2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 [七月新番/輕小說]蟲之歌 介紹及討論區 (05/06/08更新 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: quenthai
go

[七月新番/輕小說]蟲之歌 介紹及討論區 (05/06/08更新出版資料) [複製鏈接]

這套將會在出完先dl來睇
7月~9月實在太多新番又好正的動畫
實在冇咁多時間睇晒佢

原帖由 2030744 於 2007-7-8 06:47 PM 發表
這套將會在出完先dl來睇
7月~9月實在太多新番又好正的動畫
實在冇咁多時間睇晒佢

冇需要睇晒,揀好睇o既黎睇就夠
口味o既野人人唔同,冇需要勉強去睇,我開呢個post只係因為覺得蟲之歌係一套值得睇但係冇乜人識o既動畫,所以想幫佢做下宣傳姐。

話時話,我見到隱士個絕望先生討論區咁快就bold左標題,有冇人知申請討論帖bold標題要咩程序?

睇完動畫第一集,即刻去睇小說
睇完3本小說感想..................好正,超好睇,人物設計good!!
不過動畫咁快自爆主角係郭公.......就真係有d怪.....
睇番動畫op..........好似冇千莉同初季出場.....

原帖由 cool!!! 於 2007-7-11 03:19 PM 發表
睇完動畫第一集,即刻去睇小說
睇完3本小說感想..................好正,超好睇,人物設計good!!
不過動畫咁快自爆主角係郭公.......就真係有d怪.....
睇番動畫op..........好似冇千莉同初季出場.....

所以我一開始都話睇小說之前千祈唔好掂動畫XDDDD
我o係網上睇過一個意見,話《蟲之歌》基本上輕小說頭7期都只係做緊人物介紹,為成個故事作鋪排,不過作者就算鋪排都鋪排得好精采,完全冇悶場。
我個人比較鍾意佢唔會刻意將故事集中o係單一主角身上o既寫法,咁對每個配角o既描寫都深刻好多。
我諗動畫應該會改好多細節,如果唔係o既話「C」同霞王根本唔會o係冇千莉同初季o既情況下出現,我預計個故事會係以第一期小睿為藍本,o係中間o既劇情發展到做手腳比多d人物出現,因為始終我睇個setting利菜都算係女主角……

原帖由 quenthai 於 2007-7-11 03:40 PM 發表

所以我一開始都話睇小說之前千祈唔好掂動畫XDDDD
我o係網上睇過一個意見,話《蟲之歌》基本上輕小說頭7期都只係做緊人物介紹,為成個故事作鋪排,不過作者就算鋪排都鋪排得好精采,完全冇悶場。
我個人比較 ...

我係某網見到話係做12集.....

我比較心係中段夠唔夠做12集....以初本既內容

呢套真係比起其他7月 某d 正 幾多= =支持

原帖由 DUP 於 2007-7-11 03:56 PM 發表

我係某網見到話係做12集.....

我比較心係中段夠唔夠做12集....以初本既內容

所以我覺得佢實係中間改到七彩,不過唔緊要,我地就改長雙眼慢慢睇利菜最後o既下場吧=v=(眾毆)

不過如果千莉個故事完全剪晒o既話,咁土師就會完全變成一個奸角 Orz"""

OP中...黑色背景眼鏡發光, 右邊有半隻蝴蝶的黑影應該是千莉吧
吾出場都應該有說明少少吧, 她身邊的兩位朋友都在

話數上就真的少左d, 希望會有二三期出現^^

要改就改大d, 來過人人無事後宮故事, 就超神 (逃

原帖由 quenthai 於 2007-7-11 04:05 PM 發表

所以我覺得佢實係中間改到七彩,不過唔緊要,我地就改長雙眼慢慢睇利菜最後o既下場吧=v=(眾毆)

不過如果千莉個故事完全剪晒o既話,咁土師就會完全變成一個奸角 Orz"""

嘛.....只看第一本土師真係奸到出汗...

原帖由 亞里亞.知世 於 2007-7-11 04:46 PM 發表
OP中...黑色背景眼鏡發光, 右邊有半隻蝴蝶的黑影應該是千莉吧
吾出場都應該有說明少少吧, 她身邊的兩位朋友都在

話數上就真的少左d, 希望會有二三期出現^^

要改就改大d, 來過人人無事後宮故事, 就超神 (逃

那個是……暴食 orz
千莉比她萌一千倍有多
千莉身邊的朋友?你指有夏月和緒里?有夏月都仲有可能出場,因為佢係重要角色之一,不過緒里真係唔多見影,反正冇千莉就唔需要有佢

後宮的話,第一個就收<C>啦

o岩o岩發現小弟的劣質介紹竟有人願意把它轉貼到其他論壇,還把主角人物介紹過短的問題修正過來,o係徵得該論壇的蟲之歌討論區開帖人的同意後,把他作的修正反轉貼過來,希望可以令初接觸《蟲之歌》o既朋友可以更充分認識呢套作品

其實小說正篇日本出完未?

Bug既番外篇好似出緊5.....

原帖由 DUP 於 2007-7-11 08:58 PM 發表
其實小說正篇日本出完未?

Bug既番外篇好似出緊5.....

正篇味出完.....第9都好似出左唔係好耐
bug既話第5已經出左

話說......
小說哥到郭公d頭髮就算飛起晒都好型仔......
但係動畫郭公我覺得真係樣衰左好多- -""
而且呢......
第1集最激既秘密比佢
動畫都咪出就已經爆左出黎......
呢到真係有d失望-.-

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-11 10:47 PM 發表

正篇味出完.....第9都好似出左唔係好耐
bug既話第5已經出左

話說......
小說哥到郭公d頭髮就算飛起晒都好型仔......
但係動畫郭公我覺得真係樣衰左好多- -""
而且呢......
第1集最激既秘密比佢
...

嘛...不過有人話主角有D正太feel.....

原帖由 DUP 於 2007-7-11 10:51 PM 發表

嘛...不過有人話主角有D正太feel.....

正太feel......佢係話小說個樣定動畫個樣- -?
動畫個樣既話都有dd既......""

都係為左睇詩歌.....
又係一部萌殺新番(對我來講)

原帖由 大小樓 於 2007-7-11 11:06 PM 發表
都係為左睇詩歌.....
又係一部萌殺新番(對我來講)

這套才不是萌殺新番(認真貌)
要萌殺的話就看知寒蟬解吧,確實是集「萌」和「殺」於一身的東西
七月新番果然多蟲,這就是蚊蟲滋生的夏天嗎?(遠目)

看蟲之歌,你看到其他顏色的血的機會應該會比紅色的多……
你……能相信嗎?

原帖由 quenthai 於 2007-7-12 02:22 AM 發表

這套才不是萌殺新番(認真貌)
要萌殺的話就看知寒蟬解吧,確實是集「萌」和「殺」於一身的東西
七月新番果然多蟲,這就是蚊蟲滋生的夏天嗎?(遠目)

看蟲之歌,你看到其他顏色的血的機會應該會比紅色 ...

呀....睇動畫第1集果陣
係一開波郭公殺隻蟲哥到.....
D綠色既液體飛晒出黎.....
果到好正-w-

原帖由 ☆雨仔♂ 於 2007-7-12 07:32 PM 發表

呀....睇動畫第1集果陣
係一開波郭公殺隻蟲哥到.....
D綠色既液體飛晒出黎.....
果到好正-w-

多多都有得黎.....

今集幾好.................詩歌既回憶..............好慘
雖然動畫改左少少....情節......但今次......最尾個到真係.......好
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 03:46 PM , Processed in 0.051545 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存