2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 讀書推介&讀書報告 【分享】又看上衛斯理
返回列表 發新帖 回覆
go

【分享】又看上衛斯理 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

之前中學係學校圖書館最鐘意借三色貓、金庸、衛斯理系列的書看,
到近年係書局見到明窗出版左珍藏版衛斯理系列的書,咁又挑起左我重睇的興趣,
今日睇返不經不覺已經買左18本了.
衛斯理系列的內容可以說是天馬行空,外星人、降頭、今生來世、靈魂..等等都有用來做故事主題大剛,
就算現在重睇返都是百看不厭,我現在買了的分別是 盜墓,鑽石花,地圖,支離人,茫點,鬼混,訪客,尋夢,木炭,原子空間,異寶,密碼,天書,犀照,背叛,活俑,衛斯理與白素,電王.
其中我覺得尋夢,背叛,鬼混比較好看
尋夢是講述前世今生,人與人緣的關系.
背叛─包含同性戀,當一個人對另一個人太好時,會令一個人產生一個可怕的結果.
鬼混─一個國家的政變其主力有降頭師參與其中,現代的科技可以探測到降頭師使用降頭時的能量.

已有 1 人評分威望 收起 理由
AYuMe + 15 讀書推介

總評分:  威望 + 15   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

我覺得頭髮好好睇

我鍾意睇日本的推理小說
宮部美幸
東野圭吾
松本清張
櫻庭一樹
等等.....

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 生命的轉接 於 09-10-24 11:26 AM 發表
我覺得頭髮好好睇

頭髮我好耐之前都有睇過,但太耐依加都唔記得個故事講咩~
原帖由 斷點 於 09-10-24 04:25 PM 發表
我鍾意睇日本的推理小說
宮部美幸
東野圭吾
松本清張
櫻庭一樹
等等.....

日本推理小說我都冇咩點睇過~如果屋企有ga日本作者小說係得赤川次郎ga”長夜”同坂東真砂子ga”蟲”

原帖由 冥胤 於 09-10-25 12:08 AM 發表

頭髮我好耐之前都有睇過,但太耐依加都唔記得個故事講咩~

日本推理小說我都冇咩點睇過~如果屋企有ga日本作者小說係得赤川次郎ga”長夜”同坂東真砂子ga”蟲”

赤川次郎比較少中譯本..我都想睇佢既幽靈列車系列呀
師兄..我打穿算買
戰國武將圖解
完全圖解武將54人啦
下星期啦
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 05:06 AM , Processed in 0.035416 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存