2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 雀鳥天堂 新lb bb第9日
go

新lb bb第9日

笑傲無雙

勁驚手,今日成功用食物利誘至可以咁近接觸,但仲係唔比我掂,摸一下都唔比,仲有咩方法可以令佢地冇咁驚人呀?

已有 1 人評分威望 收起 理由
封之介 + 5 鼓勵

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

我果隻大鸚鵡養到而家4-5日以經沒咁驚人啦~肯行上去我個肩膀度,不過有時會咬人,但係都好細力

活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

鳥籠掛高一點...最好能比你的水平視線高點...讓他沒有壓迫感
養久一點就不會驚...平時跟他說說話...也許他會跟你親熱一點

笑傲無雙

原帖由 封之介 於 10-4-6 11:56 PM 發表
鳥籠掛高一點...最好能比你的水平視線高點...讓他沒有壓迫感
養久一點就不會驚...平時跟他說說話...也許他會跟你親熱一點

我都好想掛高d,但係d粟飛到周圍係,比媽鬧,屋企細,寵雀放左晌騎樓,今日又用手去餵佢地食野,
點知佢冇啦啦咬我隻手,初初好細力,我一直忍住,之後越咬越大力,最後比佢咬爆肛,手指一點血 = =

十週年勳章(賀詞)

原帖由 acidpo 於 10-4-7 08:13 PM 發表

我都好想掛高d,但係d粟飛到周圍係,比媽鬧,屋企細,寵雀放左晌騎樓,今日又用手去餵佢地食野,
點知佢冇啦啦咬我隻手,初初好細力,我一直忍住,之後越咬越大力,最後比佢咬爆肛,手指一點血 = =

你試下隻手濕d水同佢玩..
我隻愛情鳥好多年前都係一放手埋去就咬..惡到飛起..不過唔好因為咁唔理佢..你比多d時間等佢知你冇惡意..佢就唔會再咬你..我都試過比我隻野咬..1日爆幾次肛添呀=.=

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Diego軒 於 10-4-7 11:16 PM 發表

你試下隻手濕d水同佢玩..
我隻愛情鳥好多年前都係一放手埋去就咬..惡到飛起..不過唔好因為咁唔理佢..你比多d時間等佢知你冇惡意..佢就唔會再咬你..我都試過比我隻野咬..1日爆幾次肛添呀=.=

咩叫爆肛= =?

咬到流血?

我而家果兩隻細既都好驚我...不過沒咬人黎左成個月都咁驚= =

十週年勳章(賀詞)

原帖由 klngken 於 10-4-8 08:00 PM 發表

咩叫爆肛= =?

咬到流血?

我而家果兩隻細既都好驚我...不過沒咬人黎左成個月都咁驚= =

你係BB養起定大左先買番黎??

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Diego軒 於 10-4-8 09:15 PM 發表

你係BB養起定大左先買番黎??

我領養返黎架...

個主人養左年幾就唔要佢地,我唔知咩事啦~我未見過佢既主人係咩樣tim...

可能佢地而家都係當我係陌生人

十週年勳章(賀詞)

原帖由 klngken 於 10-4-11 04:10 PM 發表

我領養返黎架...

個主人養左年幾就唔要佢地,我唔知咩事啦~我未見過佢既主人係咩樣tim...

可能佢地而家都係當我係陌生人

鸚鵡係一種好聰明既動物,佢可能知到自己之前主人唔要佢所以唔信人,如果你要得到佢既信任,我諗都要一定既時間
唔好好似上手主人咁,養之前諗清楚

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Diego軒 於 10-4-11 09:48 PM 發表

鸚鵡係一種好聰明既動物,佢可能知到自己之前主人唔要佢所以唔信人,如果你要得到佢既信任,我諗都要一定既時間
唔好好似上手主人咁,養之前諗清楚

陰公...咁我應該起碼半年以上既時間先令到佢地鐘意我啦~
琴晚我將佢地困入廁所,之後放佢地出黎...
佢地過左成兩分鐘先敢行出黎玩,佢地出左黎之後,我就試下用隻手指去摸佢地啦,
隻母既就好似沒咩問題...肯俾我摸兩三下,我隻手指放左係佢面前佢都唔會走,
不過佢就唔肯俾人抱,而家摸得佢太多次,佢都會走開,唔俾你摸.

但係公果隻就好有警戒心,手一過去一直躲,仲亂飛亂咬
不管你手有點靠近或有點動作要靠近佢就會咬你~
我琴晚抱左隻公烏一次...俾佢出盡力咁咬左兩下= =
不過好彩佢地比較細隻,咬完都沒留血.

母果隻可能俾我嚇親...我見佢到隻眼濕濕地,有淚水滴出黎咁,我先放佢地入籠,睇黎今次真係咩感情都破壞晒啦

十週年勳章(賀詞)

原帖由 klngken 於 10-4-12 03:07 PM 發表

陰公...咁我應該起碼半年以上既時間先令到佢地鐘意我啦~
琴晚我將佢地困入廁所,之後放佢地出黎...
佢地過左成兩分鐘先敢行出黎玩,佢地出左黎之後,我就試下用隻手指去摸佢地啦,
隻母既就好似沒咩問題...肯俾我 ...

慢慢黎啦...
如果唔係由BB養起,其實我都唔太健以養,此中領養番黎係要一定既時間黎同佢雙柱...
如果由BB開始養起,方便得多,除著佢慢慢長大,你一路照顧佢,大家既感情係好比領養的...

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Diego軒 於 10-4-12 04:07 PM 發表

慢慢黎啦...
如果唔係由BB養起,其實我都唔太健以養,此中領養番黎係要一定既時間黎同佢雙柱...
如果由BB開始養起,方便得多,除著佢慢慢長大,你一路照顧佢,大家既感情係好比領養的...

唉..盡力試下啦

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 07:50 PM , Processed in 0.034590 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存