2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔獸世界 外國的月亮真的比較圓 轉貼巴哈姆特
go

外國的月亮真的比較圓 轉貼巴哈姆特

/)/)/)/)/)/)/)/)/)/)/)/):)3
starstudded/)
(YOUNG-漾)

開始XD的見習生
職業: 初心者
巴幣: 733枚
EXP:  

功勳:  

發言日期: 2005-10-31 16:51:04     

轉貼自討論區MadAngel的文章

--------------------------

有時候不是一句「直接玩美版不是比較快」就結束的
小弟不成才,也玩了很多年的遊戲,
從最早的石器時代ROD2,什麼都碰過玩過

當初WOW剛出我就跑去美版玩了
玩到現在,令我覺得最沉迷的地方,
除了打不完的epic戰場系統以及畫面音效之外,就是整個大環境的氣氛

老是拿「外國的月亮比較圓」「遠來的和尚會念經」這幾句來刺人
但是可知就這網路上的禮節跟對於名譽的重視而言,
外國的月亮還真他媽的比較圓,
還記得RO一堆人走在路上對你喊幫天賜幫加速幫補幫XXX不幫還靠北個幾句
我第一天玩美版WOW最吃驚的是什麼
我走在路上,對面經過一隻德魯伊就手一揚幫我放了個MoW,
過了一陣子又跟一個牧師擦肩而過,
他又幫我放了PoF,
結果到了城鎮在接任務的時候不知道哪來的法師又幫我放了AI..... ,
於是我這lv6的小獵人身上就堆著滿滿的buff出去練功解任務,
美版這種事情大家跟習慣了一樣,
大家一起等船的時候,
就看到牧師啊法師的在那邊砰砰砰個沒完的幫人加持,
然後大家都很客氣的說謝謝,
搞不好還閒聊一下等等一起解任務
連pk完都是先互相幫對方綁繃帶,
後來我創了隻法師於是開始無止盡的做水地獄囧,
跑個stra就開始算,兩隻牧師一隻druid加上我自己一共240瓶Orz,
於是大家集合還在閒晃的時候我就七早八早飛到門口開始點水,
等到人到了我開始發,
就會有人要硬塞給我錢,我說不要還不行,
他說不收的話等等就不幫我補\( ̄▽ ̄)/
還有很多人跑完地城之後,特地跑到我面前,點我交易把沒喝完的水還我,
跟我說法師做水很辛苦,這些拿去給下一場的人用…

其他還有很多事打怪打一打血突然被路人補滿這算小事

我有次在BB打那隻38elite的鱷魚,
結果遠方一群lv60的不知道幹嘛閒晃經過,
結果帶頭的戰士先charge過來砍一刀,
MS繼續往前走,賊經過的時候順便就來了發cheapshot,
法師不甘示弱的來了發瞬發火球,
後面的祭司跟pally就順便幫我補個血加加buff,
一行人腳步都沒停就把那隻幹掉我兩次的鱷魚幹掉了,
留下我在現場拿著他的皮發呆,
\( ̄▽ ̄\)....我是遇到勇者團嗎

不是說台灣的玩家都很沒品或是都是小白
我在美版也遇到過白目戰士不會charge不會換stance不會吼,
我一補立刻就一堆人衝上來圍毆我,
混蛋賊從頭OT到尾或是牧師打死不放pof還要人提醒的,
只是就比例而言外國重視名譽跟有禮貌的人真的很多,
曾經在ubrs有人不小心甩到我的法師套裝衣服,
結果跟我道了半小時的歉隔天信箱還多了200g外加一篇道歉文Σ( ̄□ ̄;)

但是本篇的重點不是國外多好台灣多爛,
而是,要是在台灣也能有這樣的風氣這樣的環境跟氣氛的話,
誰他媽的想花一大筆銀子卡費去跟洋鬼子玩啊(╯#-_-)╯┴┴
不是說不愛台灣或是崇洋媚外
但拜託現在正在看這篇文章的各位大大大大大大大大大大大大大大大大
你們是台灣第一批玩WOW的玩家,
把台灣的月亮弄圓就靠你們了....

雜文一篇不好意思
--
那個人跟我道了半小時歉我還查了半小時的字典咧
---
我看完這篇文章,我也願意花錢玩美版的WOW。風氣比台灣好太多了。

我地香港人都要學下人地喇...唔好俾人話我地淨係識用加速外掛...8)8)

我有學架@o@
我成日見到人比怪圍去幫佢地補血架....
(雖然我係10lv既聖騎士-口-")

好文!!
美版講真好未玩過..
但我玩過大陸版,講真大陸既同胞比起香港人,tw人友善得多!!!!
路過總會幫你加下d狀態,而且經常主動同你組隊打任務!!
但係玩tw版,就冇人肯組隊,
叫d人一齊組隊,好似叫佢地去死咁,理都唔理下你.....
搞到online game好似變左offline game,成日自己一個打....

Originally posted by godk at 2005-11-1 05:41 PM
好文!!
美版講真好未玩過..
但我玩過大陸版,講真大陸既同胞比起香港人,tw人友善得多!!!!
路過總會幫你加下d狀態,而且經常主動同你組隊打任務!!
但係玩tw版,就冇人肯組隊,
叫d人一齊組隊,好似叫佢地去死咁,理 ...

呢個都未算..
成日去到主城時,,
水,給我麵包,幫加智,法師,我要n組水..我要麵包,高級的那種,要5組
雖然大陸都有(因為真係除左比水,法師形同虛設),,但係至少會講多謝,
比番d小費你....
仲有d玩過下美版同中國版既傻台灣人..以為自己好巴閉
去到副本叫你做呢樣做果樣,,但明明自己做錯-.-
佢仲要同你講一句:你沒玩過wow嗎?我不怪你......

唔知點解係台灣先會有咁既情況=.=
一樣都係中國人,係大陸版都唔會有組唔到隊.自私自利等情況
台灣人睇野太細太短,只係關心自己既裝備等級
唔理人地既死活
個人主義.....
其實wow係玩群體,比人一條友成身紫裝又點?
2個普通綠裝既敵人都可以輕鬆ko你
去副本?咪試下一條友去囉,睇下會點@@!?
我覺得玩wow最重要係陣營,隊友
自己既利益反而唔係咁重要

希望睇完既朋友可以檢討一下自己既遊戲態度啦@@

好文,精華

早2日先激死我..

4個fd 去zf , 係加基森LFM 左個法師
習慣左 green all roll ,綠裝按貪婪,
俾佢條友話我地人品有問題....

內地玩家只係火爆d,講水準, 台灣呢班 [ noob ] 真係xxxxx

玩cwow時,人地一樣又係一堆新手,
打機都用心去學,呢個就係祖國近年發展迅速既原因啦~

我今日仲激氣 我個40等獵人玩到悶悶地 響前日開左個盜賊 宜家已經26等 今日打勝左個30等法師 跟住有舍30等術士見到我勝左 又話同我打埸 因為我好鍾意玩決鬥 特別鍾意同高過自己1-6個lv既玩家玩決鬥 咁樣先有挑戰性 吸收經驗 玩下無壞 點知....打打下 好唔好彩 因為我地係響濕地個龍礦埸出面決鬥=.=一班冇人性既龍衝左埋黎我度...我果陣同緊個術士決鬥....咁我清怪先啦 點知隻術士仲走埋黎加個恐懼響我身上....搞到我引多兩三隻怪打自己 佢仲好意思埋黎整d暗影傷害過我.......驚我死唔去果隻.....之後我就響公頻講 玩決鬥 駛唔駛咁整死人啊~咁佢就密我 話比返30銀我修裝....我睇到...即刻o晒咀.....佢仲唔知自己錯響邊......

ser:水晶之刺
果位拎錢撻人既30等地精術士:米沖一杯茶

推呀>"<  多人d人睇啦....講d野好岩架

我用德仔時,
見到人都會放buff加回血= =
但係我用盜賊時就完全冇人幫過我= =

我有時路過見人比怪追我都會停低睇一睇佢有冇hp,如果冇hpo甘就係o吾夠打,我會去幫佢
但佢o地比人追,如果佢有hp,o甘我會睇一睇佢o既lv同隻怪o既lv會o吾會差太遠,如果差太差.o甘又係佢比怪打o拉,我又會幫.
有時幫完人,佢只係回一句多謝!其實係會幫你日後o既旅程
佢多數都會記住你,下次到你有事或o吾知o既任務點樣解,大頻叫人幫手都多o的人回應你
你幫我,我幫你,自己個人玩都玩得開心o的o拉!

係呀.....d台灣人  我都唔識講呀
我有次同3,4個fd組隊落去副本
有個台灣人死都跟住我地組隊(因為佢打埋d只係台灣先有既注音文)
個台灣人仲話打到d咩裝備就可唔可以比佢先
我地更係冇問題啦  咁我地幾個唔重視隻game既裝備
係重視玩既氣氛同埋玩個陣時之間既有趣野~
一落到去副本 打到綠藍裝(咩裝都有)  佢個仆街個個都需求
有陣時d裝備我地有d唔岩  佢又唔岩我地都讓佢  比佢
之後打到再入少少  我獵印左隻怪獸(我同我班fd一早講左係我做控場,台人都知)
佢就唔知走左去邊  搵多左架卡車返黎   好啦~全部死q曬啦~
佢就鬧我地話我地係野團  個陣時我真係好想fuxk鑊金佢....不過我d fd話算啦~重新組過入去
有時有d台灣人好好  , 有d台灣人都真係....唉

仲有我最唔据一樣野係佢地成日只要有咩人做d衰野就話係大陸人/大陸打$$工嗎
一小部份台灣人好心就當正全個台灣d人都係好人咁....台灣白目仲多過大陸啦

仲試過有一次一個8lv盜賊叫我32lv獵人帶佢....我o左咀....我同佢講幫唔到..
佢就問我大陸人定香港人...我話香港...佢就話我同大陸人冇良心...
我立刻好有衝動想問候下佢令壽堂同令尊翁

Originally posted by 666jetnoot at 2005-11-2 12:08 PM
係呀.....d台灣人  我都唔識講呀
我有次同3,4個fd組隊落去副本
有個台灣人死都跟住我地組隊(因為佢打埋d只係台灣先有既注音文)
個台灣人仲話打到d咩裝備就可唔可以比佢先
我地更係冇問題啦  咁我地幾個唔重視 ...

都唔知d台灣人有咩咁巴閉!!
好似以為自己既人格好過cn同hk好多咁..........
但只要你玩過大陸版就會知道大陸d人既人格好過佢地n倍!!!!

我如果係路上見到人既話都會幫佢加個聖言~
而且見到好多小德都會幫路人加buff~小德好感+10 XDDD

可能你地都遇到D 精英noob了~
入公會會好D架啦~

我諗人格又冇分中國人定台灣人既...
始終都係果句"人格唔係由國藉分辨"...
唔好講埋哂邊度D人好唔好咁武斷既說話...

暫時玩果一陣台灣...
的確ninja(亂roll野)同搶怪情況係幾嚴重...
好多時見到D人好得意...
5個人爭打一隻怪...
但係我響度諗...
咁岩5個人點解唔group埋佢一齊呢...-.-"

不過可能呢D只係佢地岩岩玩未知呢隻game既玩法姐(個幾月唔算耐)...
見到呢排奧城多番D人(通常高lv左會響番奧城記點,交通方便)...
慢慢D人會build up番一D rules...
好似boe(裝備挷定)就all roll...
bop(拾取挷定)就all pass...
或者再高級少少一人一件藍色...
甚至之後既DKP咁...
始終都要等D玩家高Lv少少先會成熟既...

笑傲無雙

我係一個新手,玩左3日WOW,現在16LV 獵人,但係有D唔識點講台灣既WOW,
第一次玩E種 GAME 感覺好怪,因為冇人組隊升L, 或解任務,到現在為只我都重係
一個人自己升,自己解任務...有D唔想玩...
PS: 係唔係入左公會會好D呢??有冇人可以比D提意我呀= =?

Originally posted by jyppqq at 2005-11-2 03:09 PM
我係一個新手,玩左3日WOW,現在16LV 獵人,但係有D唔識點講台灣既WOW,
第一次玩E種 GAME 感覺好怪,因為冇人組隊升L, 或解任務,到現在為只我都重係
一個人自己升,自己解任務...有D唔想玩...
PS: 係唔係入左公會會 ...

如上面位朋友咁講,或者要等多排tw d人先有團隊精神,同你組team........
如果唔想等,可以玩大陸版,我依家都玩大陸版........
因為tw版既人完全冇團體精神,個個自己打,唔組team,見人俾怪打死都唔幫下手.......
另外就係大陸版平d!!

笑傲無雙

Originally posted by godk at 2005-11-2 04:13 PM

如上面位朋友咁講,或者要等多排tw d人先有團隊精神,同你組team........
如果唔想等,可以玩大陸版,我依家都玩大陸版........
因為tw版既人完全冇團體精神,個個自己打,唔組team,見人俾怪打死都唔幫下手.......
...

大陸D簡體字唔識睇.....到時又係死WO = ="
因為我有玩個台灣GAME 所以D台仔打乜我都識睇,:D5

- -係咩
我唔見得大陸人D質數好好喎
就早幾日先遇到一個自以為是既大陸仔
佢都係以為自己玩過WOW(唔知係us定係c啦)
就0係度指揮
叫佢點roll點roll,佢又要我地跟佢既做法,咩都roll need
-.-
叫佢bind when eq既都greed.佢又死都唔聽
之後又要串7 7 咁
.....
但最可惜佢連/random roll野都唔識...............
omg

原帖由 卍元述卍 於 2005-11-2 05:16 PM 發表
- -係咩
我唔見得大陸人D質數好好喎
就早幾日先遇到一個自以為是既大陸仔
佢都係以為自己玩過WOW(唔知係us定係c啦)
就0係度指揮
叫佢點roll點roll,佢又要我地跟佢既做法,咩都roll need
-.-
叫佢bind when  ...

Boe roll need? There is some realm in US did have this unwritten rule , for example Blackrock US.

我就咁睇遍文都感受得到外國人的親切^_^
其實大家肯團結d,唔好咁自私,少d白目,魔獸世界會成為一個最棒的online game

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 05:54 PM , Processed in 0.042095 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存