2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 雀鳥天堂 雞尾感冒?
go

雞尾感冒? [複製鏈接]

點知隻雞尾係咪感冒了?
我見佢d便便係綠色的,隻眼好少少紅
我應該點處理呢
有冇d食療既方法可治感冒?
有勞相助

十週年勳章(賀詞)

我屋企個隻d便便都係綠綠地嫁喎...但係隻眼就冇紅!!

原帖由 竹林山水甲天下 於 09-12-12 10:50 AM 發表
點知隻雞尾係咪感冒了?
我見佢d便便係綠色的,隻眼好少少紅
我應該點處理呢
有冇d食療既方法可治感冒?
有勞相助

d便便 青青 綠綠都係正常
如果d便便 開始黃黃 多水就姐係感冒既徵兆 要少心
好果d便便去到黑色 果陣就係非常時期 要即刻去睇獸醫
食療:  佢肯食ok 肯屙ok 肯訓 ok
雀籠就唔洗話日日用1:99消毒水去洗 如果你咁樣日日洗 好可能冇病都吽到有病
雀籠 :1.最好1~2星期清洗1次 可以用少少消毒水去洗(其實用個花灑洗就ok)
        2.籠底紙至少要格日換
        3.水都要格日換/1日換2次(普通水喉水可以)
雀糧:基本千篇一律 隻雀食開乜邊種 佢又肯食 咁就可以  咁有d人好擔心隻雀唔夠營養wo! 咁點算好呀?
       咁你都可以買d合成糧比佢食 但係由於雀仔只會食好食既野同埋有慣性既原因 食開一種糧要轉另一種糧就要比d耐性
零食:我就平時食乜野食都比d佢試既eg.薯片,餅乾,蝦條......(依個唔好亂咁試 )
       水果可以比佢食d橙,蘋果 果d 依d都係對雀仔有益既  (ps:食得多水果 可能會令仔雀屙好多水)
       仲有私人介紹 比雀仔食白飯 係1個極之好既選擇(原因我唔係到講了 試左就知)
假如依家隻雀開始有感冒既徵兆 首要既條件就係要保暖! 可以既話 就要分開籠養幾日避免傳染)
你可以post張相上黎睇下既 睇下隻雀有冇事麻

睇獸醫架有冇得

我屋企個隻d便便都係綠綠地嫁喎

ccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 11:16 AM , Processed in 0.038999 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存