2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 《彩虹汽泡》心得區 [活動]初步幻獸心得淺談。
go

[活動]初步幻獸心得淺談。 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

由淺入深。先了解幻獸基本知識。

幻獸屬性總共有八種
金,木,水,火,土光,暗,神秘   <而光,暗,神秘 則暫並沒有出現
                    但從遊戲的NPC可確定有此三屬。

幻獸亦有六種作用

獸化,武化,鎧化,魔化,法化,靈化

獸化:召喚幻獸協助戰鬥
武化:增加基礎物理攻擊力&物理命中
鎧化:增加基礎物理防禦力&物理回避
魔化:增加基礎法術攻擊力&法術命中
法化:增加基礎法術防禦力&法術回避
靈化:增加基礎輔助效果&負面輔助效果命中

前五屬為最常見屬性     &各偏向影響五種作用效果
金偏 敏捷            主法化,副魔化
木偏 體質            主鎧化,副武化
水偏 智慧            主魔化,副靈化
火偏 力量            主武化,副鎧化
土偏 精神            主靈化,副法化

而五化公式於下:
武化 物理傷害=力量/2+等級/3+體質/3     物理命中=力量+等級/5
魔化 法術傷害=智慧/2+等級/3+敏捷/3     法術命中=智慧+等級/5
靈化 輔助效果=精神/2+等級/3+智慧/3     負面效果命中=精神+等級/5
鎧化 物理防禦=體質/2+等級/5             物理閃避=體質*2+等級+力量
法化 法術防禦=敏捷/2+等級/5             法術閃避=敏捷*2+等級+精神

================================================

以上是硬硬的文字&公式 以下是柔柔的文字&軟軟的圖片 =〕

**有了公式的支持 開始選擇了自己所愛的幻獸沒有?!
**可惜幻獸不單單看屬性 幻獸還有自己的愛好偏向~
**以下資料轉自巴哈並由我親手改動部份錯誤資料

麻吉: 精神體質   蛇:  體質精神
青蛙: 力量敏捷   兔:  體質智慧
老鼠: 體質精神   袋鼠: 體質力量
燕子: 體質     馬:  精神敏捷
史來母:精神敏捷   雞:  智慧體質
狼:  力量敏捷   寶箱: 體質精神
貓頭鷹:智慧敏捷   熊:  力量體質
豬:  精神體質   蜥蝪: 力量敏捷
菜頭: 智慧體質   少女: 智慧 (稀有幻獸)資料較少
仙人掌:敏捷智慧   蝙蝠: 力量敏捷
狸貓: 智慧精神   老鷹: 體質敏捷
鴨子: 敏捷精神   岩石: 力量精神
老虎: 力量體質   鵝:  敏捷精神
牛:  精神敏捷   

大家會發覺 絕大部份幻獸也有雙屬偏向
只有少部份如燕子 女兒
你會想那很容易 木燕子 水女兒 不就完美?!
的確 但木燕子合成 我猜被封鎖了 女兒入手方法也很困難。
那作為一個玩家/新手 該如何選擇呢..
以下是我的推薦。

獸化: 1封草莓麻吉(加魔攻技)   1封抹茶麻吉(加物防技)
    2封布丁麻吉(加物攻技)   1封地頭蛇(毒)
    2封冰凍麻吉(加魔攻技)
武化:2封剛果蜥蝪
鎧化:1封抹茶麻吉   2封森林兔(夏季季節寵)
    2封棲木蛙
魔化:2封湖泊貓頭鷹
法化:1封拾金鴨3封金鵝寶寶
靈化:2封湯粉圓

已有 1 人評分威望 收起 理由
Mr.豪 + 20 活動參與

總評分:  威望 + 20   查看全部評分

玩過星曲WEB

樓主好比心機整呀=口=
多謝分享

吾錯吾錯-3-"
謝!!

幾有用..要慢慢看..
小二 3Q 一杯  凍奶茶

多謝支持XD...記得投我一票
Mr.豪 + 50 活動勝出

總評分:  威望 + 50   查看全部評分

樓主可以指出巴哈錯誤部分嗎?
好讓我修改,令該帖更加準確

原帖由 angellam104 於 10-4-18 10:39 PM 發表

樓主可以指出巴哈錯誤部分嗎?
好讓我修改,令該帖更加準確

請對比一下吧..其實我係滿天星呢XD
以上除左熊水獺少女袋鼠呢d合出黎 我只係睇人地數值改動之外
其他我都有親身捉過 當然捉番黎三隻 三隻都可以唔多同
不過你張貼真係人講咩就扔上去 要考證下
Mr.豪 + 50 活動勝出

總評分:  威望 + 50   查看全部評分

要對比阿= =太多了吧= =眼花=="
貼出來錯的很多有人來修正...所以我無去考察xD
除非他說不懂看...我才幫他看看@@

原帖由 〥凍◆奶茶〤× 於 10-4-18 07:46 PM 發表
多謝支持XD...記得投我一票

吾記得左會點嫁

木燕合成被封鎖意思是怎樣?

如果隻寵係降lv再升ge話五化加乘好似有少少誤差

我好似見過有暗系寵係街行@@

唔確定係咪,但全身都灰色的

原帖由 ■莉莉▼… 於 10-4-18 11:54 PM 發表

吾記得左會點嫁

唔知呢
原帖由 悲哀 於 10-4-19 12:03 AM 發表
木燕合成被封鎖意思是怎樣?

如果隻寵係降lv再升ge話五化加乘好似有少少誤差

從ccb1比我報導過木燕輕易合成4倍體 之後ccb2 cb都味見過了 好多人都合唔出
加乘方面應該冇問題  歡迎提供資料
原帖由 乂樂仔乂 於 10-4-19 12:48 AM 發表
我好似見過有暗系寵係街行@@

唔確定係咪,但全身都灰色的

灰色寵有可能係土系  好似土燕子都係灰色

茶茶 !!

公測加我入會

遲下要帶笨浩升級

茶茶!!

幻月之歌 !! 有沒拿到 內測ac   有的就可以一齊

正野更係要回

十週年勳章(賀詞)

好正 好有用 多謝分享

原來會封鎖=_=又要諗過第隻鎧化寵

如果係ge話金燕都應該鎖左=_+我合n次都合唔到金燕-.-

原帖由 ■莉莉▼… 於 10-4-19 01:43 AM 發表
茶茶!!

幻月之歌 !! 有沒拿到 內測ac   有的就可以一齊

做人唔好咁花心aoa

推推推~~~~~

原帖由 悲哀 於 10-4-19 04:58 PM 發表
原來會封鎖=_=又要諗過第隻鎧化寵

如果係ge話金燕都應該鎖左=_+我合n次都合唔到金燕-.-

其實 合寵寵物唔會封鎖.. 我做過測試..
金鵝我用左2隻1封石寵合好耐都未有..
但我用2隻2封寵合金蘿蔔 一下就得左.
再用2隻 2封寵 合金鵝 又係一下就我左..

------------------------------------------------------------

結論係.. 如果你用2隻1封寵去合4封寵基本上無咩可能..
假設既圖表可能係咁..
\   合成   /   1封  2封  3封  4封  5封
1封+1封 / 100%   25%   2.0%   0.X%   0.X%
2封+2封 / 100%  100%   25%   2.0%   0.X%
3封+3封 / 100%  100% 100%   25%  2.0%
所以你要合.. 可能就要用火燕+ 某某 金系2-3封寵 去合成..

當然 封印石愈高既寵.. 合成果時佢就應該大機會出d..

相對地.. 就算合成唔成功.. 唔異變留落泥既都係高封寵..

你仲要諗埋隻寵 .. 火屬唔好用火麻吉合...

點解?! 因為 麻吉類最高只係2封石.. 貍貓類比起麻吉類..

其他屬性既封印石等級都有3-4級... 所以合成唔到你想要既野起碼唔係其他麻吉= =

講完..

解答到你問題 +個GOOD 泥..哈哈....

多謝樓主分享@@
我有一個問題 睇返上面條公式 靈法主要係睇精,其次係智
如果唔理價錢既話,相對精體既土豬,精智既土狸貓會唔會係一個更加好既選擇呢? 最低等既狸貓又會係邊種屬性,需要幾級封印石呢?
希望樓主可以解答,謝!:D
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 07:09 PM , Processed in 0.079121 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存