2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 石器時代2 【轉貼】石器2與石器1的差別
返回列表 發新帖 回覆
go

【轉貼】石器2與石器1的差別

可能有好多人以為石器1與石器2內容是差不多的,但是事實上,可是差很多!

(01)首先!石器2沒有像石器1有轉身系統。(暫時還沒開放)

(02)石器2的地圖”目前”也沒有石器1來的廣(小弟說的是”目前”)

(03)在石器2裡面寵物就算忠誠100也不會百分之百聽從主人的話!
例如說 烏龜類(石龜,綠龜 等等。。。)牠們的特性就是牠們喜歡防禦!

(04)在石器1裡面很強很強的寵物在石器2裡面不一定會很強!
反之在石器1很嫩很嫩的寵物在石器2也不見得會很嫩很嫩!

(05)石器2有寵物交配(生育系統)而 石器1沒有!

(06)石器1裡面人物也很強!也很重要!
但是石器2裡面人物大約等於指揮官(本身沒太大力量)

(07)石器2 不像石器1 升等不管點什麼都會加一點點體力!
所以沒有所謂的攻敏人 血敏人 等等的

(08)石器1 存寵物之後絕對看不到寵物的互動!
只會顯示名字,但是石器2存放寵物的地方就是自己家!可以看到許許多多寵物的互動!
(打架.睡覺.搶食物.打飛你的道具 等等。。。)

(09)石器2的PK有分兩種 一種是寵物與寵物之間的PK 
另一種是人物+寵物與人物+寵物之間的PK

(10)石器1的寵物不管是不是同類的肉都吃!但是石器2寵物不吃同類的肉!

(11)石器1寵物沒有分所謂的 草食性 肉食性 雜食性,但是石器2有,
所以草食性寵物很難養呢。。。例如 羊 雷龍 大象。。。其中大象、雷龍又最難養!

為什麼難養?看下面第12項

(12)寵物有分大食量 中食量 小食量 
其中大象&雷龍=大食量(草食性)
羊=小食量 草食性
老虎=中食量 肉食性 
人龍=中食量 肉食性 等等等。。。

(13)石器1寵物的技能可以一直使用!(因為不會耗氣)
但是石器2會(寵物有氣量)

(14)石器1裡面寵物你叫牠吃什麼牠就吃!
但是石器2裡面寵物有分 喜歡 普通 討厭 非常討厭

喜歡=會出現高興的動作+好感度 
普通=吃掉 不會有任何動作
討厭=不吃 道具回到道具欄中
非常討厭=出現生氣符號 食物&素材被打飛走!

(15)寵物有分大寵!小寵!
石器2裡面有分小寵&大寵,牠們不僅僅是體型大小&食量大小的分別!有關係到哪時候哪種寵物比較強!例如說;

小寵01~45等(最強階段)
45~100(最弱階段)
大寵01~45等(最弱階段)
45~100(最強階段)

這種分別!所以不要因為前面升的不好而把寵物丟掉!換掉!送人!

(16)還有一種未經證實但是小弟自己發生的狀況就是寵物突變!
不是外型改變 or 顏色不一樣,是能力值會比一般的寵物好!

(17)石器1武器是有等級限制 石器2武器是有能力限制

(18)石器1只能1次放1隻寵 石器2能1次放5隻寵物

(19)石器2騎乘不需要學習!還有騎的寵物是黃蛙(飛天蛙類)、劍龍(石器1沒有這種寵物)

(20)石器1騎寵能力值是人物+寵物除以某數(所以說會變比較強)但是石器2是以寵物來算!所以就算人物100騎乘1等寵物你的數值也會是1等的!而且被怪打傷害是分開計算!

(21)石器2有多一項素質叫做靈力Spirit

(22)石器2使用魔法是需要裝備魔法石

(23)石器2還有房屋系統,包括倉庫、寵物交流、日記、相簿等功能 等等。。。

很詳細
但第3點有太多外內在因素互相影響,
並不是必然的

第8點,
還會互相討厭對方=.=

第10點
寵P寵好像是控制不到的
由寵物本身的外內在因素決定

第12點
草食性最糟糕@@"
都唔知搵D 咩比佢食

第16點
未試過喎
你變左邊隻?

第17點
對=.= 很糟糕, 唔做雜人唔得...

第20點
對!!!! 所以很難升
騎寵任20級,
要打得贏果隻野起碼要30-40

OVERALL!
WELLDONE! 健!!
你叫咩名呀?

原帖由 柔AW 於 2009-2-7 06:35 PM 發表
很詳細
但第3點有太多外內在因素互相影響,
並不是必然的

第8點,
還會互相討厭對方=.=

第10點
寵P寵好像是控制不到的
由寵物本身的外內在因素決定

第12點
草食性最糟糕@@"
都唔知搵D 咩比佢食

第1 ...

qq作出修正, 希望可以補充下, 之後再重新整理過

16:變左隻好強既粉紅老虎

我叫 彩虹邊的乳牛

比較想知石器2,團隊練工, 可唔可以打飛自己隊友

變左粉虎咁堅@@"

RE #4
唔可以打飛自己友 (除左中左對方既技能)

仲有, 可以係自己隻寵面前做動作, 佢會跟住你做返一樣既動作
(石1好似無? RIGHT?)

地圖完全唔同

下...只係得2隻野騎@0@
好似有D少喎...

原帖由 西瓜;;] 於 2009-2-7 07:17 PM 發表
下...只係得2隻野騎@0@
好似有D少喎...

隨住不斷既更新相信會有改善
只要玩家既心聲係一致, 要成事絕對唔難=)

原帖由 柔AW 於 2009-2-7 07:25 PM 發表

隨住不斷既更新相信會有改善
只要玩家既心聲係一致, 要成事絕對唔難=)

咁又係-0-
本人最愛騎滑板 紅暴 藍人龍 金飛  
不過我諗應該都冇左架啦

原帖由 西瓜;;] 於 2009-2-7 07:31 PM 發表

咁又係-0-
本人最愛騎滑板 紅暴 藍人龍 金飛  
不過我諗應該都冇左架啦

滑板 紅暴 金飛都有
藍人龍未見過
可能無

原帖由 柔AW 於 2009-2-7 06:54 PM 發表
變左粉虎咁堅@@"

RE #4
唔可以打飛自己友 (除左中左對方既技能)

仲有, 可以係自己隻寵面前做動作, 佢會跟住你做返一樣既動作
(石1好似無? RIGHT?)

地圖完全唔同

石1係可以做一樣既動作,唔理你有冇寵圈~
只要你忠100,放出黎就可,但唔用寵圈會比人汁/消失~
郵件既話會跟住你走... 好得意GA~

原帖由 粟米 於 2009-2-7 07:57 PM 發表

石1係可以做一樣既動作,唔理你有冇寵圈~
只要你忠100,放出黎就可,但唔用寵圈會比人汁/消失~
郵件既話會跟住你走... 好得意GA~

石2 無寵圈
就咁係寵物到有一個選項係顯示佢出黎陪你行
然後對住佢做動作就得

郵件SEND 完就會即刻走

十週年勳章(賀詞) 忍影世界 笑傲無雙

有d改左就幾好,例如多左個生育系統呀,唔洗轉身呀(依個改唔改對我黎講都無所謂)等等...
但有d唔改好過改,例如第3,6,14,18,21(好地地石器時代有咩靈力呀- -")

石器一雖未玩過..但o的人都話正...e家石2仲要正咁多!!睇黎呢隻野必玩!

淨係隻寵都玩死人~

其實石器1入面人物主要都係做指揮官工作, 寵物先係攻擊主導, 人物的工作主要都係放精, 破對方光鏡等等. 除非你係全攻人(最常見渣弓箭)or敏攻人, 用寵物忠犬, 否則人物本身係冇咩殺傷力的.
試想下, 石器1重未有騎寵(台版石器1的騎寵都係華義整出來的)的時候, 有邊個可以係pk時頂到敵方高攻的寵物兩招背2或一撃又死唔去? 比盡你最多3下.(除非你係全血 全防人) 有時候重1下就比打飛.
可能大家玩慣左華義的石器, 人物騎轉寵, 全身海底裝備, 寵物的力量對於人物來說馬上顯得微弱
再加上出左職業, 人物和寵物的強度更加失去平衡, 白狼2下就咬死對方, 法師炸幾野對面就訓低晒, 原始人個個變晒superman, 呢個係其中一個石器沒落的主因
所以說, 石器本來就應該是寵物比人強
如果用象棋來比喻PK, 人物就係將軍(將軍能力係有限的), 其他棋就係寵物, 你要做的就係用你手上的棋將對手的主帥干掉

石器2仲會唔會有ai系統- -?

原帖由 健太 於 2009-2-8 02:15 PM 發表
石器2仲會唔會有ai系統- -?

寵物有AI
寵物既AI 就係由佢自己去決定做咩

另外既AI 係可以重覆上一次既動作
例如上一次我人+5隻寵都係選擇攻擊
咁我今次就只係需要係MENU 到右CLICK / ESC
就可以重覆返人+5隻寵都係選擇攻擊
而唔需要逐個再禁
但係LEE 個功能係唔會幫你打返同一隻
例如我人+5隻寵第一次都係打A怪
咁如果A怪死左
我又重覆上次既動作
咁佢地今次就會有可能變左1+2隻寵打B怪, 2隻寵打C怪, 1隻寵打D 怪咁樣

http://www5.2000fun.com/bbs/view ... 1216277#pid54508470

原帖由 柔AW 於 2009-2-8 02:21 PM 發表

寵物有AI
寵物既AI 就係由佢自己去決定做咩

另外既AI 係可以重覆上一次既動作
例如上一次我人+5隻寵都係選擇攻擊
咁我今次就只係需要係MENU 到右CLICK / ESC
就可以重覆返人+5隻寵都係選擇攻擊
而唔需要逐 ...

woo
好詳盡
唔該晒@o@

嗯...石2E+個地圖好細過石1
不過冇左加速器...行石2版圖時...感覺比石1大...又耐xd

原帖由 zipzip 於 2009-2-8 04:54 PM 發表
嗯...石2E+個地圖好細過石1
不過冇左加速器...行石2版圖時...感覺比石1大...又耐xd

係XD
未開晒D 版圖
依家開左2-3個
有Feel, 有H -> 漁村順住個海行果Part 已經升到Level (10幾LVL果陣)
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-16 10:26 PM , Processed in 0.047308 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存