2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 說夢、解夢區 夢會吾會有預言真實呢D存在性?
返回列表 發新帖 回覆
go

夢會吾會有預言真實呢D存在性? [複製鏈接]

笑傲無雙

吾係日有所思果類啦..而係從未見過一D真實地方或事實
例如:有先人報夢比你知 你所發生或未發生過既事情

又或者依家睇到既夢 將來可能會重現返出黎.
或者預言某D事情出現(末日呀..報夢呀..中獎呀..有危險呀)

不過呢D野多數未得到證實..被人當9UP..
而且有冇科學根據都未知

已有 1 人評分威望 收起 理由
○兔兔 + 5 支持你支持夢版!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

我有時都會咁

聽人講好似話未來將會遇見閎事

哈..
我有時發完d夢.會好似預言咁
當發生個陣時
會好有趣
但都係閃一閃咁
唔會好多XD

我有時會發夢見到成年之後ge事=.=.....

十週年勳章(賀詞)

原帖由 02306 於 2008-7-5 08:20 PM 發表
哈..
我有時發完d夢.會好似預言咁
當發生個陣時
會好有趣
但都係閃一閃咁
唔會好多XD

我之前都試過@@不過呢幾年好似無

我都試過..
見到d野起到諗,好似起邊見過咁既..
諗清楚d..夢到見到=0=
不過都係d無聊野XD
如果正既夢實現就好XD 發夢!!哈哈!!

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

我成日都有...

有1次夢見我唔知幾時拎左1張缺點紙

之後4個月後的拎成績表當天
老師比左我1張缺點3張優點=  ="

我夢過的夢未實現過

好多都有實現過=.="
試過夢到自己考試做緊份卷=.=到果日真係出返果d野=.=^

細個果陣成日有, 夢到個環境, 事件, 好多時都會之後重現番, 不過唔多, 幾幕咁,
但係夢果陣完全咩黎, 當到真實重現番既時侯, 就有種似曾相識咁,
不過大個左之後就冇lu, 而且冇發夢好耐XD

我有時行街睇戲食野
有時會有一刻 果個時刻 果一個畫面唔知係邊到見過咁=.=
但係又冇發過咁既夢=.=
但我D屋企人都話呢D係夢

原帖由 chengpui 於 2008-7-5 10:31 PM 發表
我有時會發夢見到成年之後ge事=.=.....

我都試過 但多數都係衰野-.-

預知夢-大腦訊息處理過快

有些人可能有這樣的經驗,在夢中夢過的情節居然活生生地發生在現實當中。現就讀文大韓文系的韓國交換生陰炫朱便說,在韓國她曾做過一個夢,自己和朋友去一個餐廳吃飯,在餐廳門口旁看見一堵她從來沒看過的牆。因為那種樣式的牆在韓國是沒有的,所以在夢裡留下了深刻的印象。隔天中午,她和朋友出去吃飯時,經過一條的人行道看到熟悉的一幕,恰好和她昨天在夢中看到那一堵牆一模一樣。這種巧合,即是典型的預知夢。

有些研究夢境的人把夢裡出現的事情日後成為事實的夢,認為和預感、潛意識有關。預知夢的特點是,大部份都是預演第二天的情況較多。另外,預知夢是以自己為主角的較多。

有一部份的精神分析學者對有沒有預知夢抱持著懷疑甚至是否定態度。認為他們夢裡出現的事,之後變成事實只是做夢者的錯覺而已。譬如說,曾有一位男子訴說,在夢中發現每日經過的一座木橋全部漆成了白色,次日發現橋果真成了白色。他非常驚奇。實際上數月前橋已重新漆成白色,只不過他路過時未加注意,但白色的橋已不自覺印入腦內。在夢中,白天未加注意的事情不知不覺顯現了。所以才出現此夢境。

此外,還有一種與預知夢有點類似而令人容易混淆的現象,叫「似曾相識」或是「既視感」(Deja vu)。許多人或多或少都會有此經驗,有時發生某些事的時候,人和人之間似乎有熟識的感覺,或對身邊一景一物也似乎很熟悉,甚至接下來的對話和行對都是預料之中。有時更差點以為自己真的有超能力可預知未來。

但有研究報告指出,這種現象是大腦某半邊處理信息的速度稍為快過另半邊的生理原因所造成的。在美國的一項調查指出,似曾相識是很普遍的經驗,而且有此經驗的女性多過男性,年輕人又比老年人更常有似曾相識的經驗。

現代則研究認為,人從清醒狀態進入睡眠狀態或從睡眠狀態變成清醒狀態都要經歷一個過渡時期。這個時期大腦皮層的神經細胞常處於不完的抑制狀態,在生理學上叫做催眠狀態。此時身體內外的各種刺激就會引起與平時不一樣的腦內反應,從而出現夢境。因此,夢境的出現離不開兩個條件,一是大腦處於催眠狀態,二是外界或身體內部存在著刺激。例如睡眠中不慎將兩腳伸出被子外,因雙腳受寒的刺激,就會產生赤腳渡河或光腳在雪地上奔走等的夢

這類夢的特徵是:

1夢的進展快速,而且雜亂無章, 

2夢裏出現的人物形象鮮明,

3做夢者在夢裏多足不及地,

4做夢者多以客觀身份出現,

5做夢者在現實中面對的煩惱如實或以另一種象徵符號在夢裏出現,

6夢裏出現的文字大多不能讀認,

7做夢者有壓迫感。

相反地,預知夢的特色卻是夢裏出現的場景和事物往往比較清晰,但夢裏出現的人物則大多面目模糊。而且,預知夢或潛意識給做夢者的預警的夢不常有。

[轉至Yahoo!知識]
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 07:49 AM , Processed in 0.034461 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存