2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 資料心得區 [原創] 弓遊講座
返回列表 發新帖 回覆
樓主: samsam113
go

[原創] 弓遊講座

很抱歉, 以下的回復是不中看, 不友善的
因為我認為你的這編"講座"有一定的錯誤
也可能會讓人對弓遊的定位有一定的誤解
我的本職是弓遊, 本身也很喜歡弓遊的設定
但是眼見場上大部分玩家都如你所說 "精準為主力"
這樣根本發揮不到弓遊應有的實力
而又剛好被我看到這個"講座", 我都忍不住要認真反駁你了
字海注意

1: 弓遊絕不是單挑能手
這點我是同意的, 弓遊的定位的確不是單挑
不過,
>>唔好浪費時間同對手紏纏
what? 唔好浪費時間?
你認為與不與對方紏纏是單方面決定?
好了,
就算你決定不與對方紏纏, 那你會怎樣做? 背住敵人走?
那對方又會怎樣做? 他會配會你"唔好浪費時間同對手紏纏"的想法而掉頭走?
>>(對手係法師除外)
對手是法師又怎樣?
雖然遊俠的設定上是相剋法師
但是因為對手是法師, 所以就可以"浪費時間同對手紏纏"?

2: 貫骨請盡量少用
這點我也同意, 但是你講解得十分不清楚
>>貫骨使用的時機其實非常重要
沒錯, 使用的時機是很重要
但是如此重要的部份你竟然無作出任何說明?
然後你提出"貫骨的用途只是救人"
貫骨的吹飛距離是很遠 很大, 眼中只有"救人"的話, 這招是相當合適
但是弓遊的責任只是救人嗎?
貫骨需要76pw 出招時間又慢, 當友方被集火的時候你來得給救嗎?
你叫人盡量少用, 但無說原因, 用意何在?

3: 永遠同敵人保持距離
>>一個好的弓遊永遠唔會比對手埋身
那戰場上的弓遊大概都是好的了, 你也不需要開這個"講座"
你提到"保持距離",
那如果對方一直推前, 你就一直退後? 你身邊的隊友大概會想哭
>>我會拉開到佢空襲岩岩射唔到我的地方再用飛鷹射佢
那你的位置一定站到超後, 除了飛鷹 箭雨外其他技能都打不到人吧?

4: 藍水唔慳得
這點我也同意, 不過
>>成日坐地板會令輸出變低
請問這是什麼理論?
坐下回pw的時間需要多久?
>>而且被cj的機會亦會被提高
你不會掃隱啊?

5: 切記追殺同一目標時間太長
>>咁點先為之追殺時間"太耐"呢? 容計我比一個簡單少少的定義,"4次攻擊"的時間
"4次攻擊的時間", 是什麼攻擊呢? 貫骨?
戰場上不可預期的事太多,
有點經驗的玩家都可以先確定四周的威脅再作出行動
我比較好奇, "4次攻擊的時間" 你是怎樣定義出來?

1, 追殺技巧
>>請一發一發咁打出去,切忌連射
我想你大概是無用過空襲
>>如果你第一發打down左對手
對方倒地的時候你不會拉近距離?

2, 對戰篇
>>當看到對方起手時,立即向後行一步再還擊
弓遊的性能都被你浪費了, 試問你知道弓遊的特點和優勢嗎?

3, 越"煩"越好
不予置評

4, 高傷秘法
>>請放棄使用空襲(太低攻)
太低攻? 弓遊是高輸出單位嗎? 試問你知道弓遊的特點和優勢嗎?
你有無留意該技能攻擊力以外的因素?
這是弓遊最有代表性的技能之一, 你卻叫人放棄?
試問你知道弓遊的特點和優勢嗎?
>>毒箭(唔易中,改版之後另計)
技術問題, 毒箭的dot 40x4 每4秒1次, 你知道這個dot的用意嗎?
>>主力請用精準
精準? 別教壞人好嗎? 請問精準的優點和特性? 為什麼要用精準為主力?
因為易打中? 請問你的精準打人扣多少? 精準的蓋傷率有多高你知嗎?
>>我地唔係要玩cso
對, 但是你提倡主力用精準, 這比cso還要低能, 弓遊的性能都被你浪費了

>>以上的希望幫到各中,老手弓遊
很可惜, 大概不會對中,老手有幫助
雖然我不知你對中,老手的定義如何,
但我已經可以確定你不是, 也許你玩fez是有一段時間
你有用心去想過這個遊戲的設定嗎?

原帖由 莉莉斯7.7 於 11-5-13 06:24 AM 發表
...

多謝你看晒而且有心回覆, 承言有d資料已經過時了.......呢偏文已經係我08年12月的時候打,有好多之後領會到的野都冇寫落去了
貫骨的部份的確唔太update,因為寫果時果版同而家太大出入,連都改左n次,呢度的看看當參考入門的就好

不過看番你的回文
有些少為反而反的感覺
例如:
>>成日坐地板會令輸出變低
請問這是什麼理論?
坐下回pw的時間需要多久?

>>而且被cj的機會亦會被提高
你不會掃隱啊?

一場坐一次當然唔會晒你幾多時間,但一場入面坐n次就會浪費好多時間
當然掃隱梗係需要啦,但再神都唔會掃得晒(特別係主線人多太混亂的時候),為左避免成為目標,當然唔好成日坐,有消點解唔用盡佢,我係場場都差唔多用晒d消的人(用唔晒下場唔會加多d比你,用唔晒係你浪費左而已)

>>主力請用精準
精準? 別教壞人好嗎? 請問精準的優點和特性? 為什麼要用精準為主力?
因為易打中? 請問你的精準打人扣多少? 精準的蓋傷率有多高你知嗎?

倒轉問你,精準有咩特性,點解要用精準?
易打中係比新手看的,易打中的特點亦都係比新手盡快識應弓遊的玩法
但背後的實際意義係"貫穿",即係一發可以打中超過一個人,亦即係可以用最少的pw帶來多個複數的傷害,得一個敵人的時候用精準當然冇乜效率,但一堆敵人的時候用精準就相當有效率而且亦唔係其他弓技可以比美

仲有就係;
>>唔好浪費時間同對手紏纏
what? 唔好浪費時間?
你認為與不與對方紏纏是單方面決定?
好了,
就算你決定不與對方紏纏, 那你會怎樣做? 背住敵人走?
那對方又會怎樣做? 他會配會你"唔好浪費時間同對手紏纏"的想法而掉頭走?

>>(對手係法師除外)
對手是法師又怎樣?
雖然遊俠的設定上是相剋法師
但是因為對手是法師, 所以就可以"浪費時間同對手紏纏"?

唔紏纏當然唔係單方面決定啦,但你要調頭走入自己人堆,唔通佢一樣會紏纏你而沖入人堆? 佢當然唔會配合我的想法,但你可以用好多方法"迫"佢走或者令佢放棄追你 (唔駛下下講到咁明掛@@)
對手係法師的時候當然係要盡量以擊殺佢為目標啦,你呢個為反而反我看唔出你想表達的意義何在
蓋傷我講過n次啦,如果你一定要驚蓋傷的,你大可以玩戰士,冰暈看準來打或唔打呢d已經係基本知識, 要怕就咩招都唔好出,因為就算你用強力都一樣唔夠高攻

總括而上,你問我知唔知道遊戲入面弓遊的設定係咩,我唔知你的答案,我比我下面的簡短答案你
弓遊職責同設定係磨血,克制法師,掃隱,打群體戰,在戰士背後盡量輸出同埋小量狀態技附助(以前可能需要多d,但有槍遊之後,附助的地位減低左)

不如你又分享下你的心得,總比為反而反有point

已有 1 人評分Good 收起 理由
leolau10360 + 1 老豆我十卜你

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

原帖由 莉莉斯7.7 於 13-5-2011 06:24 AM 發表
...

冇記錯你係紫國人
我入綠國場打紫國就好大雨
唔知係咪你係到放雨

岩岩玩 幫到我好多 THX

講得唔錯!比個like你

弓遊...d技術我都係自學

推推推!!!!!!!!!!

thank you!

回覆 samsam113 的帖子

謝謝分享!!!!!!!!!!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 02:04 PM , Processed in 0.034945 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存