2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 戰地風雲 BF <長期加分活動>戰地心得/攻略分享
返回列表 發新帖 回覆
go

<長期加分活動>戰地心得/攻略分享

各位朋友可以係度講你玩戰地風雲既心得/攻略
戰地風雲1942/2/2142既心得都可以係度分享
字數大約50-150字度
每個心得分享會加30-140分
參加次數不限
但每次既內容都唔可以一樣
每日只可以參加一次

版主有加分活動.先整個突擊兵...  

小弟好少用3個國原本枝槍 所以冇乜心得 各位請將自己心得寫出黎 俾大家 亦讓我好好參考下

F2000
類型: 全自動 / 半自動
殺傷力: 高
精確度: 中 / 高
彈匣子彈數 : 30

這枝槍係小弟既次愛 因為佢個準星太難睇喇 (好似1942用黎打飛機個D對空炮咁睇埋下面就知點解我會唔鍾意準星唔好既槍 ) 而佢好既地方我覺得係攻擊力高,準 50M內敵人用點按MOUSE方式 基本上敵人都死 30發足夠應付2~3個敵人 遠距轉成單發 效果幾好 開槍移位情況不大 只要微調就可以 不過都係個準星難睇  榴彈發射基本上同原裝個枝冇乜大分別 關於呢方面 希望大家可打出黎 個弧度唔容

G3
類型: 全自動 / 半自動
殺傷力: 高
精確度: 高
彈匣子彈數 : 20

小弟極愛既槍 可惜子彈太少 所以苦練成單發魔人  佢個準星我覺得係易睇 最好用(因為我好少做正面衝突 用遠距多 所以準星對我好重要) 先講近距 10M左右 我覺得比較危險 彈少加埋咁近接觸 通常都按實MOUSE開槍左跳右跳 20發好快玩完 殺傷力再高都冇用 我鍾意用閃光彈 再殺入去 特別係Strike at Karkand 巷戰效果非常好用 中距至遠距 呢個係我最喜愛既方式  中距30M~50M用MOUSE點放 3發3發咁射 保持準星唔好放得太大 命中極高 加埋枝槍既殺傷力 80%殺敵(20%係面對點放式既補給佬.我就多數死)  遠距 50M以上  一樣都係點放 方法大概同用手槍方法一樣誧常開槍復都係向上移位 習慣了開槍後向下拉少少就回位 單發習慣左呢個手法 可以快速殺敵 就算敵人中槍後跑 單發追射偏差唔大 同追擊方法差唔多 命中率亦不差 最緊要既係留意子彈數 免得在換彈時間時死  大家可以試一試

P.S   以上小弟個人意見 不喜請插 亦希望各位提供多一D突擊兵心得
已有 1 人評分威望 收起 理由
石文 + 74 你第一個參加呢個活動加多d分比你啦

總評分:  威望 + 74   查看全部評分

用番原本個飛機教學先@0@
文兄唔好比咁小分丫xD

如果新手入門黎講..
最好就學識點樣轉甩人地d ATA導彈先....
最基本既..
一路飛一路轉囉..姐係狂向左/右傾斜360"飛..

學好呢樣野之後..

就學投彈先..
首先你要飛埋目標附近(注..最好45"角咁沖埋去炸..命中會高d..當然你可以90"咁沖埋去做神風特攻..不過90"炸要好高技術+好高既高度先可以有命行出黎..)
用滑鼠滾輪/f 制轉到炸彈mode..你會見到有D正方形既圖顯示出黎..果d就係敵人地面目標(友軍既話有個交叉的..)
呢個時候..最好用全視窗mode(姐係你一上機之後..按一下 c 既畫面)
當個目標係你準星(中間好多圈圈果個)最外圈差唔多既位..你就可以按滑鼠右鍵投彈..

再黎教ATA導彈..
當然你首先要用飛彈mode..(點睇係唔係..?自已按 f 睇睇邊粒彈發緊光..上面果支咪ATA導彈..下面果粒咪炸彈)
之後當然要搵目標..當你搵到目標之後..唔好咁快放導彈住..部機會自動瞄準佢2-3秒..之後你見到目標機個正方形上面有個"shoot"字之後..

(呢到要留心睇...省唔省到彈睇呢部份..)

當你追住目標..佢緊係會走..走果時你要比d耐性..當你搵到佢飛果時個引擎..個偏向唔算太大既話..就可以射..

仲有..好多人都會比人瞄緊果時向上係咁爬..呢個時候..你最好唔好咁快射..唔好跟住佢爬..見到佢向上爬果時就立即向左/右飛...有機會會撞到佢..

好多人都會問點解唔向上爬追實佢..其實呢個只會更易甩...因為你唔會知佢爬完之後向左定右定繼續爬..向左/右都有機會撞到佢...此其一...其二..萬一你技術唔夠..拉唔切架機..就會自殺..(200幾米以上另計...)

有錯勿插
石文 + 72 活動參與

總評分:  威望 + 72   查看全部評分

原帖由 S!U鬼‥〞 於 2008-3-11 11:04 PM 發表
用番原本個飛機教學先@0@
文兄唔好比咁小分丫xD

呢個教學其實真係好正
因為好多人玩飛機都唔係好掂

係呢係呢xDDDDDD

原帖由 S!U鬼‥〞 於 2008-3-12 08:16 AM 發表
係呢係呢xDDDDDD

再分享多d好野

又係我喇~哈哈

今次係地雷

我最近常用工兵 為左拎個銀章 所以用地雷有小小心得 (槍太難殺人喇 1槍唔殺死佢就實死)

先講地型 最好係斜坡 草叢 放呢d位無論駕駛者用咩視點睇都比較難睇到

Strike at Karkand 鬼鼠型

中東陣後方有水道可以俾人同車行過紅點 美軍偷襲中東陣地必經之路 就係上小斜坡後少少放幾個 個個位好易中 因為上斜唔會睇到地下 當見到地下既時候 應該已經爆左  大家不妨試試 (昨天都係係呢個位先幫補到10個人 如果唔係就拎唔到銀章)

Wake Island 2007 阻嚇型

呢關我諗好多人都玩成日玩 所以唔少人都有心得 咁我都講一講我通常放邊度紅點係我經常放既位 個度係一條向下既斜坡  好多亡命飛車手片住殺落黎 就係個個位送佢上西天 坦克見到著左骷髏頭都好少會衝 (衝當然最好啦) 就會停係度關機槍大炮掃  藍點有支飛彈 用佢黎射佢 阻礙佢直接黎搶旗 呢招同樣係Kubra Dam一個重新點度做到 不過會危險好多 因為枝炮太張揚

Kubra Dam   暴露型

紅圈係一條長長既斜路 一定會見到有地雷 所以 我自己就好鍾意咁做

│                      │
│●       ●            │
│   ●       ●     ●  │
│                      │   2行地雷之間隔2個車位左右

開車就好似踢波咁 左扭右扭 都唔落車 呢個最好用係D亡命車手上 避開左第1行 就好安心衝 坦克應該扭唔過 佢一係退 如果唔係郁下郁 入左個陣就必死

都係個句 請大家俾D心得 俾我學下野 THX

石文 + 45 活動參與

總評分:  威望 + 45   查看全部評分

講住美國3架飛機先..聽日可能貼中東飛機

在越南空中學到一些慘痛的教訓後,美國空軍決心研發一架專門的制空戰機-這是自1950年代末期,美國空軍一直缺乏的武器。1970年代初期,製造並試飛了實驗版的F-15,並於1976年開始大量製造及佈署該種戰機。F-15的影響立即可見;深受飛行員和工作人員的喜愛。它優異的操控性、速度和先進的航空電子設備在當時-目前仍是-無可匹敵的。鷹式戰鬥機的雙引擎可以產生空前的50,000磅推力,而它先進的雷達和飛彈系統可以偵測、追蹤及擷取100哩以外的目標。

* F-15在1978年以色列和黎巴嫩的衝突中,首次在以色列空軍中投入戰鬥。
* F-15的雙渦輪引擎產生的推力非常驚人,可鑽升到將近60,000呎的高度。
* F-15曾出現在以色列、科威特和伊拉克的行動中,然後卻沒有任何一架F-15在戰鬥中被擊落。

個人覺得:呢架野都ok,易上手,5粒炸彈,新手可以用呢架練。可惜之處係佢既轉向性唔係幾靈敏。

F/A-18原先是為了美國空軍設計的戰鬥機,後來卻交到美國海軍的手中,用來替換老舊的艦載飛機。該型飛機於1970末期開始量產,1983年第一架大黃蜂戰鬥機服役;十年之後才出現升級版的「超級大黃蜂」。在美軍所製造的飛機中,F/A-18是用途最廣泛的。它可以執行各式各樣的任務,包括攻擊、制空和偵察—有時候甚至在一次行動中混合執行多種任務。配合機上的十一個武器掛載位置,F/A-18可以裝載各式各樣的空對空和空對地導引飛彈,以及雷射導引炸彈。

* 由於大黃蜂的過去機種在巡航距離、速度和火力上都有所不足,因而促成了超級大黃蜂的研發。
* 1986年,F/A-18 大黃蜂成為藍天使飛行特技團的正式用機。
* F/A-18的第一次戰鬥行動發生於利比亞,美國於1986年針對利比亞恐怖份子攻擊,發動了一連串的轟擊。

個人覺得:本人最鍾意用既飛機-V-|||..比起f15黎講,呢架比較岩中手/老手,當然新手都得,不過可能會有小小唔慣。靈敏度都唔錯

f35-b(冇資料..得心得=_=汗)

個人覺得:我覺得美國機最難玩就係呢架 =口="..雖然可以玩垂飛,但係佢既飛彈準確度我覺得有小小低,靈敏度方面ok。

以上純個人意見-3-唔岩切勿插
石文 + 38 活動參與

總評分:  威望 + 38   查看全部評分

戰地刀仔實戰研究篇

其實用刀仔殺人並不難, 難在你要明白為什麼要用刀仔,

1. 刀仔殺人無聲
2. 刀仔基本上大部份時間都能夠做到一擊必殺
3. 無限使用而且距離都有成 2米 (咁近既距離有時好用過你支槍)

用刀仔又要 d 咩條件呢, 以下係我個人覺得,

1. 首先你要學識隱身
2. 你要有距離感同忍耐力
3. 你要清楚環境
4. 識看無人偵察機位置

當初我做到一場用刀仔殺 7 個人以上時我就係係wake island 入面.
我用返以上條件講講.
1. 隱身:多數用刀仔的都係呢 2個種兵, 第一當然是狙擊手, 第二就是特種兵. 兩種兵在戰場上既戰鬥力都唔強,但破壞力就很大. 狙擊手的偽裝服配合草地及矮樹能夠有做出一個極為合襯的偽裝組合, 令敵人難以察覺,就這一個條件,足夠令你殺人於無形. 特種兵方面, 由於兵種槍械傷害力細,所以往往難以殺死 2 個或以上的人.但如果敵方只有一人呢? 我就選擇盡可能不殺, 要殺就一定不能打莫驚蛇, 所以選擇刀仔暗殺. 雖然他們沒有偽裝服, 但有一塊塗了迷彩偽裝面, 不要看小這一塊面, 在草叢裡伏下面向敵人就是很難被看得見.

2. 距離感及忍耐力. 先講一講忍耐力, 你要忍受悶, 你要忍受沒有車輛給你用, 你要忍受敵人在你身邊又不能殺的那種仇恨感. 不要因為要用刀仔取別人性命而忘了你的使命(看來我好像離題了,但不是),你要明白,當敵人在你身邊走過時,這一刻代表你已經深入了敵方陣地,若你輕率的殺了人又被人發現,我就這裡告訴你, 你又要重新再滲入過了(這麼花時間的程序,怎可以一場殺7人 ? 難道真的要拿刀仔直入敵陣嗎? 明白了吧, 記著沒有take two. 再來就是距離感, 你要知道刀仔殺人的最遠距離, 不要因為走得太近讓敵人聽見你的腳步聲喔~令用這 2 點盡快把你的敵人幹掉吧.

3. 清楚環境, 何謂清楚環境呢? 清楚環境不是問你知不知道那裡有敵人藏身, 而是你知不知道那條路你可以走. 那裡可以給你看到整個環境的地方給你藏身.

4. 看見敵方無人偵察機時, 不應進入, 應選擇沒機的地方, 那裡就是我們去實淺殺人的戰術地方. 你更要明白一架無人偵察機大約的偵察範圍, 不要誤進.

最後 : 無人偵察機偵察的範圍最外的邊位附近是殺人最好的地方, 順利的話狙擊手可以用刀仔殺2-3個也不被發現. 因為偽裝服都較難以一眼分辨. 而後方的敵人亦可能會誤判斷紅名距離或怕傷及自己人而不開火.

一場殺 7 個是難, 但若你真的能夠做到滿足感會很大的 :p
石文 + 60 活動參與

總評分:  威望 + 60   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

我之前有諗過寫tank定寫機甲先
而家決定寫機甲先 因為機甲控制比tank有較高技術

首先介紹
-EU

L5 RIESIG - EU戰鬥機甲
L5 Riesig戰鬥機甲犧牲了行進速度,換取攻擊威力與觀測範圍。
這種次世代突擊載具的雙足結構,讓它得以穿越幾乎所有地形,
而其處於拉高的優越位置,讓它能夠進行遠距離觀測以及多方向瞄準,使它對付低高度的地面部隊時有極大的優勢。
由兩名人員負責操縱的戰鬥機甲,搭載了多樣化的武器,包括兩門高射速砲,以及一具紅外線導引飛彈系統。
戰鬥機甲的裝甲乃是多層結構,以鋼板、強化塑膠薄板和動能及熱吸收材料混合製成。
在自動化的主動式防禦系統的協助下,能夠抵禦來自空中及地面的火箭攻擊。

-PAC

T-39 BOGATYR - PAC戰鬥機甲
廣泛的氣候變化大幅度地改變了地球的地貌,
PAC軍團採取用途多廣的人形結構,研發出一種能夠應付這些全新多變環境的突擊載具。
PAC T1戰鬥機甲(後來,EU軍團抄襲並發展出L5 Bogatyr)徹底的改變了戰爭的面貌。
T39 Bogatyr是最新式的進化版本,擁有完全披覆、可吸收高衝擊力的裝甲,
搭載主動式防禦系統,並有各式攻擊武器可供選擇,包括雷達導引的高殺傷力脈衝火箭,以及兩門耐用的自動砲。

-首先講下機炮射步兵果方面
EU既L5機甲同同PAC既T39機甲有所不同,分別在於機炮方面 L5機甲有兩門回旋速攻機炮 所以過熱會比T39機甲慢 仲有分別就係 機炮殺傷力 L5機甲既機炮射中人既身體3下就會死 而T39就兩下就會死(而爆頭1下死)!? 同埋彈數方面也有不同 L5機甲有900發子彈 而T39只有450發
射人方面也有一定既技巧 就係一見人就唔好一尾射 如果你機炮一過熱又要等好耐先可以再射 同埋如果個步兵跑緊最好唔好用炮風黎打佢 因為扣太少 而且過熱也會拉長 最好就係對準個身先好射 同埋如果距離步兵太遠 我個人只會一粒一粒咁射 因為如果打到成地塵會好難見到佢會走左去邊 同埋打步兵場果陣 機甲唔好一尾直衝 因為你既機甲係主要戰力!!!
萬一人地成班EMP手雷掉落你到 你就必死 所以係步兵場既機甲係後方支援 唔係做突擊

-之後講下點樣避指揮軍既EMP炮擊同OS(軌道炮擊)
其實好容易 只要你唔好係一個位停留太耐就ok 例如:唔好企係一個位高5秒以上 如果對方指揮官經驗好少少你都會比佢炸死(EMP炮擊加OS)必死! 同埋好多指揮官都會睇下EMP炮擊中唔中果個位先會落OS 如果佢發現你走左位 佢多數唔夠膽晒個OS黎炸你 到果陣你可以放心了 就算佢一個OS係無可能炸得死你 除非你比d位卡死左啦 
同埋要講一講就係當EMP炮擊前 地面上會有離子反應 到果陣你見到好走啦 因為一有離子反應2秒後EMP炮擊就會落 到果陣你想走都走唔到

-到講下機甲打機甲啦
最講技巧就係呢到 因為如果對方係機甲高手 你技術唔好係必死 除非對方係新手你就唔洗怕啦
我個人打對方機甲 先睇下自己既障礙物對自己有冇利先再放防護盾打 例如你方面既障礙物係一座高過自己機甲頭既物體 咁就最好不過
有時因為呢座野可以令你有攻勢
如果係面對面你同對方都無掩護物既話 就要小心d啦 首先睇下你同佢之間既距離有幾多先 如果係好遠 我會張飛彈全放 實有1~2粒會中的 如果中距離就先放兩粒 引佢既防護盾 當然你都要開 不過最好就係佢開先你先開 如果佢唔開你唔好咁傻唔跟佢開
之後就對射 因為飛彈發射係左右左右咁射出 你要記得自己個飛彈之後係邊到射出 咁會方便你戰勝 如果對方係走位射既話 你就要睇下佢走邊個位先 因為飛彈飛出去既速度好慢 所以要睇準d先好射 例如: 如果佢係走左手面射既話你就唔好對住佢機甲射 因為頭先都講左飛彈飛既速度慢 所以好多時都唔中 所以要拉左少少先射會比較易中(注意! 正面衝突果陣 你千其唔好企定定射 一定要走位)
跟住,如果佢機甲係頭撞頭咁打咁就麻煩d啦 呢個時候就要記住你d飛彈係邊到射出 呢個係必要! 如果係左面射出先 你個滑鼠就要拉左少少再射 咁就會打中佢 因為機甲飛彈個炮門唔係o係中間 所以零距離射中間既話係唔會打得中

-到講打tank(坦克)啦
其實無咩好講 如果係中距離 佢比你見到一定必死
只係遠距離麻煩d 如果佢係遠距離狙擊你既話 你要睇下佢既炮係邊到射黎先 如果佢既位係安全你先好衝埋去殺左佢 如果係對你有危險先搵位掩護先 因為佢遲早都會現身 到現身果陣你殺佢都未遲 不過你要小心你自己機甲既八月十五 比佢打中會好大獲 扣成70血架!

-APC
其實唔洗點講 衝埋去送晒d飛彈比佢就得 不過要留意有冇工兵係入面 如果有你會好危險!!!

-到打C4車 最麻煩就係呢個
我本人都無咩心得 因為見到佢你都好難避到架啦 不過最好搵d少少障礙物掩護自己 因為佢係直衝 一撞到野佢就扣成半血 到果陣你就快d射死佢啦 同埋有時會有d C4佬想用C4炸你 不過有d傻佬會隱形以為你見唔到佢 所以隱形只會更加知道佢係邊
d隱形人一到果陣 會現身 果陣會聽到(蕉---差唔多咁既聲啦 )果陣你就快d走 因為有個C4佬想炸你 因為佢多數係你後面的 果陣先加速行前 之後將個頭移去後面掃射佢就ok!

-到打大場既空中載具
其實如果打炮艇有高手玩TV彈 你都會覺得好煩惱 因為TV彈一打中會得返10血以下 同埋機甲你比人打剩10血以下修理完都無用 會成部訓左係到行唔到~ 先講下點樣對付空中載具啦
見到有炮艇既話先禁一禁你既F2換對空位置 果支炮打炮艇好有效果再付上對空追蹤EMP彈都算唔錯 如果佢唔係好遠同埋佢想打你果陣 你要即換位射佢 等lock on左果陣 先射一粒EMP彈 中左既話機能會停幾秒 跟住再射 佢就一定爆 如果係距離太遠你射黎都晒氣 打又打唔中 EMP彈追蹤距離又無咁遠
之後講打運輸機 雖然係好易打 但係有一樣野要注意就係 可能部運輸機係拎黎神風衝爆你
其實好易分佢係唔係神風(如果佢係神風既話一定會向住你直衝 到果陣 你將你部機甲向你左或者右轉 因為運輸機神風果陣係好難轉彎 咁佢就會撞落地面自爆   如果唔係神風運輸機既話 佢多數會係空中平飛 等人落 到果陣換F2位掃佢就無問題 當然送多粒EMP彈比較保險

講住咁多先 有錯我會補上

石文 + 100 活動參與

總評分:  威望 + 100   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

呢篇炮艇心得只係copy返上黎 大家鐘意睇呢到又得 下面果個又得
版主唔好睇錯又加多次分 到時唔好怪我

UD-6 TALON - EU砲艇
簡單來說,UD-6 Talon砲艇是為了殺戮而建造。
靈活且致命,這種超現代的雙人VTOL航空器不但用途多廣,
且具有獨特的飛行剖面,允袍alon以無與倫比的武力和準確率打擊空中和地面目標。
Talon搭載的武器包括砲手控制的氣動式高速自動砲、向量推進高衝力熱壓式飛彈發射器,以及駕駛員控制的火箭發射系統。
雙層的複合式緩衝系統,搭配嵌入的耗乏劃禲A足以承受重砲火的攻擊,而且不會因為過重或剛性而影響砲艇的操控性。

TYPE 4 DORAGON - PAC砲艇
與其名Doragon(意指「龍」)相櫬,Type 4這種空中機動多用途平台(AMP),
如同EU的對等載具一般,可在任何天候下提供無與倫比的適用性和火力。
搭載的各式軍備、主動式保護系統,以及高科技「預測」飛行控制系統,
Doragon是高機動性、威力無窮、能應付多種情況的突擊裝置。
Type 4的武器包括半射後不理集束飛彈,尤其適合對付近距離的可追熱目標。

其實EU炮艇絕對好用過PAC既炮艇,主要因為佢轉彎靈活度比PAC炮艇大大不同
-EU炮艇轉急彎時唔洗減速都可以轉到,但係缺點就係比較易反艇,未熟練轉急彎既人千萬唔好試.因為你拉唔返上去一定會頭頂落地,最後自爆

-之後講下實戰啦
-先講空對地載具,其實唔係好難 你減速對住部載具射就得 坦克同APC用晒10粒飛彈先會爆 少1粒都唔會爆 同埋佢地各有防護盾 好運既話 可以一次殺死佢 唔好運要轉兩圈(不過!對機甲千萬不要做d咁傻既事,因為你就算射晒10粒飛彈 中晒都係扣50%血 如果人地用機甲技術好 第1時間轉防空機炮射你 中埋對空EMP你就玩完,所以最有帶個識玩TV彈既副手黎打機甲)

-到講下TV彈啦
其實唔係好難用 你射出時滑師唔好亂郁就容易中
當你見到地面有個例如(300)既野 即係有地面載具係你射程裡面 到你覺得射果陣就射 不過射出時要對住個(   )<---      到你見到部野時最好就將支飛彈拉前少少或者睇佢行邊個方向黎移 因為佢可能行緊 咁你唔郁既話就miss左 打中地面  仲有野注意就係! 如果你見到有個
( X )果陣千其唔好射 因為果個係自己隊友黎!!!!

-之後講空戰啦
炮艇打炮艇好講求閃避技巧 所以你一唔小心就會比人擊落
-先講面對面果陣啦
面對面果陣 人地多數都會射幾彈飛彈比你先(注意 果陣千其唔好減速 一減速你就會食晒)同埋要留意一樣野就係睇下人地會唔會減速同你對射 當然佢減速就最好 但係你都唔好同佢減速 會好危險,當佢減速果陣 你就禁下F11睇下佢會轉邊個方向(好啦又要注意一下,就係要睇下佢轉邊個方向,你就跟果個方向飛追佢尾) 射飛彈果陣都要講技巧,唔係見到佢就射就一定中晒(又要講下啦,如果佢轉彎 睇佢轉邊到先 咁佢開始轉果陣 你就先好射 注意:要射機頭 或者機身 如果係射機尾 飛彈大多數會飛走)當然如果佢係直飛既話 照射啦 不過如果距離太遠就唔好對正佢個引擎黎射 最好左右左右咁射(因為咁如果佢突然想轉彎果陣都會中晒) 但係又唔好過份射得太左或者太右 咁d飛彈唔會追而飛走晒 距離近既話就射引擎就得

-到講被人追尾果陣點做啦
我個人就會先開防護盾再轉F11個位睇下佢係邊到射黎 之後就拉上去飛 因為你越飛得高 佢越難追你 越難射中你(又要注意:就係 你唔好飛得高過大約900百米 一到大約900百米左右部炮艇會開始失控 因為對一個唔係好熟既人講咁會好易飛出界 所以你練熟左先好再飛高d)又或飛到500米左右就向後不停轉圈或者向後翻 識玩花式果d就好好表演吧 咁避彈係最好

講住咁多先 下次再講埋其他載具使用心得

全部內容都係由我人手打(圖片同載具介紹 轉貼BFX)

石文 + 10 私人醒多10分比你

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

關於兵種ge心得

我玩左2142 都有1個月了(新手)
但係成日玩2種兵
分別係突擊兵同偵察兵
係d幾種兵入面
我最鍾意偵察兵+卡賓槍
佢真係好勁....性能好好......後座力低....射速快....攻擊力中
加上有光學迷釆
如果有載具ge話
先忍形......再衝上去用c4
如果驚死就玩自殺式(即係放完即爆....好似減1分)

如果係突擊車
我試過一野殺6個.....當埸食左2個獎章
記憶1個獎章好中有好多分

到突擊兵
我先升左手邊條路先
我覺得如果用突擊槍ge話
+散彈會好好用
如果玩重突ge話先+飛彈
因為遠攻重突真係好屎好屎
如果玩輕突就一定要玩飛彈
因為近攻ok +散彈無咩用
但係我後悔升左輕突同重突
因為我覺得正係突擊槍都夠玩
如其用d點+下偵察兵ge重狙

(以上只係個人意見,新手有怪莫怪)
石文 + 36 活動參與

總評分:  威望 + 36   查看全部評分

2142新手訓練,by Dealtforce 1st Lieutenant (特級少尉)(第一版)

現在是第二版了!!!!

2142新手訓練,by Dealtforce  (特級戰場元帥)(第二版)

我要說的主要有五個範疇:
1.兵種
2.武器
3.裝備
4.載具
5.注意事項

1.兵種
2142有4個兵種,分別是support,engineer,assault和recon。我會在以下詳詳細細地說明應如何搶分。

支援兵

支援兵是一種使用機槍的兵,身為支援兵當然是要為隊員們補給。但是千萬不可放下箱子!!!放下了的話便請等待到有一個新的箱子補回。因為除非是在打在同一位置的拉鋸戰,否則一般情況下也不會在同一地方停留,所以不要放下箱子!!!但是支援兵搶分則不太好用,因為可以拿的章少。

工兵

工兵是一個反載具兵種,也是最易搶分的!就像在PCGW上的說,打泰坦的炮臺。但是請注意!泰坦破壞者胸章(20分)只可拿兩個,拿了兩個後便不可再拿,即使打爆泰坦的炮臺也不會有分!維修炮臺也是搶分方法之一但是只維修到可用狀態便好了(2分)。請記緊,又是有限次數的。除非有人控制,有人的話修理一半有一分。
 但Pilum H-AVR的彈道有些奇怪的,遠程射擊有機會打不中,所以遠程射擊請用原本的槍!!原本的槍其實是可以引導的,發射後請一路緊按mouse左鍵便可以引導了。引導時準星旁會出現一些紅色箭咀,所以遠程原本的槍會比Pilum H-AVR準!!

突擊兵

突擊兵其實也是醫護兵,補血箱和補給箱不同補血箱放下了後很快又有一個新的了,所以放下也無妨!補血每補一半便有一分,加上復甦器(復甦8人可以拿到一個復甦胸章=5分)搶分不錯的!但是請注意不斷復活因復活後來不及反應又再次被殺的人是沒有分的!是無得屈分的!因為每人被復活一次後再復活是無分的!即使第一次不是你復活他!

偵查兵

偵查兵其實是狙擊手外也特種兵,他搶分可以說是第二強的(前提下是要有不錯的狙擊技術),每五個爆頭便有一個滲透者胸章(10分,比復甦多一倍),RDX其實通常是用來玩自爆小車(FAV)的,即是放在自己駕駛的FAV車頭(放全部),再衝向敵人,快撞時跳車引爆。RDX也可以用來炸敵人的雷達,軋道炮等(2分)

2.武器

通用:
BJ-2 Combat Knife
P33 Pereira Pistol(EU)(工兵除外)
Takao T20 Pistol(PAC)(工兵除外)
FRG-1 Grenade

偵察兵:
Zeller-H Advanced Sniper Rifle
Lambert Carbine

突擊兵:
Baur H-AR
Voss L-AR
PK-74 AR-Rocket
Herzog AR-Shotgun

工兵:
Pilum H-AVR
SAAW 86 Anti-Air
工兵的衝鋒槍

支援兵:
Ganz HMG
Clark 15B Shotgun

通用:

BJ-2 Combat Knife
刀仔一把,一刀一個。有五十個不同的狗牌後會換款
P33 Pereira Pistol(EU)(工兵除外)
EU的手槍比PAC的少子彈,連射速度也較慢,但子彈較高傷害。

Takao T20 Pistol(PAC)(工兵除外)
PAC的手槍比EU的多子彈,連射速度也較快,但子彈較低傷害。

FRG-1 Grenade

菠蘿一個不用多解釋了吧,傷害滿高的。

偵察兵:

Zeller-H Advanced Sniper Rifle

清道伕,可放下的東西也可打爆。但子彈較少,傷害高(打身扣90HP)。但它有一個大缺點,就是狙擊鏡視野比原

本的槍差很多,槍聲大。

Lambert Carbine

卡賓槍,後座力很低,但攻擊力不高,近戰用的。

突擊兵:

Baur H-AR

近戰不比VOSS差,子彈比原本的槍少,而且後座力滿大的。但攻擊力不錯

Voss L-AR
近戰之王,後座力低,近戰攻擊力高。

PK-74 AR-Rocket

必解物品!專門對付在障礙物後的人!

Herzog AR-Shotgun

沒什麼用,要和PK-47共用子彈。

工兵:

Pilum H-AVR

說過了,Pilum H-AVR的彈道有些奇怪的,遠程射擊有機會打不中。但攻擊力較高。

SAAW 86 Anti-Air

樣子跟原本的槍沒太大分別,其實這槍不能用來對地的。

工兵的衝鋒槍

工兵的衝鋒槍是近戰使的槍,但缺點是中遠~遠程(特別是行動中)它幾乎不能傷害敵軍,只是在浪費子彈。

支援兵:

Ganz HMG

比原本的槍攻擊較高,但後座力較大,也會較快過熱。

Clark 15B Shotgun

近戰可一槍一個,但連射速度欠佳。

3.裝備

通用:
Extra Grenade
MaxClip
Staminar 9 Recovery System
Sprintcor 20 Enhanced Endurance

偵察兵:
IT-33 Optical Camouflage
RDX DemoPak
Gruber 5 Stabilizer
DysTek Hi-Scope X4
Anti-Personnel Mine

突擊兵:
SG-34 Grenade
Advanced Med Hub
AED-6 Defibrillator

工兵:
PDS-1
AE Defuser
II-29 Motion Mine
DysTek Repair v2.0
II-14 EMP Mine

支援兵:
DysTek Pulse Meter
Advanced Ammo HUB
IPS Shield
A12 Enforcer Sentry Gun
V5 EMP Grenade

通用:

Extra Grenade

多一個手榴彈感覺上好似沒什?用,去找個補給兵會更好

MaxClip

這個有點雞肋

Staminar 9 Recovery System

這個可以讓你回氣更快,有用

Sprintcor 20 Enhanced Endurance

這個可以讓你跑更久,也是有用的

偵察兵:

IT-33 Optical Camouflage

光學迷彩,好不好用實在麻麻地,敵人遠的話就應該看不到你的。

RDX DemoPak

必解!!超好用!!!

Gruber 5 Stabilizer

必解!!這個穩定器在狙擊時超好用,按緊SHIFT用。

DysTek Hi-Scope X4

必解!!這個可以讓你Zoom近D,用法是用mouse的滑輪

Anti-Personnel Mine

防身用,但是易避開。

突擊兵:

SG-34 Grenade

突擊、掩護、滲透、撤退、擾敵甚至是甦醒隊友都可使用。

Advanced Med Hub

可以醫快d,解不解是看個人

AED-6 Defibrillator

不用說也知道是必解的

工兵:

PDS-1

這個可以貼在車上當雷達。建議貼車底,因為這個是可以被炸/射壞的。

AE Defuser

超有用拆彈器。

II-29 Motion Mine

略稱波,為超有用的地雷,車子在附近經過的話它會自動飛過去炸它。

DysTek Repair v2.0

可以讓你修理快些,我個人覺得沒太大用途。

II-14 EMP Mine

略稱為餅,封路用的。要和波一起用
支援兵:

DysTek Pulse Meter

你見HKDiz有幾個人掉波羅咁準就係呢舊野啦 你用左之後佢會係你前面出現凌形既野 即係代表有敵人 所以HKDiz果d人見到果到有凌形就會炸果到 所以先會咁準

Advanced Ammo HUB

這個對支援兵來說是很有用的,因為原本的箱補給速度很慢。

IPS Shield

好用的!擋子彈用,雖然說明話擋不到大口徑子彈,但其實可以擋到機甲的子彈的。

A12 Enforcer Sentry Gun

超好用,可協助防守

V5 EMP Grenade

不說不知,這個是可以用來洗分的,方法是掟人(1分)。也可以掟載具,如載具在被你的emp影響時有人攻擊該載具的話,好像是有1分的。

載具:

坦克:

死敵:機甲
弱點:車尾,履帶(反重力器)

中距離火力支援,遇到機甲的話兇多吉少,因為你被機甲連射四粒飛彈後多數只剩20-30滴HP。

PAC:

TYPE32:

機動性:***
火力:****
裝甲:***

TYPE32的機動性不差,比A8好,但越野性能較差。

EU:

A-8:

機動性:**
火力:****
裝甲:***

A-8的機動性較差,但越野性能較佳。

FAV:

死敵:坦克,機甲,APC
弱點:窗口位

快速移動用,目標小。給坦克打一炮即死。

EU:

MK-15:

機動性:*****
火力:*
裝甲:*

PAC:

UAZ-8:

機動性:*****
火力:*
裝甲:*

戰鬥機甲:

死敵:沒
弱點:排氣口(所有武器也可打傷)(站在雙腳中間往上看便看到的了,坦克/機甲打不到的),腳

無敵萬能武器一件,能對人,能載具,對空。攻高甲硬

EU:

L5:

機動性:****
火力:*****
裝甲:*****

PAC:

T39:

火力:*****
裝甲:*****

APC:

死敵:坦克,機甲
弱點:輪子

它完全是對人專用,它的迫擊炮對人是變態的

EU:

AMV-2:

火力:***
裝甲:**

PAC:

BTR-4:

火力:***
裝甲:**

5.注意事項:

最後這一PART要說的是一些戰場上的小知識

1.要留心看也要留心聽,例如仔細留心聽有沒有機甲的移動聲,有沒有嘶嘶聲,有嘶嘶聲即是有手榴彈,要快走。

留心看是看什麽呢?是看小地圖上有沒有人要補給,醫療(會有圖示的)等,和四周有沒有敵人。

2.注意和服從命令。

3.在柏林那個地圖的那些建築物移動時請注意小地圖上(如有放UAV或雷達)有沒有敵人在接近轉角位,有的話建

議先趴下等他一轉角再殺了他才前進。

得/扣分表:

得分:

殺人:1
救人:1
補血(隊友):每50點HP有1分(50點HP不用是同一人)
補給:1
掟EMP中載具/人:中左好似每2/3次1分
協助殺人:0.5
駕駛載具時你的炮手殺了人:0.5

扣分:
殺自己人:-3
打傷自己人:-1
自殺:-2
打傷自己人的裝備/設備:-1

--2142新手訓練手冊完結--

石文 + 85 活動參與

總評分:  威望 + 85   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

原帖由 dealtforce 於 2008-3-17 04:32 PM 發表
得/扣分表:

得分:

殺人:1
救人:1
補血(隊友):每50點HP有1分(50點HP不用是同一人)
補給:1
掟EMP中載具:好像是1
協助殺人:0.5
駕駛載具時你的炮手殺了人:0.5

扣分:
殺自己人,Forgive: -2   pun ...

呢兩點你錯左 殺自己人係咪都扣3分 比人地懲罰只係有一定數量會踢你出SER 同埋掉EMP手雷中左好似每2次定3次先1分 無限載具/人
石文 + 5 鼓勵

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

搞到我都想講用 c 4 心得=.=

原帖由 沙漠之狐~ 於 2008-3-18 02:37 AM 發表
搞到我都想講用 c 4 心得=.=

咁就快d出番篇啦
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 02:56 AM , Processed in 0.040781 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存