2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 埃索度王國 -<黑夜戰魂> 團帖 暫停招生
go

-<黑夜戰魂> 團帖 暫停招生   [複製鏈接]

---------------------------------------------------------------------

#2 :Fez常用網站
#3 :老老的遺言
#4 :本團最新運作和活動區
#5 :團隊
#6 :舊團照
#7 :道具區
#8 :召喚區
#9 :Fez國戰&技術教學影片
#10:戰士心得教學
#11:遊俠心得教學
#12:備用
#13:備用
#14:建築教學
#15:黑名單

===============================

黑夜戰魂仝人在此感謝=]

已有 3 人評分Good 收起 理由
謝曬 + 1 想當年我都入左黎玩左一排
haigowong + 1 辛苦了...
霉乂男 + 1 松本你咁想要God..我就施捨一下吧

總評分:  Good + 3   查看全部評分

有用網站

http://www.xxx.cc/forumdisplay.php?fid=2503
~~黑夜團網~~  xxx=wem
有任何有關團內部運作更新,活動都會係團網post~

http://fewiki.jp/
資料最齊全ge fez網,
唔識日文,可以下載google工具列,有得翻譯成中文,雖然會錯文法,但一般都唔難明。

http://feskill.omiki.com/
技能模擬

http://opupu.seesaa.net/article/107979905.html
跳山資料最齊的網,有晒各地圖可以跳ge位,
個別仲有影片解釋。

http://netzawar.gamedb.info/wiki/
海量資料,而且圖文並茂,就算唔識日文都應該會明,
中間有一個「各MAP攻略」,亦有跳山資料,哩個會更清楚易明,不過就冇咁多,同埋冇新地圖ge資料。

http://fezmov.ath.cx/obs2.php
擴建模擬

http://fezmov.ath.cx/
大量日服fez玩家ge國戰影片,想改善技術唔該多啲睇下高手打法。
亦含exp模擬器

http://forum.gamer.com.tw/B.php?bsn=07778&subbsn=0
巴哈FEZ網

http://www.wretch.cc/album/show.php?i=sm0all&b=6&f=1061184861&p=0
無名小站 騎士宣傳網

http://fe.ffsky.cn/hanashi.htm
幻想大陆fez用语集

致各位的說話

我知平時無咩出聲, 移動, 甚至國戰, 但係你地平時點我都略知一二
所以我想以隊長既身份講幾句俾黑夜既各位

平時吹水派膠”吔吔嗚”hehe haha咁我唔覺得係問題, 但係國戰時請大家認真D
由始至終黑夜都係要求大家互相合作, 好好配合, 打返一場真係一個部隊打既國戰, 而唔係好似街場街人咁各自為政, hea下hea下完場睇下自己人傷人頭就算 。

國戰既輸贏係唔重要的, 上唔上到榜亦唔重要, 最重要係大家果一場打得好唔好, 有冇做到適當既野, 撫心自問, 你地有冇每場都互相合作? 有冇真係做到適當既野? 隊長同副隊點講點鬧點教, 都要各位隊員肯聽肯配合肯實行先有用, 如果唔係講咩都係晒氣.

最近唔止我, 各位副隊都好忙, 而無人帶隊之下, 個個都入唔同既場去混場, 我成日都話, 就算自由活動, 大家同部隊就約埋一齊打, 同場就組埋多D溝通, 唔好剩係同自己熟既人打, 都算係有照應, 可以練下默契, 知道對方既打法。正所謂『唔駛你技術超群,最緊要你夠合群』

致新手:
多D睇頻跟隊聽指揮,唔明就問(不過唔好問點解咁高傷,點解殺咁多),唔好貪一兩個人頭衝入敵陣。技術係要練,自己唔夠人勁就檢討下..睇多D片進修。有時副隊鬧既就聽下回應下, 唔好唔出聲等下場, 副隊唔係變態, 唔會輸左無理由就捉人出黎鬧, 等場時比D耐性, 副隊帶隊都係想大家打得好D集合, 義務的

致老手:
我知你地有D都係國戰餓鬼,等一分鐘都會死,但我希望集合時你地都會到。

致副隊們:
其實你地都一直有分歧,不過有咩唔岩講到岩,惡未必係錯,無限包容未必係對。無論技術方面點教,經驗同意識係無得教。唔好以為自己果套一定成功,有咩要討論(或嘈交)時請放低成見尋求共識,唔好為嘈而嘈,無幫助之餘仲side時間,好無謂的。

總結:
由我接手開始我都話,無論我地人數多寡,都係以召行先,即使輸人輸擴都唔好輸召,因為召喚無論多人少人都可以對戰局發揮到最大效用。另外大家請主動組隊,組左就跟隊,請大家緊記。

黑夜戰魂第二任 隊長
你老鹵

本團最新運作和活動區

團隊戰術/運作區:最近的戰術都是狗衝為主  從狗衝中學習
變強呀 步兵們!

--------------------------------------------------------------------------------------------------
舊團照(連結)

http://i33.tinypic.com/v74npc

http://i36.tinypic.com/2lnhjth

http://i34.tinypic.com/2d1mgqx

http://i33.tinypic.com/2s93x9u

http://i36.tinypic.com/2m2xbi9

主要隊員

<黑夜戰魂>

團隊隊目

-o箭厥o

主要副隊長團

-風雨霏雪
-Hinzt
-蠻乂夷
-stephen
-闇桐櫻
-愛糖
-魔亦緋
-鬼乂焰
-弓手少年
-永恆之虹

主要團員列-
-狂乂牛  雪拉  涅魂  ar豪  Fran

-封心  上善x若水  小女囧囧  水鈴  翊靜

道具區

龍之魂:
睇完召喚區都想問點有吧?
係遊戲時間 2000-0500係任何地圖都有D不死系既怪
例如妖鬼, 食屍鬼總之係骷髏既怪 就有機會得到,
仲有一種方法就係去打鷹人系既怪,
佢地會隨機掉迷箱,. 而可以拎個迷箱去城既碼頭 ( 藍國)
搵唔知邊個NPC =3=, 就可以開左個迷箱, 隨機有龍魂。

合成血:
用作召喚QML(奇美拉)之用, 首先可以去搵下D狼系既怪~
就會隨機有獸血, 之後就可以去道具店買卡沛拉之水($2000)
去到旅館O個邊有個鍊金術士, 搵佢就可以了
但第一次去合血 要再去搵侏儒系(細細粒的)既怪打本鍊金術既書先得,

紅水晶:
係藍國本土既三星圖打怪都隨機會有
之後只要同伊米石去搵NPC 就可以去抽國杖
紅水晶係藍國先有的, 同埋藍國既國武係曉之女神杖

伊米石:
係....銀行(藍國) o個個圖既道具店可以買, 要5星戒。
用作抽國杖之用。

召喚區

騎士: 對住主據按"z" 用30水晶去召喚
小弟 (竹林行者) 強項,
騎士目的在於殺敵召, 護己方召, 巡邏, 亂水 同埋擴建。
一場有效率既擴建其實騎士功不可沒,
佢可以去最遠既後方加塔同埋快速咁係前面補塔~~~
提一提大家, 如果大家對住敵召, 唔好先出大招住~~
人地低能先會俾你打中.......

死0: 於死門 用 50 水晶 召喚, 死門一場國戰只可以建一次, 所以唔好亂起
小弟比較小出, 用於壓線, 其黑霧作用非常之大,
出死0一係快手出, 等人地未有騎前出,
人地有騎先就一定要待己方有騎先好出~~

巨人: 於巨人塔用 30 水晶召喚, 巨人行得慢可以起前少少
其實都要有技巧地用, 唔好成日衝去中間炸,
巨人雖然行得慢, 但係只要你肯行遠少少去遠離戰場既地方,
往往得到既建傷都會高好多, 同埋記住打方塔先好打侵塔 / 箭塔。

奇美拉 (QML) : 於主據用40水晶 加 合成血 可以召喚
有時成日去到中後期會突然見到有人洗頻咁樣話有QML,
點解佢地會咁緊張 ? 因為QML 去到敵方據點自爆可以扣敵城一條血的,
往往都係反勝既重點, 每場雙方扣左一條血之後就可以召喚,
而每場雙方只可以各召兩隻,
QML 主要功用當然係去人地主據爆城, 但同時都可以出來壓據線~
因為QML 既攻擊力都唔可以睇少~~~

飛龍:
到左今日都仲有新手一開始問點召飛龍~
緊記, 當已方落後半條血開始可以召喚第一條飛龍
落後0.8條可以有第二條飛龍, 落後一條血可以召喚第三條飛龍~
而點召出來, 身上必需有龍之魂, THEN出去前線死就會隨機變龍~~
變龍後大家首要係護QML (有的話)
其次可以拆塔 同去爆敵方死門~~
但多數人都會選擇係前線燒人

FEZ國戰&技術教學影片 :

http://zoome.jp/gokijett/diary/29/
雙手戰 教學影片        --- 內裡有講解雙手戰的走位,出巨龍的時機,
                                   非常有用,希望各位雙手戰抽十分鐘看一看。

http://zoome.jp/aqueria/diary/8/
雙手戰 碎擊拆塔影片  --- 雙手戰用碎擊拆塔誰都會,但怎樣才拆得比人有效率??只要能夠掌握3秒回pw的節奏,
                                   就可以不用藍水/坐下,連打20下碎擊。最關鍵的就是第一下,只要你由剛回pw的
                                   那一刻連打2下碎擊,就會趕上下一次的回pw,如此類推 ; 直到沒有pw時就改用3下普攻,
                                   同樣可以趕上回pw 的節奏,做到一邊拆塔一邊回pw。

http://zoome.jp/gokijett/diary/28/
冰法 冰b發動時機 影片 --- 冰b捉人出技,係人都識。
                                    但有冇遇過你target左好耐ge人都唔出技,冇target ge人出左技又冰唔切?
                                    咁到底要target咩位咩人?
                                    以上影片就有解釋。
                                    想做一個好ge冰法,必睇!!!

戰士心得教學

瘋人風雨 雙手戰心得~

定位篇

小弟雖則稱唔上高手,但憑我超過2千場雙手戰ge國戰經驗,都可以講得上係老手~

一個雙手戰,基本上可以分出3種,而一個成功有用ge雙手,我覺得就係能夠為自己搵一個適合ge定位。

1)壓線雙手戰
哩一類最普通,就係沖前線ge材料。
你要做ge係將戰線推前,為敵方作傷害輸出。基於雙手係機動性最高ge職業,係適當時候突擊並且打散敵方戰線,另外好好控制pw,都係你必須學習ge事,但係點樣可以成功突擊而又可以全身而退,就要你睇你ge走位,所以作為前線ge雙手亦包含最多個人技術ge需求。
一個合格ge前線雙手戰: A人傷 / B人頭 / B人傷+C人頭

記住一個差ge壓線雙手,係對會為戰線帶嚟好大ge負荷,所以你唔應該去壓線,你要做ge係拆塔。

2)拆塔雙手戰
塔係唔識走的(廢話),所以所需ge技術相對冇咁高,但都唔係唔洗技術。
你需要記清楚每一個戰場,攻守方ge擴建模式,咩位咩時間會有塔,都應該係你預算之中。
而且你要多練習跳山,無論係食水跳山 定 正規ge跳山你都要練到好熟,特別係經常有塔拆ge高山位。
更進一步係要識得回pw拆塔,哩個方便絕對可以令你ge拆塔更有效率。
但唔係每一場都可以咁順利有塔俾你拆,亦唔會一開場就有得拆,哩啲時間你可以去坐水/出騎。
一個合格ge拆塔雙手戰: B 塔傷

3)壓拆雙手戰
基本上你係咩都要做,壓線/掛塔ge基本功你都要識,當然2方面都熟透就最好。
一般情況都係一開始就幫助壓線,雖然你冇好強ge推線能力,但你依然可以等待機會去為對方帶嚟一定ge傷害。
當推到有塔ge時候,你就要開始拆塔了!!請唔好追人頭,因為你冇第一類咁強,最終個人頭都唔會係你手上,追只會係浪費時間。
一個合格ge壓拆雙手戰: B 人傷 + C塔傷 / C人頭 + C塔傷

希望各位可以搵到一個岩自己ge位置,唔好明明唔識推線又硬要沖去死~
PS.所有都應該死小於5,雖然我覺得死係戰士ge專利(走最前ge唔死邊個死!?)但都唔可以死太多!!

待更新~~~

遊俠心得教學

純弓遊心得一個(少女提供)

技能:
空襲 : 斷技/單P專用(對無忍痛職業) PW消耗低連射快 但被改後國戰實用度降低 國戰時不會出現在技能欄
熾熱射擊 : 弓遊偉大技能  強大的後仰 可以令到接技更容易
箭雨 :重要輸出傷害技能之一 超遠距離大範圍技
雄鷹射擊 : 遠遠遠遠距離既攻擊技 判定範圍小 檢人碘殺人打死靈必備佳品
強力射擊 : 最強攻擊力 需要好好的手感 因為"小妹"係用十字的 如果對左右行既人不太懂得認付那就唯有捉小跳/連接火箭時使用
貫骨射擊 : 後退時/追擊敵人時使用 後附圖解
毒性射擊 : 取代了空襲在國戰時的技能位 單挑時對付戰士時使用 毒+火 DOT也不小 捉戰士們沖斬的時候 放個慢箭 毒箭 火箭 好好利用地型慢慢磨血 畢竟戰士也不是我們應該單對單的
蛛絲射擊 : 同上 減慢戰士接近時的速度
精準射擊 : 精準判定範圍大攻擊力不弱 貫穿是其特質 人頭/衝傷的好物

國戰:
前事準備 最好帶備攻擊石 PW回復 (其實咩職都最好有)至於HP上升PW上升防石就見仁見智了,由於"小妹"弓只有2個欄位所以我會選擇PW回復跟攻擊石,HP水可以拿小 或中就可以800就開始用小回復星水當然也可以放在身大概400就放吧,反而PW回復建議星水因為要保持攻擊輸出,避免有雞無PW執既情況出現。

首先國戰我地既目標係第一 法師 第二 法師 第三 都係法師 不是其他職我們不能打但首要既目標是法師 百人國戰最常用的技能 箭雨 精準 火箭 強力 當看見法師在起手大法時請毫不猶疑地射射射吧  當然要看清楚附近有無比你更高職既職業準備落手 否則娘親又要被幹了
在強力範圍外 可以使用箭雨 + 飛鷹 運氣好的可以連接到2下飛鷹 大概都有3百多傷
在強力範圍內 請善用火箭 + 強力 如果倒地了你更加可以連接到2下強力 被打的都有5-6百多 還未計DOT喔
其實玩弓手要多多留意敵方的小跳 因為處於後方的我們應該看得到最多的 而小跳也是我們最容易擊中對方的途徑之一

1對1篇:
戰士:最難應付的職業 如果對方是高級的戰士 看到請以全身而退為首要目標 好好利用蛛絲射擊 火箭 毒箭等等 如不幸被追上了也好好利用山邊的地型 如高低位 石頭 等等 或倒地時放個貫骨拖延一下時間 等隊友來支援 反方向跳有時候也是可行的
法師:弓遊最喜愛的職業 保持距離空襲 火箭 精準佳可 保持你射到佢 佢射你唔到既距離吧
弓遊:看大家技術誰比較好了
刀遊:情況1:對方是隱身下接近 對方除了除武外 請用立即用火箭+慢箭拉開距離 對方大多數會以毒蛇反擊 此時請一路向後走等對方毒蛇落地後再用火箭拉開距離  只要在毒蛇的範圍外就安全了 到時你就可以為所欲為
擊劍:對我來說跟戰士差不多頭痛的職業...請以刀遊和戰士的方法來應付吧

*由於以上既1對1都會因應國戰時既環境 人物 對方實力 而有所差別 以上的都只是給大家一個參考。

連技篇:
我用小畫家 畫了個圖給大家 以簡單易明的方式表達(其實是我唔識畫圖)對不起
以下既大家睇睇作個參考
黑圈為技能範圍 紅圈為目標 黃圈係雄鷹預計既範圍

箭雨+雄鷹:

火箭
由於火箭使用我不會畫圖在這我用文字來說明

火箭的判定範圍跟空擊差不多大小 但射出的速度大概會比空襲慢
建議預定射出範圍為人物的1步-半步 最好當然是在小跳落地時發出 改版後火箭的倒地無 無敵又來臨了 當火箭擊中的一剎時請放出你的強力 有一些行家會放2下火箭之後強力 當然這個也是可行的 但我會看先看對方血量 如果血量是在一半又不到3/4時我才會放2下火箭加上強力的。

貫骨運用 示範1

箭雨檢人頭 示範1
大家都會遇到很多一下就可以打死的敵人倒地 附近又有一大堆我方自己人 除了精準外還有另外一個方法 成功率都蠻高 就是箭雨

題外話

基本上弓遊係一個易學難精既職業 高傷唔難 殺人唔難 但係你要做一隻面面俱全既弓遊係需要時間既磨練 傷 殺人 救人 利用最有效率既方法殺人都係一門學問
以上既方法都只係對無忍痛既職業 希望幫到大家

出處 藍國黑夜戰魂 請不要恥笑我的圖LOL

備用~~待更新

備用~~待更新

箭厥 和 蠻生 的建築教學

‧擴建

擴建係FEZ呢隻遊戲既其中一個賣點之一  令到一隻GAME唔再係單純互相砍殺
可以令到一場國戰更多元化 更多不同既戰術 可以運用

一場FEZ既國戰  分配人手可以話係 取決嬴輸既一個要點  打手要係前線打得無其他顧慮
就要依賴各擴工既擴建技巧 擴建點樣配合番戰線 前方同後勤既溝通係必要既
切忌唔好自己貪一時之快  有幾多擴幾多.  配合壓線人員 塞化擴建 先可以將你所起既野 保得最耐最穩

(最緊要唔好見己方輸緊少少擴 (擴建計唔夠一支方尖既長度) 而走去急住係危險位擴方尖
果少少擴如果己方壓得住可以靠殺人拆塔追番國力 相反 只會加速己方國力損失 因為方尖塔係唔識走既.

‧建築物種類

--方尖塔(Obelisk)

擴建呢一環入面  應該係呢類珍寶珠最令人頭痛   (呢到放唔放好呢  會唔會比人拆呢....ETC~
本人意見中   不排除突發情況  方尖塔可以分為 優 良 俗 劣 4種

<優>
方尖塔既位置係處於易守難攻  就絕對係屬於一支好既方尖塔
易於回防 易於切斷對手拆家既火力補給  (EX. 近主水  據後 偏離主戰線)

<良>
呢一類方尖塔 屬於難守難攻  就例如一D 高山上既位 基本小跳 大跳都未必上到既位置
由於塔位可能雖要用到 WALL /卡山/食物卡山法 先上到  所以呢一類塔  非必要 拆家都唔會選擇郁先
(唯一劣處 國戰後期  塔LV 升左 一唔留神比人上到去拆 就比較麻煩)

<俗>
呢一類 方尖塔  屬於 易守易攻型  泛指 主副戰線附近既平地塔  
呢類方尖 好容易因為戰線既崩潰 亦跟住比人拆 比較要注意起呢類塔既時間
盡量唔好比佢地 太快升塔LV 如果早期已經比人拆左大半血  不妨讓埋支塔比人  因為到2LV3LV 仲麻煩!

<劣>
呢類塔  起左多數你會多左幾十張選票出黎請你出去冷靜下
難守易攻型 (EX. 一個大斜坡上山  如果己方係背向上山既位置  起塔係上面 一比人拆 可以話冇人去守得到.
亦會比人視為亂擴. 輸人輸QML 都未必嬲  輸D無謂塔就真係會吊晒鬼 A_A'

補充點小提示: 擴方尖 盡量唔好起到3支形成一個等邊既三角形. 因為拆起上黎 其餘2支都好快比人拆.

--侵蝕之塔(Eclipse)

呢5支迷你珍寶珠  可以話擴工既恩物+_+
用佢黎起係前線 可以唔洗猶疑 用佢黎做迅速既封牆 箭塔 亦係方便之極
因為拆左都冇咩影響 又可以影響敵軍既擴建 塞化  
比較要注意既係  有時 據後 有小小黑位 擴工唔想用多支方尖 就用一支侵 補埋果小小位.
道理上無錯  但如果當時處於反推 推線既情況  侵塔最好都係留番黎 推線 反推果時 向前用
拆晒塔之餘 用足夠既侵 截斷人地補擴補塔既機會!
更可以為己方作為敵陣中照明之用 引導己方去敵方較弱防守力既方尖陣中
另外 侵塔仲可以用係D雞肋位 例如 前線既危險位但離己方較遠既地方  擴方尖又怕自己人守唔切
唔擴又唔抵-0-

--歎息之牆(Wall)

一場國戰 同時之間只能夠 起3個  
基本用途  堵塞重點位置  (防止人地拆塔/退路/持久戰/當做大跳台 快速上高山)
特別d既  可以用黎阻止人地起令wall  
(例如有一個位要打橫起一個wall 先封得晒 己方擴工可以去果個位 打直起一個wall 令到對面紅擴 擴建不能 
封唔到路之餘 又可以打散佢地既方尖陣 令到對方既步兵分心守塔都一樣有用)
防止對方封牆 用唔到箭塔/wall 呢類食位比較大既建築時  用幾個跳台都可以阻止起牆

--箭塔(Arrow Tower)

呢一種野  真係可以話係我本人都冇去深究過既野=_=....  (可以起係一D方便己方退守 拖延敵軍既地方 係有機會以少人之勢 反攻的)
基本用途 放係主副線 可以用作削敵血 防隱刀懲戒  搵地方比自己人遮掩回血重整    射低d冇傷忍小跳既物體?.? <<呢個我覺得有好有唔好
比較注意既係  起既位置 唔洗太過密集  一條線 我覺得主線同副線既 箭塔比例  6:4 7:3 都可以既  
唔好2支起得太埋  因為巨人可以有足夠範圍一次射多過一支  條線一失起上黎 個at陣都應該會順手比人清晒

--巨人營(Warcraft)

這個要配合番各戰場同埋打法而起  唯一建議既係 盡量將佢放出d  

(知道敵方塔陣既分佈 起係對方回防慢既地方 咁樣起遠D都無問題)
因為巨人行得慢 起前少少可以為拆塔提高效率同方便

--冥府之門(Gate of Hades)

死靈門 大家都知道 一場只係可以起一個 拆左就冇得再起
起既位置 平常都係近主水 近主據 有人偷拆死門既時候 都可以有人快手去守
特別注意既 起之前留意壓線 當你起完  前線又比人壓到番城既時候
個門就say bye bye了

--立足跳台(Scaffold)

封位 盾牌 跳山 屈qml 大概都係有咁既用途既
(亦可以將跳台當成小型雷達  雖然冇照明用途  
但係可以照出黑地中以跳台為中心既半格範圍既野)

‧據點優劣

大家會唔會覺得有時主據出生位 背向主線會好麻煩 兜一個大圈先行到過去
個人意見  認為據點 除左要係國戰佔優勢 55波 近主副水等   位置應該唔係好大既問題
反而出生位 比較重要  例如一個據點係山上 但係一出生 就滑左落山下 呢d 情況遇著對面用qml 就好大問題
qml係山上面行  自己人就滑晒落山下  上山又晒左時間 更加小人去做肉牆擋住隻qml  到最後出現比人炸據既情況.
本人認為 出生位 易守qml-->接近主線--> 主副水 去取決 比較好

黑名單

古莉絲

待更新

我係幻影的圍城!你好
你地呢個小隊制!
真係好值得提倡!!
+油+油
日本仔都是這樣的

唔錯........
+油,,

部隊第一上來回POST

[Team Bravo ]冰火魔導師 啤熊來報到!_!
本身我拎左個1-_-被改走了..

沙沙尊用水工一號報到
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 04:31 PM , Processed in 0.038961 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存