2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 資料心得區 [原創] 弓遊講座
返回列表 發新帖 回覆
go

[原創] 弓遊講座 [複製鏈接]

大家好,雖然題目係講座但係小弟自知未有資格去到可以去開"講座"呢個地步,更不要說可以"教"別人, 但...應朋友們的要求,多多少少在呢度發表一點點心得就好了,因為平時在server內通常都係打緊國戰,傾緊計,可能未必有時間或者答得夠詳盡,又怕自己會講少左某d野,所以就在這裡講好了

首先麻,技能逐一講解的部份就略過吧,大部份人都知弓遊有咩招,點用,點射用幾多pw之類,新手如果唔識去各大feZ討論區隨便搵搵都有一堆類似的文章,所以在此就容許小弟跳過呢一part啦

咁第一樣講的野,首先係幾個戰場上(國戰)的意識:

1: 弓遊絕不是單挑能手
弓遊的攻擊力不高人所共知,單挑對打,最多只能"磨"死對手,對上法師可能還好,1分鐘之內可解決掉吧,對上戰和刀遊可能一打就幾分鐘,對弓手的仲麻煩,大家互射攪來攪去可能成個字都分唔到勝負,所以建議大家如果對方血多過700就唔好浪費時間同對手紏纏(對手係法師除外),況且如果閣下係想屈傷上榜的,單挑所浪費的時候太多,會大大減低你屈到人傷的機會

2: 貫骨請盡量少用
貫骨呢一招.......好多人對佢又愛又恨,非弓遊的職日日都小貫骨遊.....我地係呢度暫且先不理其他職業的感受,只講使用的時機,貫骨使用的時機其實非常重要,但係在小弟眼中佢的用途只得一個,就係"救人",冇錯,就剩係得救人一個用途而已......屈傷我可以用箭雨/精準,壓線絕唔需要弓遊去沖前壓,所以請盡量盡量少用,最多有時用來保命都得的

3: 永遠同敵人保持距離
一個好的弓遊永遠唔會比對手埋身,而一個非常好的弓遊除左唔會比對手埋身之外仲識保持住你打到人而人地打唔到你的距離,粗略來講對單手戰離3-4個身位,對雙手戰就4-5個身位,對刀遊3-4身位,對法師就6-7個身位,咁對番弓遊呢?我會拉開到佢空襲岩岩射唔到我的地方再用飛鷹射佢!真實的距離感要大家多多上戰場體會,畢竟呢度講的只係大約的距離

4: 藍水唔慳得(保持穩定的攻擊輸出)
好簡單就如上面小題目所講,藍水唔可以慳,對面人越多請食得越大支,如果唔係就會pw到用時方恨少....因為成日坐地板會令輸出變低而且被cj的機會亦會被提高,所以記得要食藍水呀

5: 切記追殺同一目標時間太長
追殺冇血的敵人時,如閣下的眼界麻麻的話,建議唔好追太耐啦,因為你一直面向同一邊追一個敵人時,往往會忽略來自旁邊和後方對你的攻擊,好多時時追追下比人冰左/暈左先知咩事....咁點先為之追殺時間"太耐"呢? 容計我比一個簡單少少的定義,"4次攻擊"的時間,就係如果你追殺的目標在你發出4次攻擊之後你亦都打唔死佢或暫打唔中佢就好停手啦,到你再射第5箭,個追殺過程已經太耐,可能你已經成為其他人的目標啦

上次打完之後 自己發現有不少遺漏的地方,以下就此補上,此篇要講的亦係比較進階一點的技術,希望對各中,老手都有用

1, 追殺技巧
要殺人,除左靠眼明手快之外,追殺的技巧亦都十分重要,面對逃跑的敵人有幾點係必需要注意的
首先在追殺的過程不能太心急,追殺時發的箭不論閣下用的係空襲又好,精準又好,甚至係飛鷹都好,請一發一發咁打出去,切忌連射,點解要一發一發咁射呢?原因好簡單,第一,連射會令閣下企定定唔郁(fez冇得邊行邊射,一射就要企定定),只要你一發打唔中,你同目標的距離就會被拉開,第二, 如果你第一發打down左對手,咁你第2發就必然落空,咁就晒左pw啦

另一個殺人小貼小,在追殺對手的過程中,如果對手快冇血的時候又比佢逃到崖邊跳左落去時,唔好以為會比佢走得甩,呢個時候請向崖邊來一發箭雨,雖然唔係萬試萬靈,但最少有一半機會得手

在要殺被冰實的對手時,建議大家見到冰人時,如對方血量比較多而你不能一擊殺死佢時,請先行觀察附近有冇我方戰士或法師,如果有的,請在冰人附近等一等, 等戰士或法師先落手,在佢預備出手的同時你就發強力,因為強力飛行速度比較慢,所以好多時都會係戰士法師先打到而之後才中強力......嘿嘿,換言之, 尾刀人頭就係你ga啦

2, 對戰篇
上次講得比較簡單,今次再講深入少少,在國戰時,對上敵方法師而你血又不多的時候..........
如果對手係新手法時......請參考番弓遊(上,下篇)
如果對手係老手法時......你在對方攻擊範圍之內時,對方法師都會好想用冰b冰住你,對應方法(唔得的請自行多多練習),向同一方向一直行,當然視點要看到該法師,當看到對方起手時,立即向後行一步再還擊.......看落好像好容易,但好看閣下的反應,如果你練到夠手快可以用強力來還擊,如果唔夠快就空襲,精準啦,我試過剩唔夠一百血,有冰法追我,比我用呢個方法打到追番佢番頭

3, 越"煩"越好
在戰場上,盡可能唔好成為被攻擊目標,當你知道自己已經被敵人看上了,就立即掉頭走,等佢追你,到佢一唔追番轉頭時,立即係立即轉身射佢屁股,到佢又要追你時你又再走....切記弓遊唔需要硬拚,就算對手係弓遊都一樣,我地唔係要玩cso,射中唔會爆頭的,煩住對手已經好足夠,但要做到最煩的境界係...........引人注意你(好像同之前講的有d矛盾),引人打你追你又要走,追你唔到番轉頭又射佢屁股聊佢先至係"煩"的最高境界

4, 高傷秘法
唔知各位點樣定義高傷,幾多為之高我都唔知,但如果想高傷,首先,在開戰前請先準備3樣野,
1) 攻b/攻c石
2) pw重生石
3) pw最大限上升石
裝晒呢3樣野先出去打,上到場之後,請放棄使用空襲(太低攻),毒箭(唔易中,改版之後另計), 再練好強力同飛鷹的準繩度,主力請用精準,人多先用箭雨,仲有就係好重要的,唔好死太多次.........
就係咁簡單而已.......絕冇任何特別之處...........

以上的希望幫到各中,老手弓遊,雖然並唔係咩秘技或者咩高超的技巧亦可能好多人都識
但呢幾篇都係想比唔識或唔知的人看,所以........打得唔好唔好來鬧我@@

***想到再更新,謝謝收看***

一放入心得區就無人回啦,人的心態真係奇妙@@

原帖由 adfer 於 2008-12-19 09:36 PM 發表
一放入心得區就無人回啦,人的心態真係奇妙@@

心得本來就是分享
預左....

十週年勳章(賀詞)

太正了這心得

我回牙@@
支持你

推番上去比未看的人看好了

多謝sam哥心得!
支持支持!

下篇呢@O@

正野 多謝分享

貫骨出得實在太慢..
次次都救唔到自己都算..
仲要搞到冇晒pw..
繼而俾盾戰暈左..
之後就一大堆sm技orz....

感謝!!!!!
由13死0殺變7死7殺la~~~~

幫推幫推幫推幫推

多謝呀
仲有冇多D同我地分享??可唔可以仔細D教下點用弓遊....因為我係新手唔多識用...

多謝你, 令我對呢隻game 冇咁多"汗"了...

THX FOR YOUR SHARING

thx...大大的心得太正了

弓遊感覺上呃傷好鬼易 但係我玩落去好似好難掌握 想放技汁雞就冇PW囧

好正!!!!

成日都見貫骨救人不過係救敵人
D弓手當招貫骨一按就即中哂人咁,佢招貫骨打得中人地果下想救果件唔死都重傷,反而自己友準備哂請人地食果d大技就比一招貫骨ko哂

成日見開前線畀人怒小嘅都係弓遊, 搞到而家戰場好少弓遊, 呢度我幫弓遊辯護下先

無可否認, 有d人係抵畀人插, 但我經驗係有d時候其實唔係弓遊嘅錯, 點解咁講?大家都知打online game其他玩家嘅行動喺自己熒幕睇到多小會有d延遲, 再加上弓遊兩招大招, 箭雨同貫骨, 出招都相對較慢, 有時唔係我有心cut你技/救敵人, 而係我實在唔知你諗住放冰d, 出左招收唔番, 我見到你招冰到左我招箭雨先到, 我自己都會覺得可惜

我用過弓遊, 當時自己經驗係: 1. 唔打主線無戰士護會死得好快, 2. 打主線好易食技
而當我用轉玩戰士之後, 我發現我最憎弓遊用火箭同貫骨, 反而唔驚精準/飛鷹, 因為打中都唔痛
而一般戰線最多係戰士, 所以我覺得改版改到而家弓遊最有用係火箭同貫骨, 而當然精準打法師, 掃刀, 飛鷹追殺都重要
之前都有post講過, 弓遊每一招都畀人小過, 但其實每一招都有佢用途, 係睇時機同用者嘅意識

頭先講話貫骨係弓遊最有用嘅招之一, 同樓主講嘅有d唔同, 我覺得貫骨唔止救人咁簡單, 仲有壓線同協助殺人
可能你會話:「痴線, 用弓遊壓線, 唔好玩啦」, 當然, 正常情況係唔可以咁做, 咩叫唔正常情況, 就係當前線戰士唔知點解唔見晒(即係死晒)或者對面用人海戰術, 你肯定條戰線壓唔住時用黎拖延時間等援軍, 特別係講緊d橋頭/峽谷等險要位. 條數好易計, 你打飛左幾件, 佢地要成2-3秒先企得番起身加埋向後飛左一段路要再跑過, 你一招足足為條戰線爭取左差唔多5秒, 而當你出左2-3招之後對面d戰士就會心裏咒罵你, 爽!!
至於協助殺人, 呢個要講d經驗同技術啦, 主線見到暈肉同冰肉, 而對方仲有相當血量, 請唔好蓋戰士技, 位置好嘅, 準備貫骨瞄住佢後面d救兵(所以話要講經驗, 亦要睇位置, 你要確保唔會打到舊肉), 少兩個救兵, 睇住佢孤立無援畀隊友圍死嘅感覺比親手隊冚佢更爽快(奸笑)

其實想做有用嘅弓遊, 最緊要係兩點, 1. 唔好低攻蓋傷, 2. 善用技能, 對自己嘅判斷有信心, 唔好因為見到好多傻仔畀人鬧9貫9燒就搞到你咩招都唔敢出

牛老豆所講ge條件都做足ge話,禁果個弓遊就可以由下忍升級做中忍la
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 11:49 PM , Processed in 0.050100 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存