 111 0 0 111 (魔攻約364 血5百)
                  國服 49        魔 56 0 0 55 111 (魔攻約253 血7百)
    個人推介: 49 魔 89 0 0 22 111 (魔攻約253 血1千, 其實呢隻係...Du特化型其中一種)
    wiki描述: 魔法威力極度重視, 依靠提升STR去提升血量
    個人感想: @@" 國服偏向2精 1體 1速...咁加法到lv49只有74x血...PK同打王好危險, 但出魔法都ok快!
                  不過AGL = 俊敏180出II級魔法會更加快! (都係果句...日服傳聞II級魔法抵消最高上限為180AGL(俊敏)

2. 詠唱速度重視型
    日服偏好: MND≧QUI,(DEX)
    國服偏好: MND≧QUI,(DEX)>VIT
    配點例子: 49 魔 24 0 0 87 111 (俊敏181...上限了...血得番5百唔到)
    個人推介: 49 魔 53 0 0 87 (都係俊敏181...不過血多d有接近700)
    wiki描述: AGL確保, 以達到紅棒抵消最高上限, 用強力~超強魔法既時候特別明顯
    個人感想: ~.~"純為強力/超強魔法而存在...打王極之危險...pk都...唔係好掂..極之容易俾人吹飛

3. HP重視型
    日服偏好: MND≧VTL>QUI,(DEX)
    國服偏好: 一樣...國服同日服都有共識...
    配點例子: 49 魔 100 0 0 56 66
    個人推介: 49 魔 111 0 0 56 55
    wiki描述: 打Boss特化型...
    個人感想: ~.~"我會比佢地既設計再降低多20點魔攻, 提血推高百幾, 速唔降得..因為慢過2精1速1血...pk都會好輸蝕

3. Du特化型
    由於呢種係...決鬥(Dual)特化型, 所以...無國服版, 因為...國服d寶石未出曬
    日服主要有3種:
        最常用裝備為: 裝備 = 全身4件裝(帽,服,鞋,杖)+7, AGL寶石(共28) + 白貓頸鍊(30點) = 共+58額外俊敏
    1. 極VM (VM各111)
        49        魔        111        0        0        22        111
        魔攻253 + (杖+袍+手環=105+60+30) = 448魔攻 (Du特化型最好有480魔攻...因為傳聞中係II級威力最高上限)
        俊敏 7+ 58 = 共65點AGL (俊敏)

2. 極M>VIT>>QUI (裝備同上)
        49        魔        89        0        0        22        111
        魔攻253 + (杖+袍+手環=105+60+30) = 448魔攻
        俊敏51 + 58(裝備+AGL) = 109 (I級魔法最高上限, 血1千)

3. 極AGL (裝備同上)
        49        魔        89        0        0        58        75
        魔攻188 + (杖+袍+手環=105+60+30) = 383魔攻 (專對付士兵呢類低魔防...血1千)
        俊敏123 + 58 (裝備+AGL) = 180AGL (俊敏) II級魔法最高紅棒抵消上限...

2.[傳教士]
日服 天下一武道大會, 第五屆決鬥大賽中...傳師係每一組一定會有, 而且非常厲害...PK賽中可以完全取代魔術師既存在...
但由於要求好高...所以配點只有3種 (計埋Du特化型係4種)
揭示版多數都認為Du特化型, 魔攻並不重要, 重點係血, 必要時可能要埋速
1. HP重視型
    日服偏好:
    國服偏好:
    配點例子:
    個人推介:
    wiki描述:
    個人感想:

2. 詠唱速度重視型
    日服偏好:
    國服偏好:
    配點例子:
    個人推介:
    wiki描述:
    個人感想:

3. 物魔型
    日服偏好:
    國服偏好:
    配點例子:
    個人推介:
    wiki描述:
    個人感想:

4. Du特化型
日服只有...一種...幾乎全部參加比賽果d都係咁加, 只係速,血,精之間可能有[少少調整] = 個性化
最常用裝備為: 裝備 = 全身4件裝(帽,服,鞋,杖)+7, AGL寶石(共28) + 白貓頸鍊(30點) = 共+58額外俊敏

--------------------------------------------------------額外資料------------------------------------------------------------------------------

-   -"平時pk應該係用得既, 如果同你pk既對手唔介意, 因為佢下面寫住係[技能發動] = [失格], 呢個罪名 = 逃跑...
唔洗四圍問...其實自己google下就知嫁喇...我副圖俾埋key words你自己search....
其實仲有其他野我地可以從日服官網既公佈睇到既
例如:
3人一隊
對戰中寵物交換禁止(唔俾換寵)
唔俾使用道具 (所以每隊都一定有1~2個傳師, 有d隊連魔師都無)
等級無限制呢個一定嫁喇....
唔可以[同時屬於幾隊]以免複數參加比賽
武器任得你換..呢個都係士兵同騎士有用

已有 1 人評分威望 收起 理由
封之介 + 15 鼓勵

總評分:  威望 + 15   查看全部評分

-.-d技唔用得咁官方開呢招技黎做乜...

十週年勳章(賀詞)

直頭寫埋唔用得咁搞笑
咁招技要黎做咩
當9招...

me還真是第一次聽到"PK不能用的技要來幹嘛"這種言論
魔力2難道只有PK玩嗎?
打王升等都被無視了

雖然唔可以拎魔1既PK同魔2比,不過其實D規矩好似大同小異,以前可能冇講到明,但大家都唔會食藥
不過係封測果陣,試過同人PK,打到對方就死,見到佢食藥,仲要食左3次
我就係到諗,係咪魔2變左呢?

好似離左題,其實PK禁連擊,好似以前台灣魔1咁禁石化?始終規矩人定,如果到港版有果陣,招野真係咁屈,睇怕D人都會禁左佢,不過講到實用性,聽聞好多王D反擊都好高?用呢招=自殺,真的話,呢招實用性真係少左D

魔1pk都有d有$人食藥=w="只係有$人唔多
升等應該好好用 打王真的好易就死人=-="

原帖由 柑仔 於 2009-4-13 01:42 AM 發表
魔1pk都有d有$人食藥=w="只係有$人唔多
升等應該好好用 打王真的好易就死人=-="

=   ="打王身邊d卒都好易死...
@@" 其實佢俾人禁好似除左太屈機都仲有另外一個原因係會打死自己人...
始終魔師, 傳教無曬mp = 人棍...等死
但係士兵, 騎士無曬mp = 仲可以用普攻
-0-" 所以魔師無俾人禁係正常的

= =+連擊禁埋~ 只好當玩打怪算

打王用連=自殺

第時出迅果禁唔禁呢唔知= =

原帖由 VSOD 於 2009-4-13 01:54 AM 發表
= =+連擊禁埋~ 只好當玩打怪算

打王用連=自殺

第時出迅果禁唔禁呢唔知= =

~.~"印象中第五屆決鬥比賽禁左...(印象中渣下..你問番我邊個人既Blog有寫我真係唔記得)

其實會唔會禁埋魔c 出超魔?=3=

禁得岩

因為連擊實在太屈機

但係唔知連擊可以點用呢?
PK不能用 打王又似自殺
可能用黎清怪吧XD
一下一隻-口- 有可能嗎?

十週年勳章(賀詞)

咁招野番係到擺?
好小見pk會禁技...

原帖由 Qoo記 於 2009-4-13 11:10 AM 發表
咁招野番係到擺?
好小見pk會禁技...

放心...[只有大賽]先會禁用...
平時pk可以照用, 只要同你p果隊唔介意你用就ok (同埋其實用左都有機會打番自己隊友...呢點要留意)

都係睇封師的資料...謝謝

魔封出魔法限制真係有d煩...

傳師點解無左既@o@...考慮當傳師中~~

十週年勳章(賀詞)

如果連擊真係咁勁
以港台玩家質素絕對會係唔夠打就輸果時偷用
到時都輸左嘈黎無用.真係會比佢吹到b一聲

玩過星曲WEB

傳士我都諗緊....點加點.......
睇過咁多個文章  好多人都覺得+敏很重要....2體 1敏 1精  大約係咁既配點....
pk黎講如果傳士d攻係唔緊要...pk強項莫非是純靠補血技?
唔知2體+2精係咩效果呢   莫非+精就只是為了mp上限提高一點  出技用的?
我諗住玩純pk型....而家仲諗緊  2體 2精 / 2體 2敏 / 2體 1敏 1精
諗死人呢

冇傳c 個加點既?=="

資料詳細好有用...唔該你!!! thx...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 09:38 PM , Processed in 0.042680 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存