2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 《彩虹汽泡》公會區 家族「心跳戀曲」~發佈討論區
樓主: kwongjims1986
go

家族「心跳戀曲」~發佈討論區

早晨丫!
始終係暑假ma~
我下星期六都去露營丫:-)
(希望天公做美啦^_^)

pp心得:寵物篇

以下資料,如有雷同,實屬巧合

前言:雖然話係寵物篇,不過主要都係關於合寵ge資料
         另外本人對寵物hp同mp成長並沒有"研究",
         故資料只適合魔/武/法/鎧.靈化ge寵物

新手上路(基礎理論)
融合寵物需要2隻寵物 (廢話)
基本上合成品會出現5種可能性:
1.父屬性+父種族                            例子:1. 木吉+水蛙=木吉
2.父屬性+母種族                                    2. 木吉+水蛙=木蛙
3.母屬性+母種族                                    3. 木吉+水蛙=水蛙
4.母屬性+父種族                                    4. 木吉+水蛙=水吉
5.異變                                                   5. 木吉+水蛙=土熊

至於合寵主要睇3個因素:
1.寵物屬性
2,寵物種族
3.寵物成長系數

不同的寵物屬性/種族對屬性有不同的加成,
寵物屬性加成:
金屬=敏
木屬=體
水屬=智
火屬=力
土屬=精

寵物種族加成:
青蛙:敏              仙人掌:               大耳猴:智              薑餅人:             史萊姆:精
老鼠:體              搖擺兔:體            蛋糕怪:敏              骷髏:                蛇:體
豬:精                 鴨子:精               度度鳥:                 礦工魔:             寶箱怪:精
惡狼:力              貍貓:智               南瓜怪:                 燕子:體             雪人:
老虎:力              牛:                     巫婆:智                 貓頭鷹:智          蠍子:
馬:精                 母雞:智               甜甜圈:                 天鵝:敏             熊:力
獅子:力              蜥蝪:力               魔法少女:智           蝙蝠:力             烏鴉:體
樹妖:精              水獺:                  岩石怪:力              老鷹:體
舞獅:                 紅蘿蔔:敏            魔人:                    蜘蛛:敏
菜頭:                 袋鼠:體               哥布林:                 麻吉兔:體

4倍(3+1)寵合成法(實際應用)
之前提過合寵要睇3個因素:寵物屬性,種族,成長系數
寵物屬性加成1點屬性
寵物種族加成1點屬性
寵物成長系數1000=1點屬性
講多無謂,行動最實際!!!

例子:pp想合一隻4倍體寵!!!
目標:4.x倍木吉
合成材料:木吉x1 + 水蛙x1
選擇原理:木屬同麻吉兔對體質有加成,
                   而水蛙體質成長系數好高(1000~1675)
合成目的:將水蛙體質成長取代木吉體質成長,
                   最後合成1隻1lv 4體木吉

由於寵物繼承的成長系數是隨機的,所以合出黎ge木吉未必有水蛙ge成長,
變成1隻1lv 3體木吉,以上例子如果成功合出4體木吉會有4~4.675倍!!!
基本上,只要你知道用邊2隻合,剩底就係睇運氣!!!

5寵化效果公式
魔化(魔攻):智/2+敏/3+lv/3
武化(物攻):力/2+體/3+lv/3
法化(魔防):敏/2+lv/5
鎧化(物防):體/2+lv/5
靈化(輔攻):精/2+智/3+lv/3

4倍寵合成法加強版(分辮寵物成長)
懂得如何分辨合成品繼承誰的成長,有助控制合寵成本!!!
我會用例子說明......

例子1:用左隻木吉同水蛙合出1隻1lv 3體木吉

1.因為e隻係合成品所以屬性要先-1, 3-1=2
2.因為有寵物屬性加成所以屬性再-1, 2-1=1
3.因為有寵物屬性加成所以屬於再-1, 1-1=0
因為水蛙體質成長系數最少都有1000,
所以1lv 3體木吉係繼成左木吉ge成長,而非水蛙

例子2:用左隻火蜥同金貓合出1隻1lv 3力火貓

1.因為e隻係合成品所以屬性要先-1, 3-1=2
2.因為有寵物屬性加成所以屬性再-1, 2-1=1
3.因為無寵物種族加成所以屬性唔洗-1, 1-0=1
因為火蜥力量成長系數最高都不到1000,
所以1lv 3力火貓係繼成左金貓ge成長,而非火蜥

pp的幻想(雜談)
大家有冇發覺野生寵最多都係得3.x倍呢,
pp發現e個係遊戲設定 (廢到不能再廢ge廢話),
當1隻野生寵ge寵物屬性同種族都對同一屬性有加成時,
其屬性成長系數最高必然不能到達1000/以上
陰謀論黎講,這是某公司要令玩家透過合寵先得到4倍寵,
繼而從中獲利(生命核心/幻獸模具...),
最好ge例子就係火獅,連野生4封寵力量成長系數都只得200~600,
可見,e個係一個不成文ge設定?!

關於寵物種族屬性加成,pp睇過部分相關文章,
當中不少都係有誤導成分,當中不乏例子,

例如: 有人寫蜥蝪ge能力平均
其實寵物種族只會對單一屬性有加成作用,
相信例子係某作者將寵物種族加成同成長系數混合而得出ge結果,
有經驗者都知道,合寵多數係將某寵物成長系數取代原先ge寵物
所以,以上例子可能會對讀者產生誤導!!!
另外,蜥蝪是力寵,不要再跟我說是平均寵唷......(囧)

常見問題Q&A時間
Q1. 合成品所繼承ge成長系數係單一屬性繼承定係全部?
A1. 繼承父/母全部成長系數

Q2. 如果想合寵,果2隻寵應該邊隻做父邊隻做母?
A2. 無所謂,因為我試過2隻亂放都合到4倍

Q3. 如果降級/合寵使用綁定物品,隻寵會5會綁定?
A3. 唔會,不過如果綁定寵同非綁定寵合,合成品會綁定

如果大家發現錯誤/有建議可以話我知,我會作出改善=]
ps:歡迎大家提供任何相關資料,尤其關於寵物種族屬性加成!!!
(仲未整理有關寵物種族屬性加成ge資料 )
如果大家想多看些有關寵物融合ge資料,
可參考巴哈雪妮大大相關文章......
待續......

夢想天生 報到!
呢2日都未必得閒, 可能睇唔到pp既合寵心得post啦

好文好文 大力推一下

呢篇心得岩哂d新手睇~~!!

原帖由 kwongjims1986 於 10-8-1 04:55 PM 發表
放多張 2號最愛先~!!!
!!!!!
留名:Jims~!~

快d係本notes上寫占屎個名
櫻姬字

你又知

pp寫得好有心機  讚 =]

寫英基個名~
死法係……………(奸笑)

pp好實用的心得

回post活動得獎者:
紅云(1-8-2010) 工具x1
櫻姬(2-8-2010) 工具x1

關於回post活動:
因為各種原因,不用再留名
不過我要知你係邊個,唔係可能會寄錯比人

由於各種原因,尋晚係冇9點活動
不過今晚9點活動會如期進行,
獎品(暫定):份子x2
大家到時好好留意la

唔知點解好頭痛!
期待pp既待續......

天生有冇發現篇心得多左d野呢?
今日我更新左次XD
其實篇心得大致完成,
係差左個寵物種族屬性加成表,
不過我都唔知有冇打漏野,應該冇呱 (逃...)

可以講埋d難合既寵既合成方法
例如火獅... 似乎根據正常程序係合唔到的...
同埋可以打埋節省合寵成本既方法~ (做死你

原來今日維護,唔記得左tim......
關於合火獅,大家都知道點合ga la,我唔多講
至於難5難合其實都係果句:睇運,
如果4封寵都易合,也說不過,
唔通你認為某公司會咁益你咩

至於如何控制合寵成本,其實可以參考"4倍寵合成法加強版",
原本我想講明用咩合出4倍,點合可以低成本d,
不過,我唔想扼殺你地ge創意同合寵ge多元性,
更唔想你地變成腦殘.......
結果,我冇打到相關資料落篇心得到,
但是,你地可以從篇心得到"間接"地得到相關資訊

回post活動得獎者:
光之痕(3-8-2010)  工具x1

19淚到了a_a
5知今日有咩活動呢

十週年勳章(賀詞)

原帖由 櫻姬v 於 10-8-2 11:16 PM 發表

快d係本notes上寫占屎個名
櫻姬字

櫻姬女王 (熊抱

嗚嗚~~
今日維修完 我更新唔到 入唔到game  好慘
BY 紅云

原帖由 S!u粉 於 10-8-4 03:54 PM 發表

櫻姬女王 (熊抱

女皇粉

pp係玩埋最後呢個月>,<?

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 06:26 AM , Processed in 0.046422 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存