2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 資料心得區 雙修遊/純刀 教學~ 轉~
返回列表 發新帖 回覆
go

雙修遊/純刀 教學~ 轉~ [複製鏈接]

十週年勳章(截圖) 十週年勳章(賀詞)

=純刀遊=

首先講下刀遊既主要職責
1.協助小隊行為
2.幫助隊員逃走/解圍
3.亂水

我盡量講刀遊比較重要既野啦囧"

=上戰場既心態=
1.切勿認為殺人好重要,當你為左追殺走入敵方陣地..追得愈深就愈麻煩(隊友都幫你唔到囧)*可以講話無謂既行為(忌貪心
2.以隊伍行動為中心提供支援

=對各職技能應用=
其實冇話一定係邊招前邊招後(人係生,技係死) *睇情況決定

前置技能(隱身)要做得好....刀遊要學識利用地形或障礙物進行隱身(見光刀遊係無能)

最基本搏技:破腕/破足(前破腕後破足)=>破足/破腕(前破足後破腕)=>毒蛇/力破/破防/其他  *最基本對各職技能組合

由上面引申到各職技能組合

fez入面分為戰士(雙手/盾戰) / 遊俠(弓遊/刀遊) / 法c

先講戰士:因為雙手戰士常用重壓/巨龍(近身)  單手戰士常用盾擊
由於重壓同巨龍都屬於近身技,所以對住戰士要保持一定距離,確保自身安全。

對戰士(雙手/盾戰)技能組合:破腕=>破足=>毒蛇=>破防=>普攻
先破腕係防止戰士重壓/巨龍或盾擊等攻擊技能

遊俠技能方面唔作解釋
因為冇咩要留意..但係特別要留意既貫骨(吹飛效果個招)
對弓遊技能組合:破足=>破腕=>毒蛇=>破防=>普攻  *破腕對弓遊效果不大(因為近身既弓遊=無能..極少會反擊),但係用左會安全少少
對刀遊技能組合:破腕=>破足=>力破=>毒蛇=>破防=>普攻  *選擇力破係因為防止破腕技能時間完左之後有反擊能力

法c要特別留意招冰凍波會有吹飛同減速效果,盡量保持冰凍波範圍以外。如果引到對方使用冰凍波便用毒蛇=>破腕
法c技能組合:破腕=>破足=>力破=>毒蛇=>破防=>普攻
*力破因為都係一樣

=力量破壞=
力量破壞有幾重要!?一般頭兩招係破腕或破足......破腕只有16秒時間~如果配合埋力量破壞就好好多.....因為力量破壞可以延長對方不能戰鬥既時間(要清楚破腕得16秒時間,如果用埋力破就最少20秒up),當然力量破壞一定要愈早用(最好破腕後力破)~力破愈遲用既話當腕破完左後比人反擊既機率會愈高(因為仲有一定量既pw,未夠時間扣哂)所以建議係破腕之後就用
or
第3招或之前用上(在第3招用上力破,當破腕消失後對方剩餘小量pw*請注意這點),力破最佳對象?當然首選係法師(因為力破立即消失法師詠唱技能),次選既係弓遊。

=毒蛇=
毒蛇係一招最直接拉近同對方距離既技能,特別對法c/弓遊有效,而戰士只屬一般。因為當埋身時戰士會重壓反擊,而法c/弓遊就係後面支援。所以隱身後等對方攻擊既瞬間使用毒蛇=>破足=>破腕之類將對方扣血或殺死。如果現身既話,對方並非正面行走過黎就唔建議用毒蛇(因為毒蛇係冇破足既情況下好大機率唔中),只會浪費pw....通常對方中左破足既都會不停小跳或大跳,恭喜你,你又有100%命中既機會。大跳在空中瞬間進行攻擊及小跳開始的前端使用毒蛇便100%命中。這個技巧並不困難多打國戰就得,經常都會用到。另一方面毒蛇亦可以製造出唔用既逃走路線

=毒霧=
首先介紹下毒霧既功效
1.亂水
2.阻擋敵人繼續前進/追擊 (協助隊友逃走)
3.防止敵人近身/攻擊

咁亂水唔多講啦因為好多人都應該好清楚,我剩係講下其他功效。毒霧可以協助隊友逃走如(2.)特別敵人在小路追擊加以善用毒霧可以有效阻擋敵人前進及追擊。(3.)防止敵人近身,特別對刀遊有效(遠攻除外)....先講刀遊,基本上既刀遊都會利用隱身進行襲擊。只要自身處於毒霧中心,隱身既刀遊都難以埋身偷襲(因隱身刀遊中了毒霧便現身)以及刀遊拖放毒蛇(具小跳效果)亦不能擊中毒霧內的目標(會被擊倒效果)。而戰士所用既技能(例:巨龍或衝擊斬)有小跳的效果都會被毒霧擊破而跌倒(PS:戰士有無痛楚技能下)先提一下要特別要注意既地方,1.處於毒霧內要小心戰士的遠距攻擊(如:音爆等遠距離攻擊技能)及刀遊換弓進行遠距攻擊。2.拖放毒霧(由於硬直時間頗長)小心被戰士埋身重壓或其他職業攻擊等。仲有一個情況如己方爆塔時會大大減低警覺性,像刀遊會隱身對爆塔玩家進行偷襲及懲戒,所以應利用毒霧確實己方及隊友安全避免受影響及無謂的血量流失。

=刀遊需小心留意既地方=
1.當身處於少人既環境下...例:1,2個人~ 入水同出水要特別小心(因為會發出聲音),如果想亂水但水晶又係水到搵d暗位同冇咁明顯既地方入水,當然偷襲既時候最好避免出入水。(港服應該未有人咁熟練,遲下應該會重要d)
2.請留意自身pw量....雖然刀遊每招技只需1x pw,夠出1,2招係唔夠....出招前盡量確保有80%命中率先好出招,如果打唔中既又比人反擊就無謂。毒蛇應該要有100%命中率
3.多善用普攻....戰鬥既過程及行走過程pw回復速度係非常慢,好似第(2.)點唔好亂出招。盡量保持一定量pw(以備逃走保命用)
4.避免係敵方箭塔付近隱身及懲戒....有70%係會打到現形,咁就會浪費左50pw(隱身)同84pw(懲戒),會被箭塔射到現形係因為使用技能硬直時間長。懲戒飛跳及隱身需要一定時間先完成整個技能,避免方法就係等箭塔攻擊完先進行隱身(懲戒係箭塔範圍內既就完全唔建議)
5.隱身後應立即坐下將pw回至100pw(多善用坐下回pw)

=常見逃生學應用=
1.必須將鏡頭拉直自身既背後(一定留意後方情況),由於所有敵人未必係你既後方,所以未必完全睇哂敵人既一舉一動(方便使用小跳閃避攻擊)。所以要盡早留意有冇人包叉。
2.如果被包叉迫到冇路可逃就善用2連跳....跳到後方小血既人進行攻擊或繼續逃走(如果人少都可以殺到人)(人多既就睇運氣)。比人迫入絕路好少會成功走到....通常都係死~不如殺人=]

=被法c冰封技能應用=
好多時大家都會被法c冰封,e個時候要留意對方人多定人少再決定逃走定反擊。人少就建議反擊,人多就盡量拖延時間等援兵。處於被冰封對方最想接近你既一定係會戰士,其次刀遊/法c/弓遊。應用技能首選1.破腕(自保) 2.毒蛇(反擊).....當戰士同刀遊想埋身攻擊就用破腕(未係紅圈之前攻擊),如果對方食左破腕仍然追你既。就小心將對方用上破足(如第一次未成功就建議放棄,因為對方既介心又增加左),如對方有意同你拉開距離。盡量利用地形(崖邊),當跳左落崖邊如對方仍追擊(小量敵人)就將佢殺死,,先破腕破足。如果d人狂跳落黎既就狂破腕盡量拖延時間,如果全程冇隊友幫手既....只怪你人緣差到極點。

先講法c
如果法c打你既你就好彩....有好大既機會可以將對方殺死,因為法c多數都會攻擊1次以上~2次(驚殺你唔死@@?)被攻擊前先選擇毒蛇,當被攻擊後立即向左或右移
1~2步再出毒蛇咁樣既如果對方攻擊2次既一定會食左招毒蛇.....當你埋身既時間要立即破足,,之後就殺左

如果對方係聰明,熟練既老手法c就好難嚕XD"因為打完第一下就向後(閃~~

=被刀遊殘廢全餐小技巧=
比得刀遊整到殘廢全餐就要檢討下自己之前做錯d咩(冇咩可能食到咁,如果破足行先既除外),講返正題因為大家雙方都係刀遊既關係。通常對方都係先破腕後破足,如果破足先既咁對方就笨左。因為當被人破足後我地仍然有個反擊優勢,當佢破足既時候你破腕,然後你就破足中既話佢好大可能會死(e個情況只限於人少情況)。對方人多既時候比人破足咩都死囧"(只可以睇你破腕既技術去到邊),,刀遊對刀遊既..真係睇下邊個心急先,因為一出招又打唔中對方既。咁就好大破綻,出招既少少既硬直時間足夠比人埋身出一招100%命中既技能。我玩刀遊係被動為多,當人地出招唔中...我就會行埋去破足再破腕,或先破足拉後再毒蛇=>破腕。其實如果對方食左破足同破腕對方已經100%屬於你既獵物。

同刀遊打最主要留意返被人破足後既破腕,當自己被破足就要準備好破腕技能準備反擊。如果食左人地招破腕既就同對方拉開一段小距離避免食毒蛇同破足。只要唔係食左破足+破腕就冇可能瞬間殺死你。因為冇破足情況下毒蛇根本冇可能命中,如果你仲衝埋去對撞既,我都冇野好講囧"

對方刀遊並非埋身既情況下唔需小跳閃避攻擊,埋身既就相反論。

=亂水篇=

刀遊亂水並唔需要多人,帶多1∼2個刀遊一齊亂水效果更明顯。首先要選擇一個利於逃走既水晶進行亂水(崖壁或斜坡優先),本人極度推薦叵近主水的副水

一人亂水最基本先破腕=>盲=>毒蛇/毒霧/力破
數人亂水最先破腕=>盲/毒蛇/毒霧/力破/破足等(亂水前自己分配)

先解釋一下點解要選擇副水而唔揀主水?(主水多人wor)....其實咁樣諗法真正確,但係你要先知道一場國戰有成50v50,除左你之外仲有幾多人會選擇去主水亂水?加上去亂水前會隱身潛入去,比同時出發既隊友行動慢....戰士會行先你一步去到主水開始亂水,咁你去到既時候,,,d水工已經散哂唔在集中係主水採水。咁你去到咪=前功盡廢?就算幫忙亦幫唔到咩大忙(近敵方據點...人又不斷咁重生),所以主水亂水我完全唔建議。(如果對方已經為前線壓線及己方冇人去亂水就一定要選擇主水)

技能方面都講一講,首先一定要破腕(因為可以使一部分既水工完全不能反擊),而次選一定係盲[可以令全部水工完全唔清楚你既位置及方便自身逃走(跳崖),而未被破腕既水工可以善用水晶阻擋攻擊]。亂水既目的唔係將一條命仔白白送出去(亂到直至死?)咁樣諗法係錯誤。亂水應該係持續咁多次為水工添上麻煩定時扣血,盡量消耗水晶的水晶量。所以應該係盲完結前(跳崖)逃離現場並隱身,待血量回復一定水平及pw回至100 就再次出發亂水行動。跳崖後仍有追兵便將佢殺掉,因為追兵數量一定唔多。而且追兵血量都唔多大約只剩一半,如有人離開副水多數係去擴建,所以要走到前方進行襲擊殺掉。講返技能第3個選擇建議毒蛇(仍坐係副水掛機人士或攻擊你既水工)...因為出到第2招(盲)其實d水工已經散得差唔多,所以破足係冇咩作用。若用力破便方便於第2次亂水。最後一點是要多利用小跳閃避攻擊,因為戰士會放巨龍
法c便出範技。單人亂水唔建議用毒霧(for 副水,主水便相反),如果多幾個刀遊亂水差唔多咩招都齊=v=...最重要既重點係對漆黑技能維持時間充分掌握"漆黑完結前必須逃離水工視線範[利用障礙物或山崖]並且隱身" PS:要小心箭塔*忌貪心

==========================分隔線================================

=雙修遊俠=

首先講下要學既技能
1.腕部破壞
2.足部破壞
3.防禦破壞
4.隱身
5.毒蛇

6.懲戒
共:26技點
7.空襲
8.熾熱射擊
9.箭雨
共:13技點

total:39

(不分先後次序)

講一下技能接法

最基本:破腕=>破足=>毒蛇/破防=>換弓=>熾熱射擊/空襲=>普射(視自身pw量決定)

首先講下要注意既地方,好多人成日話弓遊射人=比蚊針一樣扣咁少~當你係雙修既遊俠就可以令人改觀。當一個人被破防後,你所射既箭一定係箭箭到肉(痛鬼死XD")....減防程度下換弓用技能每一箭都扣百多,普射接近一百。最緊要既係確保對方被你破防後才好換弓攻擊。否則等於將戰士放走,因為當你殺一位敵人所需既時間越長,你既危險程度就同樣上升。破腕同破足係確保你自身既安全and換弓後既準確性,重有換弓前應與敵方保持幾個身位(約一個小跳距離)避免對方破腕完了即時反擊及法c招冰c技。後面既唔多分析,自己試下同體驗下啦=]

十週年勳章(賀詞)

雙手其實可以

4殘 唔介,唔用毒刀

空襲,飛鷹,強力 (長,中,接近時之3大弓技)

如果你知道有隱來刀你

你就換刀 (人小的時候)

我個配點法冇係到打晒全數的技

(以上技能,只係一部分,想知配點方法就搵我啦)

十週年勳章(截圖) 十週年勳章(賀詞)

我只知道你的簽名很型

介唔介意我講下
你係e度寫得幾好
但係係國戰見唔到你做得出
同埋其實你講既野好難做得出
見你殘我唔中介又唔中-,-
圍死我就un

好似亂水個度咁
可能我樣衰-,-
次次成堆水工衝過呢圍我
唔係就突然一堆人返生過呢圍我
人緣差到極點e樣野
差唔多場場發生2次以上
我真係咁樣衰咩  囧
比人冰左   
有時藍國堆法c鐘意2連地火
你可以係地火起手個時毒蛇訓低
好過一次過2野再見  
最小有d機會唔洗死
冇破足情況下毒蛇根本冇可能命中
其實唔係
你都知啦
你指塔毒蛇行埋dd
之後佢小跳再打落去
都可以既
同埋刀遊殘刀遊力破可以話冇咩用
雖然佢連唔到技
但係廢到你手
你就打佢唔到
但係有時人地100pw中既話
要磨好耐先冇哂pw
咁佢有足夠pw殘你
打弓
廢手唔係冇用
佢地冇咩pw咁火毒都可以玩殘你
你知啦  火箭中左冇好野-,-
佢冇pw停你1秒都好
最後
小心冰c無雙

by:
某個冇再玩刀仔既人既小小廢話

我頂  睇唔到係轉既-,-

而家我都煩腦緊...
到抵玩返純刀好定係學精準.....囧
因為...以我自己玩純刀既經驗...唔多用漆黑...因為用太多pw了-_-"...

原帖由 暗影乂楓 於 09-9-28 10:01 PM 發表
介唔介意我講下
你係e度寫得幾好
但係係國戰見唔到你做得出
同埋其實你講既野好難做得出
見你殘我唔中介又唔中-,-
圍死我就un

好似亂水個度咁
可能我樣衰-,-
次次成堆水工衝過呢圍我
唔係就突然一堆人返 ...

呢D係唔係叫7左..........
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 07:19 PM , Processed in 0.035781 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存