2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 《彩虹汽泡》心得區 [活動]《小遊戲心得》懶人用可因指南 11F新增捧打虎小 ...
go

[活動]《小遊戲心得》懶人用可因指南 11F新增捧打虎小小說明 5月4日更新HIGHLIGHT重點/新增NPC地圖

第一次發文~~

很多新手覺得彩虹氣泡難上手的原因是因為可因難搵,搞到買唔到技書同武器,今次要同大家講既就係搵可因的方法喇~

可因入手的方法,之前都好多人貼過啦~ 不過今次要講既係 點係最小時間入面參加曬各種搵可因既活動

很多人都知道7:00-8:00係可因特快車既時間,所以很多人都識得係呢個時候去排排隊坐坐車(5月5日改版變成22:00-23:00)

但係大家知唔知7:00-8:00仲有另外幾樣可以增加可因既活動呢?

睇番時間表: 7:05可因特快車開始  7:15捧打老虎  7:30個人尋寶 7:45:猜拳 8:00智力測驗 (當中智力測驗和個人尋寶都是一日兩場中的一場

/可因特快車一日中的一場/捧打和猜拳是24場中的一場)

因此只要係7:00-8:00期間上線就可以玩曬所有搵可因既活動 所以我稱呢段時間為可因黃金時間...(早電視台一個鐘,玩完你中意可以睇下電視:))

7:00-8:00  可因特快車(5月5日改版變成22:00-23:00)

在7:05-8:00彩虹城(所以不計金銀城卡車架!!!)搭交通工具 有機會得到五獎至特獎 中獎分別有400/800/1200/2400/4800/8000

得到安慰獎的機會感覺上有些微提高

好多人都識參加呢個,不過搭不同交通工具既影響你又知幾多?

-。火車

參加方法:在彩虹城的右上和左下角分別是火車東站和西站上車

輪候時間:中

抽到10可因機率:高

中獎可因:800

7:00-8:00 火車站一定係最多人既地方 一來是因為它比較多人認識

二來是它拿到可因的機會是最大的 幾乎在可因特快車時間內上車都有10可因的進帳(足夠修裝了..)

但是火車撿到的可因對換卷面額是比較小的 只有800可因

而由於輪侯各個交通工具的時間其實都是差不多  所以視你的目標是如何(必中的10可因 OR 較大面額的對換卷) 可以選不同的工具

二.天鵝船

參加方法: 彩虹城東門附近組成2人隊列上船

輪候時間:中

抽到10可因機率:低

中獎可因:1800

三.馬車

參加方法: 華生附近找馬伕對話上車

輪候時間:不定(夠快的話可以搶人車 唔夠快等一個鐘都未到你)

抽到10可因機率:低

中獎可因:1800

肆.魔天輪

參加方法: 彩虹城左上角舞台左邊上車

輪候時間:快

抽到6可因機率:高

中獎可因:400

五.飛天掃帚

參加方法: 彩虹碼頭南瓜傑克附近找巫婆上掃帚

輪候時間:最快

抽到10可因機率:中

中獎可因:800

7:15分 捧打老虎雞食蟲

參加方法:在彩虹碼頭找捧打虎專家參加 頭1/2名有獎

呢個係好蝦新手玩既遊戲 好多人都唔知道佢既正確玩法 而當你好不容易玩到最尾既時候 又會比D"高手"用幾開既分身911你 令你輸掉

不過唔緊要 愈多人識玩就至少唔會甘易比D"高手"拿曬D可因 至小有番小小錢去番新手到 希望我提供既方法對新手有用

基本玩法:

會場有捧/老虎/雞/蟲4格 而一格都有其被剋和剋的格子 在秒數倒數完之前要找一格站好

分別是 捧剋虎 虎剋雞 雞剋蟲 蟲剋捧

人數最小的格子有淘汰別格的權利 ------->!!!!因此不是最小人的格羸 而是最小人站剋那格輸(如雞站最小人 蟲被淘汰)

因此只要保持不站在最小人那格剋那格就安全了

按這個玩法 要過到第一回合(人數太多人眼很難看出格子的人數 所以這回合是靠運氣的@@)之後的回合也不難

當人數愈黎愈小 就會出現特殊情況 就要為遊戲加幾項條例了

1.留意空格的出現

例如捧1 虎1 雞0 蟲1 如果自己站蟲

剋自己那格是空格 那這回合自己必被淘汰(雞空格 蟲被淘汰)---->不要站在被空格剋的格子

2.淘汰權

遊戲淘汰權的順位是,捧--->老虎---->雞----->蟲

因此有優先淘汰權的是捧 沒有優先權的是蟲

因此 捧1 老虎 0 雞1  蟲 0 的情況下 雞會被淘汰----->一定要站空格後面就選捧子吧

如果最後剩兩人 很大原因是由於兩人都很會玩 所以有得選分獎 請大力點下去吧- - 好過冠軍從缺..

以上是基本玩法 勝利之道還是技巧 即是心理戰術 呢樣玩得多就會學到 和運氣(祈禱"高手"沒分身可以在最後幾秒企定後用911撞死你/第一回

合)

7:30 個人尋寶

通常30分以前特獎就會送出 如果覺得安慰獎不夠喉 推介參加這個遊戲

參加方法: 在彩虹碼頭找個人尋寶附責人報名 頭10名有可因

基本玩法:準時報到後會得到一個雷達 雷達有搜尋功能 按一下要扣 15 星

拿到雷達後 請立刻按一下 確定寶物(可因)不在彩虹碼頭(雷達一閃一閃+對話頻有提示)可以安心各其他地方進發~

一到另一個地圖 請在按下雷達 直到不在此地圖的提示不出現

通常可因都收在南綠野和西綠野(方便新手吧?!)

此時雷達的其中一邊3角會亮燈(東南/東北/西南..)

這時請讓人物向那方移動 (如果不能分辨方向 可以 CTRL+M 開地圖再按地圖的方向) 沿途狂按雷達(也可以走一半才按的-V-)

如果雷達3角方位轉了 即向那個方位移動 由於這証明可因已經很接近 所以請用走的不要跑(可以在快捷制旁邊的小圈圈設定) 走一步按一下雷達以防走過頭

7:45 猜拳

我認為真是隨機的遊戲 新手怕煩和記東西的可以玩 而且7:30前特獎未派完 7:45也派完了吧

參加方法: 在彩虹碼頭找南瓜傑克報名 頭1名有可因

基本玩法: 石頭剪刀布 你小時候一定有玩吧~ 入到會場找一格站定

根據數學原理 通常走到被上回合被淘汰的格子會較安全..

不過我靠這個方法是未羸過就是XD

所以全部都是運(雖然很多時候見到 羸了捧打的"高手"又羸猜拳)

8:00 智力測驗

以前只要記好答案就可以贏定的遊戲 改版後現在加入了數學題   自問真是智力高的人都可以參加阿!

參加方法: 8時正在不跟隨不工作狀態下有視窗出現詢問是否參加 頭15名有可因

基本玩法: 在最快時間選不會錯的答案~~~問題出現後倒數15秒 倒數10秒開始可以選答案

問題下方會有3顆星星(VIP5顆) 有信心的題目不要怕用掉吧! 答中分數會乘2倍

有說不是VIP差40分會難追很多 以前就是的 但是數學題出現之後 因為不是很多人能夠答到

如果你的頭腦夠好 說不定不用VIP也可以晉身到前10(數學題平均佔3題)  

要拿第一名不用VIP很難做到 但拿頭10還是有機會的

數學題小TIPS:雖然自己頭腦也不是好靈光 對數學題都有小小心得..
                   1.記可因車獎的價目(文中已付)
                   2.主角原有可因不用太管(因為通常都好小)
                   3.即刻-左比人昆幾錢
                         4.睇買左幾多2封(50可因)或其他可因物(參考黑心商人) (呢樣最要用計數機)

打了很多字 如果覺得有用 請投我一票和幫推喔~

附上活動NPC的地圖:

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
Mr.豪 + 20 活動參與
虛無乂歲月 + 2 雞吃蟲太難明= =我都係自認自痴算= =

總評分:  威望 + 20  Good + 2   查看全部評分

比個gd你
個個睇帖唔回帖
個棒打原來係咁玩 我岩岩先知 多謝哂~  絕不從缺了

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

...聽說你個911說法之後..
我覺得自己今日應該系中招了..

個個睇帖唔回帖既@@'''

好波 多謝你

好有用呀

回復 3# SIU悠 的帖子

911真係好煩XD ,成日都係最尾幾秒出招 ,搞到最尾幾局成日都心驚膽跳
而因為我心臟唔多好, 所以而家都轉戰猜拳了
所以先可以同新手講下棒打虎點玩...

其實911都仲有拆解既方法既,(唔好荒唔好亂)
通常睇完上面大家都知點拆啦~
但係如果有人唔明911點拆 ,又或者唔知911係咩
可以係呢篇文到問問同幫推
如果有好多人唔明既話 我可以講下911係咩同點拆
希望大家多多支持

原帖由 faye1609 於 10-5-1 01:36 PM 發表
911真係好煩XD ,成日都係最尾幾秒出招 ,搞到最尾幾局成日都心驚膽跳
而因為我心臟唔多好, 所以而家都轉戰猜拳了
所以先可以同新手講下棒打虎點玩...

其實911都仲有拆解既方法既,(唔好荒唔好亂)
通 ...

有得折嫁0_0!但玩猜拳我覺得好講運啵=___="
我都系WIN過1次禁大把..之後4場連第1輪被K0..
同埋我想問棒打里個活動..禁D人企好後又成日系最後幾秒郁(吾單止911)=,="
禁會突然將勢力改變..又好難突然睇出邊格系安全..系米要玩得多先識-__-

好多謝你呢個post
對好多遊戲活動都了解了^^

玩過星曲WEB

我想知道點拆911= =可唔可以講下

回復 8# SIU悠 的帖子

猜拳真係超難玩 不過貪佢冇棒打甘激

你講D人走黎走去既問題 其實真係要講講經驗
我諗通常倒數10秒之前都睇好位架啦
即係你唔會係最小人企個格下一格

所以自己果到有人走係對安全冇影響--->只會令自己果格更小人
自己果到有人離 果到煩D 最尾幾秒對面果格係行唔到過黎的
所以多數都係左右有人黎 1.自己剋果格有人黎--->通常對安全冇影響
                                             2.剋自己果格有人黎--->甘就要番意番果邊既人數 如果你果到多人過佢 請移去佢果邊(當然前提係佢唔係睇好比人淘汰果格)或者去下一格 甘至安全

另外 當然不要忘記留意剋自己果格既人數啦..
所以要好好留意自己同剋自己果格既情況準備潛逃,,-->準備好個腦同好MOUSE..
由於企最小人果格會有好多變數( 因為有時D人會行曬去果到)
所以懶既話 企係剋最小人果格會唔洗點郁同安全..(被淘汰的格子和這格是對格/而且最小人那格既人正常是不會郁= =)

:love2: :love2: :love2: :love2: :love2:

關於   911方面 係最後剩番小人既時候比人用的
例如剩3個人 捧0 虎1 雞1 蟲1    你企雞
睇定10秒企好之後 虎衝去雞到 之後兩個一齊死..(好似恐怖襲擊甘= =)
因為正路黎講佢虎可以自己唔洗死黎淘汰你 就係各剋自己果格移(棒) 而令你變成被空格剋果格
所以好有理由相信用911既多數係高手分身= =

點解要用呢個方法? 因為通常剩番3個只要留意剋自己果格既舉動就得..
所以自己會企係向剋自己果格既角角準備 如果佢一向上一格走(虎向棒) 你就準備好向虎走
但係最後幾秒佢唔係向上(捧)而係向下(雞) 甘你(雞)就會走唔設死捧0 虎0 雞2 蟲1
先殺到你措手不及

而破解方法有2 向對面(我覺得唔夠時間)或向自己剋果格走 捧0 虎0 雞1 蟲2
因為雞有人所以不會淘汰下一格..

同埋要提番各位要留意伺服器對企位判定可能有1-2S誤差 下面係提到呢件事既原帖:
http://www.2000fun.com/bbs/viewt ... &extra=page%3D2

請睇完文的各位可以幫推同投票喔@_@~可以的話留個言支持下

回復 8# SIU悠 的帖子

頭先打左911同答番小小心得既帖子 唔知點解全部洗左
今日真係超黑仔 又比人爆AC又冇左打左差唔多半粒中既野= =~

先講番棒打虎心得果到 關於D人走黎走去 因為情況好煩
所以就只簡化成留意剋自己格仔同自己格仔既人既人數..

假設你係倒數10秒前企定定 但周圍既人係甘郁
有兩個情況唔洗理 1:自己果格有人走(太好了,你仲安全左)
                         2:自己剋果格有人黎(最多佢變最小人果格 影響唔到你)
                         3:自己剋果格有人走去第2度(同上)

真正要煩既只有2: 1 剋自己果格有人黎你果格 同
                                   2剋自己果格有人走去第2到(兩樣唔太同既)

如果是1 當發現你那格比剋自己那格多人 --->
即向他那面走(較方便 只要睇番上上格係米最小人就得)
或者向自己剋果格走(要計算自己走了之後會唔會令自己果格有淘汰權)

如果係2 只要自己上一格保持到唔係最小人 可以唔郁 照同平時一樣拆就得-->通常向剋自己果格走..

而企最小人果格 通常變數最多(最後幾秒D人衝過去)
所以懶既企剋最小人果格最小機會要最後幾秒郁(自己果格有人走更安全/最小人果格通常D人不會郁/對上家冇被淘汰機會唔郁)

不過講就易 到時要夠反應 真係要多D入去玩拿經驗先得..

而破解方法有2 向對面(我覺得唔夠時間)或向自己剋果格走 捧0 虎0 雞1 蟲2
因為雞有人所以不會淘汰下一格..

點解雞有人虫吾會被k0既?
雞吾系少人d咩?

回復 13# SIU悠 的帖子

因為上面仲有兩個格都係0人!
捧 和 虎
只有0人的格可以淘汰人

原帖由 faye1609 於 10-5-1 11:00 PM 發表
因為上面仲有兩個格都係0人!
捧 和 虎
只有0人的格可以淘汰人

系啵!得最少格先可以k0人..!
我居然只系掛住有人個格-_-!
吾怪得我成日輸啦..!

有時D人無啦啦跑去你企緊個格搞到你輸..咁都真係無計-_-

我發覺個系統真系有D問題- -...
我明明由虫跑去棒..明明10S內到..
佢話雞被K0..我企棒又被人彈左出去!
佢個時間真系有廷遲..!搞錯!

尋寶唔識玩-_-如果有影片教學就好

超有用 thx你 睇完先知可因咁賺...

睇左咁多都唔識,睇番你教學反面明d thz~

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-18 11:46 AM , Processed in 0.039080 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存