2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 爬蟲天下 蜥蝪世紀 我6月22號就買守宮了! 有2-3個守宮問題想問大家 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

我6月22號就買守宮了! 有2-3個守宮問題想問大家 [複製鏈接]

我6月22號會買隻守宮(金魚街有咩鋪有信心保證 唔會昆) (守宮又靚又healthy)
從未養過 呢次是第一次囉
我想問
呢排夏天 我長開冷氣 隻守宮會唔會冷嫁~~
我開住冷氣訓的 佢頂唔頂的住
我想問 係唔係有D蟋蟀糧買嫁?
金魚街有冇得買

活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 lfostinky 於 10-6-8 05:28 PM 發表
我6月22號會買隻守宮(金魚街有咩鋪有信心保證 唔會昆) (守宮又靚又healthy)
從未養過 呢次是第一次囉
我想問
呢排夏天 我長開冷氣 隻守宮會唔會冷嫁~~
我開住冷氣訓的 佢頂唔頂的住
我想問 係唔係有D蟋蟀糧買嫁 ...

如果你既話你上樓上鋪買會好D~~城市森林
最好就唔會放佢冷氣位~~保持在22-32度之間
蟋蟀糧?蟋蟀食果D?金魚街花墟果邊會有蟋蟀水塊~~20幾蚊左右
如果你話餵蟋蟀比守宮既...一般爬蟲店都會有得買10~12蚊左右

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

(金魚街有咩鋪有信心保證 唔會昆) (守宮又靚又healthy)
我個人覺得金魚街既守宮.. ok貴 仲埋少品種 我建議你係網上收..成日都有人放既

尼排夏天 我長開冷氣 隻守宮會唔會冷
會.你最好買張暖墊 如果唔係佢可能會拒食.

我想問 係唔係有D蟋蟀糧買嫁?
蟋蟀定蟋蟀d糧..
蟀 金魚街周圍都有 10蚊包 守宮應該喂中蟀
蟋蟀糧其實唔洗... 用麥皮就得 百佳最平果隻 十幾蚊好似有1kg 有時+d 紅蘿蔔落去 不過要少水份既

如果有咩問題可以再問

我想買隻5個月大的守宮
聽fd講好似話餵細隻果D蟋蟀
蟋蟀食麥皮嗎?麥皮對蟀呢講healthy唔healthy??
如果佢食麥皮 就很方便了 直接係百佳買就得
咁係唔係要個溫度計  暖墊點用嫁? 有冇得較溫度
岩岩又聽fd講話 金魚街有間叫(陸森林)唔知大家有冇去過呢?

原帖由 lfostinky 於 10-6-8 19:50 發表
我想買隻5個月大的守宮
聽fd講好似話餵細隻果D蟋蟀
蟋蟀食麥皮嗎?麥皮對蟀呢講healthy唔healthy??
如果佢食麥皮 就很方便了 直接係百佳買就得
咁係唔係要個溫度計  暖 ...

其實5個月大都食到中蟀架啦
算係healthy 想佢再healthy d就加 少水份既紅蘿蔔
唔洗溫度計 你自己個人都feel到 唔係太凍都唔會死既
暖墊 貼係旁邊 / 底既1/3  如果你冷氣唔係太凍+冇拒食 都唔洗
陸森林都算唔錯 器材算平 品種係魚街都算ok

咁中蟀識唔識叫嫁
紅蘿蔔有冇得買(我比較懶嫁)
咁守宮可以頂到大約幾多度?
養守宮用邊款洞穴好? 好似有發熱洞穴等等
飼養箱入邊要放d咩(除左洞穴同守宮)
我想問裝水D水盆有冇得買 定係是但搵隻碟
之前爬過文話 要鈣x同營養x 係唔係2:1??
係唔係拿隻碟裝住鈣x同營養x擺落個飼養箱度就得
佢會唔會自己食
最後,5個月大果d守宮 一日要餵佢食幾多隻蟀 分幾多次?

原帖由 lfostinky 於 10-6-8 20:57 發表
咁中蟀識唔識叫嫁
紅蘿蔔有冇得買(我比較懶嫁)
咁守宮可以頂到大約幾多度?
養守宮用邊款洞穴好? 好似有發熱洞穴等等
飼養箱入邊要放d咩(除左洞穴同守宮)
我想問裝水D水盆有冇得買 定係是但搵隻碟
之前爬過文話 ...

公既 識叫.. 夜晚會嘈d .. 不過係5日之內都應該喂得晒d公
如果你怕的話.. e+用住蟀b都得
(你得一條守宮的話)
頂的話就.. 睇狀態
其實最好唔低過22度
洞穴是旦都得.. 半個花盤/十幾蚊個果d洞穴都得
水盆 豉油碟 杯蓋 果d都ok 你想靚的話可以買既
5個月應該可以 一日5~6隻蟀b左右 你自己睇下佢飽唔飽..
隔天添加鈣粉 一星期一次營養粉
有d放係碟就食 有d要放係蟀度 姐係放d粉係個細樽 放d蟀入去搖下佢 搖到d蟀身上有粉

原帖由 ×痴琛﹏☆ 於 10-6-8 09:10 PM 發表

公既 識叫.. 夜晚會嘈d .. 不過係5日之內都應該喂得晒d公
如果你怕的話.. e+用住蟀b都得
(你得一條守宮的話)
頂的話就.. 睇狀態
其實最好唔低過22度
洞穴是旦都得.. 半個花盤/十幾蚊個果d洞穴都得
水盆 豉 ...

一日5-6隻?? 姐係餵2次 一次3隻?
點讓知道D蟀係公定係女....
唔係好明
可唔可以詳細小小

原帖由 lfostinky 於 10-6-8 21:16 發表

一日5-6隻?? 姐係餵2次 一次3隻?
點讓知道D蟀係公定係女....
唔係好明
可唔可以詳細小小

1次過就得
姐係隔天就要鈣粉  一星期要食一次營養粉
放係碟度ok 如果佢識食的話
唔識食就要放d粉係個細樽 放d蟀入去搖下佢 搖到d蟀身上有粉
你可以到時問一問爬店d人
另外再有唔識可以自己爬下文.. 唔洗下下都問人

回復 9# ×痴琛﹏☆ 的帖子

咁就係我臨訓前餵佢啦
咁點分蟋蟀男定女
營養粉同鈣粉唔係溝埋一起咩?

原帖由 lfostinky 於 10-6-8 21:29 發表
咁就係我臨訓前餵佢啦
咁點分蟋蟀男定女
營養粉同鈣粉唔係溝埋一起咩?

蟋蟀男有長翼 同女好唔同 好易分到...
有d粉係2合1 可以問下店員

回復 11# ×痴琛﹏☆ 的帖子

知唔知邊款營養粉同鈣粉好?
去到 店主係唔係會介紹

原帖由 lfostinky 於 10-6-8 21:35 發表
知唔知邊款營養粉同鈣粉好?
去到 店主係唔係會介紹

你去到問店員.. 店員會答你
我都唔係好清楚

回復 13# ×痴琛﹏☆ 的帖子

o..
咁唔該哂你
幫左我解答咁多問題

十週年勳章(賀詞)

我而家係爬蟲店打緊暑期工
聽日會入大量蛙同守宮=__=...
我唔係sell野啊- -
鈣吸收問題--
你可以買樽鈣粉..撒左d蟋蟀度再餵

其實樓主想養咩守宮?
LG/瘤尾 就上網收,色系多,平!
RH 屬/日行/其他守宮 就魚街la..網上小人放!

我想要暴風雪/橘化的 6個月大左右
係唔係一日餵一次4-5隻中蟀比佢就得
我個fd同我講營養粉同鈣粉加埋要100$左右
係唔係???
咁姐係要買2樽鈣粉 1樽營養粉?

回復 17# lfostinky 的帖子

6個月大可以一日5隻度  過左8個月後2日餵一次  鈣粉已足夠! 鈣粉 幾廿蚊 夠食好耐

原帖由 lfostinky 於 10-6-9 16:18 發表
我想要暴風雪/橘化的 6個月大左右
係唔係一日餵一次4-5隻中蟀比佢就得
我個fd同我講營養粉同鈣粉加埋要100$左右
係唔係???
咁姐係要買2樽鈣粉 1樽營養粉?

2樣各一樽就得
.撒左d蟋蟀度再餵,唔係撒一樽落d蟋蟀到

o...
唔該哂你地
我想問
400$ 6個月大 橘化守宮
個色大約係點 有冇20%ct尾
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 03:48 AM , Processed in 0.035757 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存