2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 Gundam討論專區 我想知基拉咁多人都話佢係神...咁阿寶佢算係咩- -? ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 丁丁丁
go

我想知基拉咁多人都話佢係神...咁阿寶佢算係咩- -?   [複製鏈接]

稱號=設定?~
咁アンディ咪真係一隻老虎~

回覆 南千秋 的帖子

你笑係因為你的無知吧!那為甚麼你唔吐糟下點解炸成錦個頭盔仲可以噤完整呢?(在新的hd版已不見了)條屍反而不見了?你唔俾佢已俾人救了呀?
嘜你睇唔出佢用了慢鏡,連這種簡單的畫面處理也不懂!而且要計時間的話,你看最後敵方的艦長說了些甚麼?
麻煩你看看這裏(Z.A.F.T.原先以量產化為目的開發本機,而Terminal遵從拉克絲·克萊因指示,以少數精銳壓制多數敵人的戰事為想定,改以專用機為理念進行二次開發與設計;配合煌·大和作為駕駛員的能力將機體高規格化、高性能化至極限,再導入了「第二世代」系列技術的成果。本機作為能以單機對敵部隊遂行機動壓制、游擊的中、近距離戰鬥用萬能MS重生。為了回應非凡駕駛員的非凡要求,非凡MS在技術人員們的努力下終於誕生。)以上轉自維基,原本個設定就錦!人地原本就係「無雙」機! 而且這根本是基拉的作戰方式!
最後提議你去驗下眼,我真係見唔到有抓到關節位!ps不要胡亂標籤人,我只是以事論事!

回覆 angus1002002 的帖子

咩你睇唔出我在講笑嗎?你理解差了啲喎!

回覆 Fbiopsdggg13578 的帖子

我建議你睇wiki jp~
中文翻 d唔翻 d,有 d仲翻錯~

噤麻煩你將遺漏了同錯誤的修改過來吧!同埋將真正的官方原案設定資料弄來看看!可信度會更高!

我比個叻你  
四圍冇船 兩隻主艦大戰緊
大天使號冇救到 主天使號被擊沉
咁都有人救到佢wwwwww
梗係比福田救既

話說 我真係點睇都睇唔出佢有慢鏡救人tim 睇嚟我真係好無知~
主天使號:人地慢鏡救緊人呀! 乖乖地係度等人地救完先比人爆啦!唔準郁!

你搞到我都要特登上傳圖片

自己用自己對眼睇下突自個拳頭有冇比金色關節復蓋
睇嚟唔只我眼殘 作畫果個都手殘
得你一個睇到世界既真理

補充
基本札多後期既機(例:渣古戰士 老虎烈焰)
全部都係二世代機種 你有特化唔代表就可以開無雙
何況你部突自本身都係偷人資料既成品

回覆 Fbiopsdggg13578 的帖子

我其實好想知你打依句野時有無面紅~(站著說話不腰疼

我雖然唔算極之討厭,但第二季真係頂唔順~
依套動畫我一d愛都無~
我有時間寧願去做字幕都唔會去改~
你另請高明啦~

而且你係我眼中都係果種用個人強烈思維去否定所有對立者的看法既人~

其實你想講咩,話人地錯又唔指出來,單憑三言兩語就想說服人!未免太過輕率!同埋我覺得你太過自我中心!在你眼中是就一定是嗎!

都係嗰句你唔見唔代表無!而且你都話爆炸你唔俾佢漂到老遠!你上的圖更加証明了事實自己再睇清點吧!個拳同條鞭有距離!唔信唔該你睇多一次段片同看像素高的版本便一目了然!
ps二世代機種代表甚麽,你要比性能和火力武裝的話突自比他們高多了!人多一定「蟻多摟死象」架!偷架資料?你未聽過青出於藍勝於藍呀!而且還能取長補短!知己知彼!

俾個極端自我主義者話我自我中心~

我指出黎有乜用,你睇得明咩?~
極めて高い反射速度を持ったキラ・ヤマトが搭乗する事を前提として再設計された本機は、五体の運動を司る内部骨格に、一般的なMSには無い特殊な仕様が加えられた。1つは、五体各部でより細かく細分割された外部装甲を、内部骨格の動きに連動して可変移動させる機構を加えられた点。2つ目は、内部骨格部材自体がPS装甲素材で造られた点である。内部骨格の動きに連動させた、外部装甲可変移動機構は、限りなく人体に近い可動と高い機動力を実現した機構である。しかし、同時に装甲の間に無防備な隙間を生み、防御力の低下を招いてしまう機構でもあり、キラの被弾率の低さから導かれた「敵機の攻撃に当たらなければ装甲など必要無い」という理屈の下、極限まで運動性を上げ被弾しないことを前提として、防御力の低下を無視して導入された。量子コンピュータによる戦闘シミュレーションでは被弾率ゼロにはならず、一歩間違えば実戦で貴重な機体を容易に失いかねない非現実的な設計であるが、防御力の低下という不利点より運動性の向上という利点の方が大きいと判断され、更に、開発を請負った技術者達の、キラに対する絶大な信頼が事を後押しし、導入に踏み切られた。結果としてこの判断は正しく、実戦ではキラの操縦技術はシミュレーションのデータを凌駕しており、戦場において一度も被弾による損傷を負う事がなかったばかりか、もしこの機構が導入されていなかった場合、キラの反射速度に機体が追随出来なかったであろう事が判明している[27]。

你又知我唔識睇!又喺度以己度人!你仲唔係自我中心係咩!而且這兒說的更加印証了我的話!

你睇得明做乜要我去改wiki?~
你自己唔改得?~

印證d乜野?~
機體輕量化俾你講到淨係關節裝甲輕量化?~

我個人認為某些修詞與字句上雖有些不足同含糊,但整體上都是大同小異!無傷大雅!你這麼不滿,還是讓你去改好了!首先降低防禦力就代表要被一下就爆嗎!仲有唔該你睇清楚我指的是他說的一下就爆的可能是指關節,而機體身上的VPS裝甲還是有相當的防禦力!而文中也有提及當VPS裝甲發揮最大值時關節呈金色!所以當時機體的自身有一定抵抗力!ps你的日文水平怎樣我不知道,但你的中文理解能力認真麻麻!

キラの被弾率の低さから導かれた「敵機の攻撃に当たらなければ装甲など必要無い」という理屈の下、極限まで運動性を上げ被弾しないことを前提として、防御力の低下を無視して導入された

有vps大晒?~

不如我也說句條鞭大晒咩!一下就能打穿vps裝甲嗎,而且就真的當它有千幾度!就現實來說剛好是鋼的熔點,但人家sf高達vps裝甲就算點輕量化耐熱度也至少過三千以上吧!所以那鞭的威力能有多高!一下就爆人甲,要知那是裝甲而不是裝飾,有一定實用性!

簡單來說我覺得你把動畫以現實常理來比較已是一個錯誤!所謂認真你就輸了!

你係唔係誤會左d咩呢?~
我幾時同你討論過條電熱鞭~
我一路都係講緊你數據來源同你份人一點也不接納別人意見~
硬要我比意見的話~
我都覺得唔會爆咁嚴重,但都唔係絲毫無損lo~

簡單來說我覺得你把動畫以現實常理來比較已是一個錯誤!所謂認真你就輸了! (你引用我的話,卻真的明我的當中的含意嗎!)
首先任何事都是不只一面的!你光說sf的裝甲輕量化,防禦力低下但你有無具體數值呀!那好你沒說那鞭那他又幾時中過其他招,我拿鋼來說只是打個比喻而已!你的數據還不是從維基拿來......一點也不接納別人意見,難道你的意見是絕對的!我非要認同呀!而且也不見得你有接納别人的意見!根本就起不了作用,何來損傷呀!而vps裝甲的特性你自己去找吧!

╳隼一﹏× 發表於 08-5-21 01:47 AM
絕對唔得.......阿寶只係人一個 嚴格d就新類型人 最多話佢NT能力誇大
而基拉(多次爆炸冇死) 穆(最嚴重係佢) ...

無錯
穆真係好q勁
同基拉打過而冇爆機既人只有佢一個

首先 靠電磁脈衝攻擊既電熱鞭本身有一定傳導性
攻擊範圍比抓到既範圍大
基本上抓到隻手差唔多就=成隻手通電
VPS/PS裝甲雖然本身係有一定耐熱性但散熱一般加上本身唔係絕緣體
實際上關節部份一樣係會直接受到攻擊
而設定上SF既金關節 幾乎只要一中就會爆 差別只係好彩淨係爆手腳定係成部爆咁解
嗯 唔係條鞭大晒 而係實際上SF既設計的確係紙裝甲
你想繼續護航我建議你索性話"條鞭冇通電"會比較好

穆就算數吧啦 中陽電子炮唔死
頭盔飛埋 大天使同主天使都冇救佢
四圍冇其他船又冇氧氣 點漂流?
當時地球軍已經崩潰 咁得閒去救一個叛軍?
基本上你愈解釋只會愈唔合理
攞句名台詞去說嘴更加係......

曉的確係要用20部以上M1既軍費
出處:アカツキ
装甲の製造、維持コストも莫大なものとなり、本機1機分の装甲で、M1アストレイ20機以上が生産可能であるという

誇張唔誇張幾本上我已經講晒
00係合乎設定既誇張
SEEDD係無視設定既誇張
差異就係咁簡單
完全唔知你呢幾篇可以護航到D咩

首先你真的知甚麼是電磁脈衝嗎!攻擊範圍是接觸面幾倍也没用!沒作用就没作用!成隻手通電,噤又點!要記住這不是人!VPS裝甲唔係絕緣體,我笑了!差唔多成部機都通電架啦!打個比喻駕駛員根本是在部(電器)入面!還有的你忽略了時間的重要性!那鞭由抓到基拉時他們已經被秒殺了,連產生電磁脈衝的時間也没!只看表面或看一點卻忽略其他因素!sf的是[紙裝甲]是你說的,我絕不苟同!不然你俾裝甲的具體數值來參詳一下!"條鞭冇通電"其實你只是說中了一半!首先條鞭在勾到對手時是絕不通電!否則一直藏在身上未傷人先傷己!(呢句純粹講笑)而當他捕捉到基拉時那鞭才剛要發電,是問能有多熱!可是他們就被秒了⋯⋯
既然是爆炸自然有可能會彈到老遠!叛軍同救不救是兩回事!而且他還有利用價值!(可見命運)
曉的唔該你睇曬整段,有曬前因後果!(本機是以作為歐普軍的旗艦機為前提,而以擁有最大限度的防禦力為考量所開發的。基本設計上可看出與攻擊鋼彈有著相當多的相似處,兩者的開發有可能是同時秘密進行的[2]。但是,實際上的開發因技術問題而難以克服,特別是武裝部分幾乎都是在機體完成1~2年後才大功告成。

機體本身在C.E.71年5月15日,大天使號來航時就已完成[2],但因為其OS與專用裝備尚未完成而無法投入實戰,後來卡佳莉是以嫣紅攻擊鋼彈參戰。

原本預定是以成為歐普國防軍的制式量產型MS所開發的機體,但因其開發費用過高,僅完成一架原型機,計畫便凍結了。之後,本機在歐普的原代表烏茲米·那拉·阿斯哈的授意下,以體現歐普的國家理念並成為卡佳莉的專用機,在極秘的狀態下進行調整、保存。在歐普國內知道本機存在的,僅有擔任卡加莉護衛的雷德尼爾·奇薩卡一佐,與擔任開發、設計主任的愛麗卡·西蒙斯等人而已,就連卡佳莉本人也是直至C.E.73年Z.A.F.T.侵攻時才知道本機的存在。[3]基於以上種種理由,本機並未登錄在歐普軍的資料庫中,而本機在第二次歐普攻防戰中初出擊時,直到卡佳莉對歐普軍國防本部進行通信前都被視為所屬不明機。)

ps    oo係合乎設定既誇張,我真係o嘴!那葛拉漢第一季被剎那打到爆曬,明明連渣都無,當時又無其他船同人在場救佢,第二季(好了,雖然片尾有他一現,但正式登場還是第二季)又能以仮面佬武侍道登場!神蹟呀!(還是你救了他?)而且兩個互插偏偏得佢架機爆,剎那架機卻唔爆,這不是[主角威能]是甚麼!克拉桑瓦第二季明明被敵人打爆到渣都無,最後又可以完整無缺返出來(不死身克拉桑瓦果然真的不死身!)剎那四年內一直帶着高達逃亡竟一點也不讓人發現,這真是十分[合理]一直都跟人類同變革者作戰,但ova卻突然殺出個ELS絕對合乎其世界觀而不突兀!剎那跟els結合成為......(我也不知叫他甚麼好了)實在估佢唔到,有意想不到的[驚喜]!不過係驚多過喜!你是oo飯嗎!只說seed,但卻又無視00的種種不是,未免有偏袒 之嫌!(我只是客觀指出00所存在的不合之處,還請其他00飯勿怪!)

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 08:24 PM , Processed in 0.056555 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存