2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 巨商 《巨商》心得區 四國1,2轉,合怪,幻獸加點法,內含燕1,孔明配法(個教學內 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

四國1,2轉,合怪,幻獸加點法,內含燕1,孔明配法(個教學內所有點法不顧谷戰)

此配點方法皆方便為打怪人士所配,個教學內所有點法不顧谷戰,可以作出任何發問,但請在此帖不要提出唔加血好易死依個學說,因為小心d係沒咁易死--

中國
1.mp女,全mp(因用左回mp,所以全mp便可)(招技範圍較細,及以怪既mp%黎計)
2.燕1,全mp(因用作回mp同出冰場,所以亦是全mp)(招技範圍較細,及以怪既mp%黎計)
3.孔明800/1200mp全力(唔好話配血唔會比怪秒,d怪出技打你,死哂d mp女剩返隻孔明係到都唔知有咩用, 除非你d mp 女都爆血)或400hp之後爆mp(出外面幫d兵回hp)(招技範圍較細,3x3左右大小)
4.祖1 400mp全力(因為升果時會出大定,而且暴雷擊範圍大)
5.祖2 出生死就全血,出地天就爆力,唔好一半一半(2頭都唔對岸)(祖出地天時需等待7秒...嵐仔話)
6.東方不敗400mp全力(出技形武與臣2沒分別)
7.寧1 300mp全力
8.象女800/1000mp爆力(攻擊力與定人時間有關)
9.象1 如同象女配點方法
10.象神 爆mp(如果唔係高Lv果陣唔夠用,因為成堆怪會狂出錯技)(毒碟扣血量係隻怪既血量ge?%)
11.水狗600mp爆力
12.猿公 爆血(坊間仲有個配力既方法不過都係唔講)

打咩升果方面就mp女,燕1,象女,象1都可以吸升
.祖1,寧1,猿公都可以定住d冥象/冥海/吉鳥(小林寺班野都得,好似定到)打黎升
.東方不敗,寧1,孔明,燕1,mp女,水狗如有冰場可以打岩石人,猛在蝗(難左d),牛魔王,中幻...升住升,右多經,起碼d人小過冥海

以上打岩石人,牛魔王等打法此連結有教學
http://www1.2000fun.com/bbs/view ... &extra=page%3D2
可以搵野扣剩d怪小小血,只要你有燕1同mp就打就得,如牛魔王,中幻小血低防怪等等
此為打冥海方法by砂嵐
http://www1.2000fun.com/bbs/view ... &extra=page%3D2

已有 4 人評分威望 Good 收起 理由
minga + 20 支持你!下次繼續^_^
heitung221 + 1 希望你能做好這個計劃!!!
砂嵐 + 2
PC@傻駿 + 15 感謝分享!

總評分:  威望 + 35  Good + 3   查看全部評分

日本
1.西1 400mp全力(技既範圍較暴雷擊小)
2.西2 800mp全力,後期可以加mp至岩岩出哂d mp(單打秒王型)
3.板1 600mp,爆力(出一擊必殺時能扣更多hp)
4.板2 爆力(因為力係有關係我試過一次爆哂500力出技都扣多10血)(與臣2招技既模武同用途一樣)
5.賽1 1000mp,1000hp,有剩加力拎下野仲好
6.賽2 800mp爆力(清怪用)
7.加1 400mp爆力
8.加2 爆血(初期難以挨隻怪打一下,可以吸至有一定的血量先打,招技扣血係計Lv)(單打秒怪用,要比人地1下先出到一次技,可用地震震佢一野當比怪打左一野)
9.日幻800mp爆力/全力(靠裝同幻武谷到600mp)
10.雪姬 600mp爆力(有分秒位,而且橫波會較強)
11.犬神 400mp爆力(因有bug升到好高防)/400mp爆血(驚gm改番個bug,但改左隻野都變垃圾爆力補番d攻仲好)
12.毒鳥  600mp爆力(技既範圍同花差唔多,扣血較臣2慢小小,但較臣2多)
13.日女1轉全mp(技能點5冰人其他就加攻)

.如果2趙2或妖狐或台女1轉升西1,加1,毒鳥,犬神可以用熊果類血盾引哂d守門人出黎,再用大定定住,之後就發
la
.如果沒野引守門人出黎就都可以定住d冥象/冥海/吉鳥打黎升
.板1可以用冰場隔d怪再慢慢汁(起碼高Lv小小同要打剩小小血先,否則都係吸)
.雪姬....我最熟...一開始可以打於台升,不過要搵隻權係出面頂陣先

內有我雪姬打於台升Lv片段
http://www1.2000fun.com/bbs/view ... &extra=page%3D1
我升板2既方法
http://www1.2000fun.com/bbs/view ... p;extra=page%3D2###

已有 2 人評分威望 收起 理由
PC@傻駿 + 15 感謝分享!

總評分:  威望 + 35   查看全部評分

朝鮮
1.權1 400mp全力
2.權2 800mp全力(配雷公休戰就唔怕比人秒)(你唔用權打冰血殿你就配血,配全血果d你扣佢300佢就回番1000==)權2鐵壁時間同Lv用關
3.臣1 400mp全力
4.臣2 600mp爆力
5.申1 400mp爆力 (轉既要73Lv以上,因為要用高武出技,如果唔係沒技升佢)
6.申2 800mp爆敏(有隻係前面頂,就ok了,技既威力同敏有關)
7.許1 400mp爆力(後期威力強大,反而覺得許1好過許2)
8.許2 1000mp爆力(單1秒怪掛...都唔夠我隻台幻勁,技術好就唔係休戰打怪,唔好就秒1隻休1次戰)...本人並不支持轉許2,因為低Lv西2攻擊勁過高Lv許2(依家傳聞..已經唔係西2高峰時期,75Lv西2已經秒到130Lv許2先秒到既炎王
9.朝幻,唔用幻武 800mp全力,用幻武既就800mp全血

本人並不支持以破戎僧為補血兵,因為當你唔要好難放得出

打咩升果方面就臣1,申1都可以吸升
.臣1,申1,權1,許1,許1都可以定住d冥象/冥海/吉鳥(小林寺班野都得,好似定到)打黎升
.臣1,許1,申1,朝幻如有冰場可以打岩石人,猛在蝗(難左d),牛魔王,中幻(最好有兵幫手扣剩d怪小小血)...升得快,右多經,起碼d人小過冥海
此為台幻武招技幾用法
http://www1.2000fun.com/bbs/view ... &extra=page%3D1
臣1,申1既升法同升板既方法雷同,只要d怪既血扣得小d就得la,同埋放招技係最遠果隻怪到可打多幾隻
http://www1.2000fun.com/bbs/view ... p;extra=page%3D2###

已有 1 人評分威望 收起 理由

總評分:  威望 + 20   查看全部評分

台灣
1.林平厚 400mp全力(建議裝珠用地震,會打得快d)(如一定用雷電風暴,請放於怪的腳下)
2.雷公 後期全mp會較好,但你肯定你隻雷公唔會過100Lv就2000mp,全血
3.花1 600mp全力(範圍細,但可作大定用途)
3.花2 900mp全力(範圍好大,清怪用)
4.趙1 400mp全力(用風刃術,落係自己到再行去隻怪既腳低就扣更多)
5.趙2 400mp/800mp爆敏(建議用風,而且此為玩風點法,初期比趙1還要廢,但過左500敏就開始勁,因無視怪既法打抵,打咩怪都扣咁多,以我隻趙2為例900敏,風腳扣450左右,風中間950左右,風眼1500左右,如果落係隻權到,就算隻怪點走,只要你用權追住佢都會中風眼)
6.昌1 400mp爆力(唔好用高武)(範圍細,攻擊小,升得好慢)
7.昌2  800mp爆力(直線攻擊,傳聞一開始用隻昌2打自己d兵一下,佢招火龍會準d同勁d,但新手通常唔識用(我連昌1都挨唔到就炒左==),所以通常都會炒左佢)
8.雷獸 600/800mp爆力(600 mp我都係用裝谷...所以跟本就係爆力,而且對我黎講600mp岩岩好)(招雷範圍,出技距離遠,幾安全下,幻武技就要過150lv先會強化,所以150lv前係廢ge)

.昌1都冥海同冥象同吉鳥(小林寺班野都得,好似定到),真係唔識升佢
.趙1,花1,雷獸,林平厚可以搵野扣剩d怪小小血,只要你有燕1同mp就打就得,如牛魔王,中幻小血低防怪等等

此為台幻武招技幾用法

已有 2 人評分威望 收起 理由
PC@傻駿 + 10 感謝分享!

總評分:  威望 + 30   查看全部評分

2.燕1,全mp
舜飛燕冰牆維持時間公式
冰牆持續時間公式:
10秒 +(最大攻擊力 / 10)
全mp冇用
如果拎燕1黎補mp好似浪費左d喎
個人建議800mp全力

4.祖1 400mp全力
全力會5會比怪秒?

都係留位

原帖由 kaying12001 於 2009-9-9 10:22 PM 發表
2.燕1,全mp
舜飛燕冰牆維持時間公式
冰牆持續時間公式:
10秒 +(最大攻擊力 / 10)
全mp冇用
如果拎燕1黎補mp好似浪費左d喎
個人建議800mp全力

4.祖1 400mp全力
全力會5會比怪秒?

1.冰場時間係有極限,因為用你個方程我隻燕都有30幾秒冰場,但實際係沒,我寧願出多幾次同補下mp仲好
2.你會出大定ga,有咩秒唔秒,秒到你隻祖1,一係你廢定d怪唔到,一係你打d定唔到既怪羅殷衰,一係你定完當自己好勁唔去補定

十週年勳章(賀詞)

我覺得孔明 有300-500血 其實都可以接受...因為有時會拎出去幫二轉補 唔會比怪順手打死...

原帖由 死神@@ 於 2009-9-9 11:02 PM 發表
我覺得孔明 有300-500血 其實都可以接受...因為有時會拎出去幫二轉補 唔會比怪順手打死...

咁我都可以接受,我會再加上以上配法

死了!
我隻燕1+咗小小血......

回復 5# kaying12001 的帖子

+力我覺得好晒--
+幾多力先得1秒.....不如全法,咁樣可以放唔使帶咁多MP女

原帖由 夜花月 於 2009-9-9 10:12 PM 發表
日本
1.西1 400mp全力
2.西2 800mp全力,後期可以加mp至岩岩出哂d mp
3.板1 爆力
4.板2 爆力(因為力係有關係我試過一次爆哂500力出技都扣多10血)
5.賽1爆mp出憑依
6.賽2 800mp爆力
7.加1 400mp爆力
8.加2 爆血 ...

賽1都係吸/屈怨靈...屈怨靈都係憑依幾隻,不如+d血無咁易死

你隻賽要沖出去打咩?

如果賽2 800mp就夠~我諗佢一定改檔/圖/改左版(比韓國快n倍)/錯點
如果唔係我真係諗唔到別的原因~
我唔係想搞罵戰~而係咩都唔加以詳細分析~我個人認為開post教人前諗清楚係唔係實用/個人經驗
如果唔係好易變成好心做壞事~到時就會覺得幫人變害人果個會係自己~
咁樣哩個又唔係自己想要既結果~所以我一直只會回人post答問題既原因之一
加上你打埋"鍾意谷戰既唔好入"~我覺得可以修改一下,變成如:"這個教學內所有點法不顧及谷戰"
咁樣不但減少罵戰~又可以唔洗咁煩~何樂而不為?

假如你覺得我講既野真係對你沒意思~我亦唔會再插手

已有 1 人評分威望 收起 理由
sunyexynt + 2 你說的內容我非常同意

總評分:  威望 + 2   查看全部評分

插手a_a?

洗唔洗我幫手-.-

賽2唔係應該1000mp咩@@?

原帖由 heitung221 於 2009-9-10 06:30 PM 發表
如果賽2 800mp就夠~我諗佢一定改檔/圖/改左版(比韓國快n倍)/錯點
如果唔係我真係諗唔到別的原因~
我唔係想搞罵戰~而係咩都唔加以詳細分析~我個人認為開post教人前諗清楚係唔係實用/個人經驗
如果唔係好易變成好心 ...

多謝你既提點==

原帖由 夜花月 於 2009-9-9 10:11 PM 發表
此配點方法皆方便為打怪人士所配,個教學內所有點法不顧谷戰,可以作出任何發問,但請在此帖不要提出唔加血好易死依個學說,因為小心d係沒咁易死--

中國
1.mp女,全mp(因用左回mp,所以全mp便可)
2.燕1,全mp(因用作 ...

好一個全力,夜月你傻左@@"?象神全力已經比官方廢左嫁喇=[正確既係800-1千mp全血

原帖由 凱云=] 於 2009-9-10 10:06 PM 發表

好一個全力,夜月你傻左@@"?象神全力已經比官方廢左嫁喇=[正確既係800-1千mp全血

我沒話象2全力bo,我講既係象1同象女...

回復 19# 夜花月 的帖子

唉...好心提你,比個良心你就當狗肺........仲要阿Q精神~
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 01:58 AM , Processed in 0.044050 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存