2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 我的第一隻網遊 石器時代 綜合感想+討論區
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 煩惱小丑
go

[感想] 石器時代 綜合感想+討論區 [複製鏈接]

誰會記住紫薇伺服器的年代

跟著就是太陽 北斗 蒼龍 好似還有一個天神..

還記得剛剛開GAME無耐

暑期左右台灣打風吹斷了伺服器的線路...

要開學先連到線.....懷念懷念

多少年了.....

原帖由 波仔輝 於 2008-7-18 12:21 PM 發表
誰會記住紫薇伺服器的年代

跟著就是太陽 北斗 蒼龍 好似還有一個天神..

還記得剛剛開GAME無耐

暑期左右台灣打風吹斷了伺服器的線路...

要開學先連到線.....懷念懷念

多少年了.....

WOW..你果個好耐啦wo...老玩家

我係SA16個陣已經開始玩~岩岩玩就有人改錢~ 過陣最得100萬~

原帖由 LAM@豪 於 2008-7-21 05:32 PM 發表

WOW..你果個好耐啦wo...老玩家

我玩的時候還沒進入外掛加速的敏人年代..

辛苦打肉賣錢....買了一條雷龍已經開心得要死

聽到有人洗錢在達那...3xlv已經組隊..由霍村了行去福村...最後到達那...

還記得5個人...只有我跟另外一個朋友到了...其他不是被猩猩...紅虎...就是被達那門口的龍人合飛...

最後求人給我一舊龍人肉做傳點SAVE...正式在達那礦洞駐紮衝等

沒有外掛的時候 我想我玩得最開心...

玩過星曲WEB

原帖由 波仔輝 於 2008-7-22 05:54 PM 發表

我玩的時候還沒進入外掛加速的敏人年代..

辛苦打肉賣錢....買了一條雷龍已經開心得要死

聽到有人洗錢在達那...3xlv已經組隊..由霍村了行去福村...最後到達那...

還記得5個人...只有我跟另外一個朋友到了. ...

捉到一隻我騎得既老虎

果個心情我到依家仲記憶猶新

我香港新界..
benny

新玩果時有隻令d既寵都開心到死

玩過星曲WEB

原帖由 ReDkIsS_SiuB 於 2008-8-17 06:58 AM 發表
我香港新界..
benny

我都係呀...

愈玩愈少人....d年獸,青龍勁值

我的第一次>石器 真係值得玩?!

前言:
石器相信係不少近20歲既朋友 之 第一隻玩既online game
事關石器面世年代同[連線]公功普及化既時間比較近唷
----------------------------------------------------------------------------
普通心得:
我自己就小五果時玩既.起初真係覺得好好玩.可能未玩過online game.覺得新奇掛.
仲記得果年我初玩.係未出騎寵.未有人玩加速器.我覺己30幾Lv單身走到霍村.居然起村外較遠既地方汁左隻1Lv黃人龍.開心到我死(人龍任冇50都冇命解)
-----------------------------------------------------------------------------
第一次挫折:我30幾Lv.跟團去行.點知過左海去到左老虎果條村.又唔知幾時汁左舊肉.手多多save左起條老虎村.攪到我番唔到煞村.最終只好重玩

第二次挫折:
由於我隻人物係10火.起海洞升成日死.攪到未力掉到0.  50幾Lv叫人點可以靠升Lv黎回未力呢?
攪到我養左成個月國民寵(國民寵一拿就100忠)
最後狂捉D寵番去解捕捉任先有錢回番哂未力
----------------------------------------------------------------------------
開心之地:
好不容易終於有一轉.仲有得騎人寵.金飛.卡卡金寶.峰火輪....好爽...
-----------------------------------------------------------------------------
退出之原因:
寵物篇~
石器令我十分失望.自從出左第一期年獸包.我洗3舊幾水買左.見隻年獸真係幾勁.好開心啦.點Q知佢第二年出隻狼人包.180蚊左右.仲要勁過隻年獸

咁都事少.大家有冇聽過一隻online game.pk可以搶人錢?
我拿住100萬入pk場.比隻金豬一偷.冇左廿幾萬
石器令人最失望之地方:
遊戲內部問題~
起初.真係原全冇人開加速.之後慢慢有人開16速.都算佢數.誰不知華義唔打擊加速都算.仲要自己整埋[內掛]比大家玩.攪到成隻game好似收錢比你掛機咁

遊戲外部問題~
華義為賺錢.出埋d擦擦卡.隨機擦5萬蚊.又擦d 4大洞傳毛.原地遇敵石
完全略過回遊戲既娛樂性
又出d乜鬼野包.連二級大陽神手環都有.英熊島都唔遇敵
總結:
石器一出果時係比較公平.比較重視結樂性.後期因為知道遊戲就快沒落.就不理好醜.有錢就屈
所以如果要重玩.玩番只有騎虎同雷龍既版本係最好
已有 1 人評分威望 收起 理由
善福 + 25

總評分:  威望 + 25   查看全部評分

我同樓主人樣,第一隻玩既online game就係石器!
不過我玩果陣係叫石器時代!姐係一開始就玩!
記得岩岩開放5轉125lv 可以拎白虎果陣,日日勁掛機!同d fd一返屋企就勁打-,-
之後拎到白虎果陣拎到真係勁開心@@
而加諗起都開心......果陣係我玩online game最開心既時間!
不過我玩到九大家族就轉左去玩魔了!

玩過星曲WEB

原帖由 大佬剛 於 2008-8-27 07:56 PM 發表
前言:
石器相信係不少近20歲既朋友 之 第一隻玩既online game
普通心得:
我 ...

如果說人狼勁...

人狼包之後好快就出左叫合成寵...

合成寵真係好難打...可以用屈字來型容

又閃沉落...

點解我張帖比人踢左黎依鼠=_=

石器我第一隻ONLINE GAME..
想當年石器一出已經玩 不過我玩大陸SER...日玩夜玩...大陸SER無包月制..大約2日左右就150點...真係買點都買都窮...係咁打電話返去叫人幫手買...由新手到加入到4大...仲騎埋藍暴..想當年騎暴真係個個玩家既夢想..騎上暴就覺得高人一等...醫院組隊PK都無人敢點 除非對方都有騎暴..當年隻白虎十分珍貴..辛苦左近1個月終於到手...最後賣住人民幣$1500....呢$1500都係我第一隻ONLINE GAME搵到既錢....可惜出到職業&融合寵之後趣味性大大降低...最終都離開左石器..之後就無隻GAME可以讓我玩到1年咁耐...石器我真係好喜歡....玩左4-5年從未間斷....

原帖由 大佬剛 於 2008-8-27 07:56 PM 發表
前言:
普通心得:
我 ...

好認同 ..
沒外掛好玩好多 ..

我諗外掛興起..係有一期 可以係咁洗錢 .. 同埋個係用外掛閃去流離洞升..

唉 ..

石器都係我第1隻接觸既online game @@

第1次玩感覺好新鮮

我玩果時係小4-小6 同班同學仔玩 不知幾爽

開頭玩咩都唔識 我第1隻高lv 寵係9x 藍人 換返黎

果時我都係0轉4xlv 不知幾開心

得閒升lv 打飛人

到左後期5轉13x 果陣 已經覺得有小小悶 所以放棄左石器

上到中學果陣都有一排玩返 可借既係 香港頭尾ser 都變左死城 結果都係放棄

如期同外掛玩 不如玩其他

大好一隻game 比華義搞成咁 可借.......

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

目前無一隻game令我對石器之情更長

我玩石器..小五開始透個朋友介紹

安裝了精靈王傳說

很爽.那時騎寵根本是一種難事

還記得那時.第一隻好朋友寵物..是一隻兔仔

它伴我一起成長.之後.更開始狂買來吉卡

中了卡卡金寶及寵環

爽了.開展了交易之道.那時我還在加加村升等.最後因為知道有飛機(加美)

可以去卡姆島打小鳥(火雞...=.=)

最後.兔仔因為我忽視照顧.....忠誠低到囧了

轉戰石頭島(吉魯島...-.-)

打人龍真夠痛苦了.....= ="

很辛苦才抓到一隻紅人...可是..

給我的混蛋朋友昆了....

最後.我只靠一隻卡卡金寶發動的升lv之路.....

華義不斷出.我便不斷買

買了很多.狼人.蛇.蜥蝪.........

就是這樣..我開始在"星樂園"給人注意到了

最後給人推薦入族

也經過多重波折.最後騎上了紅暴.加入pk之路

兢技場不算多人.可是夠熱鬧

很高興.....

就是這樣.慢慢轉戰新區

大象區.用惡寶日夜升lv....可是.那時斷線率真夠高

直至.有人說.出了加速器....

立即衝去dl.很好.果然快了

也開始了不停的升等之旅.....

轉戰英雄島.大戰龍王.解4聖石.解4大洞.決戰七黑機暴.

成功了....足足二個月.才一轉(囧...)

開動了打飛人旅程.打石龜.打木.打材料

就是這樣一直改版....

直到有一日....

"為何打不到飛人的?!!!"

這時候.我發現很多東西也消失了

很多賺錢証書.也不見了

那時.我已經透個一不停的交易.有一隻轉身地年獸.nono機暴.錢豬....

阿.....為何會變成這樣的

不停的轉變.不同的面貌.不斷的改變

直到.出了大家也很知道的外掛

"阿貝外掛"

這個功能強大的東西.正是網絡賺錢商及一班長期掛機的人的主要來源.....

也是令到石器開始敗壞的原因

台灣人士的玩樂時間明顯是高.配合外掛.根本是無敵

星期一見他是0轉35lv
星期二見他是0轉125lv
星期三見他是1轉70lv....

這種何其極端的事....

令到開始人流消失
加上華義的重要歷史性革命

"時間制"點數改變

迫使人流急速敗壞...

星樂團慢慢變成只剩下10~15人的死城...

因為如此.華義作了一個救亡的決定

"移民制"

我去了太陽.那邊的人流.是十分強大

------

最後.阿貝的功能愈來愈強大........

我完全看不過眼....也決定放棄了

------

我的旅程在5轉125lv結束

轉身nono機.三技肥龍.二轉2代火狼.水魔.轉火水馬年.3隻金暴.1隻2轉紅暴及3隻1轉藍暴.....
這種感覺.我之後玩了很多game也找不到....很傷心

我1.0就開始玩

首先,響呢到見到咁多石器舊玩家好開心
睇左咁多帖令我回憶起好多石器既日子
石器係我第一隻玩既online都係同好多玩家一樣係最長情既一個遊戲
都令我對online game有要求
依家既online同石器比石器係天堂 其他都係地獄 其他game既系統根本係垃圾
近排我玩過天龍八部online 寵物系統根本垃圾白痴on9
唔好講呢樣~講番我響石器既日子 石器時代我玩左大大話話都有4年幾5年
由我小6有個fd俾點我包月玩之後我就開始玩石器
仲記得我第一個名叫123456@@" 個fd叫真.虎王
之後同個fd嘈左開左個新人叫惡魔的劣行 因為果時moz好留行
我玩果時已經係2.0時代岩岩出加速器 仲記得我偷入英雄島俾gm封帳14日果14日真難過
之後我由隻lv1紅暴換下換下到機暴 之後開始響我中學堅樂到 搵到好多同我一樣玩石器既朋友 日日番學吹石器番到屋企一齊做任 升lv pk 換寵
攪下攪下我原本由一隻紅暴換下換下機暴 年獸 機"爆" 以至無魔*3 白虎*1 之後自己玩華e任務 有隻朱雀 果時 響香港地區都有名 果時得番我同一個叫飛鷹既fd仲有玩 攪下攪下華e出職業嘩果陣石器開始爛喇 加上阿貝外掛 要收錢 一日3隻爆石79女人寵無問題
加上冇阿貝=唔好玩 但有阿貝就=燒銀紙 最後決定放棄
仲記得我玩石器玩到凌晨2點阿媽老豆連阿哥一齊響新年留留屌我 打我
石器時代係我覺得最好玩 系統最完善既online game
提起石器時代百般滋味在心頭 我愛死石器 但係石器時代已經收錢 華義差唔多個個月都出新寵
要用錢買果d  昆錢到暈 家下石器時代因為版權問題已經汁左喇@@"其實都係好事 阿貝在狂
未汁之前所有人都係響太陽玩 成個ser人數都係得3千幾4千左右 好多都係分身 因為個個都係有錢仔 買阿貝加幾個ac 月費 我個fd飛鷹係玩到最後汁果d 我都登佢難過因為為石器付出太多喇
家下都搵緊有咩online係好玩耐玩好似石器咁可以騎寵 一齊掛機既 仲要免費既 養寵物
有咩大家可以介紹下啦~謝謝 我分享到呢到

我o既第一隻OLG都係石器 =)
我開始玩果陣係小四、小五左右 大約 2001 ~ 2002年到

第一次玩揀左個著住金色豹皮衫 o既啡色粟米頭角色
果陣見人騎虎好型 (好似o岩o岩開放騎寵) ,自己都心思思想騎

果陣有人賣黃虎貝魯伊卡,千幾二千一隻,
仲要唔係一lv 而係野生捉返黎果d,好貴 (當時未有外掛加速,冇通脹) 買唔起
唯有帶住隻烏力烏力升住lv先
果陣學校有個師兄有虎騎,即刻封左佢做偶像 XD

到左新年果陣 (唔記得邊年),拎左利是錢去買「雙蜥臨門包」
(好貴,百幾二百銀港紙,入面仲有隻廢單機版 game 叫「三千年之食堂」,而家仲係度)
個包入面有兩條龍蜥,果陣黎講係頂級寵黎,三圍勁 (比起一般寵) 不在話下,
仲有招專門技叫「嗜血」好似,唔太記得,總之有個「嗜」字

果陣新手,唔知騎寵要跟人物色,一拎到龍蜥就拿拿林係薩村叫「換虎」
有個人好快行埋黎問我:「用咩換?」我叫佢開交易俾佢睇隻龍蜥
佢 jaja 林 用隻一lv 青虎同我換,我超開心,咁快就換到虎
(後面先知自己蠢到冇人有,用龍蜥換青虎..... =.= 而且我應該騎金虎而唔係青虎.....)

本來想即刻試下騎虎有幾型啦,點知原來自己根本唔知要點騎寵
後來搵學校個師兄教我,佢話要去莊園學騎乘技先騎到寵,
同時隻寵要 100 忠,唔高過自己六lv
佢仲帶我升到30lv 仲幫我做埋成人禮,超感激佢...

好喇,咩到準備好晒喇,人、虎、任務同錢都搞掂晒
學左騎乘即刻開寵物欄,係隻青虎個名隔離 click 休息 --> 待命 --> 戰鬥 --> 郵件 -->休息...
click 左一陣,仲係騎唔到o既 (郵件之後就係騎乘)?即該打電話俾師兄 call 佢上線
佢話:「冇理由架,咩都搞掂晒,點會騎唔到?」叫我俾隻虎佢睇
睇完先知出事,佢同我講隻青虎我騎唔到,因為我係要騎金虎 金格薩貝魯

................................冇得騎!!!!!!!!!!! 果陣知道左俾盤冰水淋落黎係咩feel...
唔緊要,好彩仲有隻龍蜥係 pet sop 冷藏緊,馬上拎出黎解凍
又開如係薩村叫換虎,不過今知醒左,叫換金虎,xx lv 以下
今次又有個人好快走埋黎問我用咩換,我如是地叫佢開交易俾隻 4lv 龍蜥佢睇
(果陣掛住騎虎唔理隻龍蜥 XD),佢又 ja ja 林用隻一lv 金虎同我換
(我懷疑佢係咪上次用青虎換o既果個人 =.=)
今次換左即刻騎上去,終於都騎到喇!!!!!!
果種開心真係............非筆墨所能形容

直到現時為止,我玩過不下十隻OLG,都冇一隻可以俾到玩石一果陣o既開心覺我
果陣冇外掛冇加速,賺錢升lv雖然難,但唔知點解就係俾石一吸引住
總之石器時代一好正啦  冇第二隻OLG可以取代到佢係我心目中o既地位!

十週年勳章(賀詞)

原帖由 善福 於 2008-2-20 09:06 PM 發表

哈哈....第1次玩....騎到隻野不知幾開心...

我記得果時個個都去英雄島捉雷....

好似話一日幾百萬...快手既話...

打石龜重好賺

我第一次駒隻虎都係野生升到100忠 果時唔知有lv1=.=
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 03:48 AM , Processed in 0.064942 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存