2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 星座命理 初學塔羅牌入門資料+討論區
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 阿苗果
go

初學塔羅牌入門資料+討論區 [複製鏈接]

Originally posted by 古董錶 at 2004-11-15 10:23 PM:

咁係咪所有塔羅牌都係以Rider依幅黎做中心??

NO
只不過,咩情況都好,咩牌都好
其實用 RIDER MEANING 都得
特別係當你的感覺突然冇左,或者諗唔到
咁用 RIDER MEANING 去搭救喲

大家好....我有幾個問題

聽聞塔羅分三個系統

(馬賽系統 騎士系統 混合系統)

其實有無咩主要分別?

Originally posted by WILLIAM_HK at 2004-11-16 01:52 AM:
大家好....我有幾個問題

聽聞塔羅分三個系統

(馬賽系統 騎士系統 混合系統)

其實有無咩主要分別?

老實說,我唔識佢地的中文名
你講英文或者我會明.....
馬賽....你應該指 Marseilles 吧
它是 Rider 的前身
但騎士是什麼?我不知道

其實三個系統,倒不如說系列會比較適合
如果我的解說會變成:
Rider(Marseilles) 、Thoth、Visconti 、Golden Dawn 這些系列為主流
而好多其他的牌都係會由呢o的基礎再演化出來的
而其中 Visconti 及 Marseilles 其實都不差太遠....
而 thoth 就最為不同.....

它們的分別其實在於牌數、牌名、對牌的釋義
在 thoth 中,每一張小牌(牌號 1-10, 共 40 隻)都會有一個特定的英文字去代表,類似強調牌義的作用
而 Rider 的畫面其實已經畫出左佢的牌義
Marseilles 的小牌就只有杯杯劍劍,除非你好熟牌義,否則好難看出什麼的
Visconti 是意大利的牌,其實類似 Marseilles,但畫面比較 classic
Golden Dawn 就是所謂的金色黎明牌,比 Rider 更早的牌,Rider 是 Golden Dawn 的成員嘛....

如果一定要說它們的分別,你只有親身感覺才會知道
始終對我來說,它們的分別不大.....因為我不喜歡 Marseilles 及 Golden Dawn
hahahaaa
你明白我想指出的是什麼嘛?
什麼系列、什麼系統,歸根究底都要你喜歡用
我們不應被系統、系列局限自己
應該將自己放在不同的系統、系列上都能應付自如
這才是學牌的精髓喲....

正如你問我,黃大仙同關公有咩分別........
佢地的分別重要嗎?其實兩個都可以幫到你
重要的係你鍾意邊個........

[ Last edited by Tabobaby on 2004-11-16 at 11:22 AM ]

順帶一提
歷史,不是我的強項
我不知道你如何想
但我的見解,為什麼要被以前的事影響現在,仲要係唔關自己的以前事
最重要的,係現在的你,對塔羅的思想是如何、方向性、你對靈感的掌握、你對靈界的想法等……
這些反而會對你使用塔羅有重要的影響
塔羅不是名貴房車
不同的系統、系列,對使用塔羅的人是不會有影響的,因為準,在於人,牌是輔助的

Originally posted by 寒仔 at 2004-11-15 02:59 AM:

new vision 同rider既吾同,new vision 入面既牌有D可能完全吾同meaning 或者係正變逆,逆變正既meaning ...

如果一開始開rider...個feel係先甜後苦...甜係易上手...苦系用得多會悶

但用new vision起頭...可以係先苦後甜...或者平步青雲...

因為如果你對tarot無認識就用new vision ...可以話無從入手,呢個係苦,

但如果你肯記小小牌義+用下腦,new vision 好易上手...加上new vision可以練九十度,方便你日後用九十度既牌tim~

明白...所以我都係決定玩左rider先~之後再玩new vision,因為如果new vision唔係好識我都仲可以用番rider=0=~

唔知咁樣岩唔岩呢?

同埋咩野係90度呀?

[ Last edited by *樂鋒* on 2004-11-16 at 10:01 PM ]

90 度 = 直角 = 直覺

Originally posted by Tabobaby at 2004/11/17 11:35 AM:
90 度 = 直角 = 直覺

講起直角...我下學期諗住take兩科math = =

german~你有冇諗住學angle??

我岩岩睇便利見到好似好西利咁=.="

但係幅牌牌成300$呀><

幅牌上面有解釋嫁@@"

(唔係tarot黎嫁=.=")

Originally posted by 古董錶 at 2004-11-19 05:27 PM:
german~你有冇諗住學angle??

我岩岩睇便利見到好似好西利咁=.="

但係幅牌牌成300$呀><

幅牌上面有解釋嫁@@"

(唔係tarot黎嫁=.=")

angel card......我兩年前已經賣緊.......
我覺得佢唔係唔好,但我唔會特登學
因為我一用就會用到o個o的人
當年有客買了,我教埋佢點用添.......=w=

其實仲有好多牌你地都唔知,因為冇傳媒的報導你地唔知道
但係我一早就接觸左了........不是什麼的一回事....
唉..........

牌的書仔,唔算有解釋
因為好多都要靠你對牌的感應的
佢唔同 tarot,因為佢唔係跟 tarot 的 system
但就更加比到人想像的空間去發揮你的感覺

耕平初學塔羅

我想知...點樣"開牌"架?

仲有...耕平用的是..."尖端出版 的 清水玲仔塔羅"
內附的書...我都看爛了... ...

但想問有冇其他塔羅牌既書值得推薦架?

我的朋友教我除跟塔羅聊天外
還教我把塔羅放在枕頭...讓自己的意識和它溝通
這是對嘛?

問題太多...不好意思唷

Originally posted by 能戶耕平 at 2004/11/22 02:24 AM:
耕平初學塔羅

這是對嘛?

平平學塔羅~*

歡迎廿____"

玲仔副牌,german話女子好用的...

塔羅牌書以英文較為有用,

如果要中文就"其實妳已經很塔羅了"

呢本書以講rider為主...基本上成本刀係rider...

而跟塔羅聊天和放在枕頭底...誰說的...跟他絕交吧

言兌笑白勺...你月月友話跟塔羅聊天可能指得閒拎出泥,

睇下對隻牌有咩feel,或者做下daily reading

而放在枕頭底...你另一得到的東東是...D牌會俾你整曲

矛講點開牌添...

開牌只係一個"意式"

可以做或者吾做,

開牌只係指當你買副牌返泥,

第一次用副牌之前

順或"翼"時洗一次副牌...

記住...洗的時候,順一個方向,不要又順又"翼"丫

[ Last edited by 寒仔 on 2004-11-22 at 05:54 AM ]

Originally posted by 能戶耕平 at 2004-11-22 02:24 AM:
耕平初學塔羅

這是對嘛?

正如寒仔說,開牌沒有一定的儀式
只需要將牌洗得渾就可以了。
至於書方面,其實有很多很多外國的書
它們的好處有兩大方向
一些會給初學者使用,逐步指導你應該如何學習
另一些則會集中講某一 topic 的東西,十分深入,例如只講倒牌的書,只講牌陣的書等

跟牌聊天,睡覺等都只是將塔羅神化的說法
如果這樣就會準,那就沒有人會做塔羅牌占卜的了
隨便的買副牌,睡一睡就準了,用不著找你或找我來占卜吧:O.o

學牌,必須多用多看多感受才有效果

再問...=.=v呵

有人有機會問就要把握唷...

好多人會問塔羅"可以問時間嘛?"
或者問可以問"將來的職業會係咩..或者老公會係邊一個"

甚至...問家宅, 自身=_=v

有牌陣針對這些問題嘛?

Originally posted by 能戶耕平 at 2004-11-23 02:47 AM:
再問...=.=v呵

有人有機會問就要把握唷...

好多人會問塔羅"可以問時間嘛?"
或者問可以問"將來的職業會係咩..或者老公會係邊一個"

甚至...問家宅, 自身=_=v

有牌陣針對這些問題嘛?

如果你要占這些,有兩個條件
一,你必須對所有牌義或對牌的感覺都十分熟悉
二,你對神秘學、玄學等的理解要全面的認識、了解

其實塔羅問乜都得,只係睇你 hand 唔 handle 到
而且牌陣,係有,但係如果你係 handle 唔到,比左你都冇用
因為你會唔識用,特別係問時間~~

好多出面的占卜師都好怕o的人問時間的
因為....難~~
但係其實有兩個方法可以問到的.......在此暫時不說,
因為這可是我的獨門秘方呀~~
專授徒弟用的絕學喲

Originally posted by Tabobaby at 2004-11-23 04:00 AM:

如果你要占這些,有兩個條件
一,你必須對所有牌義或對牌的感覺都十分熟悉
二,你對神秘學、玄學等的理解要全面的認識、了解

其實塔羅問乜都得,只係睇你 hand 唔 handle 到
而且牌陣,係有,但係如果 ...

幫你自己賣廣告=.=??

Originally posted by 古董錶 at 2004-11-23 07:42 PM:

幫你自己賣廣告=.=??

適量的係好正常喲
另一方面,我都未收徒弟
所以都唔算丫

Originally posted by Tabobaby at 2004-11-23 07:57 PM:

適量的係好正常喲
另一方面,我都未收徒弟
所以都唔算丫

論壇次三大規章 :

一]  頭像及簽名檔之限制 :
      內容必須合乎上述六條壇規之標準, 並嚴禁發聲的 Flash 頭像或簽名檔, 頭像最大值為 150 x 150, 圖片最大值為 :
      長度(高) x

[quote]Originally posted by 古董錶 at 2004-11-24 11:13 AM:

論壇次三大規章 :

一]  頭像及簽名檔之限制 :
      內容必須合乎上述六條壇規之標準, 並嚴禁發聲的 Flash 頭像或簽名檔, 頭像最大值為 150 x 150, 圖片最大值為 :
      長度(高) x

Originally posted by Tabobaby at 2004-11-24 01:07 PM:

我係一個人,唔係物品

係英文黎講你都係一個living thing==”

german...前日我發左個夢...個feel好怪丫+_+

icq又吾見你on...msn又係+_+

時差掛...見字回我丫T.T
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 06:43 AM , Processed in 0.075878 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存