2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 瑪奇英雄傳 【發帖前請先看】瑪英常見問題綜合Q&A:Update Q71 [ ...
go

[心得分享] 【發帖前請先看】瑪英常見問題綜合Q&A:Update Q71 [13/12]  

玩過星曲WEB 笑傲無雙

常見問題不分先淺難次序 因為太多了  .......

我會把常見問題的解決答案集合此帖 有2KF朋友分享的,也有轉帖的
如果不能轉帖請PM我,我會刪除/出現錯誤資料等,歡迎PM我修改!
*長期召集問題加分活動*如有問題點擊此處。

溫馨提示♥ 因資料量太多,請善用CTRL+F 搜尋問題關鍵字/Q? 。 

雖然Q沒有跟淺難分類  但我會在這裡有個總目錄 .0......

如看到最後也沒發現你想要的答案,可點擊

瑪英精華索引

10-9-2010更新內容:
1)  新增分類: 電腦疑難相關
   新增分類: 陣營變身相關

2)    修改以前的分類,更為細緻。

3)    新增 Q65-70 六題問答
Q65:如何防止被人盜用帳號?-@milkphilip
Q66:暗騎用光騎有咩分別?-@milkphilip
Q68:瑪奇英雄傳中的傷害公式點計??-@milkphilip
Q69:瑪奇英雄傳中的暴擊公式點計??-@milkphilip
Q70:EXCEPTION_ACCESS_VIOLATI 解決方法-@花濺淚v3v

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

遊戲基本相關:

Q1:台港版  係XE服定係正式服?   究竟XE同正式有咩分別?
Q2:遊戲裡人物點樣攻擊? 網上經常看到帖子上寫著SSD 係咩意思-@幻之魂.澄
Q3:AP係咩黎?-@幻之魂.澄
Q6:AP點先拎得多? TODAY?-@wing5205
Q27:  咩係1船.2船.3船?
Q28:  點樣外援?   外援需唔需要銀幣?
Q29:  裝備點先唔夠耐久?
Q35:輔助武器有幾多種?-@himmy319
Q37:有D稱號乜都唔加但係有D就加好多,但係加好多個D個名又唔好睇,要加成定係要型?-@wing5205`
Q43:SP(神聖值)點先可以儲到?-@wing5205`

Q49:碼頭個火堆有咩用?-@wing5205`
Q52: 瑪奇英雄傳要咩電腦配備? 如何分辨玩唔玩到?-@hilly123456
Q54: 點樣使用營火?  需要咩物品先起到火? -@花濺淚v3v
Q55:點樣使用馬車?(關於馬車任務在Q56) -@wing5205`
Q57:點樣隱藏快捷鍵等界面? -@andy504
Q61: 在遊戲中點影相? 影完係邊到? -@死神專用
Q63:傷害平衡是什麼?-@璃`
Q67:瑪奇英雄傳中的傷害公式點計??-@milkphilip
Q68:瑪奇英雄傳中的傷害公式點計??-@milkphilip
Q69:瑪奇英雄傳中的暴擊公式點計??-@milkphilip

職業相關:

Q33: 鐮刀屬於物攻還是魔攻?-@璃`
Q34:利士塔幾級才可以用雙槍?-@璃`
Q41:雙劍滑步升9級所需要既靈光板甲重靴同靈光板甲腿鎧到底可以係邊度打到?-@wing5205`
Q42:弓手技能:致命射擊(騎射),點解有陣時BOSS跌低左都用唔到既?-@wing5205`
Q44:弓手技能:多重狙擊,點先可以好似示範片咁LOCK同一隻BOSS?-@wing5205`
Q59: 盾娘24lv之後都中未有單手錘大師技能任務接? -@~~浩文仔~~
Q60:盾娘是180度格擋還是360度?-@~~浩文仔~~
Q64:利士塔其實要看這招屬於哪一種武器?- @凡人123

陣營變身相關:b]

Q45:變身點樣獲得?-@wing5205`
Q46:變身任解到最後,點先係轉光騎,點先係轉暗騎,而光騎主咩暗騎主咩?-@wing5205`
Q47:變身一小時一次點計?-@wing5205`
Q48:變身點升LV?-@wing5205`
Q66:暗騎用光騎有咩分別?
Q53:怎樣使用暗影武士/聖騎士技能?-@hilly123456

裝備/強化相關:

Q4:裝備過重,點解決?-@wing5205
Q17:  邊到可以裝備染色?-@himmy319
Q18: 強化既安定值係?
Q19: 強化藥水幾多先需要?
Q20: 武器沖到加幾會消失?
Q21: 強化保護石係咩黎? 有咩用?-@himmy319
Q22:   點解有d人同我裝備一樣,但係個外觀唔同?
Q23:   附魔點樣增加機率?
Q24:  附魔失敗會點?-@himmy319
Q25: 附魔係咩黎?係邊到附魔?-@himmy319
Q30: 強化石點先有? -@himmy319
Q31:  副本打到 破碎裝備撕裂裝備 可以修復?
Q40:低級既強化石用唔到強化高級既裝,可唔可以扔架?

銀幣/黃金戰幣/奉獻獎章相關:

Q5:銀幣點先可以最有效率咁用完?-@wing5205
Q10:奉獻獎章 點樣得到?
Q11: 銀幣1星期打幾多場先最好?

副本/BOSS相關:

Q7:點先開到英雄模式?-@wing5205
Q12: BOSS破壞部位點樣先破壞到?
Q13: RAID係咩黎?
Q14:RAID打一次就打唔到?
Q16:  英雄模式係咩黎? 有咩掉?
Q26: BOSS/怪物競技場係咩黎? 點樣先入到 ?
Q62:鏡沽可以打幾次? 重置時間係? -@花濺淚v3v

任務/技能相關:

Q15:點解我進行唔到其他任務?
Q38:2船主線任務,分散的命令書,打咩出?-@wing5205`
Q39:任務物品【舊字條】打咩出?-@wing5205`
Q50:物理暴擊精通同狂怒點拎?-@wing5205`
Q56:22LV任務【另一個城市】如何完成? -@wing5205`

物品相關:

Q32:  白色狼人心臟 點樣獲得?
Q36:冰結晶,元素結晶個D點出?-@wing5205`
Q58:貓眼石點有?-@yimki204 

電腦疑難相關:

Q65:如何防止被人盜用帳號?-@milkphilip
Q70:EXCEPTION_ACCESS_VIOLATI 解決方法-@花濺淚v3v
Q71:我從未玩過瑪英,卻被限制登入? 解決方法-@qszwax

已有 2 人評分Good 收起 理由
冰之雨、 + 1 thx
花濺淚v3v + 3 Impressive

總評分:  Good + 4   查看全部評分

Q1:台港版  係XE服定係正式服?   究竟XE同正式有咩分別?
A:
  台港版係XE服 。                XE服跑步唔會消耗耐力值 , 跳會消耗耐力值, 挑空攻擊時被挑空既怪物捐傷增加, 有XE技能 , 由2船開始會有精英怪出現  (正式服英雄模式先有) , XE副本困難 英雄都可以睇到BOSS血量, EVY無冶療術等 ........ (詳細需要另外開POST說明)

Q2:遊戲裡人物點樣攻擊? 網上經常看到帖子上寫著SSD 係咩意思?
A:
人物攻擊方式為輕擊+重擊組合,S同D指是鍵盤操作,S對應鼠標左鍵,D對應鼠標右鍵。
  攻擊組合可以係:SD、SSD、SSSD、SSSSD。 特殊既有: SSDD、SSDDD、SSSDDD.

Q3:AP係咩黎?
A:
AP就係技能點。理論上AP的數量係無限。
獲得AP途徑有:每次刷副本、做每日任務、學習冥想技能後自動獲得等。

Q4:裝備過重,點解決?
A:
裝備過重既話,可以試下去強化套裝,強化裝備係會扣該裝備既重量既。
另外就可以試下學負重專精,不過前置需要力量増強RANK C到先學到

Q5:銀幣點先可以最有效率咁用完?
A:
  通常都係一日7場,因為過左7場之後銀幣就消耗就會+1,之後仲會去到+2,最多一日入面銀幣一次消耗係4個打完7場之後通常都係做自己野,炸礦既炸礦,刷決戰既刷決戰(呢度提一提,刷決戰最快既係開【勇士的挑戰】過完一個場就會見王)

Q6:AP點先拎得多? TODAY?
A:
  當你開場個陣你會發現某幾個關卡係寫住TODAY,姐係代表該關卡既AP已經恢復到第一次打個陣咁多(不過只會係一次,而且如果你殺左圖入面其中一隻BOSS之後死左就無架啦~)
一船既TODAY係唔駛幣既,所以係必刷既。

Q7:點先開到英雄模式?
A:
  英雄難度必需要到50LV先開到,另外英雄亦都會有機會出珍貴既野E.G.強化藥水(任何裝備+5以上需要用到) 附魔(去布林個度附) 特級強化石(70LV以下裝備強化可以用到)
不過會難打到...自己衡量下實力啦(我56LV走去打都有機會死)

Q8:瑪英倉庫係邊到?
A:
 瑪英係無倉庫,所有野都要背包到,如果背包無位就會寄去郵箱。

Q9: 無哂銀幣點算?
A:
   等星期一/星期五早上9點會補充 一次會幫你補充至50個銀幣~
 另外,可以每日以40個奉獻獎章去換10個。

Q10:奉獻獎章 點樣得到?
A:
    一.  高LV帶低LV玩家副本就可以有1個奉獻獎章
二.  復活玩家 就有1個奉獻獎章
三. 外援進來玩家 副本完成 就有1個奉獻獎章
四. 開魚船係魚船進行PK刷奉獻 / 開副本進行PK

Q11: 銀幣1星期打幾多場先最好?
A:
   由星期一開始計起. 星期1-打9場/星期2-打9場/星期3-打9場/星期4-打12場
50個幣無法打甘多場, 每天要刷奉獻換10個銀幣. 共90個。

Q12: BOSS破壞部位點樣先破壞到?
A:破壞部位係指每一隻王都有一個特點既部位,需要用僧對果個部位去破壞~
請參考簡單部位掉落打法 :http://www.2000fun.com/thread-5008660-1-3.html
各BOSS 可破壞部位一覽 (圖片+文本) :www.2000fun.com/thread-4635585-1-1.html

Q13: RAID係咩黎?
A:
RAID係指中, 大型副本, 因為RAID中型副本6-8人 . 而RADI大型副本就可以16-24人 [大型副本出船條件要16人以上先可以開始]

Q14:RAID打一次就打唔到?
A:
   泰坦(EP6)索爾(EP7)魅魔(EP8)巨魔像(EP8)城主(EP8)小格(EP8)沙卡(EP9)新黑鎚(EP9)狗(EP9)四合一(EP9)冰龍(EP10)雷龍(EP10)卡丹(EP10)黑龍(EP10),以上每天只能打一次!

Q15:點解我進行唔到其他任務?
A:
   從1船決戰後任務都要前置100PT先可以進行副本,  所要一定要注意入副本的選擇宣言 同埋 副本進行中既宣言係咪夠你達成100PT。 唔係又要哂多幾個幣打多幾轉先完成到

Q16:  英雄模式係咩黎? 有咩掉?
A:
   英雄模式 怪會變得硬同痛同多血,BOSS都會增強 (攻快血多硬打人痛),英雄模式打完BOSS會有機率出 卷軸/強化藥水

Q17:  邊到可以裝備染色?
A:
  雜貨店,或者可以到 螢幕右下角嘅形象沙龍/村口嘅貓仔入商城都可以轉去染色 比較方便

Q18: 強化既安定值係?
A:
  +3

Q19: 強化藥水幾多先需要?
A:
   +6之後會需要強化藥水

Q20: 武器沖到加幾會消失?
A:

強化等級成功機率強化失敗懲罰強化失敗歸還材料數量強化失敗歸還強化石數量
+1100%
+2100%
+3100%
+475%強化等級-1
+575%強化等級-1
+650%強化等級歸0
+750%強化等級歸0
+850%強化等級歸0
+940%裝備銷毀50%21%
+1040%裝備銷毀50%33%
+1140%裝備銷毀50%45%
+1240%裝備銷毀50%57%
+1333%裝備銷毀50%69%
+1433%裝備銷毀50%81%
+1533%裝備銷毀50%93%

Q21: 強化保護石係咩黎? 有咩用?
A:
   姐係我地平時既防爆石,強化失敗消失但會保留強化值,但唔可以用+11以上,只可以用+4-+10裝備
最好+6後使用。成功唔會消失。

Q22:   點解有d人同我裝備一樣,但係個外觀唔同?
A:
   因為佢用左【誘惑】整成甘..係商城道具,
EG、 要張新兵上衣變成 小熊上衣 甘我就用誘惑呢個道貝, 甘我就可以 外觀係小熊上衣 但係佢既屬性都係新兵。

Q23:   附魔點樣增加機率?
A:
 要用祝福藥水,增加成功機率既水要用魔法分、祝福魔粉、魔法粉塵製作。  每1隻成功率不同 (RECALL.凌:我覺得加同唔加都無咩分別..有陣時我覺得加左仲低T_T  靠人品 )

Q24:  附魔失敗會點?
A:
 有機會扣耐久 ~~~~~~~有機會爆裝!!!!!!!PS﹑只有rank9以上嘅附魔先爆裝 rankA以下只會扣耐久

Q25: 附魔係咩黎?係邊到附魔?
A:
任何模式都有機會得到卷軸 只係英雄模式機會大D 某D卷軸要打特定副本先得到 例如後期既RAID(狗/四合一),卷軸有屬性,可以上係武器/裝備到。   找布林兄。

Q26: BOSS/怪物競技場係咩黎? 點樣先入到 ?
A:
係一個一直出王既副本 , 進入條件係房長要有 競技場果張票票 梗住就開到房.
呢個副本所有王都有稱號,記得帶好羽毛同閃光彈同搵定朋友做外援+營火。

Q27:  咩係1船.2船.3船?
A:
   船係指區域副本既順序~  1船就係我地岩岩新手果個廢墟地圖 2船就係冰山區 順住落。

Q28:  點樣外援?   外援需唔需要銀幣?
A:
   好友名單點擊外援/ 頻道點右擊外援 多數都係好友申請的,   唔需要銀幣。
PS、外援沒有任務道具+經驗

Q29:  裝備點先唔夠耐久?
A:
  只有1船副本先唔會扣耐久。

Q30: 強化石點先有?
A:
    副本入面打怪隨機獲得,  有分 中、高、特、最初、四種強化石。 每種強化石既等級都唔同。
PS﹑強化石除左打副本 可以去布林到合成

Q31:  副本打到 破碎裝備撕裂裝備 可以修復?
A:
如果指修復係修復成特級係唔得,也無法修復耐久度。
另外破碎、撕裂裝可以用來解套裝任務以便取得稱號。

Q32:  白色狼人心臟 點樣獲得?
A:
刷1船的廢墟亂風打敗BOSS 雪影制裁者 有機會獲得/刷德芸的委託

Q33: 鐮刀屬於物攻還是魔攻?
A:
主要是魔攻。鐮刀的普攻(即S)是屬於物理攻擊,重擊是偏向魔法攻擊,技能方面現時均為魔法攻擊。

Q34:利士塔幾級才可以用雙槍?
A:
24級並通過村口邊悲泣的花副本。

Q35:輔助武器有幾多種?
A:
8種 尖鈎鎖鏈 初級長矛 小型炸彈 採礦爆破彈 初期可用
閃光彈 輔助武器大師F級可用
高級長矛 E級
高級小型炸彈 D級
黏性炸彈 C級
F級以上都要完成任務先用

Q36:冰結晶,元素結晶個D點出架?
A:
係2船冰山谷AND5船冰山谷既場入面,可以搵到好多冰,打爆個D冰就有幾會出冰結石
而元素結晶就根據元素結晶既名(E.G.平原元素結晶就可以去3船平原個度打爆任何場地入面既雜物有機會出。)
P.S.任何幽靈都係有機會掉出生命元素結晶之類

Q37:有D稱號乜都唔加但係有D就加好多,但係加好多個D個名又唔好睇,要加成定係要型?
A:
稱號只要得到就會自動加左落人物屬性到,所以無論帶邊個稱號都無所謂架~

Q38:2船主線任務,分散的命令書,打咩出架?
A:
三本命令書分別係打
終極彈弓=>伊貝克的大哥
魔族令書=>敏捷的伊庫克
地精族長=>強壯的伊穆克

Q39:任務物品【舊字條】打咩出架?
A:
一船30LV副本【被踐踏的草原】,打敗黑風之後就會出。

Q40:低級既強化石用唔到強化高級既裝,可唔可以扔架?
A:
唔好扔,因為若干版本後普通既強化石係可以合成中級強化石,中級可以合上高級,高級可以合上特級
(小提示:合強化石係需要某一D痕跡,如初級精靈痕跡同初級大地痕跡ETC)

Q41:雙劍滑步升9級所需要既靈光板甲重靴同靈光板甲腿鎧到底可以係邊度打到?
A:
可以係4船通往平原的入口/平原狼人&五船紅魔射手已"極低"機會掉出。(如果唔怕死可以試下打英雄,當然可以搵一D細BOSS係以上兩類既場打..打完退出之後就唔駛曬戰幣)
)

Q42:弓手技能:致命射擊(騎射),點解有陣時BOSS跌低左都用唔到既?
A:
只有某一D體型較大既BOSS先可以發動,而且請CHECK一下自己夠唔夠SP(神聖值)

Q43:SP(神聖值)點先可以儲到?
A:
SP(神聖值)可以藉由攻擊敵人黎儲,當若干時後攻擊唔到敵人就會慢慢到扣
當然也可以用神聖值藥水補充SP(神聖值)。

Q44:弓手技能:多重狙擊,點先可以好似示範片咁LOCK同一隻BOSS?
A:
當多重狙擊達到RANK A既時候就可以啦(52LV可以升)。

Q45:變身點拎架?
A:
40LV之後就會有一個主線任【誓約:新的魔法師】,跟住解落去就有了。

Q46:變身任解到最後,點先係轉光騎,點先係轉暗騎,而光騎主咩暗騎主咩架?
A:
當解到最後選擇殺死蓋聯就係轉暗騎.唔殺死就係轉光騎。
而光騎主防,暗騎主攻。

Q47:變身一小時一次點計?
A:
當達到整點XX:00,就會重新計一次變身所以就算唔得閒都要係59分之前變一變身。

Q48:變身點升LV?
A:
當你係戰鬥中變身就會加變身既經驗值,當滿左2000經就會升1LV(一次變身大約100經到)
可以按C之後按陣營技能升技/睇一睇而家有幾多經係度。

Q49:碼頭個火堆有咩用?
A:
個個火堆可以行近D之後坐低之後就有一個BUFF.分開3LV.而LV只係加維持時間 BUFF係一小時隨機換一個.

Q50:物理暴擊精通同狂怒點拎?
A:
物理爆擊精通:打完一次地精族長之後去馬利到接
狂怒:物理暴擊RANK D之後打一次小白去搵馬利接

Q51: 點解有時好LAG? 有時好順?
A:
[港台服] 關卡由創建船隊的房主IP做Host,而並非遊戲伺服器,所以線路會時lag時順,取決於房主的線路品質。所以大家單機的時候會很順暢,但組隊的時候間中會lag。

Q52: 瑪奇英雄傳要咩電腦配備? 如何分辨玩唔玩到?
A :
基本上官網有講  但係唔識睇既玩家可以上http://www.systemrequirementslab.com/cyri/
   點Vindictus <-呢個係英版瑪英 配備基本一樣

Q53:怎樣使用暗影武士/聖騎士技能?
A:
SP儲滿按Z, 如果當是SP有其他技能按X鍵就可以轉換技能。   

Q54: 點樣使用營火?  需要咩物品先起到火? 
A:
首先你要有營火道具,放置營火後執起2件木材(例如一般木製品、船上的木桶掃把),然後行近火爐,就會自動扔下手中的木材去生火。

Q55:點樣使用馬車?
A:
完成22LV任務【另一個城市】後便可使用。

Q56:22LV任務【另一個城市】如何完成? 
A:
接任之後去另一個城市(經由魔法研究室加手邊既傳送點出去直行)既酒吧(入左城市之後正面既傳送點就係了)之後返去搵旅館找奇怪的旅行者。

Q57:點樣隱藏快捷鍵等界面?
A:
鍵盤右方的" - "鍵可以隱藏地圖及下方經驗值的界面,再按則可隱藏任務、血條及快捷鍵的界面,按第三次回復原狀。

Q58:貓眼石點有?
A:
打敗哥利亞或   冰輝石任務的王 都會有機會掉落,或者經過交易所購買。

Q59: 盾娘24lv之後都中未有單手錘大師技能任務接?
A:
當主角達到24lv之後,完成主線任務'一門之隔的地獄 ', 而且單手劍大師技能達到D級 去找NPC馬利 便會觸發單手錘技能任務.
(單手錘技能任務內容:在任何一個關卡中用物體擊殺30隻怪物)

Q60:盾娘是180度格擋還是360度?
A:
在台版,盾娘防禦都是360度的. 只有美版最早起版本才是180度.
(當你防禦時被敵人從後攻擊,角色會自動面向敵人攻擊你的方向.)

Q61: 在遊戲中點影相? 影完係邊到?
A:
會係C:\Users\自己電腦名\Documents\瑪奇英雄傳\Screen ShoT,基本seting 係print screeen sysrq 呢粒制影相

Q62:鏡沽可以打幾次? 重置時間係?
A:
鏡湖一星期可以打四次,每星期一重置;銀幣重置時間系星期一同星期五。

Q63:傷害平衡是什麼?
A:
〔攻擊力〕x〔傷害平衡數值%〕= 最低攻擊力
假設角色攻擊力為10000,傷害平衡為60,那角色最高攻擊就是10000,最低是6000

Q64:利士塔其實要看這招屬於哪一種武器?
A:
有三種顯示  1- 雙劍系列  雙槍雙劍通用/ 2- 雙劍武器  就是雙劍專用/3- 雙槍武器  就是雙槍專用
如熊頂

Q65:如何防止被人盜用帳號?
A:
有4個方法,可以設電話鎖,晶片卡,聰明鎖,動態密碼安全卡(最後2項不建議)

Q66:暗騎用光騎有咩分別?
A:
暗騎以攻為主,光騎以防之主,以下為2職業技能的分別
暗騎
變身階段        技能名字        最高等級        條件        效果
一階段        啟示:生命力        3        0        增加最大生命值-500- 1000- 1500
一階段        啟示:物理攻擊        3        0        魔法/物理攻擊增加-500平衡1-1000平衡2-1500平衡4
一階段        啟示:抵抗        5        5        抵抗敵人的 攻擊幾率:20-40-60-80-100%
一階段        啟示:光環        5        5        增加友軍的最大體力值:30-60-90-120-150.
一階段        啟示:活力        5        5        通過攻擊增加神聖恢復量- 1階段:增加30%- 2階段:增加60%- 3階段:增加90%
一階段        啟示:潛力        3        15        力量、敏捷、意志、智力增加-200-400-600
一階段        掠奪        5        0        通過強攻等特殊攻擊,掠奪對方的生命值。掠奪的生命值會追加為攻擊力,並提高物理攻擊力和魔法攻擊力5%-10%15%-20%-25%
一階段        火球        5        10        增加掠奪敵人數量2/3/4/5/6
一階段        鈍化        1        15        能讓一個掠奪對象的行動變慢
一階段        誓約:第二次變身        1        10        需要10點以上修煉值暗黑騎士技能升級

光騎:
變身階段        技能名字        最高等級        條件        效果
一階段        庇佑:生命力        3        0        增加最大生命值-500- 1000- 1500
一階段        庇佑:防禦力        3        0        防禦力增加-250- 500-750
一階段        庇佑:抵抗        5        5        抵抗敵人的 攻擊幾率:20-40-60-80-100%
一階段        庇佑:光環        5        5        周圍的友軍每三秒恢復1-2-3點的神聖能量
一階段        庇佑:活力        5        5        通過攻擊增加神聖恢復量- 1階段:增加30%- 2階段:增加60%- 3階段:增加90%
一階段        庇佑:潛力        3        15        力量、敏捷、意志、智力增加-200-400-600
一階段        掌控        5        0        進行強有力的特殊攻擊時可發射魔法炸彈傷害增加5%-10%15%-20%-25%
一階段        天罰        5        10        增加魔法炸彈攻擊敵人數量2/3/4/5/6
一階段        石化        1        15        需要15點以上修煉值被魔法炸彈擊中的目標中的1個會石化
一階段        誓約:第二次變身        1        10      
需要10點以上修煉值光明騎士升級

Q68:瑪奇英雄傳中的傷害公式點計??
A:

傷害公式:

[物理傷害值] = (([物理攻擊力] - [目標防禦力]) + 900 + [追加傷害] * 6.25) * [招式基本倍率] * (1 + [精通技能]% + [特定技能]%) * [平衡隨機值]
[魔法傷害值] = (([魔法攻擊力] - [目標防禦力]) + 900 + [追加傷害] * 6.25) * [招式基本倍率] * (1 + [精通技能]% + [特定技能]%) * [平衡隨機值]

Q69:瑪奇英雄傳中的暴擊公式點計??
A:
[物理暴擊]%
= (([意志] / 2000) * 0.15 + [物理暴擊精通技能]% + [武器暴擊]% + [附魔暴擊]% - [目標暴擊抵抗]) + 0.03

[物理暴擊傷害] = [物理傷害值] * (([意志] / 2000) * 0.3 + [物理暴擊精通技能]% + 1)
[物理暴擊擊倒值] = 2 * [擊倒值]

[魔法暴擊]%
= (([敏捷] / 2000) * 0.3 + [法術暴擊精通技能]% + [武器暴擊]% + [附魔暴擊]% - [目標暴擊抵抗]) + 0.03

[魔法暴擊傷害] = [魔法傷害值] * (([智力] / 2000) * 0.3 + 0.15 + [法術暴擊精通技能]% + 1)
[魔法暴擊擊倒值] = 1.3 * [擊倒值]

Q70:EXCEPTION_ACCESS_VIOLATI 解決方法
A:
將詳細情況記錄低,並透過電郵與官方人員回報。

《遊戲BUG回報》

若您在執行遊戲時,有出現任何異常BUG或斷線回到村莊等問題,
請點選鍵盤「PrtScrn SysRq」拍下【異常訊息 / 狀態】或是將影片拍攝下來,
再連同以下資料寄至tmhbugreport@gamania.com信箱進行回報,
我們將盡快回報反應原廠

請向官方提供以下內容:
01. 電腦基本配備(作業系統\音效\顯示卡\防毒軟體)
02. ISP業者名\實體網路IP
03. Beanfun.com主帳號\角色ID
04. 斷線戰役地圖\詳述狀況\錯誤訊息

Q71:我從未玩過瑪英,卻被限制登入?
A:
《瑪奇英雄傳》的玩家年齡限制為15歲,還要求玩家完成有關的進階認證。

===============按我展開詳細內容==============

親愛的玩家你好,

《瑪奇英雄傳》營運團隊一直致力保持良好的遊戲質素及提供良好的遊戲環境予玩家,同時在打擊外掛上也不遺餘力的進行偵查及處罰不正常進行遊戲之玩家。
為了進一步提升遊戲環境給玩家,《瑪奇英雄傳》將於8/21日維護後開始進行【電話進階認證】作為最新之進階認證,並會有以下用戶受影響:

受影響帳號類別:
於8/21維護期間及後開創beanfun! 帳號,而未進行進階認證【電話進階認證】,系統會自動鎖定帳號,玩家將無法進入遊戲。

注意:
1.舊beanfun!用戶則不受此限(8/21前申請的瑪奇英雄傳帳號)

如何能夠正式啟動帳號 (解除鎖定) :
屆時玩家應到beanfun!會員中心進行相關【電話進階認證】,完成相關程序後15~20分鐘便可嘗試登入遊戲。

【電話認證】注意事項:
1. 必須為香港或澳門之固網或流動電話號碼
2. 玩家須以登記之電話致電熱線回填【認證碼】去正式啟動帳號 (解除鎖定)
3. 一個電話號碼只能認證最多5個beanfun! 帳號
4. 一個帳號只能以一個電話登記認證

詳細請參看【電話進階認證 (點擊這裡)】教學。
如果您在認證的過程仍遇到任何問題,請再至客服中心線上聯絡客服人員回報。

已有 3 人評分Good 收起 理由
冰之雨、 + 1 thx
花濺淚v3v + 2 已加入我的最愛
秀吉殿 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 4   查看全部評分

留位111111111111
已有 1 人評分威望 收起 理由
花濺淚v3v + 50 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  威望 + 50   查看全部評分

好似我see錯野<SKIP左我ok

RECALL.凌  問問題請到http://www.2000fun.com/thread-5014126-3-1.html QQ 呢邊無咩人睇到T_T*  發表於 12-8-5 01:13 PM

笑傲無雙

我想問我岩岩解完暗黑騎士個任,但係我快捷鍵個度點解無暗黑騎士個圖樣,同埋仲想問,如果我雙劍學左聖靈揮擊佢就霸住左一個快捷鍵既位,知唔知點拎返走

RECALL.凌  問問題請到http://www.2000fun.com/thread-5014126-3-1.html QQ 呢邊無咩人睇到T_T*  發表於 12-8-5 01:13 PM

霸氣
睇完成個Post之後學識左好多野
原來稱號拎左就有能力值加成
宜家先知添
等我仲揀左好耐都吾知用邊個添

Q:(舊紙條) <---係邊度搵?

Ar.雋 發表於 12-7-16 04:25 PM
Q:(舊紙條)

Q39:任務物品【舊字條】打咩出架?
A:一船30LV副本【被踐踏的草原】,打敗黑風之後就會出。

釣魚有沒有D方法易釣D?
我正做緊釣50條魚的任務...

回覆 Ar.雋 的帖子

同問 + 搵唔到邊到有魚竿賣

回覆 Yuen~~~ 的帖子

魚杆可以在釣魚船上按貓頭鷹,之後按無人商店,便可以買到

我係新手,吾該我想問下第4個同第5個快捷鍵欄係點樣開架?係咪要到特定LV先開到快捷鍵欄定係要做任務拎架,我真係好想知呀/_\

我見依菲30LV全部快捷鍵欄開哂,而其他職到30LV都未開到第5個快捷鍵欄既?(我都係)

平原野花係邊度打...
我仲係打唔到出黎-.-

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

有冇人可以話比我聽

如果我開左個戰船,

打完一次番左條村

點樣可以唔離開個隊

再召集佢地再打多次

我有兩個神聖技能,它說按X可以換
但我不知為何在戰役時不斷X也換不了
後來我回村再按X(換到),雖然說換到,但真的是換了,不能換回第1個技能
之後我再去戰役,點知又變回第1個技能(戲弄我?)
由始至終,我沒用過第2個技能囉
求高人幫忙- -"

RECALL.凌  問問題請到http://www.2000fun.com/thread-5014126-3-1.html QQ 呢邊無咩人睇到T_T*  發表於 12-8-5 01:14 PM
☆﹏梓喵ζ  已知道原因;)  發表於 12-7-24 09:44 PM

請問裝備上面既顏色1 , 2 , 3
染色係唔係剩係會染到呢3隻色?

RECALL.凌  問問題請到http://www.2000fun.com/thread-5014126-3-1.html QQ 呢邊無咩人睇到T_T*  發表於 12-8-5 01:14 PM
RECALL.凌  係  發表於 12-8-5 01:14 PM

有個任叫離別...
要搵個提爾... 但係佢唔係度...應該點攪?

如何有第二次的變身?

點跳舞嫁,睇人跳自己唔識跳,.T_T

5/8/2012更新 Q61 Q62

Q61: 在遊戲中點影相? 影完係邊到?
A:會係C:\Users\自己電腦名\Documents\瑪奇英雄傳\Screen ShoT,基本seting 係print screeen sysrq 呢粒制影相
@死神專用

Q62:鏡沽可以打幾次? 重置時間係?
A:可以打四次,重置時間逢星期一同星期五 9:00 am
@花濺淚v3v

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 11:11 PM , Processed in 0.078313 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存