2000FUN論壇

搜索
go

完整拉3技術講解 [複製鏈接]

e個帖係關於大家一直以來都煩惱緊既拉3技術問題。有見及此 我將我由一開始玩拉3至今 係唔同ser玩拉3既見解講出黎 給大家有進步既機會。(以下技術名稱各地區各有不同)
好多人一提既拉3就會諗起空奸﹐咁我就先講一講空奸
空奸:
其實空奸有好多招 主要包括(左右奸,後勾奸,推奸...)
空奸禁法就有兩招 1:前前z前前z... 2: (前z)(前z)....
左右奸同後勾奸一般用兩隻奸法都可以。但係推奸係指一路奸人 人地就跟住你向前行 而e招就一定要用(前z)(前z)... 而有招更高深既就係定點推奸 你奸既時候方向同位置都唔會變 但係敵人就會郁 禁實左制 之後向右推奸就做到。另外無聲奸 要奸落去唔會有攻擊既聲 普通奸既話就算你1秒30 出黎既效果都唔會有30下攻擊 但係無聲奸係可以出到 如果你奸禁得快 敵人好快冇血 所以e招係禁得快著數d 但係e招唔係成日用到 要有時機 一般都係1.停既時候 2.定奸3.跌落地再起身奸4.lag機 貌似手制 但鍵盤都做到。
無論係邊隻奸 我都主張選用(前z)(前z) 但係e隻奸法 要記住兩樣野 1:快! 禁制有番一定速度 2:齊! 前同z除左禁得快 一齊禁落 一齊起手。奸既時候好多人會奸下奸下 飛走左 咁係因為大家仲用緊第一式奸法 而第二式奸既好處係 緊加受控制。
影分身:
好多人都以為拉3正係得空奸屈 但係其實影分身先係拉3既精髓。影分身既技術多元化 唔同既拉3技術 都可以歸入影分身
影分身技術主要包括:(飛,疊影,回影,影奸,雙假身,抓痕影,貼地or地擦,退影...)
1.飛:一段跳飛 二段跳飛(有跳影) 二段跳飛(無跳影)
2.疊影:影與影互相重疊
3.回影:不同方向,位置既影
4.影奸:以影作重心 使影帶有空奸
5.抓痕影:以影作重心 使影在空中留下抓痕(每條抓痕最多可維持1秒)
6.雙假身:可有影可無影 一個真身 變成兩個左右的假身 像一個人突然出現兩個頭
7.貼地or地擦:一般以1-2個影為標準
8.退影:地擦 每下影都與自己走緊的方向相反 向右走 但影是向左面
    解釋:
影 即藍影。第一下影過後 想再要第二下影 就需要z 所以影分身最重要係前z配合 影分身極限係一跳5影 但係有時睇人地用會比自己用多幾個影。拉3空中行動分為兩大類 影,奸。影同奸係平衡的 想要多影,奸就會相對減少 想要多奸 影就也相對減少。
影的功能:
好多人都誤會左藍影只係裝飾 但其實細心解構下 藍影既功能係意想不到 藍影本身可作護盾eg:當敵人camp你影分身時 敵人既攻擊係完全打空氣。由第二下影開始 每下影需要最小按一下z 姐係話影可以成為攻擊招數(攻擊次數多與小 視乎z禁的次數) 而抓痕就唔屬於直接奸中人而造成傷害既一種 抓痕係空中形成 當敵人走近 碰到抓痕 造成間接傷害。影為拉3增加速度 除左護盾外 速度上夠快 都可以避到唔同攻擊 但係唔只係避過 係攻擊會穿過本體而又唔造成傷害eg弓箭。mp重擊上 雖然影或速度都可能防禦到 但係雙假身就係另一個層次 雙假身 將一個真身變為兩個假身 可以令你進入0本體既狀態 敵人就算用大技都傷害唔到你。
影分身禁法(底線):前最小一定比z多一倍(前:z)。如果前:攻低過1:1 影就會完全變為奸
飛,疊影,回影3:1
影奸:2:1
雙假身(左:右)5:5
抓痕影1:大跳/前前跳+z+後下 抓痕影2 給多一點時間每下影奸 影奸後給最尾果下攻擊 留下抓痕
貼地or地擦:大跳+下....
退影:禁實左 向右貼地or地擦。
mp:
mp1:好多人都知道用黎定捉 但係其實仲有定奸 e招定奸唔係普通定完之後奸 係敵人重生後 無敵狀態下都可以奸 點解無敵狀態下都可以奸?就係因為定果一下 e招係好講時機 :敵人一落地 起身既時候 起到一半 即定即奸。
mp2:用途亦都可以用黎定捉 但係定奸就比較高難度
mp3:比mp2多攻擊時間 但係相對容易比人cut 同埋mp3控制度高 攻擊範圍雖大 但攻擊力底 建議打怪先用
最後講一講手制問題 係其他地方 並唔重視手制e樣野 只要你出到黎既效果係勁 就會被欣賞 雖然手制的確比鍵盤優勝 但係提醒一句 手制並不是全都比鍵盤優勝 鍵盤係做到好多手制做唔到既事 加上手制程式 大家set既都各有不同 技術當然有差別 總括而言 無論係手制定鍵盤 出到黎既技術效果 先係真正我地要睇的。
拉三:廢則垃圾 強則王道 係gc咁多隻角色入面 係最考技術既一種 將gc技術帶入另一個境界 每隻拉3都應該有自己應有既風格。有時見房名寫住禁拉3 我就話如果係驚拉3既 不如寫禁勁拉3 只要睇穿對方拉3既風格 就可以找出破綻。
以上所講的全屬本人及各地拉3高人結集之意見 大家可作參考之用 ,最後希望e個帖可以幫到大家 給各位有更多進步既空間同機會,多謝。
by Mr WoNg DIu Man

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
邦`﹏=] + 3 完美拉3講解; 咁有心機 比gd你啦
pooyiu + 50 感謝分享!

總評分:  威望 + 50  Good + 3   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

我鍾意玩拉4
本人太廢,唔係幾識用拉3

估唔度拉3學問係咁高
岩岩睇完真係大開眼界
頭先跟住去扑(練)左幾百野
真係好爽(好好用)
多謝樓主大大的     精彩
                         漂亮
                         光榮
                         美妙     的分享     謝謝
                                                       Thank you
                                         ありがとう
                                         감사합니다
樓主大大叫咩名  得閒可教教小弟拉3嗎...?

十卜,正,感謝大大的正帖
拉3真係好好用

樓上扑到咁多下都唔會冇力,真係西利

可以教我玩拉3 ? THX你呀... 我想學呀

好貼;))樓主玩拉3實在太勁

樓主應該係高人啦
講拉三可以講到禁多野出尼
對我好有用 THX

上面果d 對手一般既人黎講唔算係難練 = =

請問一下 樓主 仲未提到全影

好難呀 教下我啦:smilie_:):

拉3真係好好用

拉2 GooD d

好完整..好長..唔想睇..
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 05:01 AM , Processed in 0.038409 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存