2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero <港式擴建分享1> 德絲山麓
go

[其他] <港式擴建分享1> 德絲山麓

大家好, 是關平時街場D人擴建擴到想吊9佢地...D人又中央病亂禁打
所以本人今日決定分享一下多年來起街場騎擴ge心得
可以做到街場都安全又有效ge擴建

好了
港式擴建重點係咩? 就係符合港服街場打法ge擴建!
1. 唔守塔
2. 中央病
3. 打死1邊
4. 超快坐死主水
5. 無人擴/亂禁擴
無問題, 擴建得宜係可以減輕以上街場死症
重點就是
擴得龜, 封好牆, 少OB

今日用德C守方做例

擴好了...

多謝各位意見, 現付上後場全擴geMAP 侵佔率為61.5%

<<基本擴建>>
好,第一課是防巨人
所以起紅圈內唔會有OB存在0
因為街場絕對承受唔到E4/E5比人爆OB@_@

第二課
就是擴建基本功之一: 易守難攻
->就是首先要我方易去到塔位
->其次才是敵人難去到爆塔
(好多人都唔解左呢個point, 將D OB擴左上山, 攪到自己油上唔到去守塔,,,)
所以這2枝OB是擴在山下的
對面一定要跳下山先打到塔!(番唔到上去走佬)

現在就擴了基本的3枝塔了
之後可以出騎擴

第三課
就是決定擴邊一面先
左路, 右路 同 後面
我會選左路先 (因為要霸B2山上呢個好位)
之後再擴右下G8遺跡
後擴留番比街人/friend做

第四課
向目標擴地B2
擴建基本功之二:要擴得有效率

2枝攪掂, 擴建領域貼擴晒邊位
之後向B2進發, 擴到OB擴OB, 擴唔到就放侵
**B2是易守難攻的例外-> 我方係守唔到B2的, 但對面都一定上不到 所以可以擴
但後期要小心巨人爆

好了, 左路基本完成
左上千萬不要手多多再放OB (如C3/C4果D位...)
因為會無人守@_@

之後到右路la

右路重點係G6同埋H7個遺跡
先擴侵一枝再起H7上面放OB/侵

又係幾難上ge位, 地點又偏僻, 多數可以放到9分鐘

之後就搞掂右路LA
如果仲未有人擴後ge話...呢場輸左一大半...
但係都可以好似我幅圖放3枝OB攪掂後場
**記住擴建基本功: 效率

<<封牆篇>>
基本上擴好已經就泥1X分鐘
之後呢可以幫手封牆
記住封牆要考慮ge因素
1. 封實/封唔實
2. 會否阻到我方進攻
3. 會否阻到敵方進攻
4. 擴建領域會否少過對面

基本上我會封B5, E5同F5

先封B5

用意係侵佔左上傾土
一定要安全地擴才有機會WIN
用侵擴過去放牆
之後擴OB(15號)
**如果人地有野封左擴牆個位, OB唔好放

之後就係F5同E5
E5係封自己由牆... 意思係叫佢地唔好打中間(因為中間無擴地, 打泥做咩...)
F5係封左人地去後場打塔ge路

呢個位 (放巨營也可,方便出巨打右路)

之後果半場可以打下召
擴下侵 補下擴地
**如果WIN緊擴地就唔好擴OB, 因為WIN擴基本上就夠)

以下係侵ge參考, 有幾枝必擴ge侵

擴好了

之後理想中要禁樣打

已有 17 人評分威望 Good 收起 理由
Dum碌鳩落街 + 3 用心
jchuoe + 3 不用9擴了
jackjacksun + 3 支持! 唔想再見到鳩擴 lol
龜仙人 + 3
wa0079 + 3 支持你!下次繼續^_^
Dazs;] + 1
可愛小鹿 + 3 你的文章對我很有用。謝謝!
笨~蛋~夢~ + 3 良心教學。
icer-power + 3
紅螞蟻 + 1 未睇

總評分:  威望 + 10  Good + 38   查看全部評分

你理論完全同我相反
我認為後場點都要擴到最盡

原帖由 情場一點紅 於 11-6-9 10:42 AM 發表
你理論完全同我相反
我認為後場點都要擴到最盡

同意平時後場要擴盡

重點是
街場的後場比人偷會點樣?
有人守?

原帖由 realfantasy 於 11-6-9 10:44 AM 發表

同意平時後場要擴盡

重點是
街場的後場比人偷會點樣?
有人守?

你講到咁
同樣理論 街場會有人偷塔?
洗乜守

原帖由 情場一點紅 於 11-6-9 10:46 AM 發表

你講到咁
同樣理論 街場會有人偷塔?
洗乜守

街場呢
永遠係自己國沒人守塔
而對面會有人偷塔
已有 1 人評分Good 收起 理由
henry21212 + 1 。。。。。。。。。。。。。

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

原帖由 realfantasy 於 11-6-9 10:37 AM 發表
之後理想中要禁樣打

港服真係好難
d街人好多趨向打最近既主線
好少人會行僻地
有時見到對面成堆人偷塔
自己友就打晒主線混傷 真係好火滾
其實有冇人諗過打僻地分分鐘鐘高傷過主線?

好詳盡wo~

理論始終係理論..實戰又唔同講法..

個人覺得..
汁生.隨機應變就係最好既打法

不過都好支持你

咁有心,要支持下

既然係街場,即係實力唔夠人砌,如果領域都比敵方少,根本無得打
而且擴得龜,後場必然擴盡。

H線1~6,1線c~h   加加埋埋有兩格領域,由開場擴建到完場,大約20分鐘。
2x1.7(一格領域%數)x110(1%領域傷害/每秒)x60x20
=448800    接近15個30lv人頭

簡單d講即係 如果你起得盡少少,到完場前(經過20分鐘)就有殺15個人既額外領域傷害。
建議咁,D2加一座,將C2E2拉番去C1E1 食埋左邊既黑位
H5加一座,食埋H56,將G234 OB 一列移向左邊,再低少少,食埋H1F1。
其實都只係加兩支OB,回收呢15個人頭,值丫。
何況B1A2兩支好難守,直接建蝕塔更好。
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
港服其實幾弱,指領域意識方面。唔講日服,講強國,在幻想大陸吧一個置頂整合貼,DL一個FE實用手冊0.9,其中一篇講到擴建,既念好正確。樓主有MOOD可去研究一下,LIKE THIS:

而像家后贴边这种OB补黑边还是可以且很多时候是必须的,因为这种非常安全的地方不补上领域十分吃亏,也许有人说这种OB级高了被拆怎么办,但实际上如果能让对面轻松拆到这么安全的地方那就可以说胜负已经不是这一根OB上的问题了。不过仍然十分要注意最后时刻对方QS集体到家后解除拆塔(当然我方也可这样实行)。

打哩個場如果見到我係攻,無論你點擴,隨時準備守塔啦!!

十週年勳章(賀詞)

很有心機

想問這擴法的侵占率是多少?

十週年勳章(賀詞)

有冇考慮埋港式冇人守塔呢個因素?_?

原帖由 薩非羅斯 於 11-6-9 02:59 PM 發表
有冇考慮埋港式冇人守塔呢個因素?_?

考慮尼樣野既話,其實唯有將支ob擴係主城隔離先唔會俾人拆到

十週年勳章(賀詞)

原帖由 紅螞蟻 於 11-6-9 03:35 PM 發表

港服就係咁架啦

對住 港式國戰打法 , 我唯一一個對抗方法就是 ,

全場0擴, 全力主攻, 出召, 拆塔,  較為適合港式國戰,

但呢個方法, 好緊要溝通 + 睇頻, 這種就是有前無後背水式打法, 港式國戰都系死硬,

因為都無人睇頻,

(本人絕對不讚成這樣背水打法, 但班友擴得ob, 點解又吾去守呢)
搞出人命啦, 點解你地友又吾負責任.

十週年勳章(賀詞)

先不論守塔拆塔 起碼唔好輸擴先....

原帖由 紅螞蟻 於 11-6-9 03:35 PM 發表

港服黎講
德絲守方,主城門口附近堆OB先最易拆
大部份都主打中路水位壓堡

原帖由 風雨霜雪 於 11-6-9 02:50 PM 發表
想問這擴法的侵占率是多少?

後場用4枝OB全擴無黑位61.5%

原帖由 dennishk001 於 11-6-9 04:14 PM 發表

港服黎講
德絲守方,主城門口附近堆OB先最易拆
大部份都主打中路水位壓堡

這個擴法有考慮中間水位比人壓

不在E5放OB, 又可以防比對面山上巨人爆

原帖由 9978 於 11-6-9 01:43 PM 發表
咁有心,要支持下

既然係街場,即係實力唔夠人砌,如果領域都比敵方少,根本無得打
而且擴得龜,後場必然擴盡。

H線1~6,1線c~h   加加埋埋有兩格 ...

不錯的見解
後場真係擴盡好D
加上F5牆可以防到對面從右邊進入後場拆OB

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 01:51 PM , Processed in 0.038777 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存