2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 雀鳥天堂 新手養鸚鵡既一D問題
go

新手養鸚鵡既一D問題 [複製鏈接]

我想養隻寵物..考慮左好耐決定養隻鸚鵡,但系之前冇養過,所以想問下大家
一D問題..

1.第一次養鸚鵡應該養邊種?(我想養D手掌咁大隻到既鸚鵡)

2.應該買幾個月大既鸚鵡?大概幾錢到?邊度買既鸚鵡會健康D?(本人仲系中學生,所以儘量唔好推薦太貴既鸚鵡)

3.我想一次過養一對鸚鵡(1男1女),咁系唔系應該分開黎養?會唔會太細隻就有左BB
  跟住搞到隻鸚鵡死左??

4.鳥籠應該買邊種?

5.除左籠 同 鸚鵡 仲有咩要買?(除左糧食)

6.要比咩佢食?

7.鸚鵡系唔系要剪短翼D羽毛 同剪爪?如果要既話,應該點剪?

8.平時駛唔駛幫鸚鵡做D咩? (例如沖凉,洗鳥籠,陪佢玩)

9.承上題,如果要既話 應該點做?(點沖涼?點洗鳥籠?陪佢玩D咩?)

10.買鸚鵡個時,應該自己揀定叫老闆揀?如果自己揀要注意D咩?

如果仲有咩好重要既野冇問到,唔該話埋比我知

希望各位有養開鸚鵡既人士,分享下經驗,順便教下我
thx`

十週年勳章(賀詞)

原帖由 `葬愛x墮` 於 10-5-1 03:06 PM 發表
我想養隻寵物..考慮左好耐決定養隻鸚鵡,但系之前冇養過,所以想問下大家
一D問題..

1.第一次養鸚鵡應該養邊種?(我想養D手掌咁大隻到既鸚鵡)

2.應該買幾個月大既鸚鵡?大概幾錢到?邊度買既鸚鵡會健康D?(本人仲系 ...

咁多野不如一次過去鸚鵡店既老闆幫你解決下佢-,-

你不如去一d鸚鵡論壇啦,好似鸚鵡樹咁,比較多人,而且好多專業人士,,,佢地會解釋得比較清楚
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-19 12:33 PM , Processed in 0.028451 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存