2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 暗瘡 / 暗瘡印專區(請勿另開暗瘡問題post) ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 小sion子
go

[美容-皮膚問題] 暗瘡 / 暗瘡印專區(請勿另開暗瘡問題post)

有咩保濕/鎖水既產品係岩油性皮膚用?
有咩產品係對暗瘡消炎效果好嫁?
請介紹!!

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 火狼cool 於 2006-11-30 07:19 PM 發表
甘樣..依家用多d補濕就ok係咪??=.=

如果我晚上用完去印精華之後大約等幾耐之後再用sleeping mask?= =

應該係話而家需要用多d補濕~
至於補濕後解唔解決到問題就視乎你皮膚狀況@_@~(咁有d人本身就唔止缺水呢個問題架啦嘛~)

其實唔需要等, 或者應該話, 你搽完精華吸收左(感覺上似乾左)之後就可以搽lotion, 然後最後搽sleeping mask
次序大致係: 洗面→化妝水→精華→lotion→sleeping mask
sleeping mask多數都係最後一步的~
原帖由 mj_yin 於 2006-11-30 07:29 PM 發表
之前聽位會員講話fu一d 有紅酒成份既mask可以去黃+暗啞...

會唔會影響暗蒼??

同埋有邊隻好介紹??

因為都比較少見.. . .

香港比較少見~台灣就盛行好多~
香港來說應該係得sasa或者citysuper個類地方會有, 專櫃品牌來說.........
暫時只記起skinfood有紅酒wash off mask, $135/100ml (因為我手邊有skinfood既catalogue~cc)

而介紹黎講我自己就淨係用過台灣品牌"我的美麗日記"既紅酒mask, 係一款相當平而且好用既mask~
如果有朋友去台灣不妨搭單買返黎~220台幣(約55港幣)一盒十片~
如果係香港網拍就比較貴, 多數大概七蚊一塊~
原帖由 keikei123 於 2006-11-30 08:51 PM 發表
我唔覺得我串wo...佢有佢自由~佢喜歡點做我阻止唔到~我都回左佢..
果d地方冇...
多謝你更正我的錯誤~有咩錯誤要多多包涵
我只係黎分享我用過的心得同我親眼見的事實
所以我冇講咩牌子~我站在用家的立場係覺 ...

其實我想話講牌子唔緊要.......
大家有權推介自己覺得好用既產品, 推介得越詳盡越好添~
因為推介夠仔細夠詳盡, 大家先會有足夠既資訊去判斷適唔適合自己、應唔應該買
禁宣傳只限於禁止留下私人聯絡方法~只係防止seller在這兒sell貨而已~
推介和分享者是無辜的~點可以因為阻止seller而嚇到其他人唔夠膽分享呢?
(附加一說, 如果你這個品牌係從朋友手上直銷返黎的話, 那就比較難在這兒分享購買途徑, 但除此之外, 其他所有資訊, 包括品牌名稱、來源地、售價、容量、好用之處等等是十分歡迎大家分享的~)

唉,之前用唔到電腦..
你地d暗倉好返d ma??

原帖由 小sion子 於 2006-12-1 03:31 AM 發表

應該係話而家需要用多d補濕~
至於補濕後解唔解決到問題就視乎你皮膚狀況@_@~(咁有d人本身就唔止缺水呢個問題架啦嘛~)

其實唔需要等, 或者應該話, 你搽完精華吸收左(感覺上似乾左)之後就可以搽lotion, 然 ...

lotion我用我家姐個支

效果唔大..而且好似用完爆瘖甘-.-'''

lotion有好多種好似?=.=

原帖由 wai.. 於 2006-12-1 03:46 AM 發表
唉,之前用唔到電腦..
你地d暗倉好返d ma??

o..-.-

好番少少啦..冇之前甘多=.=

d印淡左唔少...

回復 #102 小sion子 的帖子

事實係...唔係咁易買到...因為e間公司只係賣俾d fd搭fd黎買野的客人

原帖由 火狼cool 於 2006-12-1 07:55 PM 發表

o..-.-

好番少少啦..冇之前甘多=.=

d印淡左唔少...

有冇用d咩新野a??

有冇人可以答我?
我想買d保濕/鎖水既產品係岩我既油性皮膚用,
同埋買d產品係對暗瘡消炎效果好

原帖由 wai.. 於 2006-12-1 08:07 PM 發表

有冇用d咩新野a??

冇- -都係用去印精華

不過依排...三日用一次砂糖洗面0口0!!!

唉....近排用左日本果隻99蚊痘痘神仙掃都係冇用 (2個星期用哂la) 指定3個月要用哂
e+又buy左o'slee 95蚊既深層啫哩(去死皮去油 2洗果隻:o )  都係冇咩用
又用左早上飲lemon 水 都係冇咩用@___@  重有有時我都會用鹽洗既:o
重1~2日排毒 幾日換床單 冇咩食炸野 牛,羊  係有時食雞姐
但係我d痘痘冇咩好到:(   重有咩方法呀=0=
如果皮膚多油 我都會用去油紙既:o

原帖由 火狼cool 於 2006-12-2 09:56 AM 發表

冇- -都係用去印精華

不過依排...三日用一次砂糖洗面0口0!!!

仲以為有d新野用,
3日磨一次沙,都幾好a..不過我驚用完對暗倉唔好,唔敢用

原帖由 wai.. 於 2006-12-2 11:54 AM 發表

仲以為有d新野用,
3日磨一次沙,都幾好a..不過我驚用完對暗倉唔好,唔敢用

唔知砂糖同磨砂一唔 一樣呢-.-!!!

原帖由 雲亮 於 2006-12-2 11:35 AM 發表
唉....近排用左日本果隻99蚊痘痘神仙掃都係冇用 (2個星期用哂la) 指定3個月要用哂
e+又buy左o'slee 95蚊既深層啫哩(去死皮去油 2洗果隻:o )  都係冇咩用
又用左早上飲lemon 水 都係冇咩用@___@  重 ...

你1-2日就食排毒??-_-?

定係1-2日先排一次毒啊-口-??

原帖由 火狼cool 於 2006-12-1 07:53 PM 發表

lotion我用我家姐個支

效果唔大..而且好似用完爆瘖甘-.-'''

lotion有好多種好似?=.=

咁可能係因為你家姐既皮膚性質同你唔同, 支lotion唔適合你~
lotion都可以話分好多種既~有美白/抗皺/緊緻等等好多種唔同附加效果既lotion/cream
但大前提都係 為皮膚補濕、提高皮膚鎖水能力
簡單黎講, 用完化妝水為皮膚補濕之後, lotion就好似一層布咁蓋係表面, 鎖住皮膚既水份, 等佢無咁容易流失~
尤其秋冬天氣, lotion呢個步驟就顯得更加重要~
如果係lotion之後再加一個鎖水step就更完美了~

原帖由 [一太極魂一] 於 2006-12-1 11:43 PM 發表
有冇人可以答我?
我想買d保濕/鎖水既產品係岩我既油性皮膚用,
同埋買d產品係對暗瘡消炎效果好

唔好意思遲左答你@@""
補濕產品我答天空霸主個post既時候介紹左d, 你可以睇睇^^↓↓
http://www1.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=2248710
但你同佢都無提及budget呢~

另外對暗瘡效果好來說, 這兒很多人都推薦o'slee既消暗瘡去印精華~
另外以我記憶所及, body shop茶樹棒都有人讚既~

原帖由 火狼cool 於 2006-12-2 09:24 PM 發表

你1-2日就食排毒??-_-?

定係1-2日先排一次毒啊-口-??

1~2先排毒=___=
1-2日食排毒我怕會食死人

原帖由 雲亮 於 2006-12-3 08:06 AM 發表

1~2先排毒=___=
1-2日食排毒我怕會食死人

O..-.-''我日日都排毒a_a!!!

原帖由 keikei123 於 2006-12-1 08:06 PM 發表
事實係...唔係咁易買到...因為e間公司只係賣俾d fd搭fd黎買野的客人

咁有冇d有相同功效而又容易係市面買到既其他牌子用品,主要想問蜂膠及盧會膠乳....
如果冇,咁有冇其他野去取代?
同埋磨沙用品係指咩?碧柔果d含磨沙洗面膏算唔算係?

我想問下有咩補濕產品好用...
最好講埋邊度有&幾錢
THX.....

原帖由 │→鏡之※影§ 於 2006-12-4 07:08 PM 發表
我想問下有咩補濕產品好用...
最好講埋邊度有&幾錢
THX.....

Vaseline<== e隻
好平:) 1x~2x 左右
又唔油
係7-11 百佳 萬萬 屈人寺 都有得buy
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 09:27 PM , Processed in 0.041134 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存