2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 本地漫畫專區 近期龍虎門...
go

近期龍虎門...

先講金身無罩
其實一種武功  不是由什麼什麼高手來演繹
亦不是有什麼優點  有什麼的力量  有什麼的氣門
而絕對是筆者下筆的決定
金身無罩   顧名思義 無罩門  但罩門  即是全身都是罩門
點解咁講    因為(我覺得)  不洗理咩位強弱 總之有位就打
往往敵人見你只痛不傷都會加幾兩 為求埋你單
加上無罩早有持無恐   正所謂死字唔識點寫
講番金身無罩  係拜火教自創神功 所謂可破中原武學
呢到已經自相矛盾    因為達摩老餅都係中原武學
佢既金鐘罩十二關都係無罩門   摘葉可傷人
但係咁鬼難練 想搵人做下測試都唔得
不過筆者阿狼話  金身比金鐘弱
都係果句  筆者(老細)話事
然而  金鐘同九陽神功呢?
係王風雷傳入面   亦講過
達摩老餅練成天眼通
窺探後世  得知王重陽所創九陽神功
亦深感後世既人更上一層樓
而且東方無敵更知道十陽之奧妙
嘗試突破  雖然無話九陽神功比金鐘罩強
(暫時無人十二關金鐘  無得測試)
但我覺得 九陽已比金鐘略勝一籌
但係王小虎同金身無罩既金使鬥
點解會輸?
九陽->金鐘->金身無罩
如果係咁   問題唔出於王小虎
出在阿狼身上
王小虎既雷電神腿(逃跑神腿)極為刁鑽
八陽功力亦不弱   輸在金使掌下係難睇
而且佢又無新招  石黑龍都有陳家既刻骨爪 北海既摧心錐 如影隨影 金鐘罩
小龍又金童 九陰 又有降龍掌 又有打狗捧
小虎又唔練飛鳳腿      天殘腳(呢個我唔多buy  因為九陽應該個人完好)
唔通真係俾人打跛腳先練咩   又唔俾佢學陰陽大挪移
俾佢參透下火雲掌   俾佢創一套叫 流星碎雲腿都ok啦
有雷腿咁快 有火雲掌既威力   淨係3至5招都夠砌
第一式   流雲鎖骨   用以慢打快既步法埋身 雙腳以電既速度突然兜後鎖肩
或者一隻腳鎖頸  再以九陽內力放出熱力或火焰   / 用陰陽大挪移打對手頭部 /用鳳眼拳以高熱打向對手太陽穴
第二式   火雲蓋嶺    以九陽內力 雷腿不斷加速   係左閃右避下 將兩腳收起 屈曲 左腳膝頭在右腳膝頭後
撞向對方後腦/後頸錐/心坎穴
第三式  火龍破甲  甲是指胸骨   向對方直線前衝 不閃不避    人家出招前 以縮龍成寸繼續向前加速
直到對方前面  用腿如彈公般向前直伸     雙腿以內力踢出如火雲穿山的招式   踢/踩爆雙方胸骨

俗語話  尻up當秘笈    用下個腦諗諗都有好幾種招式
王小虎   番黎啦   龍虎門係你做主角架   唔係小劍仙 火雲邪神 王風雷呀

神兵4 新期寫威龍 即李小龍 有宇外流化既力量 打出驚人既截拳道
實在有點爛   對我呢個唔係李小龍既fans都覺得有點不妥當
應該避重就輕  用番舊橋   以李小龍既原則  打出自己既一套
唔洗靠人地   亦覺得自己離死不遠   所以教辰天一套實實際際既武學
如果而家咁樣寫  俾小龍既fans睇到會苗嘴

p.s:天下上個禮拜同今個禮拜係咪脫期?  無得睇既= =?

睇下既朋友希望回覆下  因為呢個版真係好淡
如果你想反駁我都可以

e家龍虎門既武功七國咁亂
果位自稱既鬼才李中興完全破壞龍虎門
特別係王風雷

2KF大型活動勳章 K歌達人 十週年勳章(賀詞) 忍影世界

始終舊著好睇d~~~節奏快好多~~~而家打咁耐仲打緊羅剎教

火雲邪神設定得太型, 太勁, 太多新一代讀者鍾意, 我諗成本書完佢都唔會死

為左唔比人罵, 新著王小龍應該唔會再死

九陽神功係勁, 但小虎始終初練, 未夠火侯, 唔夠由細練烈火神功大既金使打係應該,

不過小虎招式變化搭夠, 最後都會慘勝(漫畫主角一貫弱既通病 )

一貫通病仲有係第一主角(小虎) 通常係比配角遲強化

thanks for sharing

笑傲無雙

火雲邪神真係太勁la

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 11:21 PM , Processed in 0.025869 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存