2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 資料心得區 [原創] 電腦問題逐個捉(內含vista/7及16:9等問題) ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[原創] 電腦問題逐個捉(內含vista/7及16:9等問題) [複製鏈接]

係呢度會搵個Q&A既~如果有問題可以係到回覆/pm問我(最好連圖)

常見既問題答左先啦
Q:點解我啟動客戶端升級器失敗既?

A:因為你vista無啟動管理人權限
只要係FEZ圖示上面咁右鍵內容到開番就得

Q:我用Wide/16:9既mon打機 點先可以調整到?

A:只要把係x:\Program Files\gamania\FantasyEarthZero\Settings入面既GLOBAL.INI入面既SCREEN_WIDTH同
SCREEN_HEIGHT教做你既瑩幕解式度就得

Q:d人神Lag/p甲打佢唔到呀!點算?
A:唔打佢同走佬咪得囉…(逃)

Q:fez系統需求系咩?
XP既最低要求係
CPU :Pentium4 2GHz以上        
RAM: 1 GB以上        
display卡就nVIDIA系列:GeForce6600或以上 ATI系列:RadeonX700或以上
硬碟的容量係3GB以上
DirectX 要DirectX 8.1以上

建議使用雙核心既CPU2.4GHz以上 ram最好2GB 同display最好用GeForce7000系列以上

Q:升級失敗…點算?
A:你可能down返黎既程式唔係最新 上官網下載一個新的吧
網:http://www.gamania.com.hk/hk/downloadmain.asp

Q:down好慢…點算?
A:建議使用迅雷下載

Q:手制要點set?
A:基本上插落去已經有基本setting 如果要set就要咁做…

入面自已SET啦!

Q:入左去黑畫面!點算
A:你既DirectX 唔夠新 上網更新吧啦

Q:背景音樂係邊?想把背景音樂改做自已既歌又得唔得?
A:答案係可以既,背景音樂既檔案位置係 x:\Program Files\Gamania\FantasyEarthZero\data\WMA
背景音樂檔案對照表係下面:
m01:登入音樂                       m02:角色選單
m03:世界地圖                       m04:地圖一
m05:地圖二                           m06:主城
m07:戰爭優勢                       m08:宣戰
m10:戰爭開始                       m11:戰爭劣勢
m12:戰勝                               m13:戰敗
m14:地圖三                           m16:地圖四
m17:會議廳                           m18:地圖五                          
m19:地圖六                           m20 升級音效
m101 遊樂場走道                 m102 競技場走道
m103:訓練場戰鬥                 m104:訓練場戰鬥尾末         
m106:遊樂場                       m 107 競技場(開戰前)

Q:應該用咩軟件把歌轉做WMA好?
A:可以用千千靜聽 網址係呢到 http://ttplayer.qianqian.com/
都可以用Free Mp3 Wma Converter 下載地址係呢到 http://toget.pchome.com.tw/intro/multimedia_transfer/26372.html

Q:FEZ內置手掣設定既鍵唔夠用 點算?
A:可以用Xpadder幫手 下載地址係呢度 http://www.badongo.com/file/16825134
如果你係用xbox360手掣既話可以參考下下面既使用方法
使用方法:先解壓檔案 之後開Xpadder.exe
見到以下畫面
之後選擇下面既方格2
入game 搞掂

Q:如果我想set過d掣點做好?
A:先係Xpadder入面禁你想set既制
之後出現呢個畫面
再禁你想要既掣就得

侍續更新…

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
a2210468 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
霍景耀 + 10

總評分:  威望 + 10  Good + 1   查看全部評分

我係p4 2.8ghz  1.5gb ram 同geforce fx5200都玩到

我想問
點解我次次一用騎就彈game?
同我想要你個桌面

我想要係
八神,奈葉加菲特

十週年勳章(賀詞)

原帖由 132764 於 2008-8-26 11:30 AM 發表
我係p4 2.8ghz  1.5gb ram 同geforce fx5200都玩到

雙核都玩唔到?
我諗你都要換過部機睇下…

原帖由 岩崎南 於 2008-8-26 02:52 PM 發表
我想問
點解我次次一用騎就彈game?
同我想要你個桌面

係咪游戲資料入面既貼圖壞左囧?
試下重裝新版本或者比display卡既資料黎睇下…
另外 個部機既桌面唔係我個部機黎- -
我部機既桌布係黑鋼黎- -

原帖由 Mr.膠 於 2008-8-26 03:56 PM 發表
幫幫手
http://www5.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=3135747

試下刪左x:\Program Files\gamania\FantasyEarthZero 入面既 GameGuard成個資料甲佢之後開FEZ…
如果唔得就暫時關左個防毒佢開GAME (注意 重新開機之後先好做)
如果唔得就sd上橙仔問下
網上有呢個問題多數都係叫人重下重裝
唔得可以試下

賭星戒冇啦啦lag鬼左

藍色畫面

點解係機鋪一開就藍色畫面既?
仲要係開幾多次同幾多部機都係甘..

我想問點解我睇唔到打緊的戰埸的人數係幾多比...同埋又冇話重有幾多時間...我係係大陸地圖睇的....但次次按戰埸都load唔到人數同時間出黎...可唔可以解答下

回復 9# 211567702 的帖子

呢個上網速度問題= =
我都好多時係咁
成日都會刷新唔到
唯有等之外就係等 無法==

滑鼠滾輪用唔到..
轉唔到技

原帖由 yi怡yi 於 2008-9-20 03:28 PM 發表
滑鼠滾輪用唔到..
轉唔到技

!重裝過都係咁?好多人講過呢個問題
我諗係更新之後既file問題
我幫你睇下有無方法

我一玩國戰會好高ping (500->5000) 我打怪冇野 (50->200) why why = =?

y我一禁開始遊戲就彈game..=.=

原帖由 焰雲 於 2008-9-25 08:09 PM 發表
我一玩國戰會好高ping (500->5000) 我打怪冇野 (50->200) why why = =?

其實你既ping值高主要係你家中的電腦上網的網絡狀況與遊戲中的伺服器連接問題
你本機既配件沒太大影響

原帖由 yi怡yi 於 2008-9-20 03:28 PM 發表
滑鼠滾輪用唔到..
轉唔到技

按1-8既數字鍵都得 請試試

原帖由 ArWelL 於 2008-9-29 12:46 AM 發表
y我一禁開始遊戲就彈game..=.=

我都係咁樣=-=

原帖由 惡魔之使徒 於 2008-9-29 03:39 PM 發表

按1-8既數字鍵都得 請試試

就係唔想用數字轉技先問..
mouse轉技好好多

日版fez有問題..
可唔可以幫幫我-_-

100%THX
個客戶太有用LA
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 01:04 PM , Processed in 0.041655 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存