2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 《彩虹汽泡》心得區 [活動]幻獸系 相關資料及全面分析( 三技寵合成建議技能 ...
go

[活動]幻獸系 相關資料及全面分析( 三技寵合成建議技能 ) 20/7 號更新 [複製鏈接]

前言:
彩虹汽泡既其中一大賣點係幻獸.. 但係我玩左咁耐都無見過第2個幻獸使...
實在係一個非常咁冷門既職業.. 我幫各位對幻獸系有興趣既人打打氣..
打番一篇有關幻獸系職業既心得文.. 等大家易D上手:D(覺得寫得好幫手+個GOOD呀)

幻獸系職業問答

幻獸系有咩缺點??
首先,唔好期望幻獸系職業係一場戰鬥有幾大輸出,因為幻獸系前期1-6階技能都無範圍技,
如果你拎戰士,旅人,法師,暗師泥比,簡直就係差天共地既輸出,不過如果你有一隻好用幻獸,輸出就能變多了。
而且隻game唔會計你只得2個鐘升Lv又好,3個鐘又好,佢只係限左2000點收益,我就覺得快慢其實都係升咁多。

幻獸系有咩優點??
講完缺點,緊係講優點!因為幻獸使主要輸出其實係靠幻獸,如果你有一隻好幻獸,就等同帶多1個人打戰鬥,
如果你有1隻以上既好幻獸,咁你既戰鬥方法更加靈活多變,所以前提係你要有一隻好幻獸,最好都有技能和可以獸化!
好幻獸起碼要有好用既技能同能力,而且幻獸使算係省水,省魔職業!

做幻獸使升級應該加咩屬性先岩??
因為幻獸使主要屬性偏向係精神屬性,當然也是可以點點體質或者體力,這樣對後期攻擊輸出也比較有保障,
因為幻獸使後期攻擊技能都係計精神,除非你想玩混合型既魔攻幻獸使或者物攻幻獸使,但係本人就不太推薦!

做幻獸使應該使用咩武器,可唔可以混加玩埋副職??
我建議使用書本,當你決定左做幻獸使,你就要希望自己精神E個屬性做到最大用途去幫助一場戰鬥!
除左做純幻獸系,你可以選擇一個副職,因為幻獸使主加精神屬性,信仰與自然都係有靠精神屬性既技能,
信仰系技能就係加攻型,自然系比較像加防型!當然你可以選擇純幻獸系,不過這是後期有範圍技能才比較好!
當然這只是區分,信仰還有補血技能,自然還有減攻技能等等!這是希望將你精神E個屬性用到最大用途去幫助一場戰鬥!

幻獸使有咩垃圾技能唔好加,有咩技能一定要加??
基本上我覺得無咩垃圾技能,只係有前期用唔唔到既強勁技能,建議技能點25級後或本身等級29,盡快得到麻吉天降增加輸出先轉職。
另外,只要同增加寵物能力有關既技能,盡量點滿,因為我說過,幻獸使是要靠幻獸做主要輸出,所以唔好唔加可以增加幻獸能力既技能。

----------------------------------------------------------------------------------------

幻獸使建議使用的好寵物:

1-20級可以先練 鎧化寵 或 法化寵 或 靈化寵,鎧化推薦木屬性寵物(如:麻吉類,兔子類),
法化寵推薦金屬性寵物(如:蛙類),靈化寵推薦土屬性寵物(如:鴨子類,史萊姆類)。

20-40級可以"嘗試"找獸化寵來練等級,至於未有時間練既六化寵物可以直接抓野生高等級的使用,
(如:山粉圓:Lv32-35 精神70 靈化)(如:Lv35-40 敏捷80 法化)(如:抹茶麻吉:Lv30-34 體質70 鎧化)
好用既獸化寵如(擁有"橫掃技能"及"下降物攻"的金狼)或者(擁有"蛇咬"的地頭蛇),
有一些寵物(如:木屬性兔子,水屬性貓頭 都有些 "範圍性下降命中能力"技能),
對打王和pvp也很有幫助,前提你要每隻下降到1級才升。不過升級始終還是攻擊輸出比較重要,
沒有時間多才多抓一些野生用來用,有時間才下降到1級再升來用。

職業技能點法

只想靠幻獸戰鬥的建議點法:
- 體力訓練5級
- 攻擊訓練3級
- 捕捉幻獸2級
- 耐久訓練3級
- 寵物管理5級
- 激 勵 1級
- 強化激勵1級 --︹ 2選1
- 安撫寵物1級 --︺ 2選1
- 菁英培訓5級
- 強化菁英培訓5級
- 狩獵指導5級

共35點職業技能點,當你玩熟幻獸系,唔洗我講你都知之後邊d技能有用吧?

以下資料為幻獸師技能對獸化寵的最大加成:
體力+125、法力+45
力量+91、體質+24、智慧+91、精神+91、敏捷+24
物理、法術、輔助最大攻擊力+47
物理、法術、輔助減免+24
物理、法術、輔助命中+300

因為沒有好幻獸,幻獸使的輸出真的非常難看,
你戰鬥的輸出請由幻獸與幻獸師相加來看,寵物也輸別人你枉為幻獸使。

----------------------------------------------------------------------------------------

一般來說,我建議從1等開始餵食,你可以選擇用10-20級的產物去餵食,會比較快。其實盡量都是以一顆星為目標。

可以餵Lv10的產物,一個增加20點,大約4x個就一粒星。

Lv20 左右,你既寵物餵1粒星的話,已經增加了10點屬性,如果還未開始餵體力,
就要開始餵食了,沒有制做的話,就要用星星向食品商人或藥品商人購買,增加體力對增加幻獸生存很重要!

*每1粒星 都會幫寵物升級後增加能力*(如下)
體力1星 體力+5
法力1星 法力+1
力量1星 力量+1
智慧1星 智慧+1
精神1星 精神+1
體質1星 體質+1
敏捷1星 敏捷+1

最後附加一些封測時捉到既雙技能寵物,可以選擇邊一D你覺得實用,
還有獸化前和後,在幻獸使身上有什麼分別!! 有關幻獸系既問題,可以留係係POST問我,
我會貼去首頁問答區不定期更新答返你,E幾日既話可能好快答到你!去相~ 希望文章幫到你 =D

5樓更新左寵物技能圖示啦:D

7樓更新左玩幻獸系Tips啦:D

已有 4 人評分威望 Good 收起 理由
幻乂月夜 + 1 感謝分享!
Ar.Little + 1 GOT CHA~~
MLY1314 + 1 大佬好偉大XDD
Mr.豪 + 20 參與活動

總評分:  威望 + 20  Good + 3   查看全部評分

推推  好貼0_0

整得唔錯吖,,
無人回嘅!?

我想問下寵技有無得學?

寵技..係無得學既= =
要用合成果2隻父母遺傳
或者 天生捉返泥. 有就有= =
冇就冇..

已有 1 人評分威望 收起 理由
Mr.豪 + 50 活動勝出

總評分:  威望 + 50   查看全部評分

寵物技能整合列表

- - - - 第2次更新位 - - - -

本來自己整緊一個寵物技能列表==.. 怎料巴哈上就已經有人弄了一個@@
就把自己的和他的混合一下.. 所以就別介意我轉載了一點人家的整理啦 ~~~@0@""
感謝 "踏青菜頭的貓影" 一些整理.. 本人再上載及整理一次給2000FUN各位...

圖示LINK

法術系技能

火箭術

以法力凝聚出帶有火屬性的箭來攻擊敵人,消耗3點法力。

冰箭術

以法力凝聚出帶有水屬性的箭來攻擊敵人,消耗3點法力。

木槌投擲

對目標投擲木槌,造成木屬性傷害,消耗1點法力,再啟動時間2回合。

落石術

從天空招喚落石,對目標與其後方的敵人,造成土屬性傷害,消耗3點法力。

旋風葉

高速的旋風捲起葉子形成利刃,隨機對五名目標造成木屬性傷害,準備時間2回合,消耗5點法力,再啟動時間2回合。

噴火攻擊

對目標與周圍扇形範圍內的敵人噴火,消耗4點法力,再啟動時間2回合。

烈焰之牆

招換出炙熱的火焰形成一道火牆,對目標及左右兩個敵人,造成三次火屬性傷害,消耗4點法力,再啟動時間2回合。

物理系技能

衝擊

使用全身的力量猛烈的撞擊目標,造成物理傷害,不需消耗法力,再啟動時間2回合。

重擊

集中全身的力量,給予目標與目標後方敵人猛烈的一擊,造成物理傷害並消耗4點法力,再啟動時間3回合。

蝕咬

用銳利的牙齒啃咬對單一目標造成物理傷害,準備時間3回合,消耗5點法力。

連擊

專心鎖定單一目標迅速兩次物理攻擊,消耗1點法力,再啟動時間2回合。

兇爪

利用銳利的雙爪朝對單一目標造成兩次物理傷害,消耗4點法力,再啟動時間3回合。

橫掃

對目標與其左右兩邊的敵人造成物理傷害,消耗兩點法力,再啟動時間3回合。

正面輔助狀態技能

加速術

利用超時空碼表讓時間加速,來提升寵物自身的輔助效果3回合,準備時間2回合,消耗2點法力。

法術護盾

在一名友方身上形成一道防護層,提升法術傷害減免4回合,消耗1點法力。

自然昇華

吸收大自然京華來增加一名有方目標的物理命中4回合,消耗1點法力。

注意注意

用聲音呼喊,讓一名友方目標的注意力集中,提升隊友的輔助傷害減免3回合,在啟動時間2回合,消耗1點法力。

恢復術

向小天使祈求以聖潔光束持續治癒寵物自身5回合,消耗5點法力,再啟動時間5回合。

負面輔助狀態技能

幻霧術

施放可以混淆心智的幻霧,降低隨機三名敵人的法術命中5回合,消耗1點法力。

迷霧術

施放可以麻痺視覺的迷霧,降低隨機三名敵人的物理命中5回合,消耗1點法力。

毒煙

朝對手施放毒煙,吸入毒煙的目標,五回合時間內體力持續減少,消耗兩點法力。

種族獨有技能

麻吉的力量【布丁麻吉】

吟唱麻吉一族的古老聖歌,提升目標的物理攻擊力3回合。

麻吉的智慧【草莓麻吉、冰凍麻吉】

吟唱麻吉一族的古老聖歌,提升目標的法術攻擊力3回合。

麻吉的守護【抹茶麻吉、地瓜麻吉】

吟唱麻吉一族的古老聖歌,提升目標的物理傷害減免3回合。

彼方的呼喚【狼】

以狼族特有的嚎叫生恫赫對手,降低一橫排敵人的物理攻擊力3回合,消耗1點法力。

毒牙攻擊【蛇】

用毒牙攻擊目標,造成物理傷害並且有一定的機率讓對方中毒6回合。

粒子光波【蜥蜴】

蜥蜴一族傳說中古老的祕技,雙手聚氣後朝單一目標發出光波,造成五次無屬性傷害並降低其物理攻擊力3回合,消耗3點法力,再啟動時間2回合。

點穴【紅蘿蔔】

蘿蔔一族的絕學,將氣集中於指尖攻擊穴道造成五次物理傷害,並且有機會使目標無法使用任何法術系技能2回合,消耗5點法力,再啟動時間4回合。

呆頭鵝的怨念【天鵝】

施放影響思考並且讓人精神恍惚的怨念,大幅降低目標的法術攻擊力3回合,消耗法力3點,再啟動時間2回合。】

- - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - -

睇完請推薦及+GOOD :D

已有 1 人評分威望 收起 理由
Mr.豪 + 50 活動勝出

總評分:  威望 + 50   查看全部評分

原帖由 CDXY 於 10-4-22 06:59 PM 發表

多謝支持..但係有人睇無人回我..好慘T___T

推推~好貼
我認為幻獸系..過多幾個月至一半一定會好受歡迎..因為d寵已經好勁,可能出左技能水晶..等等
就好似童話甘..童話衣加應該屬於末期=_=幻c多到不得了..

- 幻獸系 TiPs -

5樓更新左寵物技能圖示啦:D

- - - - - - - - - - - - - - - - -
#7 係整泥解答大家對幻獸系既問題..

幻獸系20級後 :
6階技能之前, 除左 幻獸之愛 同 法力傳輸 唔洗點 .. 基本上其他全部都要點滿  
另外 , 幻獸系只有人物等級到達20級先可取得..  唔好再問我點解冇幻獸系   

- - - - - - - - - - - - - - - - -
- - [ 三技獸化寵 技能選擇 ] - -

+力量類

1+[2] . 點穴 / 旋風之擊 / 真空三連斬 / 袋鼠三連擊 / 仙人掌毒拳 / 袋鼠迴旋踢
[2]+3 . 橫掃/重擊   

+智慧類

1+[2] . 噴火攻擊 / 烈焰之牆 / 落石 / 旋風葉  
[2]+3 . 粒子光波 / 大地之刺 / 冰戟 / 三星石 / 炎魂 / 舞藤術 / 極速龍捲 / 寒冰錐

+精神類

[1]+[2] . 毒牙攻擊 /  毒煙 / 嗜血術 / 幻霧術 / 迷霧術 / 呆頭鵝的怨念 / 心靈枷鎖
[2]+[3] . 愛的禮物 / 意念集中 / 戰意提升 / 麻吉的力量 / 麻吉的智慧
[1]+[3] . 麻吉的守護 / 法術護盾 / 防護之牆 / 注意注意 / 糖霜雪花

如果是 混合型 ( 例如: 力精,智精寵 ,還有就是 想合成 三技以上寵物 , 請自行決定和研究 !! )

有關 寵物合成 系統..

其實 合寵寵物應該唔會封鎖.. 我做過測試..
金鵝我用左2隻1封石寵合好耐都未有..
但我用2隻2封寵合金蘿蔔 一下就得左.
再用2隻 2封寵 合金鵝 又係一下就得左..
然後第2日 我又求其試下用木寶箱 + 金牛 = 金箱..
點知又係一下得左.. 雖然我唔排除係自己好運到爆..

但係世上邊有咁多巧合係未  

------------------------------------------------------------

結論係.. 如果你用2隻1封寵去合4封寵..
基本上無咩可能..  假設既圖表可能係咁..

\   合成   /   1封  2封  3封  4封  5封
1封+1封 / 100%   25%   2.0%   0.X%   0.X%
2封+2封 / 100%  100%   25%   2.0%   0.X%
3封+3封 / 100%  100% 100%   25%  2.0%

所以你要合.. 可能就要用火燕+ 某某 金系2-3封寵 去合成..
當然 封印石愈高既寵.. 合成果時佢就應該大機會出d..
相對地.. 就算合成唔成功.. 唔異變留落泥既都係高封寵..
你仲要諗埋隻寵 .. 火屬唔好用火麻吉合...
點解?! 因為 麻吉類最高只係2封石.. 貍貓類比起麻吉類..
同類既封石等級都有3-4級...
所以合成唔到你想要既野..起碼唔係其他麻吉= =  講完..

有關寵物圖鑑 及 成長系數..

有關寵物圖鑑,成長系數.. 果D問題
鑑於有人已經 打左心得出泥.. 無謂浪費左人地一番心血..哈哈..
我轉貼比你地過去支持下.. 或者遲D我再自己打一個整理一次

幻獸圖鑑與成長系數篇

寵物進化系統

一隻寵物幾時可以進化, 係跟據該寵物的等級決定的..
不同的寵條件不盡相同..  唯一相同的地方...
寵物進化需要付費1000星星給予該進化NPC..
然而進化後會起變化的只有 樣貌 ..  
   ...     能力跟成長系數是不會改變的!

其他寵物資料整理

先說明一下各樣寵物相關資料..
彩虹汽泡有說明過寵物系統,,

金屬性 = 敏捷 = (法化) -  > + 必升到20
木屬性 = 體質 = (鎧化) -  > + 必升到20
水屬性 = 智慧 = (魔化) +
火屬性 = 力量 = (武化) +  > 3 選 1
土屬性 = 精神 = (靈化) +

1.)不同屬性有不同的能力提升
2.)不同寵系又有不同的能力提升

結論:
要養智慧寵, 養水屬性的貓頭鷹 效用比較高 =D

體力 = 每一點體力可提升5點體力上限
法力 = 每一點法力可提升1點法力上限
力量 = 每一點力量可提升1點最小和2點最大物理傷害,1點物理命中
體質 = 每一點體質可提升1點物理,法術,輔助傷害減免
智慧 = 每一點智慧可提升1點最小和2點最大法術傷害,1點法術命中
精神 = 每一點精神可提升1點最小和2點最大輔助效果,1點輔助命中
敏捷 = 每一點敏捷可提升1點物理,法術,輔助最小傷害

而五化公式於下:
武化 物理傷害=力量/2+等級/3+體質/3     物理命中=力量+等級/5
魔化 法術傷害=智慧/2+等級/3+敏捷/3     法術命中=智慧+等級/5
靈化 輔助效果=精神/2+等級/3+智慧/3     負面效果命中=精神+等級/5
鎧化 物理防禦=體質/2+等級/5           物理閃避=體質*2+等級+力量
法化 法術防禦=敏捷/2+等級/5           法術閃避=敏捷*2+等級+精神

- 各寵物種族主成長 -  
----------------------------------------

惡狼類 >>> 力量
獅子類 >>> 力量
熊 類 >>> 力量
雪人類 >>> 力量
蝙蝠類 >>> 力量
骷 髏 >>> 力量

麻吉兔 >>> 體質
老鼠類 >>> 體質
燕子類 >>> 體質
蛇 類 >>> 體質
搖擺兔 >>> 體質
袋鼠類 >>> 體質
老虎類 >>> 體質
水獺類 >>> 體質
老鷹類 >>> 體質
小烏鴉 >>> 體質 / 力量 ( 未確定+不肯定 )

貓頭鷹 >>> 智慧
貍貓類 >>> 智慧
少女類 >>> 智慧
大耳猴 >>> 智慧
巫婆類 >>> 智慧

史萊姆 >>> 精神
豬 類 >>> 精神
鴨子類 >>> 精神
牛 類 >>> 精神
馬 類 >>> 精神
菜頭類 >>> 精神 ( 確定 / 但未肯定 =..= )
寶箱怪 >>> 精神
甜甜圈 >>> 精神
礦工魔 >>> 精神

青蛙類 >>> 敏捷
紅蘿蔔 >>> 敏捷
蜘蛛類 >>> 敏捷
天鵝類 >>> 敏捷
蛋糕怪 >>> 敏捷

蜥蜴類 >>> 平均偏力
哥布林 >>> 體質 ( 確定 / 但未肯定 =..= )

母雞類 >>>
仙人掌 >>>
岩石怪 >>>
樹妖類 >>>
薑餅人 >>>
蠍子類 >>>
舞獅類 >>>
南瓜怪 >>>
魔人類 >>>
烏鴉類 >>>
度度鳥 >>>

--------------------------------------------------

last 更新 20/07/2010

已有 1 人評分Good 收起 理由
hin* + 1 詳盡清楚

總評分:  Good + 1   查看全部評分

支持~~~!
十分有用

寵物技能整合列表<有點看不清楚

寵物冇得學技咪就係唔掂既地方囉
捉隻獸化寵 冇技 高攻都唒曬啦
幻師我覺得唔係禁好撈

原帖由 okokop 於 10-4-27 01:10 PM 發表
寵物冇得學技咪就係唔掂既地方囉
捉隻獸化寵 冇技 高攻都唒曬啦
幻師我覺得唔係禁好撈

確實有唔好處既地方..
但正正因為咁.. 唔止隻寵要能力好..
仲要技能岩好.. 所以係寵物將會係幻獸使洗費最高既野= =
仲要餵寵.. 好在我而家開頭都搵左唔少錢..

支持~支持~
請問一下,幻師勁唔勁?
組隊受唔受歡迎?
單升有無問題?

樓主同志!_! 冇乜點見過有人玩幻獸

屬於國寶a_a

小弟 愧翎

練功找我XD

支持~支持~支持~支持~支持~支持~支持~支持~支持~支持~支持~支持~支持~支持~支持~支持~支持~支持~支持~支持~

樓主可能係幻c既始祖.....
雖然我唔係玩幻戰系...但講寵物果兩度真係好有用.....
加油啊樓主!!!!

Support! XD
我都係玩緊幻c 啊~ 點全精中, 最近聽到有人話幻c 點力, 樓主點睇?

幻c點力,,,?
諗唔倒理由
首先,幻師麻吉系列的技能全都是跟精神數值有關
而且,幻師都寵物的+成技能絕大部分也是對獸化寵,而不是武化寵,起作用
所以 幻師 全精吧

兔兔

=口=.. 好多人支持我呀>口<
黑月. 文迪
--------------------
carloo 多謝支持><

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 05:47 PM , Processed in 0.060712 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存