2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 我的第一隻網遊 <<樂園ONLINE>> 綜合討論+感想
返回列表 發新帖 回覆
go

[感想] <<樂園ONLINE>> 綜合討論+感想 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 童話八週年

圖片全部為轉載, 因為太久以前的遊戲了^^

圖片: http://www.wretch.cc/album/album.php?id=momoko111&book=1

嗯, 要數說網遊, 很多年, 至今仍非常想念<<樂園>>這遊戲。
七年多差不多八年前, 偶然一次到表哥家裡看到他玩, 非常感興趣,
我想是因為自己未接觸過吧, 我被迷住了,
而從我加入起, 由伺服器每晚超過一千人, 玩到其終結時每晚只有不足一百人,
我都默默支持著, 這遊戲開啟了我玩網遊之路,
我現在仍常盼望它有重開的一天。

<<樂園>>這遊戲是玩即時遊戲的, 有別於我玩得最久的<<童話ONLINE>>
不禁說句, 每次玩童話時升等級我就特別緬懷玩<<樂園>>的時刻。

遊戲介紹: http://lifestome.hk.st/

一個新人物, 要升級時要先決定您做甚麼職業, 決定自己會有甚麼技能,
選定了不是沒法轉頭, 就要衝衝等級再獲更多技能。

很深印象是怪物是會死纏著您來打, 但當您回擊一定程度後, 它們會落荒而逃, 蠻好笑的。
當您被怪打時, 您的防禦力(DEF)會按等級而升1/10等級, 當然愈高等級就升得愈慢...
記得我曾經被N隻哥布林毆打, 然後還有黃色的史萊姆... 銀色的... 黏呼呼的模樣我至今仍記得很清楚。
相反若您攻擊怪物, 就會提升您的(ATK), 道理跟(DEF)原理一樣。

要配合兩者才能有個好角色。
若沒防, 一隻怪獸一腳可以踹飛您了。(揮手)
但沒攻擊力您打甚麼都沒用.. 所以配點就變得非常重要。

再說其他東西, 就是人物會有三個靈魂,
當您被殺掉後, 您會立刻化成一堆白骨(MD= =), 横屍於地上,
而您身旁會出現一件遺物, 是您身上任何一件武器或裝備, 還有您的靈魂...= =
若有好心人拾到您的靈魂還好, 會超渡後讓到回教堂領回 (隨機一所的)..
有些會不還您, 留著看好戲...

樂園分兩個伺服器, 一個是PK的, 一個是非戰的...
PK的當然是會給人追殺好了...
當一個人死掉三次又找不回靈魂, 那就被打進地獄了= ="" 會看到很多沒靈魂的屍體在走著..
而玩家就會化成飄靈, 然後扣除三十等級攻擊屍體換個新軀殼...= ="
就可以重生了.. 但若果玩PK伺服器, 而殺滿一百人後下地獄人物會被DEL的..

整個樂園世界版圖很大.. 很多很可笑的地方..
隨機會買到不同的武器裝備, 記憶特別深的是走到沙漠地區,
武器那些都是金製的... 價錢貴十倍但效用極低= =

在版圖上會隨機遇上通輯犯, 會攻擊我們...
但當您殺掉然後拾他們的靈魂, 就可以換取很多不同的珍貴道具,
又可以到地圖不同地方打指定怪獸, 然後換取魔法石,
魔法石絕對是玩法師最重要的ITEM, 因為不同魔法是靠不同的魔法石配合出來,
少了粒都不行...XDD

還有很多很多, 說不清了..
我跟一班當時很疼我的哥哥們到現在仍時常聯絡,
感情依然很好,
亦很期待樂園會有重開的一天, 相信會撲到再回去玩。
坦白說, 到現在我還未遇上一隻網遊比樂園好玩,
尤其是模式, 會令人很難忘。

好, 先敲到這裡。

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
阿豪~.~ + 3 感動~~
善福 + 20 鼓勵

總評分:  威望 + 20  Good + 3   查看全部評分

我記得好像還有得租房!!
仲記得果陣..為左打粒光珠(唔記得有冇記錯,好似係合大回血要用到..)..係咁轉ser打..好似係冰洞到打1隻咩知唔怪= =...打左幾日先打到!!
我仲記得好似有個任務係入個迷宮入面...護送隻npc出黎...之後好似會送個傳送紋章...果陣時就係用呢樣野黎搵錢= =
可惜隻game 到左後期冇咩人玩

原帖由 oO小灰Oo 於 2008-1-31 02:02 發表
我記得好像還有得租房!!
仲記得果陣..為左打粒光珠(唔記得有冇記錯,好似係合大回血要用到..)..係咁轉ser打..好似係冰洞到打1隻咩知唔怪= =...打左幾日先打到!!
我仲記得好似有個任務係入個迷宮入面...護送隻n ...

係啊. 其實有好多野我都無提及到,
EVEN我都係上個月因為執野去留學先扔左本攻略= =:

租房我未試過租啊. 不過通常D朋友一租到就會分比我用,
叫我入去隨便拎 = ="

光碟, HOLY果粒係用黎合回血,
以前記得陪人升新人, 佢地係咁比哥布林打我係咁幫佢地補血^^
... 係冰洞打隻龍龍, 有兩種龍, 又出得少又扣得您勁...= = 打完仲有成堆小白搶...>.<

送NPC好好笑我記得,
成日跟住您慢慢行, 但係有時明明又危險佢行得仲慢, 存心整死自己XDD
死左又由頭帶過, 好好玩!

仲有轉生做藍色(唔記得叫乜名.. 有冒險者, 探險家再之後藍色果級)...
要去是但一個島打王... 個島行個幾中都上唔到去..XDD

仲有好多龍捕我... 勁驚..XDD
試過LAG住同CUT線差D3死左...

原帖由 ○兔兔 於 2008-1-31 12:25 PM 發表

係啊. 其實有好多野我都無提及到,
EVEN我都係上個月因為執野去留學先扔左本攻略= =:

租房我未試過租啊. 不過通常D朋友一租到就會分比我用,
叫我入去隨便拎 = ="

光碟, HOLY果粒係用黎合回血,
以前 ...

你唔講我都差d忘記...
應該係得1隻果種龍..好似仲會出(冰槍?)
1 講又諗返1d
我諗應該 我都有去果個島解任
太耐la...好多都唔記得...不過有dd印象...好似有打過1d好大隻ga盔甲人同埋龍= =
仲有...有個地方係要睇時間入去...唔同時間會去到唔同ga房
好似仲有d吸魔法ga裝...果陣裝住果套..成日去pk埸...殺人xd
記得我冇玩果陣...係..係1個有隱形怪ga地方升lv

原帖由 oO小灰Oo 於 2008-1-31 23:05 發表

你唔講我都差d忘記...
應該係得1隻果種龍..好似仲會出(冰槍?)
1 講又諗返1d
我諗應該 我都有去果個島解任
太耐la...好多都唔記得...不過有dd印象...好似有打過1d好大隻ga盔甲人同埋龍= =
...

一種龍, 但係有唔同屬性...= ="

果個島勁HIGH我去到, 係咁爆魔

時空城要睇時間囉,
我記得通常傍晚岩岩天黑就係雪地度等入場,
清晨就係森林XDDD
入到去唔同時間要去唔同格仔..
要打/燒爆個牆先有路,,
但係唔燒企係度會比D牆吸您D血.. 我死過幾次要CALL人救= ="

行錯就去坐監,
每次都有D人行錯入去爆晒粗XDDDD

吸魔裝勁正, 係咁綠色+0,
最中意放8個方向既大火, D人就行去踩火= =.. 搞到我無晒用

隱形怪=0=?
我淨係記得我係時空城升LV,
初頭岩岩變藍色就係外牆度放個隔空既雷電電D石頭XDD
電電下就幫佢補血再電XDD

或者去打王, 即係LINK入面成堆人比人扣血果度..A_A
任用升防係咁補血。

隱形怪我最記得一開始要係初島去大陸時果個迷宮打ICE時,
要殺D隱形怪, 佢打您您先知係附近...

後尾勁左成日放大範圍火秒殺打珠, 不過ICE都唔值錢~_~

見你地同我一樣咁懷念依隻game ,俾個單機版俾你地,佢地話好似,我覺得始終差好多~

真係好值得回味,雖然我第1隻係石器,但第2隻先係樂園...
仲有白龍黑龍(唔知有冇記錯名),一隻魔攻,一隻物攻
仲有全防魔同全防物攻裝XD

有賭場(好似買邊隻隻揪WIN),仲有轉SEVER 為左企埋一齊,1個人回血回哂咁多人XD(練防果陣)
槍可以打2格,前面搵人擋,後面果個淨練攻擊XD

最重要係D GM 好玩得,打GM~
後期仲有派錢,一人一格,唔准打尖(因為1格只可以得1人企,打唔到XD)
開地攤賣野,要2個人,1個守門口,一個去交易... 真係好正~

http://lsa.adsv.jp/lifestorma.zip <=自己dl

我都係玩呢種GAME出身~
實在太特別啦呢一隻樂園
用"前所未有"來形容絕對唔過份
用"後無來者"更加係貼切不過

我真係好想再玩樂園
以前俾阿媽管住一日玩2個鐘
到樂園停果陣
我都仲未170LV 呀  
果陣時仲要係尼斯島解緊死神3任務...

我想做救國之英雄呀!

原帖由 粟米 於 2008-2-12 19:17 發表
見你地同我一樣咁懷念依隻game ,俾個單機版俾你地,佢地話好似,我覺得始終差好多~

真係好值得回味,雖然我第1隻係石器,但第2隻先係樂園...
仲有白龍黑龍(唔知有冇記錯名),一隻魔攻,一隻物攻
仲有全防魔同全 ...

我想問隻GAME係中文版定日文版?
全部變晒怪獸字, 但係都玩到^^

得個公主用...
最中意用馬尾果個女仔-3-"

不過唔知要玩乜, 係D地圖度走黎走去..

相似度 70% -_-

當然ONLINE好玩好多  = =V

ANYWAY THS>V<

原帖由 金代問題多 於 2008-2-12 22:46 發表
我都係玩呢種GAME出身~
實在太特別啦呢一隻樂園
用"前所未有"來形容絕對唔過份
用"後無來者"更加係貼切不過

我真係好想再玩樂園
以前俾阿媽管住一日玩2個鐘
到樂園停果陣
我都仲未170LV 呀  
果陣時仲 ...

之後玩左咁多隻GAME,
SO FAR都無一隻個型式似樂園, 真係可惜..

我記得我有一隻170.. 1隻15X.. 1隻13X= =

13X果隻爆魔的.. 最中意周街噴火XDD

原帖由 ○兔兔 於 2008-2-13 09:22 AM 發表

我想問隻GAME係中文版定日文版?
全部變晒怪獸字, 但係都玩到^^

得個公主用...
最中意用馬尾果個女仔-3-"

不過唔知要玩乜, 係D地圖度走黎走去..

相似度 70% -_-

當然ONLINE好玩好多   ...

果d 怪獸字係日文~
你用applocale 就可以正常返
我地唔知玩咩,可能係因為唔知佢講咩姐~
不過隻game 只係for 未玩過果d 人去參考~
但同本身隻game 都係差好多xd

原帖由 粟米 於 2008-2-14 20:16 發表

果d 怪獸字係日文~
你用applocale 就可以正常返
我地唔知玩咩,可能係因為唔知佢講咩姐~
不過隻game 只係for 未玩過果d 人去參考~
但同本身隻game 都係差好多xd

係差得遠

淨係打怪已經有唔同... -_-"

我都唔太知玩咩, 我升到15LV, MAX左 EXP無再加..
跟住入CAVE打左隻大石怪...
打完再落梯就搭船... 然後見到個女人話比500萬我 (!?) 唔知有無睇錯..

跟住就.. 有另外一個以講野... 然後... 自動熄左 -____-"

不過打石怪前有另一個CAVE入面有個男角之前同佢講完野無乜反應..

唔知仲有無得玩落去...

原帖由 ○兔兔 於 2008-2-15 01:43 PM 發表

係差得遠

淨係打怪已經有唔同... -_-"

我都唔太知玩咩, 我升到15LV, MAX左 EXP無再加..
跟住入CAVE打左隻大石怪...
打完再落梯就搭船... 然後見到個女人話比500萬我 (!?) 唔知有無睇錯..
...

好似冇LA ,聽聞得好短,不過起碼D 角色都值得懷念,真係好想佢出返黎
就算唔出,佢果個遊戲系統真係唔錯,魔法唔一定必WIN(有得避XD),物攻都係...
升LV 更加係前無古人,後無來者~
依個升LV 系統,真係目前最好
就算你想掛機咁升都得(不過淨係升防XD)

回復 #12 粟米 的帖子

嗯, 我都好同意。
呢隻GAME係我玩咁多隻升LV系統最好既..
EVEN有好高LV, 都仲要玩埋技術。

花樣又多, 技能又正^^

咁隻單機真係好短BOR= = 15LV完..

我個人都係唔係咁中意公主.. 佢個FEEL好鈍 -____-

好似幾好玩咁//...\\不過殺100人就要del ac好無情牙-3-

原帖由 川島妹妹||..〞 於 2008-2-16 03:32 PM 發表
好似幾好玩咁//...\\不過殺100人就要del ac好無情牙-3-

我唔知係咪真...
但依隻GAME 主將係PK 同埋交流,而非升LV
升LV 響依隻GAME 黎講係好易既事

而人物佢可以1個AC ,有8個位俾你去開人,根本用唔哂XD

原帖由 川島妹妹||..〞 於 2008-2-16 15:32 發表

因為殺左如果D殺人魔收埋您個魂就好大獲 -____-:\\

係真係好好玩

原帖由 粟米 於 2008-2-16 21:25 發表

我唔知係咪真...
但依隻GAME 主將係PK 同埋交流,而非升LV
升LV 響依隻GAME 黎講係好易既事

而人物佢可以1個AC ,有8個位俾你去開人,根本用唔哂XD

真既, 但係殺人魔要比人殺到三死係件好難既事 -口-.....

我記得我有7隻人, 4個都係同1個樣XD

原帖由 ○兔兔 於 2008-2-18 06:05 AM 發表

真既, 但係殺人魔要比人殺到三死係件好難既事 -口-.....

我記得我有7隻人, 4個都係同1個樣XD

我果陣玩已經係好後期,SEVER 得2,3百人咁
而當中,更有洗$ BUG ,唔記得左點洗XD
因為升都唔係升左好耐,更少入PK SER ,D 人太勁XD

原帖由 粟米 於 2008-2-19 23:24 發表

我果陣玩已經係好後期,SEVER 得2,3百人咁
而當中,更有洗$ BUG ,唔記得左點洗XD
因為升都唔係升左好耐,更少入PK SER ,D 人太勁XD

我都好後期, 係執前1年度開始玩..
果陣我先岩岩中1我記得=.= ... (而家都Y1了 = =")

洗$ BUG我絕對係得益者...
我果陣人地係咁比錢我玩.... = ="
仲周街扔錢=口=....

我99.9%時間都係非戰... =0=..
只係曾經係冰洞時D人用銀色史萊姆升防時塞晒成條路..
迫住轉戰區, 然後... 係一個局..
有人企定係戰局SM您...
搞到我死左轉 =.=!!

原帖由 ○兔兔 於 2008-2-20 05:41 AM 發表

我都好後期, 係執前1年度開始玩..
果陣我先岩岩中1我記得=.= ... (而家都Y1了 = =")

洗$ BUG我絕對係得益者...
我果陣人地係咁比錢我玩.... = ="
仲周街扔錢=口=....

我99.9%時間都係非戰... =0=. ...

咁奸,我升防果陣雖然都係咁去~
不過我去果陣好少人...
最正都係升防果陣同一格,一個人回血,就可以回哂咁多人~

但隻game真係好多bug,但始終係最好玩的online~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 12:37 PM , Processed in 0.039390 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存