2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 星座命理 初學塔羅牌入門資料+討論區
返回列表 發新帖 回覆
go

初學塔羅牌入門資料+討論區

好啦~經過我一日既努力,
已經做左個塔羅牌新手必睇既資料啦~~

研究塔羅牌, 係唔係好貴架?
價錢大概如下:
38(袋)+20(布)+170(牌)+100(書)=$358

以上資料只係做參考, 其實仲有唔少店鋪或者書, 如果需要個地址, 可以PM我問, 費時搞到賣廣告咁-.-

另外如果你係自學既話, 苗果會建議買埋本書--『其實你已經很塔羅了』, 唔好見到佢咁厚就驚, 其實裡面有大半係講牌義, 而你一路卜一路睇牌義, 係唔悶架@@~~~~

另外, 究竟咩係78隻牌, 同22隻牌有咩分別,
一位盒塔羅牌大概有78隻牌,或22隻既分別~
78隻牌內有22張大義牌同埋56張小義牌;
一般而言, 新手都係會用大牌, 上左手再用埋56張小牌~.~

其實有d會有79隻牌, 不過呢個唔係入門既資料, 唔講啦-.-

大牌可以話俾你知事情WHY(點解)會發生
而小牌就係會發生WHAT(咩)事情~
-------------------------------------------偶是分隔線-----------------------------------------------
有關報讀課程既資料
以下呢個係由工聯會既業餘進修中心搞既初班Tarot Card 塔羅牌入門
本課程適合對塔羅牌有興趣人士修讀。
課    程:全期4課,每課3小時
費    用:全期380元
上課地點同時間好有多選擇@@
參考網頁:http://www.hkftustsc.org/chtm/c-t2501.htm

呢個係由星圖文化舉辦3堂完整塔羅促成班
A班:占卜攻略
B班:牌意詳解
C班:牌陣運用
全套課程分3班,每班一堂,每堂足九十分鐘,現特惠價『每堂』HK$200。學員可按自己修為,選擇報讀班別。 課程採小組學習方式,每班不超過5位學員,學習最專注。
上課地點就係上課地點旺角煙廠街, 而時間佢有唔同時段俾你選擇

由purple moon舉辦既課程塔 羅 占 卜 基 礎 班
教 授 基 本 玩 塔 羅 的 知 識 ,由 洗 牌 、 派 牌 、 牌 陣 到 牌 義 , 禁 忌 以 及 玩 塔 羅 的 正 確 觀 念 , 塔 羅 占 卜 的 運 作 原 理 , 環 境 對 占 卜 的 影 響 等很 多 人 買 了 牌 , 但 不 懂 得 使 用 , 甚 至 用 錯 方 法 以 至 得 物 無 所 用 。 本 店 提 供 這 免 費 的 課 程 就 是 希 望 各 位 買 了 牌 後 有 一 個 正 確 的 方 法 來 使 用 。 初 學 者 一 切 要 知 道 的 , 都 在 這 個 課 程 中 。
收費: 非 會 員 : $120 / 會 員 : $100 (於 店 內 購 買 塔 羅 牌 可 免 費 報 讀 本 班)
時間:星 期 一7:00 pm - 8:00 pm
地點:好似係香港島~.~

如果需要詳細資料, 請pm我@@~

:)3 有咩問題~我地一齊傾下~大家多多指教:)3

[ Last edited by 阿苗果 on 2004-7-19 at 08:41 PM ]

Originally posted by 阿苗果 at 2004/5/4 07:34 AM:
如果睇書學~有邊本書好介紹?同埋幾多錢架~~~
好多問題~多多指教

如果睇書自學...有一本幾好
就係"其實你已經很塔羅了"

好多人刀介紹自學既人用呢本書~
因為佢用Rider-Waite做圖解~
口尼本亦算解釋得詳細....
而且係香港對於Rider-Waite既書本教材係相對多D
最主要Rider-Waite"算'係一副用圖解泥記細牌牌義既塔羅~
對自學新手泥講...一邊用呢本書...一邊不斷練習...
只需只許日子就可以記熟各大牌義~

有口羊吾喜聽米打我寒DD
吾係我寒DD會喊的

Originally posted by 阿苗果 at 2004/5/4 07:34 AM:

其實自己買書學好d~
定係去跟班學會好d架

其實去跟班學之前...最好刀係
買本書自己睇下...睇下自己油矛興趣...
因為如果你去左上堂先覺對塔羅冇興趣...
禁就撞鬼口剌...
你自己又浪費金錢
教你果個占卜師又冇引

但係要有心理準備~
買書自學開頭一定好困難~
但只要開到個頭就得女家口剌

而去跟一D占卜師學一定好D
因為自學既人大部份只係認識塔羅牌既牌義~
而係解牌方面既技巧就吾可比得上跟占卜師學既人~
占卜師其實教你牌義之外~重會同你分享心得
係一個雙向互動...而自學既只係一個單向

希望幫到你口拉:)3:)3

吾係我寒DD會喊的

我岩岩去yahoo睇過d網~
知道有分22隻牌同埋78(有冇記錯呢??好似冇)

咁如果我係想買78個隻,
大概幾多錢架??
同埋我見到都有好多種牌~.~我唔知應該買邊隻~.~
其實有咩分別??
辣妹piggg 該用戶已被刪除

Originally posted by 阿苗果 at 2004/5/4 09:34 AM:
我岩岩去yahoo睇過d網~
知道有分22隻牌同埋78(有冇記錯呢??好似冇)

咁如果我係想買78個隻,
大概幾多錢架??
同埋我見到都有好多種牌~.~我唔知應該買邊隻~.~
其實有咩分別??

22隻果D係我所謂既"大牌"...
係用泥占卜why 點解會發生
初學者刀夠用...

78隻果D係由22隻大牌加56隻"細牌"
"細牌"係由四組同花牌組成~分別係
權仗Wands~聖杯Cups~寶劍Swords~五角星Pentacles

每組有十四張....同花牌由一至十
再加四張宮廷牌~國王,皇后,騎士,侍衛...
呢56"細牌"係用泥占卜what 發生D口羊事

一般書局好似大眾...三聯"大部份"賣果D係台灣牌...
通常得22隻大牌果類
而New times 同Page one賣既全部係
搭飛機係外國泥~係齊78隻~
但最好梗係去搭羅專門店買口垃:)3:)3

初學者用咩牌...又係果句用Rider-Waite系列既牌
因為牌入面既圖案易明白,而且中外既塔羅書籍好多都以呢副牌黎做教材工具,相比起其他既塔羅牌,會比較易去搵相關既資料~

吾係我寒DD會喊的

我英文唔係咁好~.~驚買英文個d睇唔到明~

其實有冇得買只係副牌, 書我就另外買中文書架@@~~~
一副78既牌大概幾多錢??
~.~""""新手問題太多~唔好意思

Originally posted by 阿苗果 at 2004/5/4 10:03 AM:
我英文唔係咁好~.~驚買英文個d睇唔到明~

其實有冇得買只係副牌, 書我就另外買中文書架@@~~~
一副78既牌大概幾多錢??
~.~""""新手問題太多~唔好意思

有口羊吾好意思~個個刀層經係新手泥丫馬~
我自己刀試過口尼個階斷:)3:)3
不過我就俾人省到一面到係.....灰
副牌同書梗係可以分開買~

一副塔羅如果係台灣既$150到有嫁口刺~
如果要來佬貨既~$200-$200up 到~

吾係我寒DD會喊的
:ro02::ro02::ro02:

台灣牌(200蚊左右)個d, 係唔係得22隻架ja?

我想一次過買哂78隻~@@~~又要幾多呢~.~
不過我驚搵唔到邊到有得買ja

唔知道, 學識左0-.-0
可唔可以好似擒日個姐姐咁開檔幫手占卜呢-.-

Originally posted by 阿苗果 at 2004/5/4 10:18 AM:
台灣牌(200蚊左右)個d, 係唔係得22隻架ja?

我想一次過買哂78隻~@@~~又要幾多呢~.~
不過我驚搵唔到邊到有得買ja

唔知道, 學識左0-.-0
可唔可以好似擒日個姐姐咁開檔幫手占卜呢-.-

吾係隻隻台灣牌刀係得22隻~
有D刀係齊78隻~

如果真係有心買~不如去一D塔羅專門店買口拉~

學識左吾代表用得熟~*
開檔既遲D先諗口拉~

希望幫到你口拉:)3

吾係我寒DD會喊的

78隻既都係2百幾蚊?.?
我上網睇過~有d塔羅專門店買牌連書大概600蚊, 咁我都覺得ok~
反正都唔係計錢既時候=.=""""

Originally posted by 阿苗果 at 2004/5/4 10:30 AM:
78隻既都係2百幾蚊?.?
我上網睇過~有d塔羅專門店買牌連書大概600蚊, 咁我都覺得ok~
反正都唔係計錢既時候=.=""""

姐姐妳睇果副牌叫口羊名口育~??

我係呢個網到睇到
http://www.pmtarot.com/tarot.php?menu=2
不過佢呢到咁多多副-.-
搞到我都唔知邊d先岩~
同埋問下價先~
佢d牌價錢算係平定係算貴架

哇哇哇~~~~~~~~~
岩岩睇番先見到~原來個本盒咁貴架@@~~~~~~~~€
仲貴過副牌~.~""""""
都係買黑袋算

[ Last edited by 阿苗果 on 2004-5-4 at 10:42 AM ]

Originally posted by 阿苗果 at 2004/5/4 10:40 AM:
我係呢個網到睇到
http://www.pmtarot.com/tarot.php?menu=2
不過佢呢到咁多多副-.-
搞到我都唔知邊d先岩~
同埋問下價先~
佢d牌價錢算係平定係算貴架

哇哇哇~~~~~~~~~
岩岩睇番先見到~原來個 ...

姐姐妳話果D係牌連書既Box Set~*
而且係來佬野tim~價錢有番禁上下

我話果D係得副牌無連書既no-Box SEt~*
雖則刀係來佬價~但價錢平可多~*

吾係我寒DD會喊的

我計過條數啦~.~如果真係個間野到買

不入會:
48(袋)+25(布)+200(牌)+130(書)=$403
入會:
38(袋)+20(布)+170(牌)+100(書)+30(入會)=$358

好似係呢間野買都好~.~
買牌佢會送一堂入門課~.~""

你經驗多d,
你會覺得我係呢間野到買哂好d~
定係出去一件一件咁執好d?

同埋布呀袋個d係唔係必須架?

Originally posted by 阿苗果 at 2004/5/4 10:58 AM:
我計過條數啦~.~如果真係個間野到買

不入會:
48(袋)+25(布)+200(牌)+130(書)=$403
入會:
38(袋)+20(布)+170(牌)+100(書)+30(入會)=$358

好似係呢間野買都好~.~
買牌佢會送一堂入門課~.~""

...

價錢差吾多啦~*
如果妳吾想煩米係果間買...
但最好行多幾間~

布同袋係果到刀算抵~*

以上只係個人意思:P

吾係我寒DD會喊的

不過琍牌個價錢係口袋既size-.-
我又唔係咁想-.-
總係覺得大副會好d~.~

今日可能會落去買~.~""
如果今日落唔到就要星期5先落得@@~~

Originally posted by 阿苗果 at 2004/5/4 11:21 AM:
不過琍牌個價錢係口袋既size-.-
我又唔係咁想-.-
總係覺得大副會好d~.~

今日可能會落去買~.~""
如果今日落唔到就要星期5先落得@@~~

姐姐妳講真星期五一齊上去丫~
我會考丫

好似有好多人想去喎=.="""
不過星期5下午我要開會, 其實唔肯定幾點得@@~~~
可能要比較夜先可以去到@@~~

我再睇下係唔係真係多人想約埋一齊上去啦@@~~
其實如果多人(大概5個都ok),
大家都會想買牌, 我可以幫大家打電話上去問下
可唔可以俾我地上埋個基礎班~.~
等我睇睇人數~再同丹丹姐傾下先@@~~

我買個副天野喜孝既128..都算平..但係到e家都仲學緊
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 05:49 PM , Processed in 0.035026 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存