2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 海外會員交流區 岩岩過外國讀書....感受
返回列表 發新帖 回覆
go

岩岩過外國讀書....感受 [複製鏈接]

因為今年會考唔掂~有條好d既出路
所以8月中過左canada~ottawa
過左黎半個月...都冇咩同人講英文....
可能係我驚講呱...hk不嬲唔洗講嫁ma-,-
我又唔係d有話題既人wor~唉~而家好灰.....
d人話唔洗驚~講錯都唔緊要-.-但係我都唔得囉......
第時重要番學......都唔知點算....好驚呀~
你地有冇咩意見可以俾下我呀???
thx~

各位海外同學+油!!

原帖由 趙xx 於 2006-9-4 09:17 AM 發表
d人話唔洗驚~講錯都唔緊 ...

你仲未洗返學  咁早過去做咩?
其實驚講野係正常既....
我自己都好內向...但平時同d鬼仔都有幾句..
因為d鬼仔會主動搵你...所以你自自然然會敢講
你果度有冇hk人呀?
如果有..你應該可以好快搵倒fd....因為d 外地學生通常會鐘意自己同鄉多d
雖然練唔倒英文  但起碼唔洗咁驚...

寻欢一  上海酒店上门按摩,足不出户高品味享受,我们全天候为您服务!把轻松`舒适`和快乐带给您!无需任何押金订金!官网taosilespa.com电话/微信1:13370271997微信2:shanmo12580,务必同时加,qq:806746818[   發表於 16-9-9 07:31 PM
寻欢一  上海酒店上门按摩,足不出户高品味享受,我们全天候为您服务!把轻松`舒适`和快乐带给您!无需任何押金订金!官网taosilespa.com电话/微信1:13370271997微信2:shanmo12580,务必同时加,qq:806746818[   發表於 16-9-8 09:39 PM

哦~我早過去係因為要去schoolbroad book時間test下我咩grade同編學校
9月1先有得test-o-"重要打埋針先番到學~

我希望唔好俾人打就得啦=.=好似講話成日打交咁
希望好似2樓既大大咁講啦~第時番到hk英文laklak聲=]

咁你而家住邊-.-
未講過英文又係嚴重D...比心機啦!

原帖由 趙xx 於 2006-9-4 12:31 PM 發表
哦~我早過去係因為要去schoolbroad book時間test下我咩grade同編學校
9月1先有得test-o-"重要打埋針先番到學~

我希望唔好俾人打就得啦=.=好似講話成日打交咁
希望好似2樓既大大咁講啦~第時番到hk英文la ...

打交就度度都有啦

香港都唔少

如果咁唔好彩你間學校d人興打交既話

做人醒目少少, 自己執生

咁樣已經幫到你好多

我住係我契媽度.....佢唐人黎~佢d屋企人都識講中文.....

睇黎唔好野人只得啦=.=...

我岩岩過美國 (未開學)
雖然感受到美國人既禮貌

但係同佢地講英文真係好難(我oral 會考F lol)
依家搞到placement test同約counseling都未搞得掂 = =

十週年勳章(賀詞)

唔理佢明唔明都講下英文先

其實好多鬼佬d英文都唔係咁叻
尤其加拿大
好多法文/德文人

十週年勳章(賀詞)

我都係加拿大
唔洗咁驚
唔識咪唔識講 冇人話你
講錯d鬼佬婆又會幫你你 唔緊要架
我已經開左學 2個星期到
第一日番學 連d老師講咩都唔知= =
e+都叫聽得明dd
我都唔識講英文 我ce都冇去oral 因為我知我實u
你可以慢慢講 唔識d生字 用手表達
仲有加拿大係有esl
仲有你係ottawa ottawa都叫大城市
我 d唐人20都唔得有冇= =
仲有唔好€同中國人住
同鬼佬住 係就係貴d 但係學英文係快左架~~~
我讀緊grade 10 其實唔係太難架
仲易過hk
不過係英文難姐= =

大家都佢加拿大
不如留低msn喇
大家得閒聯絡下喇
我個msn係 lon1133@hotmail.com

advise is, dun try 2 stick with hk people 2 much or otherwise, u wil nt speak in eng. moreover, @ da brginnin, u can try just reply in simple terms such as yes or no, im or i aint, etc., wen da eng boys/girls talk 2 u. n later on in da future, u wil find ur listening is much better n u can listen 2 wt thy said, n by listenin 2 what they said, u can pick up how normal conversations r lik n naturally u can speak gd eng, hope thts useful 4 u n + oil :P

我msn:ak407hk@hotmail.com
我讀grade12..
我覺得好似低grade d易識人d咁...錯覺?
ottawa話就話首都=.=成個埠仔咁.....

樓上的.......我好辛苦先睇得明你up乜=.="

thx a lot

我係美國留學 來左1個月 初初都唔係好明佢地講咩 因為d美國人講野好快 美國口音又唔同我係hk學果d中國口音 1個月後都算好左好多 我係grade 11 宜家d成績都算追得上 讀緊4科 全部都a^^ 算係可以同父母交代 但係好多test 要成日溫書 總之唔洗驚錯既 錯得多先學到野ga

原帖由 未來` 於 2006-9-21 11:21 AM 發表
我係美國留學 來左1個月 初初都唔係好明佢地講咩 因為d美國人講野好快 美國口音又唔同我係hk學果d中國口音 1個月後都算好左好多 我係grade 11 宜家d成績都算追得上 讀緊4科 全部都a^^ 算係可以同父母交代 但係好多 ...

呃...你會考英文拎咩grade?

加拿大既朋友你地好ar!!!
我今年讀緊f.7~諗住如果o係香港升唔到大學就黎加拿大讀
但係我到而家都唔清楚留學要點
我想問下大家有咩地方同學校推介下???
最重要係想知道大約要洗幾多錢???
其實我英文都唔係好叻~會考都係得個e咋
所以都冇乜信心o係香港升到大學

原帖由 趙xx 於 2006-9-20 10:28 AM 發表
我msn:ak407hk@hotmail.com
我讀grade12..
我覺得好似低grade d易識人d咁...錯覺?
ottawa話就話首都=.=成個埠仔咁.....

樓上的.......我好辛苦先睇得明你up乜=.="

thx a lot

sor, used short form eng instead, casue too lazy to type.. hahaa =.='''' but if you can still understand, that means your english isn't that bad though =v=~~

笑傲無雙 玩過星曲WEB 忍影世界

我會考英文u都係英國過左一年啦= =
有咩好怕@_@

哈 樓主
我都係岩岩到左加拿大vernon2個星期
番左幾日學冇咩點同同學講過野-.-
我唔係係唔敢 但係係真係聽唔明佢地講咩 so唔知點同佢地講=.=
我既msn:knam1989@yahoo.com.hk
日日都好悶..得閒傾下啦

i dont have courage to get along with the foreigner=.=
i go to vancouver and study in community college because i cant get a University vancancy in HK~>.<~

i really missed hk~and i dont how to open my communiction with others......i'm really passive~

原帖由 趙xx 於 2006-9-4 09:17 AM 發表
d人話唔洗驚~講錯都唔 ...

more confident
more successful

原帖由 pcmsjacky 於 2006-9-6 03:07 AM 發表

打交就度度都有啦

香港都唔少

如果咁唔好彩你間學校d人興打交既話

做人醒目少少, 自己執生

咁樣已經幫到你好多

大學都會成日打交????
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 07:52 PM , Processed in 0.033844 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存