2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 資料心得區 ●弓遊高傷,技巧心得●
返回列表 發新帖 回覆
go

●弓遊高傷,技巧心得● [複製鏈接]

大家好,我玩左fez應該都有2個月左右,先後玩過火法,弓遊及最近開始玩的刀遊
火法不談了, 技術不太好,所以呢個心得都係講番弓遊吧(廢話)
不過已經有好多弓遊心得,但小弟都係心思思想自己打一篇
資料區果邊好少人睇,希望大家唔好介意我放係主版
小弟第一次打心得,希望弓遊高手們可以汁一汁,而且歡迎討論

弓遊,一個極全面既職業,職業定位好明顯,擾亂敵人,補尾刀,削弱敵方血量
而且弓遊用得好根本就冇職業相克呢回事,距離係你最強既武器,
就算你打唔死人,佢都打唔死你,你可以同佢周旋,佢打唔到你,放棄追擊,送多2個精準比佢(笑)

何謂高傷?小弟先下一個定義,每場上傷榜十大,應該也算高傷吧?
不過你要記住,每場裡面都會有人負責做水工,擴工,而已又有人唔係打哂100%時間
所以,人傷上十大並唔係同100個人鬥的,大約同60~80個人鬥吧,所以上傷榜一d都唔難

●◎●◎●◎●◎●◎●◎●◎●◎●◎●◎●◎●◎●◎●◎

衝傷技巧之章(廢話篇)

要高傷,我想大家準備2樣野
1,打80%以上時間
2,細紅,肉,細藍(有錢人鍾意就用中藍中紅or星水吧)

之後就係坐定定開始玩,並完成以下步驟0.0

步驟一 用你最快既時間行到去最多人既戰線
步驟二 主力用精準,多人就箭雨,專打法師同遊,其次先打戰士,死少D
步驟三 不斷重複步驟二

恭起你 完場果陣你會係傷榜見到自已個名
唔好以為我玩野,講真,要衝傷真係冇咩技巧可言..

弓遊有幾個技能都令我覺得佢係神技,箭雨,精準,飛鷹,強力,空襲

技能應用之章

箭雨 - 傷害最大來源,首先要了解箭雨有三個特性 1,弓手最遠距離的技能(17步) 2,有硬直時間及廷遲時間 3,地形

應用技巧 - 預計敵人方向,打通道位(即法師前,戰士後的位置,因為法師會上前放法,戰士冇血會番戰線後)

唔講唔知,箭雨有一個好得意既地方,就係佢既法術維持時間有1s左右
姐係話,打通道位,可以令到走左入去既敵人都會中技,令到更多人中技能,
記憶當中,我放箭雨打中最多人既一次有7~8個人
而且通道位最好連放3下,敵人會被打中,果3下箭雨佢會食哂
放完之後立即行後,到戰線後坐低,回魔,再放
而且盡量打中2人以上,如果2個人都打唔中,你放精準算啦!哂pw!

精準 - 我最常用既技能,傷害第二大來源

應用技巧 - 因有貫穿特性,盡可能打中2個人以上,一個都冇所謂啦,最緊要打中

精準攻擊力低,所以戰士無必要都唔好打,幫法師斷技,幫刀遊現身吧
用精準,命中率起碼要有80%,同敵人周旋時,最好既技能
戰線少人時,箭雨又係打中2個,精準又係中2個,所以精準會係遊擊戰,最好既技能

飛鷹 - 汁雞神技

應用技巧 - 法師,弓遊放技既時候,會有1s左右硬直,就打佢一下吧,直線時,打2下

飛鷹係弓手第二遠既技能,16步,起手快,射速快!
當戰線剛開始果陣,法師都會係戰線開始時唱歌,唔好諗喇,
飛鷹狂射,禁到個mouse壞為止!
最有趣的是,法師們會行開之後再補血,再打佢2下!!
呢招萬試萬靈,另外當敵人走佬果陣,應該會有一陣係直線行,果陣記住打佢2下

強力 - 弓手攻擊力最高技能

應用技巧 - 敵人小跳時,打力禁落去!

強力我比較少用,多數都係打雙手戰果陣用,
雙手戰好得意,十個有8個都會小跳,而且佢地有痛楚克星
所以打中佢地都唔會跌低
另外就後打中左狀態既敵人,例如雲左同行得慢既人

空襲 - 無地形限制

應用技巧 - 打地形下既敵人,唔好打地形上既敵人

呢招我比較少用,多數用泥汁雞
攻擊力太低,只係高普攻7攻擊力囧

其他技能

其本上什麼火箭之類果d我都唔會用,故此不作心得

汁雞技巧之章 - 呢篇有d難講,好講個人經驗,不過我盡量嘗試表達出泥

弓遊因為有距離呢個優勢,所以汁雞比任何職業更容易
如果你目的係汁人頭,一場汁10個唔難,但傷會好低

要汁雞,要眼明手快,留50pw打1/5hp(200)敵人
唔好心急,一下一下射,一定要打中,

1/5hp(200hp)or以下既敵人 對應技能 箭雨,精準,飛鷹,強力
少血既敵人會有以下情況

-小跳跌低之後-
佢會有2s無敵時間,記住,留番pw,唔好打!!之後佢會有95%再小跳一下,係佢跳既一剎那,用精準立即打落點
小血既話,可以用空襲,你會見到敵人比你凌空打死!

-跳崖-
放箭雨2下箭雨,50%以上佢走唔甩

-中距離至遠距離走佬敵人-
中距離(精準打唔中既距離)有pw就放2下箭雨,唔好同自已眼界鬥氣,唔好用飛鷹
遠距離(箭雨打唔中既距離)呢個真係最考技術,你得飛鷹,記住,當敵人走佬果陣,應該會有一陣係直線行,果陣記住打佢2下

-小血走緊佬既敵人但前面有一埋人擋住-
都係得箭雨同精準用,我會用精準,因為pw少,可以打多技下,多數都會中
箭雨用成36pw,打唔中佢就會走甩,用精準啦

-雲左,有一大堆痴線佬狂放技能打佢既人-
如果敵人雲左,短時間內會出現懲戒,地火,重壓一大堆變態技能
但係因為fez有蓋傷呢樣野,所以佢唔會1s就死
等佢得番少少血果陣,放飛鷹(因為起手快),呢個最睇彩數,係你既始終都係你既!

-走緊佬,無乜血,近距離敵人-
用精準一下一下咁打,呢種汁雞最易汁,唔好心急

-中左冰既敵人-
你要睇佢有幾多血,法師得,遊得200-300血既話,用強力破冰,再接精準,相信自已,佢唔會走得甩
如果佢多血,唔好破冰,等戰士,法師放大技既一剎那出強力,因為強力出得較慢,所以你會打中佢最後一下
另外,唔好行得太近,保持距離,唔好比佢打中就ok了

-當自已冇pw既時候-
別懷疑!!用普攻!!好多時敵人得番50hp,可能更少既時候
好多人仲係會用地火,巨龍等技能囧,但係因為佢地要等pw
所以冇咁快有得出,用普攻啦!
細細聲說:我用普攻汁雞既數目多到我都唔記得囧

弓遊意識之章

-單挑篇-
弓遊冇短時間既高輸出,冇可能張多血既敵人短時間內打死
而且1 on 1只會哂你時間,再者弓遊既技能都冇加成
所以唔好理佢地,打多人既戰線吧!

-追擊篇-
弓遊已經有最大既武器,-距離-
如果係距離內都打唔死佢,別懷疑,佢已經走甩左
唔好行入敵方戰士群內

-少死篇-
保持自已血量700吧(我自己常常只有500血= =",不要學)
戰場上多數都會有主戰線同副戰線,
主戰線有好多大技,刀遊冇可能走到入泥,請放心
另外唔好比戰士同盾戰埋身,一泥到就要小跳
基本上,只要係已方戰士群內,小小心心,一場都唔會死超過2次

-中技篇-
如果你不幸地,比人中左大技,如雲技,cj,地火等等
做既野只有兩樣 1.瘋狂地按小跳 2.祈禱

-中冰篇-
好多人都會因為中左冰坐低,千其唔好!
有前輩同我講過,坐低比人打中第一次係會加多50%傷害
中左冰,我有一個習慣,不停向後小跳,呢招救左我好多次
仲有,當有敵方法師行近果陣,睇準佢起手果一下,用空襲斷佢技
另外,刀遊用毒蛇飛過泥既一剎那,用精準打飛佢

-輔助品篇-
我自已窮,所以我只會用細紅,細藍同肉
插石則個人起好,我只會插攻石
如果同大團打,而且高手雲集,都係插石啦
因為高手同高手之間既對戰,除左技術,就係裝備..

-保持狀態篇-
700hp就食藍水,500hp食紅水
盡量另自已維持食水狀態,充分利用時間
另外,係國力狀態條得番半行時,我有一個習慣
盡量用哂d消耗,食肉補血到800hp,就爆藍水

-破冰篇-
最好都係唔好啦,除非你用強力可以一至兩下打死佢就例外
如果唔係只會落得比人小既下場

-貫骨篇-
奇怪?點解貫骨唔係放係技能之章??
我玩左咁耐弓遊,貫骨用左唔夠十次!
基本上,我除左貪得意之外,我都唔會用,打中敵人又少
pw消耗又高,你用哂d pw仲用咩泥沖傷??普攻??

題外話,真係希望弓遊們除左救人都唔好貫骨..
你地打飛哂d人,蓋過哂d傷,損人不利已
問心,弓遊們腦殘貫骨,你地真係打到高傷咩??

弓遊對戰之章

-戰士篇-
雙手戰,我都會用強力打,對方低lv既話還可以玩一陣
但係對住高lv,高手,都係唔同佢糾纏,你打佢唔死,佢都打唔死你

盾戰,要拉開距離,唔好比佢雲,認命啦!你打佢唔死..

-遊俠篇-
弓遊,似乎係裝備同技術之戰
一般泥講,打弓遊我會用精準,距離係剛好打中佢既距離
對方不外乎都係會用精準or空襲,留意,千其唔好小跳,面對老手只會比佢打中,就係咁簡單
走位方面,都係左右不定咁走,最多只好連射2下,因為你連射會有硬直,你只會比佢打中番你

刀遊
對住刀遊,有2個情況
1,你比佢cj左,再接殘技,or直接殘技
cj左一係就係死,一係就係唔死,如果佢cj左你接左破足,佢會冇pw,放貫骨,立即走,佢追唔到你!
如果佢接破武,請直線走,佢又係追唔到你,雙修遊既話,當佢換武硬直果陣,送佢貫骨!

2,你掃到佢出泥,精準啦,佢唔夠你打,佢只有一個下場,就係比你打到冇血之後就走..

-法師篇-
用精準,我唔想花太多時間講,如果你玩弓遊單挑法師都輸既話,唔該你轉第二個職業玩啦
我諗弓遊唔係太o岩你囧

最後我個人始終都係唔建議單挑,打法師則除便..

總結之章(唔想睇上面d廢話直接睇呢到)

1,少死(唔好死多過2次)
2,打主戰線,於自已戰士群內
3,多用精準,少用貫骨
4,保持狀態,少食紅水,多食藍水,保持攻擊力輸出
5,保持距離,唔好追敵人太耐

最後送上 影片 轉巴哈
弓遊  22等  擊倒數3  死亡數1  給予人物傷害20k
http://zoome.jp/littlewing/diary/29/
弓遊  21等  擊倒數1  死亡數0  給予人物傷害25k
http://circle.zoome.jp/fez/media/734
http://zoome.jp/littlewing/diary/30  26k 23等了

心得到目前為止都7788,如果再有心得就會補上,刀遊心得遲少少補上
基本上,我玩弓遊之前都參考過好多文章,可能會同某幾個大大既文有d相同,希望唔好介意^^"
唔知點解,我有個預感就係會比人鬧我只係識衝傷,or某d打到3萬傷,4萬傷,10萬傷之類既高手鬧
不過歡迎討論,小弟唔算高手,只想分享一下心得而已,我都知打國戰講求戰術,組織等等
好少打咁多字,上面可能會有d錯字or唔通順,希望大家唔好介意
打左好耐,希望大家可以比d意見,多謝收看^^"

送圖一張,好彩打出泥的,果場打幻影,冇插石,注意等級

送圖一張,好彩打出泥的,果場打幻影,冇插石,注意等級

已有 4 人評分威望 Good 收起 理由
liukawan + 1 22316就放出黎T_T"
白癡的星星 + 30 鼓勵
0050 + 2 下次努力
kit817 + 1 鼓勵鼓勵x_x下次再黎 但不是該放心得區嗎 ...

總評分:  威望 + 30  Good + 4   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

500pw食紅水???
何來500pw- -

點解遮住個名既=.=
不過我都知你係邊個

原帖由 抵食 於 2009-1-18 07:02 AM 發表
點解遮住個名既=.=
不過我都知你係邊個

@@"
唔想比人VIP,再者弓遊高手多,小弟未夠班比個名大家睇0.0

原帖由 新手= 於 2009-1-18 06:44 AM 發表
500pw食紅水???
何來500pw- -

打太多字了,有D錯難免,不過已修改

原帖由 lewis1991 於 2009-1-18 07:04 AM 發表

@@"
唔想比人VIP,再者弓遊高手多,小弟未夠班比個名大家睇0.0

打太多字了,有D錯難免,不過已修改

比人vip先練到技術~~怕什麼
我都比人vip到傻

高傷心得咪係9貫囉 你都on99既

忍影世界

弓遊高傷唔難
所以本人轉左一陣弓遊又轉返刀遊
因為真係好悶
係後面射射射汁汁汁

又學到野啦~~多謝樓主教路

你個2萬係咪箭雨打出黎?
真係好難用箭雨以外既技打咁高傷又殺咁少人囧

完全唔同意你對貫骨既睇法...

貫骨可攻可守可執雞可截人...
睇你咩時候用...

例如你見到一個人同你水平 平排...你向佢前方射貫骨...
咁佢就會彈後...追兵就可以黎KO佢...

就算係係佢後邊用貫骨,佢訓低起番身既時間都夠追兵追...

仲有,貫骨度位度得準...
可以飛起哂打算去支援冰住既人既敵人...而又唔吹飛冰左既人...

當然,有D無血既人入左人堆,可以貫骨殺埋...
無論係戰術同威力....貫骨都好正...
而且仲可以玩心理戰...就係不停令人飛起...
佢就會覺得你好Q煩...
弓遊打傷好易...但係套用某已唔玩既大大既名言:
當你作為一個弓手,令人覺得你好煩,你就成功啦...

至於蓋傷問題...無人叫你係兩軍交手當中用wo...
係應該未接觸就飛起佢地...

又或者係果群人係你貫骨前都唔會受到我方戰士法師攻擊...

對於我個人黎覺,我覺得弓手每一招都好有變化...

相反,我唔支持亂用箭雨...
知唔知招箭雨破冰仲黑人僧?
唔該各位弓手放箭雨既時候睇下你中既係咪雪條...

我係後援型弓遊.....
一般都用空襲飛鷹較多"

其實用空襲打高地既人.....
好睇果個高地視覺後面有無山.....
如果有山,個敵人又係斜坡附近
而精準又打唔中,又得幾個人.......
PW又得返DD.....
不過如果後面正好有座山~
你就可以有個射擊目標就位射上去
命中敵人既...~不過用唔用就睇個人變通啦
我覺地形方面都可以擅用.....
並唔係一見到一堆目標就箭雨亂掃....
我覺得咁用好無腦.....
基本上只係空襲同飛鷹用得好....
場場都可以打到1萬5/以上
有時都可以2萬- -額外例子另計
不過我既看家本領就唔show啦- -.........
比人插就無哂心情啦,你話係唔係先- -

我中2用飛鷹+空襲屈死法c...
法c得番600血↓果陣...
好中2用小跳(雖然我都係..囧
捉佢小跳位,射到佢一仆低...到手了xdd
近小小就用空襲屈死

基本上唔食藍水全用箭雨都可以15k↑
不過全用箭雨一個字講哂....悶

屈傷好易- -"食藍水...放箭雨就對吧...別狂放貫骨- -"

十週年勳章(賀詞)

厄傷最強-弓遊

我係新手弓遊
咩都5色-v-

我認為最強既弓遊係....
1:見到敵人比人暈,而又有雙手戰/法師係附近,忍得住手唔出招
2:狂射法師 (cut佢大技)
3:多d射出隱遊狗

高傷唔等於你勁...到人地同你單打...
你先知自己原來係癈物...到時你接受唔到事實

有視距離限制
唔用雷a
空襲係以拋物線射既

原帖由 wildtony 於 2009-1-18 11:40 AM 發表
我認為最強既弓遊係....
1:見到敵人比人暈,而又有雙手戰/法師係附近,忍得住手唔出招
2:狂射法師 (cut佢大技)
3:多d射出隱遊狗

高傷唔等於你勁...到人地同你單打...
你先知自己原來係癈物...到時你接受唔到事實 ...

我覺得你第1句應該改做
忍得住手,睇準時機係冇蓋傷情況下出強力
只要5蓋傷,點解5打??+速敵人回城時間有何不好

想對樓主對箭雨既距離作更正
只要係平地,飛鷹係最遠的,的確係16步
而箭雨,係第16步時,即飛鷹既最遠距離
係打5倒野,係平地既時候
我對箭雨係平地既距離感覺上係15步半
我既意思係,你測試箭雨既距離時不是在平地,導致測倒17步
由於箭雨冇視高低差,高地既時候箭雨緊係遠d

火箭combo先係而家弓手既潮流
中者硬直大=火dot+強力 小跳而跌低者會浮空=強力
即係點都硬食你一招強力 (痛剋戰士除外)))))
不過呃傷的話真係一招箭雨夠做 由10lv呃到40lv都靠呢招

原帖由 hanonkakai 於 2009-1-18 09:16 AM 發表
你個2萬係咪箭雨打出黎?
真係好難用箭雨以外既技打咁高傷又殺咁少人囧

完全唔同意你對貫骨既睇法...

貫骨可攻可守可執雞可截人...
睇你咩時候用...

例如你見到一個人同你水平 平排...你向佢前方射貫骨.. ...

果場應該係6成箭雨+4成精準,你可以留意到技能列裡面既技唔多
至於貫骨,其實我到左31?定30LV先學到,經驗太少,故不作心得
另外貫骨的確係一個幾有用既技能,我指1ON1,團戰,我都係建議救人為主
另外,煩的而且確係弓手應該做既事,當我對手得番戰士既話,我都會不停用精準射佢= ="
有時我都覺得自已幾討厭

原帖由 ~聰明~ 於 2009-1-18 12:56 PM 發表
想對樓主對箭雨既距離作更正
只要係平地,飛鷹係最遠的,的確係16步
而箭雨,係第16步時,即飛鷹既最遠距離
係打5倒野,係平地既時候
我對箭雨係平地既距離感覺上係15步半
我既意思係,你測試箭雨既距離時不是在平地, ...

這個其實我都唔係咁清楚,資料上既野我都係參考其他高手既文先知的..
不過當對手係16步距離直線移動的話箭雨的確係打唔中
飛鷹是中的,原因是飛鷹起手同射速都好快,反之箭雨會有施法時間,所以當你放箭雨果陣,敵人已經走到第18步
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 01:50 AM , Processed in 0.046347 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存