2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔獸世界 《魔獸世界》精華區 [原創]法師天賦全面分析(奧術篇)
返回列表 發新帖 回覆
go

[原創]法師天賦全面分析(奧術篇)  

小弟係cwow北京2區夜空之歌的60lv人類法師. 對玩法師都有一定既經驗
以下係對於奧術天賦既小小分析~~~(譯名可能有唔同)

奥術敏銳Arcane Subtlety

這個天賦只會對奧術魔法有效,所以效用一般
最好既發揮在副本中,高級副本好多boss免疫火(例如mc)
而大部分boss都免疫冰,所以奧術飛彈係最好既單體傷害輸出
加了這個天賦會減少仇恨40%.所以打boss時用飛彈係好安全
換個話說,這個天賦係只對怪物有用,如果你是常下副本的,
點吧!!
推薦指數:+++

奥術專注Arcane Focus

這個天賦要5個天賦點,加了會令你的法術如 變羊,奥術飛彈,奥術爆破都會降低被抵抗的機率。
這個天賦實用不大.不建議加5點
因為只要打唔超過自己2lv既怪.抵抗既機率係好細的
如果你堅持打高3lv+以上既怪........就加啦........
一般都會加2點,因為要有10點先出到更高級的天賦
推薦指數:++

强化奥術飛彈Improved Arcane Missiles

用奥術飛彈時100%的機會不會因受到傷害而被打斷(姐係加左5點就唔會打斷你既飛彈)
打怪打副本實用性非常高.飛彈用既mp高.打斷左會好浪費mp
一般法師都會加這個天賦
不過係pvp中.就算加左這個天賦.飛彈一樣會受到敵方既技能而中斷(例如暈,踢,魔禁)
推薦指數:++++

魔杖專精Wand Specialization

魔杖造成的傷害增加 25%
冇人會加既天賦.用魔杖既時候都係目標非常少血,為免浪費mp而用魔杖
何況5點只是區區25%......一定唔加!!
推薦指數:+

奥術專注Arcane Concentration

目標受到傷害法術打擊後,施法者有 2% 的機會進入零施法消耗狀態,即
减少下一個傷害法術法力消耗100%
實用性一般的天賦
加左5點會有10%既機會令下一個魔法唔洗mp.不過會有時間限制
所以我從來都唔加這個天賦的.10%的機率實在不高
不用浪費寶貴的5點天賦點

强化抑制魔法Improved Dampen Magic

抑制魔法效果增加 50%
又一個廢既天賦
傷害和治療效果由50/100.變為75/150
區區扣少25點傷害.有乜用?
後期副本既魔法怪一般一下都會做成400+既傷害
扣少25點..嘿嘿..你話有冇用啦?

强化奥術爆炸Improved Arcane Explosion
加左5點就會令奧爆的施法時間取消
姐係唔洗施法時間!!可以一路行一路爆
極之有用的天賦.一定加
如果冇加冰系既強化暴風雪
咁奧爆會成為法師手中最強的範圍技能
副本/升級/pvp都有極大的效用
唔洗諗啦!!加啦!!
推薦指數:+++++

唤醒Evocation

引導該法術後,法力恢復生效且速度增加1500%,持續8秒
救命技能之一
10分鐘泠卻意味著只有緊急時用
法師冇mp就冇攻擊力
所以這個天賦很好用
以我法師為例,60lv 有6000mp,用左這個技能會8秒內回復4500mp左右
非常實用
建議加!

强化法術反制Improved Counterspell

使你的法術反制有 100% 的機率令目標沉默 4 秒
好天賦!
pvp這個技能實用性極大.
當你對住法術型的敵人
反制會令佢4秒內乜都唔做得!!!!
等於多了4秒無敵時間.4秒足夠你變羊+出一個小火球了
加吧!

奥術冥想Arcane Meditation

使你在施法时仍有 3% 的法力回復速度
以60lv法師為例,會令我每次施法回10mp左右
不過60lv法師最少都有5000mp以上
當你打一隻怪要施法8次.姐係回80mp
一個60lv火球都要幾百mp......
實用性..................
...........................

氣定神閒Presence of Mind

生效後,下一個施放時間小於10秒的法術變為瞬間施放
法師既必殺技!!!!出氣定多數係出大火球
60lv既大火球普通傷害900+.施法要6秒
用左氣定就姐係瞬間打敵人900+既血.若爆擊既話會打出1500+既傷害
火法/奧法一定要加!!pvp佳品!!!
無常Arcane Instability

增加你的法術傷害和重擊機率 3%
加2點就變6%.冇咩好講.基本上奧法都會加
魔法爆擊率對法師都好重要.天賦有得加就緊係加啦!!
推薦指數:++++

奥術能量Arcane Power

生效後,你的法術將增加 35% 的傷害,法力消耗增加 35%,持續15秒。簡稱AP
身為奧術既終極天賦,…又係另一pvp佳品
加左這個天賦,法師既爆發力更上一層樓
使用AP+氣定+烈焰風暴+冰錐+奥術爆破+奥術爆破+奥術爆破…来施展范圍傷害
或者使用AP+火球 +氣定+炎爆+烈火冲擊+冰錐 奥術爆破/奥術飛彈来造成單體攻擊,都是超高傷害的毁滅性打擊。60lv會做出4000+既傷害,唔計爆擊。而且區區3分鐘既冷卻,意味着你可以成日用這個技能。無論在PVE和PVP中都是非常有用的。在PVE中需要盡快殺死怪物可以非常有效。

真係打左好耐架~~稍後會post埋冰 ,火 2個加天賦分析,希望對新人法師有d用啦~~
仲有希望版主覺得好既加下分啦

wa,辛苦晒,多謝你的心得,看完不回打屁屁

法C野外pk,殺人同被殺是不是很易

thx啊,好詳細呀
有教加咩技,正!

總計其實奧術一定要加 火同冰o既實用性其實邊個大d~~我想問~~~我見到後期都係法師用冰比較多

係囉,火同冰的實用性邊個好d ???

係囉,火同冰的實用性邊個好d ???

THX
多謝你的心得

只可說
一個字 棒

唔該晒!!好正呀!thx~

實在係不可多得......勁!!!

嘩~ 勁呀...thx
幾時出埋 冰 ,火 2個加天賦分析 呀....
因為我玩緊 人類法師呀...  希望可以參考下 :p

打緊火同冰@@~~~~
多謝支持~~~

有冇冰火天賦加點原文??簡體都得:D3

真係唔該晒,好有用.
我之前重想緊點點好

奧術 我覺得升lv係好用- -
不過pvp就好似無咩用--
用冰仲好過啦...
有得冰人...
人地打你你又會有15%冰到佢...
用落冰又可以減慢人地...

good~~~~~~~~~~

thanks for sharing

:D:D:D

期待冰及火的分析!

i play火 it's attack will better

目標受到傷害法術打擊後,施法者有 2% 的機會進入零施法消耗狀態,即
實用性一般的天賦
加左5點會有10%既機會令下一個魔法唔洗mp.不過會有時間限制
所以我從來都唔加這個天賦的.10%的機率實在不高
不用浪費寶貴的5點天賦點

絕對要加~
10%絕對係神一樣既存在,差唔多打一隻怪,都有一次進入節能(好多時唔止)
係後期d招都係狂放狂放,一下節能=加多幾百~千幾傷害
亦有可能節能一次後出完招,再入多次節能!

Originally posted by DC~ at 2006-1-5 10:21 AM

實用性一般的天賦
加左5點會有10%既機會令下一個魔法唔 ...

有一次我打黑上試過一次連續節能3次, 我都係點左4點咋. 我覺得"奥術專注"必點.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 03:19 AM , Processed in 0.034564 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存