2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 讀書推介&讀書報告 Book Recommendation:The Mysterious affair at styles
返回列表 發新帖 回覆
go

Book Recommendation:The Mysterious affair at styles [複製鏈接]

墓光迷城

雖然圖係上網搵...但係我屋企果本都係同呢個既cover係一樣。
1. 書名:The Mysterious Affair At Styles
2. 作者:Agatha Christie
3. 出版社:HARPER
4. 種類 (科幻/愛情/歷史....):偵探.掛
    大綱(抄書後):Recently,there had been some strange goings on at Styles St Mary.
                       Evelyn,constant companion to old Mrs Inglethorp,had stormed out of the house muttering,
                       something about 'a lot of sharks'. And with her, something indefinable had gone from the atmosphere.Her presence
                       had spelt security;now the air seemed rife with suspicion and impending evil.
5. 分享原因:點解我唔介紹中文版而介紹英文既呢...首先因為中文版唔常見...而且大家都應該知道..翻譯書既弊處。就係台灣人d英文翻譯唔夠好。而且睇中文都唔夠原汁原味,本書食落怪怪的。有時仲唔明d"中文"講      乜 。

6. 個人感受:呢本書呀......其實我就未睇完...但係入面真係有好多可以俾人思考既空間....有面有犯案場境既結構圖,隨著故事的發展...書信,筆跡,地圖,等等的線索都可以俾你睇..而且仲有唔少既疑團,峰迴路轉的情節令你所想的疑犯隨之而改變...你可能一提到偵探小說,就會諗起福爾同柯南。其實都可以睇下agatha christie .福爾同柯南都係唔錯既書,但係可能我口味唔岩..唔係好鍾意睇。佢地俾我一種沉悶既感覺(個人意見)。
唉...各有各好處既....最緊要廣泛吸收書本趣味。
初初開始睇英文書既人可能會覺得呢本野有d困難....d vocab部分有少少深...d gramma 可能有部分未見過。要反覆睇幾次先明...
所以我覺得呢本野d字暫時比harrypotter 同twilight等書為深。
以上係個人意見...唔好感到太過反感。
已有 1 人評分威望 收起 理由
AYuMe + 15 讀書推介

總評分:  威望 + 15   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

不錯^^
比較少會員推介英文書籍
相信會員應多看英文書籍 以增進英文運用能力
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 11:32 PM , Processed in 0.036878 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存