2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 飲食烹飪 (自家制)士多啤梨朱古力=)*圖+整法
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] (自家制)士多啤梨朱古力=)*圖+整法

好似冇o係到分享過-v-

最近又見倒電視廣告`$28.9 一盒士多啤梨?

突然又諗番起好耐之前我都整過呢樣野`送比人!

冇錯-v-就系士多啤梨朱古力`

系吾系整得都幾似GODIVx 果D 4x蚊一粒果d呢xD  (迷之聲:你發夢!)

但呢到一堆士多啤梨朱古力都吾洗咁貴!

我記得我系整黎做拜年禮物o既!你仲可以整黎做情人節禮物`聖誕節禮物tim!(而家好似吾系時候??)

maybe生日禮物都可以!

介紹下材料

士多啤梨2盒 (1盒大,1盒細)   (貴平冇所謂 個人覺得果d 29.8 49.8 果d抵食d :P)

朱古力1磚或粒狀朱古力  (甜度e個人喜愛!亦都可以依士多啤梨o既甜度而改變!例如士多啤梨甜d就用冇咁甜的朱古力)

牛油紙1張 (咩形狀都冇所謂,依你整o既量而決定:可有可無,不過有對新手好d!)

朱古力模1個(如果整細粒果d士多啤梨,用格好方便!)

大士多啤梨整法

1.朱古力用熱水坐溶!記住要隔水!吾系將d熱水倒入朱古力,吾系d朱古力會凝吾番!
(*磚的可以先用刀削細片,易溶d!但個人建議,覺得自己會control吾倒的話,請用朱古力粒*)

2.緊住將d士多啤梨洗乾淨,由其系個頂 o既邊位`洗果陣可以+小小鹽落去搓佢!(殺菌+磨走d籽,最後記住洗走d鹽!)

3.用餐巾將士多啤梨印乾!
(*冇餐巾,可用口袋紙巾*)

4.先將牛油紙放落冰格果個大格果到(姐系吾系做冰,系儲做好o既冰果格)
(*有冇都冇所謂,不過咁樣會令d)
(放牛油紙的原因:易拎番出黎d)

5.將士多啤梨好似筷子卷麥牙糖咁,拎住個頂 去卷d朱古力`
(*記住吾系就咁點d 朱古力 而系卷!!)

6.放o係牛油紙上面!整完就可以放入冰格(快速+便利+形狀會令d)

7.如果你想拉花的話`士多啤梨大概過10分鐘倒就可以拎出黎拉花!

8.拉花就系用一枝小的湯匙(搞咖啡果隻)
將朱古力o係碗入面拉上拉上幾下,拉順左`就打橫畫過去`就可以拉倒`!好簡單!

9.最後雪番入冰格 , 大約5-15分鐘就可以拎出黎放入盒`!
(*緊記,吾好處於熱天氣太耐阿-~-''{廢話})

就o係等緊大士多啤梨完成o既時候就可以整下細士多啤梨!

細士多啤梨真系方便多了!!

而且成本好平好平~~

大概系街市30蚊2盒果d都得!

細士多啤梨整法

1.將朱古力倒入朱古力模(大約5分滿 {要視乎你朱古力模同士多啤梨的比例,建議模不要大過士多啤梨太多})

2.將洗乾淨的士多啤梨印乾,再放入模到

3.雪10-15分鐘倒`凝固後就可輕易取出=)*
(系咪簡單好多呢!?)

今次黎分享呢樣野-v-可能人人都識做!

不過系純粹分享!

亦都想比一d個人意見`

希望你地會鐘意=)

我覺得無論系情人節,聖誕節,新年定系生日都好

作為一份禮物 又有心意 又經濟!睇得又食得^_^

已有 4 人評分威望 Good 收起 理由
poker12 + 1 感謝分享!
99111422 + 3 詳細易明 好有心思呀!!!
oO小仙人Oo + 30 + 2 原創內容 文章完整 明顯有花心機落去寫 情人 ...
`闇魔愛-) + 3 原創內容

總評分:  威望 + 30  Good + 9   查看全部評分

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

簡單易整 我曾經都送過俾人做情人節禮物

原帖由 `闇魔愛-) 於 10-5-30 12:53 PM 發表
簡單易整 我曾經都送過俾人做情人節禮物

系阿`而且淨食朱古力又咁甜咁膩`

+d士多啤梨酸酸甜甜,好味到極~

十週年勳章(賀詞)

下次可以試埋其他生果 不過生果如果係濕就可能要特別處理 例如蘋果乾加朱古力之類0.0

原帖由 oO小仙人Oo 於 10-5-31 01:38 PM 發表
下次可以試埋其他生果 不過生果如果係濕就可能要特別處理 例如蘋果乾加朱古力之類0.0

其實都可以o既..原個細粒就整得`E.G.車厘子,提子`(只要緊記印乾表面的水就好`)

提子會幾好食._.朋友試過!

如果好似濕果D`

可以+糖煮成一個夾心咁`姐系煮到果隻生果軟

之後先做左中間有個位o既苦朱古力`(好似有得買咁o既模的)再放夾心,之後再+一層苦朱古力`呢個難好多!!

不過如果系平果乾朱古力要留意平果乾同埋朱古力o既甜度!

如果簡左有甜o既平果乾就吾好簡咁甜o既朱古力喇-_-吾系會甜到..好膩`

講起乾果`我有一個朋友試過用士多啤梨乾+忌廉+白朱古力

整成士多啤梨朱古力`都有興趣研究下=v=但系...佢都系失敗`

變到凝吾番`有d過軟`

好難控制呢..呢個都系`而且買乾果多數都比新鮮的貴!

所以建議第1次整或者新手都系以原粒水果+朱古力就好-v-

因為如果以成本黎計`呢個當然比起出面godivx賣果d4x蚊粒果d黎得平好多!

但如果系以上講果d果乾朱古力`成本有可能比買的還要來得貴!(而且比較容易失敗xD)

我怕買到很酸的士多啤梨==0==

thz for your share

原帖由 SIUVBB 於 10-6-8 03:59 PM 發表
我怕買到很酸的士多啤梨==0==

有朱古力就不會酸了.V.

而且酸酸甜甜的好好食嫁;D

正,好像很美味

又真係無試過~
下次一試!

但係我唔識選strawberry~~
我驚會太酸~
食唔落口T^T
樓主~你識唔識選~
我覺得敢樣整出黎好好食^^

多謝分享...你好有心機寫呀...多謝

多謝,,,~寫得好詳細,..

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

寫得好詳細  應該唔難整
唔知可唔可以用第2d生果呢
唔中意士多啤梨\./  送比人都唔會用

好想食...點算=-=

等我又整整先!

好似好好食咁呀
THX

哇~好好味甘wor
thanks your sharing~~

你好有心機呀!!!!
等我得閒都學下!!

thx你的食譜~
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 10:14 PM , Processed in 0.041074 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存