2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 海外會員交流區 此版目的及用途~
go

此版目的及用途~ [複製鏈接]

總括黎講可以歸納為以下幾點:

• 俾一d有意或者將會去海外既會員詢問下當地既詳情. 例如天氣/習俗/入學手續/有咩好學校 etc.
  • 海外會員互相交流自己所居住地方既特色等等
  • 舉行海外網聚@@
  • 旅行有咩需要注意
  • 俾各位訴下苦水..
  • 交d同病相憐或者住得近既朋友~
  • 去完外地旅行既朋友可以貼d相出黎或者分享下個旅程~ 有分加的

各位以後請多d黎Li度呀~~
如果有任何網友/朋友係有興趣或者住外國既..都可以俾條link佢地上黎Li度的~我地無任歡迎 而且仲非常鼓勵添@@

[ Last edited by 書三小雷龍 on 2005-9-11 at 11:39 PM ]

以下係其中兩位講得有心而且比較詳盡既會員~
各位有心機既可以睇睇 呵呵^^

Originally posted by 傻.笨 at 2005-7-17 10:42
其實我諗有好多人係對留學生活有興趣...
但又唔清楚當地既天氣~
教學方法...收費...留學簽證須知等等...
同埋我地可以提供一d agency俾佢地..
同埋提供一d意見俾佢地...
因為起碼我地係過來人..
可以俾到一d實際既意見俾佢地...
同埋各地既留學生可以交流下唔同國家既教學方式...
文化同埋可以放d相上黎文流下留學生活...
唔同學校有唔同既特色...
亦都可以俾其他會員睇下同見識下外國既學校等等..
由於我9月都會去英國...
所以我覺得開設呢個版係好有用...
一來可以俾我地呢d留學生交流下之外...
又可以提供一d意見俾d有意留學既會員嘛..

Originally posted by 蘭斯洛特 at 2005-7-24 12:20

我諗呢個版會好幫到大家

好多留學生剛剛到步無親人無朋友

遇上問題都好困難

for example, 我有個fd黎左澳洲搵agent幫佢搵學校

撞著係間黑店...... 即係收左你錢 又話幫你申請左邊邊邊間大學

點知佢讀完個couse大學唔收佢

移民局要佢3個月內返台灣

結果佢讀左一年 咩都拎唔到就要走

an other example, 我自己

我離開香港之前 去學聯搞掂哂d手續走得

到我到左步一二個月之後

我先知原來有d短d快d既科情

無啦啦我而家要讀多半年書

遲左半年又等多一年先入到大學

我又唔可以投訴佢地

因為佢當時同我講左係有4大topic揀

但係無講d mix出黎既topic

我當時蠢左地揀左齋business黎讀

哂左好多時間

好多好多agent店都係唔誠實~ 佢地為左賺多d就『忍門』d快既路 同埋d捷徑

相信除左聊天吹水 學術交流之外 仲有好多實際上既用途

例如用咩電話卡打返hk聯絡親友 係邊到搵屋搬 好多好多問題我地都可以互幫對方既

2kf各會員身在香港 有咁多朋友係身邊都尚要上黎2kf問其他人既意思 同其他會員討論

更何況身在海外既會員呢~~

海外既會員係聊天版開post問海外既問題 無太多人幫到佢地 + 上聊板人流量極大

佢地既問題好快就會消失係第一頁 之後佢地只會感到無助

有d case我係2kf見過.....

有會員問:『出國去加拿大定英國讀書好』

之後每個會員都係答『緊係英國啦』『英國最好的』『去英國讀書咁貴 一定係最好』

但係無一個人比到實際原因出黎 點解係英國好...... 大家入去回post都係為左呃一分

我諗開post果位會員應該唔會想淨係得『緊係英國啦』
                                                   『英國最好的』
                                                   『去英國讀書咁貴 一定係最好』 呢d咁既意見呱
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 02:24 PM , Processed in 0.028084 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存