2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔獸世界 大家一起寫email去消費者委員會,只需要copy and paste ...
go

[心得] 大家一起寫email去消費者委員會,只需要copy and paste

收件人:cc@consumer.org.hk

敬啟者

本人透過網絡得之有此個案,特此附加額外資料,望能成為有用的資料

現提供3個被投訴者的官方留言與網址

1. 智凡迪職員網上發言
親愛的香港玩家:
這三天來,香港方面的通訊鎖在晚間尖峰時期經常無法撥通,造成大家的困擾,我們深感抱歉。為了收集通 訊鎖故障情形,以便彙整給相關的單位進行調查,請遭遇到通訊鎖問題的玩家在本討論串中留言反應具體的情形,我們將會收集大家的回應後交給技術單位,加快維 修的速度。
我們明白通訊鎖的問題影響到了玩家遊戲的進行,並且非常希望能夠盡快解決這個問題。你的回報可以給我們很多幫助,謝謝!提醒您,請盡量 避免情緒化的謾罵,以免遭到凍結發言。
http://forum.wowtaiwan.com.tw/tw ... p;GoPage=1&lis=

2. 親 愛的香港玩家:
這幾天辛苦大家了,我們透過技術單位對香港通訊鎖的問題全力調查,經反覆查驗後,發現問題應該是由於香港與臺灣之間的海底電纜流量 爆滿,以致於香港玩家撥通通訊鎖後,無法正常將資料傳遞至位在台灣機房的伺服器進行解鎖。
因為問題是出在海底電纜,因此智凡迪很難幫得上忙。如果 玩家經常遭遇通訊鎖解鎖困難,也許可以申請解除通訊鎖,我們會商請客服單位加速處理香港方面解除通訊鎖的要求。惟解除通訊鎖後若帳號被盜,會失去物品回復 的保障,因此要請玩家衡量一下得失。
我們瞭解通訊鎖的問題給大家造成了很大的困擾,在此向香港玩家致歉。
http://forum.wowtaiwan.com.tw/tw ... 1060&forum_id=2

3. 請 勿造謠,以免觸法。
我們絕對不會蓄意損害玩家遊戲的權益,通訊鎖的問題肇因於中華電信的海底電纜調整,與本公司無涉。我們也很關心玩家的登入權 益,因此若您因為通訊鎖無法進行遊戲,可透過客服表單頁面下載玩家事項申請表,並傳真至智凡迪取消通訊鎖。我們會加快香港玩家取消通訊鎖的辦理速度。
發 表於: 2010/05/05 11:45:37
http://forum.wowtaiwan.com.tw/tw ... 1267&forum_id=2

現提供某位熱心人士所提供的台灣中華電訊官方回覆

親愛的客戶,

本公司近期並未執行任何與海底電纜相關之工程作業,亦未發生有關海纜通信電路中斷之現象。目 前我們台灣骨幹到香港、上海、北京及廣州皆正常,也未有擁塞爆滿現象,海底電纜也並未做調整,並未有如智凡迪的說法,經研判應該是智凡迪租用頻寬不足,請 智凡迪擴大台灣至香港的頻寬當可改善。

敬祝 鈞安

國際分公司
網路五中心
張京惟 敬傳

如 需進一步服務,請與我們聯絡或撥
客服專線:123行動客服專線:0800-080-090數據客服專線:0800-080-412國際客服專 線:0800-080-100本次處理序號為 310050700008 ,如需進一步處理,請將此序號寫入留言中,以利追蹤案件 中華電信

敬祝 鈞安
XXX

智凡迪收皮!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

因為佢令我無左一個同FD一齊玩得開心既地方!!!!佢老母賴人地射波都衰過人 海底電線有事又唔見我唔開通鎖有事!!!!!!!!!!!

由9城收檔開始,完全無當我地港台澳先係合法玩家!!!!!!!!!!吞哂D大陸佬落黎塞爆個SERVER 我頂丫,新手升級活動$#%%#%

我玩3年WOW 一次比人爆ACC都未試過,通訊鎖?我通你智XD條毛!!

=,=cut左電話鎖咪得囉...我琴日都cut左.........甘煩做咩..得閒無屎柯咩

原帖由 tea19870222 於 10-5-12 02:31 AM 發表
智凡迪收皮!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

因為佢令我無左一個同FD一齊玩得開心既地方!!!!佢老母賴人地射波都衰過人 海底電線有事又唔見我唔開通鎖有事!!!!!!!!!!!

由9城收檔開始,完全無當我地 ...

玩左3年都冇比人盜過號 咁你仲申請黎做咩
中二廚退散

上面2位,通訊鎖係你地本身有既權利
但因為智障既無能,放棄自己既權利去委曲求全?
你地交既月費係包括左安全同穩定既遊戲服務架
只係c&p寄封信出去,等消委會受到壓力,自然會去做野
雖然未必有效,但連去爭取都唔試下,未免太喪志了

不如你p埋個位置俾我地p上去-0-
我好懶得去搵個位p上去

哦!!!
原來係寄e貓-.-
我搵到個收件人啦 : cc@consumer.org.hk

藏寶箱有人show埋張hardcopy出黎

原帖由 瀟洒先生 於 10-5-12 01:28 PM 發表
雖然未必有效,但連去爭取都唔試 ...

佢有提供比你 你就覺得人地係奉指咁
當初係冇通訊鎖 咁唔通係佢地冇設立到而要賠償比我地?
而且人地係冇強迫性要求玩家申請通訊鎖先玩到
就算我有繼續玩 通訊鎖打唔通我都唔會去投訴D咩野
因為我覺得自己冇附出代價

原帖由 新月1的ksw 於 10-5-12 07:46 PM 發表

因為我覺得自己冇附出 ...

70年代初因為智障個網比人值人病毒,令大批玩家被盜,先加個通訊鎖黎安撫下d玩家,個通訊鎖唔係白俾我地架
由60年代起,到70,80,連線質素每況越下,尤其最近斷線延遲最為嚴重,外掛激增
你認為咁係一個代理既正常服務態度?
He who does not punish evil commands it to be done.

原帖由 新月1的ksw 於 10-5-12 01:02 PM 發表

玩左3年都冇比人盜過號 咁你仲申請黎做咩
中二廚退散

廣東話你識唔識睇

一定要有申請先出黎講?(我有wa我有申請?咁犀利既, )

中2吼

編輯加多句先完全表達到我既心情

只會速度速度太陽太陽的肆易碌

=======

編多野,驚中2中文差
海底電線有事又唔見我唔開通鎖有事!!!!!!!!!!!

原帖由 瀟洒先生 於 10-5-12 01:28 PM 發表
雖然未必有效,但連去爭取都唔試 ...

可惜..我"朋友"因為e單野已經放棄左玩

行過呻下

原帖由 新月1的ksw 於 10-5-12 07:46 PM 發表

因為我覺得自己冇附出 ...

你梗唔會出聲既,一係你無朋友
一係你自己本身無用

試下你比人無啦啦LOCK住兩個禮拜阿~我唔信你唔上電視做長毛阿

得把口,睇你個款都無玩WOW啦==

太多國服玩家入侵
搞到外掛佬多左
SEVER LAG左
斷線多左

唉........智障迪

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 02:31 PM , Processed in 0.035827 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存