2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 戰地風雲 BF <長期加分活動>戰地心得/攻略分享
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 石文
go

<長期加分活動>戰地心得/攻略分享 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

原帖由 dealtforce 於 2008-3-17 09:14 AM 發表
突擊兵:

SG-34 Grenade

突擊、掩護、滲透、撤退、擾敵甚至是甦醒隊友都可使用。

Advanced Med Hub
http://battlefield.e ...

我話比你知支援兵個DysTek Pulse Meter( 脈衝儀)
係咩用處啦 你見HKDiz有幾個人掉波羅咁準就係呢舊野啦 你用左之後佢會係你前面出現凌形既野 即係代表有敵人 所以HKDiz果d人見到果到有凌形就會炸果到 所以先會咁準 得閒你可以自己改返個用處

已有 1 人評分威望 收起 理由
石文 + 5 鼓勵

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

遊戲方面

畫面無明顯改進.跟戰地風雲2類似 需求也差不多..不過2142跟戰地風雲2用相同的畫面水準玩多人連線..同樣是EATW伺服器 相同PING值跟電腦狀況..怎麼2142跑起來明顯比BF2順很多...這點頗奇怪的..

遊戲加強序號的網路性質 再登入2142前要像網路遊戲一樣先行登入帳號密碼才能登入個人士兵畫面

單人遊戲方面

感覺跟BF2一模一樣..不過地圖只有5張..希望往後更新能多加入新地圖..AI跟模式則同BF2

特別的是 網路上解開的裝備能在單人遊戲使用  這點比較棒

多人遊戲方面

可以加入好友跟快速選擇伺服器 在網路遊戲上更為便利  視窗也有簡化感覺簡易而不失質量

其餘跟BF2類似

新增特色方面

遊戲把主要兵種簡化成4種 而採樹狀細分綜合模式

每種路線皆有3樣該兵種的特殊道具跟專屬武器必須先依序解完道具才能開啟該兵種武器

分別為

偵查兵(基本裝備為狙擊槍)細分為

狙擊手(闊劍地雷->4被狙擊鏡->狙擊穩定器->先進狙擊重步槍)

特種部隊(c4炸藥包->敵我辨識器->光學迷彩->高射速卡賓槍)

突擊兵(基本裝備為突擊步槍)細分為

重火力突擊兵(突擊步槍附掛散彈->敵我士兵分辨系統-突擊步槍附掛火箭彈-高火力突擊重步槍)

醫療兵(電擊器->強效醫療箱(2142必須解才此在載具內才能幫補.回覆速度也較快..基本醫藥箱..很沒效率)->煙霧彈->高彈容量輕突擊步槍)

工兵(基本裝備為迷你輕機槍.火箭彈.手槍無)細分為

對地強化(拆彈包->敵我載具辨識系統->大氣內載具感應系統->穿甲重步槍)

對空強化(emp地雷->強化維修工具(效果同進接醫療箱)->對載具自走雷->對空防禦飛彈)

補充兵(基本裝備為輕機槍)細分為

火力類(emp手榴彈->光學迷彩辨識系統->聲納感測器->重型輕機槍)

支援類(防彈護盾-強化型彈藥箱(同強化醫療箱)->無人戒哨砲->散彈槍)

還有不分職業的被動裝備(必須依序解上去)

人員殺傷手榴彈->加快回復體力藥劑->增加體力上限藥劑->次要武器容量增加彈夾->手榴彈+1顆

小隊長裝備(小隊長才能使用.要有2名以上隊員才能用)

小隊集結點定標器.無人空浮偵察器.無人空浮機槍

(指揮官多了癱瘓載具及士兵視覺的emp砲擊 其餘同bf2)

同職業的系分裝備是可以綜合使用的 所以可以塑造獨具特因應戰況的特殊士兵~

還有所有兵種的防彈裝甲都可以選擇輕裝或重裝 差在跑速跟防禦力

泰坦模式

此模式一開始雙方各有一艘巨大的護盾戰艦 上有防空.對地砲塔多個 炮艇機.運輸機各1

目標為摧毀敵方泰坦

方式有 :

1.佔領地面上5個飛彈發射台 用導彈擊落泰坦

2.登入敵方泰坦攻入中心內部 摧毀5個反應爐 使泰坦墜落

還有新的階級跟4種勛章 勳表(跟戰地風雲的階級比起來簡直是龜兔賽跑..遊戲時間25小時能升7級..)跟限定頂級階級(看表現跟上限時數)

新的介面等等..

整體上是一款不錯的遊戲

玩過1942..越南  BF2..2142等等

只能說DICE越做越好 也越來越簡易而精密

2142的風格也頗具未來感

不過有人說未來戰爭是用雷射砲機器人等等的..玩過以後

絕非事實..槍枝還是用彈藥(不過所有兵種的槍枝幾乎都有放大倍率的瞄準裝置根遠近分別系統.彈藥消耗警示器)

機器人也都還是使用火砲機槍..除了EMP跟磁軌跑比較科幻以外

其他方面跟BF2是相似的

之中泛亞聯軍的坦克是磁浮的..要多練練才能上手

此作品中泛亞的科技比歐盟高..歐盟戰車還是傳統履帶..

所有陸地空中載具都有防護護盾(也就是BF2的戰車煙霧彈跟飛機的鋁熱片) 因為步兵裝備強化 所以載具要強化這也是必要的

不過護盾開了只有一下下而已 用完要充電一下才能再用..

APC火力強化

等等..

感覺這次的作品不錯

風格很成功

造型也不錯..很未來

遊戲介面跟指令相較於前作來說更為方便

很值得一玩

希望戰地迷們千萬別錯過這款新世代的戰地風雲2142 !!
石文 + 40 活動參與

總評分:  威望 + 40   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

今日到講tank(坦克用法心得啦)
最近重病幾日 玩果陣都出唔到全力打,而家喉嚨仲好痛

-介紹

A-8 TIGER - EU重型坦克
A-8 Tiger是A系列重型坦克的最新版本,在其標準的複合式結構上加上了非引爆反應式裝甲(NxRA)套件。
額外加裝的主動式防禦系統讓Tiger能夠承受猛烈的砲擊以及飛彈攻擊。
提升的引擎扭力和動力重量比,賦予履帶行駛的Tiger額外的機動性,並增加了在崎嶇地形上移動的速度。
Tiger配備了駕駛控制的主砲,以及副手操作的高開火速率、大口徑連發槍,擁有對付地面步兵和裝甲載具目標的優勢火力。

TYPE 32 NEKOMATA - PAC空浮坦克
運用最尖端的空浮技術,
Type 32 Nekomata空浮坦克是裝甲戰鬥中的最新寵兒,擁有幾乎能穿越任何地形的無與倫比機動力。
和A-8 Tiger相同,
Nekomata的複合裝甲整合了NxRA技術,並使用主動式防禦系統抵禦高衝擊的空中武器攻擊。
它的攻擊威力也和A-8不相上下,擁有駕駛控制的主砲和副手操作的連發槍。

-先講下坦克打坦克(狙擊形)
呢個最講求拉鋸戰 同埋好考距離感

當然打坦克距離越遠越好 但係zoom果陣射 你如果識用PK-47火箭彈(突擊兵果個)都唔會有大問題
其實我點解會咁講呢,係因為坦克主炮zoom左果陣射出去既炮會有墜力 但係個墜力同PK-47火箭彈係一樣,所以我就搵呢個比例黎比啦~
如果打tank先睇下人地點部tank係邊先 唔好見到小地圖有部載具就衝埋去 因為危險性高達100% 最好就玩狙擊形黎打 先教好個距離<----(呢個我都要練好耐先練到個墜力果個炮會跌係邊個位,教我唔識點教 自己多練吧 )之後就射吧~ 中左果陣個準星會有話比你知你既炮擊中你想打既目標 之後再射多炮,如果現在打唔中就要將準星移一移位再射 你要熟識果個地圖地型 要知道坦克想搵咩障礙物黎避炮先好射 如果亂射好容易暴露左你既位置~

-再講下正面打正面又點算~
因為有d人用空浮會做衝鋒形黎打A8 事實上正面打正面A8係絕對無勝算就算有勝算都係只有30%(呢個係技術)無技術既話贏既機率係0%! 點解我會咁講呢因為A8轉彎實在克遲鈍了最快都要7秒左右先可以由前面轉身轉到後面 到果陣部空浮已經對住你A8既八月十五一炮射過去 你就係咁先 不過都有個破解方法 不過你可能重傷又一樣可能會輸比佢(就係佢衝埋黎果陣 一定會係你汁邊刷過果陣要先射佢一炮 要射佢汁邊扣47~50血!到如果佢差唔多轉到你個八月十五果陣 你移一移位轉返個車輪比佢打 不過都會扣50血 而你會見到佢部坦克因為會45度方向的 果陣你又係射佢汁邊位 佢一樣扣47~50血的 到果陣佢部野就會著火/即爆 咁你就贏啦

-到講正面打正面
空浮坦克都有佢既弱點(我指係打前面!)呢個弱點係我隊d人係無人知 係我講左果陣d人先發現到 就係左右有少少肥果兩個位 你要睇準個位射過去 佢就會無左50%血 如果打唔中既話只係扣25~30血而已 我遲下會影張圖會話比大家知係邊到肥肥地既位架啦 大家唔洗擔心
A8果個仲易睇(正面果到 車輪果到 你一炮射去果個位 佢就無47~50血 不過果個位坦克炮好難射到 又或者將你部坦克向汁少少 見到佢成個車輪果陣咪送炮比佢囉 (2選1方法 你鐘意點打就點打)

-到打機甲
呢個係最難,一定要搵支援幫你EMP佢先有勝算

如果見到機甲最好就等佢唔留意你果陣打啦 不過多數你射左佢1炮果陣都會留意你係邊到架啦 到果陣你要小心啦
如果有人EMP佢果陣咪慢慢SM佢 無既話 一定要向後拉距離 不過多數最後都會撞到障礙物  我呢個時間無人支援都係一樣陣亡  所以坦克打機甲既心得都唔洗講咁多 呢兩點已經足夠..

-打APC
呢個唔洗點怕 怕只係怕在 如果佢係衝鋒形而入面有工兵/偵察兵你就最煩 呢個係防都防唔到 你一EMP左 防護盾會開唔到 工儕一個反載具武器射去你八月十五你就爆得又或者偵察兵貼3個C4比你 一個制 你就係咁先

講住咁多先 遲下補返幾張坦克正面攻擊果陣要打咩位既圖比大家睇下

-PAC坦克正面弱點

-EU坦克正面弱點

石文 + 58 活動參與

總評分:  威望 + 58   查看全部評分

2142個偵察兵個c4玩d唔會炸傷隊友埸可以發揮佢正真校用
可以講係勁過恐怖份子= =一沖過去d人炸到起身起好用
支援兵支散彈見到敵人撲係地下一槍可以殺到人(新手無咁快識)
加上佢有一個小型雷達可以知道敵人係邊可以講係走老用= =
新仔一開始用支援兵好幫人保彈係咁食分

注意:唔好去d傷唔到友個d埸- -唔係你會比恐怖份子炸到你好火- -
石文 + 25 活動參與

總評分:  威望 + 25   查看全部評分

醫護兵戰鬥心得

醫護兵是我玩最久的一個兵種,也是我賺最多分的兵種,在巷戰SERVER裡,好的醫護兵/醫護團隊,可以讓我方兵力值撐的更久,或是在進攻/防守時讓我方兵源可以循環再利用(好像清潔隊  ...),不必因為陣亡而使得勝利無望

1.槍支解說(精準度是我的個人感覺)
各國的槍支,擁有不同的特性,我想有經驗的玩家都知道

美國:M16A2 精準度:83%這把槍雖然不能連續射擊,但是準度一流,三發點放在近戰時有一點吃虧,但是使用習慣的話,殺人沒有煩惱,甚至比連發更易殺敵。三發點放在近/中距離使用的話,相當致命,而單發點放在打遠距離目標時只要瞄好就能打到,非常的準!

中東:AK-101 精準度:72% 這把槍準度雖然比起M16A2遜了一點,但是威力驚人,有全自動射擊模式,近戰是這把槍的特長,但是單點射擊準度野壞不到哪去(打3-4發,那個人就趴了)我個人對這把槍抱持高度的讚賞......它真的太好用了

中國:AK-47 精準度:63%準度較低,但是威力是步槍裡最恐怖的,點放慢慢打的話,威力跟狙擊槍差不多了,近/中距離可以一發斃命(頭或胸部),玩中國地圖時相當討厭跟這把武器近戰,高威力彌補了他的低準確度,用慣的話一樣可以殺人如麻

解鎖武器:L85A1 精準度:90% 準確度極高的一把槍,但是全自動射擊時....射速過快造成彈道非常容易飄走,並成不規則的方式(其他槍支比較偏向槍口上揚的型態),但是中遠距離時,單發點放的準度可以跟狙擊槍媲美。並配備了一個放大倍率低的光學瞄準鏡,這個瞄準鏡常常讓大家疑惑到底該瞄哪哩,只要將獵物置於針狀覘孔上,或剛好讓尖端對住獵物身體即可,威力中等,但是準度變態的高,使用得當可以將敵人滅團喔!

2.交戰守則
醫護兵的職責雖然是醫護團隊的傷兵或陣亡等待甦醒,但是醫護兵要謹記一些規則,才不會讓自己反變成拖油瓶

醫護兵經常遇到的幾種情況
1.隊友受傷/陣亡,在前方等待救援,但是敵軍就在附近,等待第二個獵物上鉤  
2.不管3721,看到有死人先來賺分數吧(甚至搶屍體....)  
3.隊友用罐頭語音/MIC呼叫醫療協助,但是沒人裡  
4.整個小隊/團隊根本沒有醫護兵  

EATW#5的話,第一個情況幾乎是隨時隨地發生,一些近戰很強的玩家ex:榴彈魔人ppil  .....等等,會殺一個人之後,在一旁等待敵方醫護兵來救援,趁電擊的時候,boom!你也掛了,甚至再等一下,另一個醫護兵看到兩個屍體=4分在喊Medic!!心想生意上門了,過去把兩個都電起來,boom!!三個人6分全死!
這樣的情況可以說是.....屢見不鮮
一個稱職的醫護兵應該先把附近的敵人清除或拖延,並再第一時間把傷兵醫療或是甦醒(小心你要醫療的屍體上面多了一顆手榴彈!!,一定要小心觀察附近的敵情再下判斷是要馬上救起隊友還是先把敵人殲滅,反正有15秒的時間,千萬不要傻呼呼的衝過去,反而害自己的小隊/團隊損失隊友/分數,自己也賠了上去)

大家搶著死人醫未必不是一件好事,畢竟分數人人愛,但是切忌太遠的就不要去了(50m以內的話都還可以),但是不要說跑了半天,跑過去甦醒傷兵,到了之後沒體力,也沒架好槍,隨時都有生命危險(各種步兵都能把那個狀態的你輕易解決),尤其是提防狙擊手,像搶救雷恩大兵一般,一個人被擊倒了,若其他人笨笨的衝過去急救的話只會增加傷亡,多用點腦袋!(分數重要,自己的命更重要)

常常遇到新手醫護兵,在他旁邊按到禁言了他都當作什麼都沒發生一樣,當有人呼叫醫療包或是醫療協助時,除了你用第一人稱的視野外,請多看小地圖,小地圖幾乎跟雷達一樣,除了呼叫醫療資源的會藍/黃閃爍之外,你可以看見需要醫療的人,或是需要甦醒的人的位置,由於bf2的設定是一個人除非損超過半條血,要不然不會判定是傷兵並呈現在你的一般視野當中,而在小地圖中已可以清楚看到每個人是否需要醫療(顏色越亮/黃,表示受傷月輕微,但是顏色呈現紅/橙時,則表示是極需醫療協助的),多看看小地圖,幫助隊友不只能賺分,也能讓隊友打的更愉快!

要是整個小隊/團隊都沒有醫護兵的話......只能說很悽慘,也很浪費,醫護兵可以說是BF2裡面最強的兵種,你辛辛苦苦殺的人(不管是手槍/小刀/散蛋槍/C4/車撞死/跳樓.......),只要被敵人的醫護兵用電擊器電一下:清除! 那個人又滿血了(@$^#%&^)......而電擊器的使用次數又是無限....你想想要是多幾個醫護兵可以挽回多少兵力值??? 無可限量!!

(P.S:幾種武器打到了醫護兵是沒辦法救的,要是有隊友死於次列所述的話,請拋下他的遺體安心的走吧  依序是:各國的反坦克火箭 各國的拖式飛彈 在定點機槍炮/防空飛彈陣地/拖式飛彈陣地被擊斃,沒有遺體可救 被火砲炸到的話,很快遺體就不見,但是仍然可以救到,要分不要命者請多嘗試 被刺針飛彈打死不知道能不能救ㄟ....  請其他大大提供資料,被車輾死有兩種,一種是撤徹底底被輾了-不可救  ,另一種是被載具削到-可以救喔!
)

電擊器還可以拿來殺人喔,真是救人殺敵兩相宜,醫護兵萬歲  !!

石文 + 85 精品文章

總評分:  威望 + 85   查看全部評分

居然冇人講1942
好啦就等我講下1942嘅心得
先講講我最常用嘅兵種-狙
1942嘅狙可以話係非常之廢
全部加埋只有15粒彈,唔HS係唔會一擊即殺(除非敵人冇血)
所以比起其他兵種,狙可以話係最危險嘅一種
基本上黎講,狙手可以有幾種打法自保
1:守彈藥箱
方法如此:
搵一個COVER比較多嘅彈藥箱,例如史達林格勒鐵路嘅彈藥箱/柏林到,德國城市司令部個彈藥箱
[注意:後者係一般情況下即使係打電腦都極度難守,一旦中前場失守,縱然搶到哩個位都可能要面對以1敵10嘅考驗]
(哩個方法請注意! 要利用凸頭狙,即係以CTRL快速凸頭,觀察敵人行動後射死佢就即刻縮頭,而且要善用手槍同手榴彈,救命寶品)
[注意:一般兵種用哩個方法都可以,而且我會用屈手榴彈嘅方式黎玩,即係企係彈藥箱邊,猛飛手榴彈出去]

2:CAMP
哩個方法充分考驗大家智慧
你要諗盡一切辦法去敵人唔會諗到而你又有充足彈藥嘅地方打
例子:
史達林格勒,蘇聯近鐵路據點嘅2樓
柏林,德軍最後據點右邊長街嘅凹凸樓梯

3:心理戰
哩個方法要考驗大家冷靜同思考能力
方法大致係以第一槍打定敵人,
預測敵人走位
例子:
史達林格勒嘅德國,
守鐵路擊中一名近鐵路據點嘅蘇聯敵人後,
預測佢下步有兩個可能性:
1-沖去樓房地下食血
2-番屋企,兜個大圈去鐵路左邊食血

預計到敵人行動後,第二槍先俾佢致命一擊

一般技術
1:定狙
企定定,等敵人行入你瞄準範圍
[請注意,哩個方法係1942中比較危險,畢竟唔係CS而且要知1942把狙換彈速度何其慢....]

2:跳狙
1942中,每把狙都容許你好快咁移動,
所以1942中係可以好似CS一樣用跳速

3:預瞄狙
幾種基本狙法之中比較難嘅一種
用黎打行緊嘅敵人
方法係將準星架係敵人移動方向前一兩步
等佢行入攻擊範圍先開槍

注意:1942中狙一樣好基本嘅野,就係永遠冇瞄頭哩樣野!!
所謂瞄頭係指瞄向下巴與眼之間
原因係咁嘅,
1942中嘅狙細玩之下就知係完全冇瞄頭哩樣野,
近中遠距都好,瞄位都唔同但瞄頭係冇辦法殺到人
注意一下
近距離:射眼對上位置,射下巴與眼之間秒殺機率比射眼低
中距離:射頸近下巴位
遠距離:射頸部下方位置
石文 + 82 見你第一個講1942比高d分你

總評分:  威望 + 82   查看全部評分

繼續1942!
今次講講兩個比較多人玩嘅場嘅基本攻堅方法
基本上,個人比較鐘意用德軍,
所以我所講嘅史達林格勒同柏林都會講德軍

首先講柏林
柏林基本上有兩樣野可以考驗:
1-速度
2-計謀
柏林一般而言工兵係極為重要
首先速度一件事,
第一鋪必須做工兵搶係城市司令部
搵隊友護住你就沖出右邊橫街,
係蘇聯門口小樓梯放一個炸彈
沿路退就放地雷炸彈,聽到人聲就可以炸
因為一般而言無論係打電腦定係打人,
蘇聯一面都會用坦克同人海戰術搶左城市司令部先,
所以必須要快
假如係司令部有MEDIC就可以擺完地雷退
留兩個MEDIC係司令部到就可以大致上地守到(司令部有彈藥箱)
哩個時候,後方狙可以開始逼上前場
一般可以行左路,敵人比較少不過COVER比較多
可以狙人位置較多

計謀方面
先前已經提及可以用地型同MEDIC回血優勢,以最少人數控制司令部,
而家仲有一個小計謀
哩個計謀最好以一個三-四人小組為主
隊員最好如下:
1MEDIC,1-2突擊,1工兵
打法如下
係司令部向蘇聯總部行去,你會發現右邊有條小路有兩個障礙物擋住,
果到其實可以行
小組沖入去之後兜完路就到左蘇聯後方
可以大舉殺敵
突擊掩護工兵放炸彈
放到咁上下可以放手榴彈走人
勇又唔怕死就可以沖上蘇聯敵方基地
果到有炮台可以俾你清下場,
只不過係對方一番生就會發現你個籮友
[注意:此方法需要大量彈藥,而且隊友配合必需極為純熟
加上哩個打法九死一生之餘用一兩次就係極限,
好快對方會開始封位,
所以用哩招一定要速戰速決,要用哩招請勿浪費彈藥]

基本野技巧係咁多
聽日繼續史達林格勒
石文 + 72 活動參與

總評分:  威望 + 72   查看全部評分

好啦
講史達林格勒
德軍係史達林格勒基本上有幾種打法
打法因應對電腦/打人
對電腦就係自己沖
靠電腦隊友就...

對電腦打法:
第一鋪做工兵,直沖去蘇聯城市司令部嘅彈箱前面放滿地雷炸藥
根據GAME嘅設定,電腦會有大班坦克+步兵行去果到
到時可以炸哂佢地
裝完炸可以慢慢退番鐵路據點
用機槍守住
要注意,鐵路兩邊都有大量敵軍出現
如果成功裝到炸藥之後
可以去左邊機槍
果邊可以直射蘇聯屋企
要注意
不停係左右兩把機關槍換位
如果唔係任何一邊俾人搶到就輸咁制
如果不幸地,
裝炸藥失敗/俾人沖到鐵路,
有幾種打法

1-MEDIC
打法基本上係搶左邊,利用左邊嘅彈箱+MEDIC回血
注意要打游擊
第一次玩建議唔好用哩隻打法
以一敵百
2-反戰車/ASSAULT
企係鐵路據點嘅彈藥箱,屈子彈/屈手榴彈
3-狙
係德軍後方(鐵路後據點)
上2樓(唔係大廈,只係上爛樓)
上面會有彈藥箱
一樣可以屈子彈屈手榴彈

基本而言,
2/3隻打法係最簡單
第1隻係最難最考技術但最易殺得多人
石文 + 72 活動參與

總評分:  威望 + 72   查看全部評分

[BF2]Strike at Karkand兩方狙手打法

鑑於我部機BF2連唔到上網,所以就以打電腦方法講講
先講美軍,
沖向最近自己嘅據點之後會有路障,
果到係極度適合做凸頭狙COVER
基本上搶到果個位之後,
除左右邊橫街要小心俾人突襲之外
整體上中間主道已經俾你控制住
不過要小心,
打電腦後方坦克會經常壓上前場
要定期叫補給幫手
搶到上2樓嘅據點後,
向廣場行去
有幾個打法
1-上右邊建築物2樓狙(請小心,電腦會識得沖上樓殺你)
2-街邊小梯級做COVER(坦克出動請閃人)
3-手榴彈COVER沖去廣場後搶位

第三種請注意:
同電腦打坦克會經常沖上黎,而且左邊橫街2樓係會有人沖出黎打你
約有4個人
最好先殺佢地再行動
可以係廣場位置射敵方屋企
另外有坦克出現可以唔洗驚,
廣場中央有支炮仔,
可以猛咁射沖上黎嘅坦克,
唯一需要注意係支炮嘅損毀程度

中東打法:
中東一開頭向左邊橫街行去,
街尾有一部爛鬼貨車,
哩係果到之後就捕住大意嘅美軍啦
由於中東方面件衫嘅色同個場好配,
基本上大意少少已經發現唔到你
向住大街行去嘅美軍會不停咁俾你射
不過要注意幾點:
1-叫補給請放煙/小心
2-小心俾美軍沖橫街
3-射到咁上下好換位啦...哩個位殺10人左右開始變得危險

跟住有幾隻比較危險嘅打法
1-右邊橫街街尾
主要係同大街美軍鬥狙+射大意嘅敵軍
2-上樓既據點上高捕住
不過哩隻打法極度危險,
敵方兩三個一齊沖上黎你就死得
3-大街街尾(左/右都得)
主要係用斜角互補技巧,
哩左捕右哩右捕左
已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
138510734 + 1 感謝分享!
石文 + 50 活動參與

總評分:  威望 + 50  Good + 1   查看全部評分

講左咁耐電腦
另類少少
講XBOX!
XBOX只有一隻BF-
BATTLEFIELD-MODERN COMBAT

基本講講有咩注意
1.善用熱切(HOT SWAP)
2.盡量殺多D人先換彈(有計分)
3.小心TK 會扣大量分
4.快手快腳打完會更高分
5.隨便射爆D古靈精怪野,有可能係隱藏野有分加

第一關基本上係好簡單,
一開頭降落之後清場,行右邊路,
坦克出現之後換2樓工兵
射爆後再換渣坦克的,
向路標渣去
敵人位置會有提示
去到最後倉庫果到,
上2樓裝C4之後開降落傘跳落樓,
用機槍射對面天台同直升機
聽到頭頂有聲再引爆C4
快者3分半完成
我玩到有9星

第二關好似係SNIPER
主要係善用HOT SWAP換3人之中最啱位果個
善用雷射炮打爆架車,否則後段佢會好扣血
仲有請留意槍聲
3人之中事但一隻死左就好難打

之後幾關都唔難
開始有中國之後會比較難
煉油廠幾關請留意,多用熱切換,
死的機會太高,
你用緊隻角色死會扣好多分,所以最好就死即換角色

有一兩關可以特別講講

1-BURNING BRIDGE
一開波就沖出去,靠右行
唔好換狙,好易俾人圍
有咁快得咁快射左狙台同炮台先,
之後會有間車沖過,照射爆佢
沖前用炮台得到能力之後,
開始沖前
見到綠色就禁實A裝C4(合共有4/5的)
小心留意地下有窿,2樓有人同埋有直升機
裝哂開沖去橋對面就OK

2.BEACH PARTY
哩關善用MEDIC把重機既子彈數
見人就掃,好快得到2/3倍彈速+威力
一路殺上頂樓之後,
係工兵同MEDIC之間猛換,
炸爆兩架坦克就OK
哩關一開頭水上面D浮平可以射爆
會加分

特別備注:
1-有CHALLENGE請盡玩,會加章
2-多D重玩舊關,又可以加章
3-建議用CHEAT開哂所有武器先,否則你玩到准將都升唔到全部野開哂
4-WEAPON CHALLENGE請慳彈,係冇得換彈的

由於我玩到CHINA END GAME已經玩唔落去,
所以只可以基本教教你地

注意:
玩到咁上下你有得揀用咩國家打落去,
唔同選擇都好大影響,
慎重
石文 + 85 活動參與
138510734 + 2 xbox都講埋 唔俾你唔得啦

總評分:  威望 + 85  Good + 2   查看全部評分

岩岩玩左BF2冇幾內,覺得有幾個方法幾好:
1. 見到敵人即刻趴底狂射
2. 中距離見到敵人一路跳一路掉炸彈
3. 係出口/入口/轉角位放闊劍
4. 近距離狂射/中距離3~5發連射/遠距離單發
5. 一路左右行一路跳用3~5發連射
總結:
一開始玩成日比人用炸彈炸死 又有時唔知係邊比人射,但玩落覺得要不停走動,不停食醫療包先冇咁易死,尤期是某幾個場,真係幾過引 ,呢排要再玩多D先得
石文 + 45 活動參與
138510734 + 1 鼓勵

總評分:  威望 + 45  Good + 1   查看全部評分

狙擊手就必開M95,因為中東及中國的都不準繩,而且殺傷力低.

(方法:去一些不會teamkill既房,在自己旗下放闊劍地雷,之後搵狙擊點以M95狙擊,如對方已中了一槍時就亂跑,可用手槍數射,一槍就可以打死佢,)

如反坦克就必開DOA12,因為所有反坦克的普通槍都很弱.

(除中國之外,其他都是水槍.)

如補給兵就必開PKM,除中東的RPK係可以比美PKM外,中國同美國的普通槍都很弱.

(在戰場多放幾個彈包在地上,之後伏在別人重生點後數射.)

特種,醫療,工兵及突擊都不建議開...因為:

特種主打是C4,G36C是一支點擊好槍,中遠距離超準,但新手主要是拿分,衝是必須的,在冇甲低攻的情況下,不是一個好選擇,還是貼2個C4係車頭爆坦克吧,之後用G36C肉搏,以殺一個為本,殺2個有賺既心態去打,好快就昇官.

(方法:貼2個C4係車頭,右鍵換引爆器,上車全速前進向APC及坦克前衝,在撞車前按&quot;E&quot;下車,快速叫:&quot;死啦&quot;,再引爆,在中國的龍村及大連油庫都非常適合)

醫療主打都係救人,除了中國的AK47太廢外,M16A2是可以的,AK101甚至係強.所以不用開,

要開就G36E吧,點擊時跟G36C一樣強.

(打法:伏在中距離點擊對手,見人就醫,救一個人就2分,好過殺人.)

工兵主打係修理同地雷,可入一些冇teamkill既房,在坦克及APC重生點先下地雷,人地一上就即死,自己人上就不爆,之後連同自己軍的工兵一人一部坦克或APC去打,因可以在車上互相修理,如重花岡這些又多APC又冇飛機的地圖就會變得很屈,工兵支MK3A1雖然很強,但在遊戲中,所有散彈槍近身都強,更本不會特出MK3A1的優勢,我本人更只愛用中國及美軍的普通槍,因為其散彈數量每一槍都多50%,更能做成一擊死的現象,我曾試過以這支槍守威克島2007的機場時,連殺7人加上守旗分,我有21分,最後在冇用載具的情況下以71分奪金,如果我是中東時,我會用MP7而不會用MK3A1,因為MP7就象一支補給槍.

(打法:以轉角位水平移動方式守據點,射一槍就退回去,reload左又出去射,很好屈,再唔係就用自軍一齊壓陣方法,不計殺人,只是修理分都相當可觀.)

突擊兵本身只係突擊,榴彈就要睇技術,我分析下槍種先,AK47=垃圾,我點都唔會用,M16A2就最好用,因為榴彈射完之後,轉回突擊槍的時間最快,AK101本身比M16A2強,點擊一流,但榴彈射完之後,轉回突擊槍的時間同AK47一樣,只係普通,而F2000就是最準的突擊槍,不過點擊的視點差,而且榴彈射完之後,轉回突擊槍的時間太耐,除非我本人用中國或玩閃光彈啦,否則我用AK101還好,G3是一枝近戰槍,點擊一般,但火力最強,冇榴彈但有手榴彈,最式合不懂玩榴彈的人.p.s.中國冇邊個地形係有利突擊兵,因此我都唔會點見到有突擊兵既AK47.

(打法:在可看到對方重生位的高處以榴彈屈機.)

另加其他心得,

打直昇機如冇飛彈時,就要用吉普車,停定狂射.

指揮官就不要亂用UAV及大炮比多人既地方,應用在可以幫助友軍攻或守據點既地方
石文 + 60 活動參與

總評分:  威望 + 60   查看全部評分

醫護兵是我玩最久的一個兵種,也是我賺最多分的兵種,在巷戰SERVER(4a 4b)裡,好的醫護兵/醫護團隊,可以讓我方兵力值撐的更久,或是在進攻/防守時讓我方兵源可以循環再利用(好像清潔隊  ...),不必因為陣亡而使得勝利無望

1.槍支解說(精準度是我的個人感覺)
各國的槍支,擁有不同的特性,我想有經驗的玩家都知道

美國:M16A2 精準度:83%這把槍雖然不能連續射擊,但是準度一流,三發點放在近戰時有一點吃虧,但是使用習慣的話,殺人沒有煩惱,甚至比連發更易殺敵。三發點放在近/中距離使用的話,相當致命,而單發點放在打遠距離目標時只要瞄好就能打到,非常的準!

中東:AK-101 精準度:72% 這把槍準度雖然比起M16A2遜了一點,但是威力驚人,有全自動射擊模式,近戰是這把槍的特長,但是單點射擊準度野壞不到哪去(打3-4發,那個人就趴了)我個人對這把槍抱持高度的讚賞......它真的

中國:AK-47 精準度:63%準度較低,但是威力是步槍裡最恐怖的,點放慢慢打的話,威力跟狙擊槍差不多了,近/中距離可以一發斃命(頭或胸部),玩中國地圖時相當討厭跟這把武器近戰,高威力彌補了他的低準確度,用慣的話一樣可以殺人如麻

解鎖武器:L85A1 精準度:90% 準確度極高的一把槍,但是全自動射擊時....射速過快造成彈道非常容易飄走,並成不規則的方式(其他槍支比較偏向槍口上揚的型態),但是中遠距離時,單發點放的準度可以跟狙擊槍媲美。並配備了一個放大倍率低的光學瞄準鏡,這個瞄準鏡常常讓大家疑惑到底該瞄哪哩,只要將獵物置於針狀覘孔上,或剛好讓尖端對住獵物身體即可,威力中等,但是準度變態的高,使用得當可以將敵人滅團喔!

(超讚
石文 + 20 活動參與

總評分:  威望 + 20   查看全部評分

好耐冇開貼啦! 而且XBOX隻BF借左俾FD玩 所以冇得再教大家過關
但可以俾大家少少嘅指導

首先講一講各個兵種

工兵 配備左手槍,散彈同火箭炮
散彈係一槍殺人的 所以可以唔洗經常入彈
而且有殺人獎章 一排子彈殺盡多人可以拎多幾個章升武器
所以可以勇少少 沖埋人地到射
而且工兵把散彈中遠距離都還可以 唔會太失準
想拎章而又未升彈級(最高好似有16彈一排 但最高獎勵好似係一排殺12人) 可以沖埋人地到 就死即刻用熱切換

火箭炮兩彈可以射爆一架坦克
除左飛機外, 火箭炮基本上可以玩哂
到後期解鎖哂火箭炮功能之後 火箭炮可以好似狙擊把雷射咁有追蹤能力

狙擊手 配備左一把狙,手槍,煙霧彈,衛星定位儀同埋一支雷射炮
XBOX版嘅狙擊手比較易玩 射中身都秒殺 所以只要淡定D果斷D 拎狙擊章難度唔大
衛星定位儀相當有用 只要一使用 就會係地圖上顯示敵人位置一段短時間(你換武器會即時消失!!!)
係俾人暗算又見唔到人就有好大幫助
雷射炮威力好強 所有載具都可以一槍打爆 但係請注意幾點
1.追蹤時間極長 必須等追蹤框變大並且變成紅色先會發射
2.每排只有一粒子彈
3.回彈時間極長

所以留意! 基本情況 例如打越野車等 可以試試用狙殺司機
慳子彈之餘亦可以拎到獎章

醫護兵有一把重機,注射器,手槍,呼叫器
注射器等同醫藥包
同樣地, 遠離其他人就可以為自己回血
由於可以回滿血 建議紅血就死先用
遊戲後期重機開始極為恐怖
250粒子彈 當你衝鋒陷陣連殺幾個
得到X3攻擊X3.5射速你就明白咩叫恐怖

呼叫器等同1942等,狙擊手嘅望遠鏡
同樣地你可以用呼叫器指住目標 要求炮火支援
但請注意:
瞄準目標時 唔可以移動/郁動瞄準器
火炮支援將近即叫即有 唔好離火炮位置太近

突擊兵有榴彈炮,攻擊步槍,手槍等等
冇咩特別 唯一要知就係 攻擊步槍中遠距離依然極準+極有威脅
如果連線打 請盡量先鏟除突擊兵
而且榴彈砲同攻擊步槍係同一支 定期換彈
保持自身有一定防衛能力

特種部隊有一把衝鋒槍,刀,手槍,C4等等
一般情況下,刀同C4係冇咩機會殺人
所以可以不停重玩第一關
玩熟左之後用其他武器殺人換取獎章
(注:前教篇教學我有提到 第一關用C4殺人的方法)
特種部隊雖然係俾你做突擊 但請注意 你子彈不如重機
所以即使你用完醫護兵 得到大量能力
如果冇快速入彈 請盡量避免熱切至特種部隊
當然 一旦有快速入彈
3.5倍射速加上衝鋒槍極快速度
特種部隊可以話係見人殺人

希望對初玩XBOX/PS2版BF嘅朋友有幫助
石文 + 65 活動參與

總評分:  威望 + 65   查看全部評分

狙擊手用刀真係有用
係個森林入面 係指揮官的引路下
連續殺左幾個敵方狙擊手
石文 + 20 活動參與

總評分:  威望 + 20   查看全部評分

多謝大大分享

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 02:35 PM , Processed in 0.058309 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存