2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 Key社 【Angel Beats!】動畫專用專業評分帖(作為忠實o既key社 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

【Angel Beats!】動畫專用專業評分帖(作為忠實o既key社迷,就應該入黎評下分!另外亦都唔好求其比分,要留言) [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

如果未睇本動畫而又想睇o既,黎呢個帖下載動畫就得:http://www4.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=4058447&extra=page%3D1
至於動畫o既資料就係呢個帖到:http://www4.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=3903375&extra=page%3D1

前言:【Angel Beats!】剛剛迎來大結局,相信大家睇完呢套動畫後都有唔少感受或評論想講吧?
為左令未睇呢套動畫o既人知道Angel Beats! 大概o既分數,於是我係到開個評分帖比大家對angel beats!評個分…
(可能你地會癿得我拎黎搞,得閒冇野做,但我都只係想比個空間大家評下分only…)

事不延遲,以下係評分準則:
1.音樂 - 10分
2.人物設定 - 10分
3.動畫內容 - 10分
4.動畫所表達o既意義 - 10分
5.與過往key社三神作動畫版比較(三神作為AIR﹑KANON﹑CLANNAD) - 10分
6.作畫風格 - 10分
7.世界觀設定 - 10分
8.催淚程度 / 感受程度 - 10分
9.戰鬥場面 - 10分
10.場景設計 - 10分

以下為我o既評分,就用黎做個例子:(唔一定要做到好似我咁)
1.音樂,我會比6分…
兩首ed都合格,因為兩首歌曲有返少少key社風味;op我覺得一般,可能是melody關係,我唔多鐘意最尾果段太高音…
至於插曲,個人認為雖然好聽,但唔係幾配合套動畫所表達o既意義…
隊band o既設定可能係想同k-on!!鬥…(key我相信你係嬴左= =)
最後係bgm方面,由於呢套動畫前身冇遊戲,基本上係冇印像曲(即每個人女主角都有一首專用bgm),感覺有少少唔習慣…
而bgm好似冇以前咁,有較多催淚o既bgm…
所以就以上而言,我會比6分。

2.人物設定,我會比6分…
人設嗎…
個人覺得主要角色o既背景算係感人,基本上有 d 角色o既背景好似過往key社三神作…
失分原因,係太多角色了吧?麻枝准自己都好似搞唔掂咁多角色,令到某 d 角色13集動畫入面都係講得唔過5句話…
再加上男女比例唔平均,大約係9比6…
呢個設定令我懷疑key社係咪走BL路線而唔再走美少女路線…
另外有個可以討論o既地方係聲優方面…
個人覺得由理用櫻井浩美,加上由理性格,令我覺得由理好似little buster!ex o既沙耶= =
至於天使嗎…
個人睇上去性格同外觀好似clannad o既琴美…
對於麻枝准話「聲優只能用花澤香菜」,我有 d 唔服。
起用o既原因相信係花澤近期爆紅吧?聲線聽落同能登麻美子配琴美冇咩太大分別…
綜合以上原因,其實我係人設方面係比多左分數…6分其實都算唔錯…

3.動畫內容,我會比5分…初期頭5集,比人有種感覺除左交代背景外,就係拖劇情…同主線無咩關係…
於是令後期有種趕劇情o既感覺…
另外之前有個日本動畫師話麻枝准用「死」黎開玩笑係兒戲,個人對此有保留,但初期狂用「死」黎開玩笑係事實…
另外果位動畫師話第9集唯消失前日向o既對話,係對女性o既侮辱…係咪侮辱就見人見智了,在此不作評論。
到後期內容,因突然謂得太多太快,令我自己有少少混亂…
到第13話大結局,個人認為的確無衰尾,各人o既感情都表達得淋漓盡致…基本上3分係比係呢到… = =
就係咁,個人比5分啦…

4.動畫所表達o既意義,個人比8分…
key社係所有作品中都會有個含意,過往大多數作品係圍繞【親情﹑愛情﹑友情】,今次呢套動畫除左呢3種外,仲有好多野去表達…
比如死後遺愛人間(音無),人性o既黑暗(直井初出場時﹑音無 < 小弟個人認為),瀕死時o既感覺(基本上所有角色都係)…
而死後世界係咩,官方未有說明,而個人認為死後世界好似天主教o既「煉獄」一樣,係一個暫時比人停留o既平台…
而主角們就認為死後世界係一個比某 d 人去完成夢想o既地方…(嘛,反正key社就係要我地估下係乜= =)
至於有 d 較哲學o既問題都有出現,比如謎之少年所說o既「愛」等,都係 d 冇答案o既問題,麻枝准擺出黎係想令我地知道人間是否有愛,所付出o既努力是否值得等高深意義等…

5.與過往三神作o既動畫比較,個人會比5分…
由於angel beats!係合作項目,唔係純key社作,因此已經扣1分…
雖然所表達o既野較過三神作為多,但我認為描寫得唔夠三神作咁深入…
即ab所表達o既意義,由於唔係每個人都經歷瀕死,所以感受唔深…
人設方面,由女多男少變成男多女少…感覺唔太習慣…
可加上冇前置遊戲,令整個project o既可觀性減少…
嘛…總之就係比三神作差,不過對比4月新番來說的確唔錯…5分岩岩好…

6.作畫風格,我會比4分…
低分o既原因,好明顯啦,由理外型抄涼宮!
另外除天使外,大部份人物都冇左key社畫風(NA-GA同桶上至o既畫風唔見哂)…
人物畫風太普通?可能因為係合作項目關係…
比4分吧…

7.世界觀設定,呢個我比7分…
雖然世界觀係動畫中交代得好混亂同唔多詳細,但13集o既動畫已經知道左大約o既世界觀係點…
對於key社黎講,呢種世界觀絕對係非常創新,應該比分…
另外呢個世界觀亦都表現左現實世界o既絕望﹑憤怒等感觀…
以動畫黎講,一個世界觀可以表達到咁多野,已經唔容易,所以我呢部份會比高 d 分…

8.催淚程度 / 感受程度,呢個我比8分…
先說催淚,講真除左第10同13集外,真係無邊集係催淚…
催淚o既因素係友情同愛情…
呢2集我內心都睇到喊…
至於感受,就比較多…
「死」同「離別」,係ab主題。
有人講過ab唔係催淚,而係要感受。
以上兩種感覺同經歷,都需要用感受,先可以知道呢套動畫講咩…
感受呢家野真好哲學呢…
值得比8分,而失分主要係所感受o既野太極端,只有好少人試過…(你試過瀕死o既應該會明呢套野想講咩…)

9.戰鬥場面,呢個我比5分…
始終戰鬥唔係主體,分數自然唔會太高…
至於槍械描寫,都還可以…
另外戰鬥o既場面…初期(特別係第一集)感覺好好,越後就感覺越冇睇頭…
我諗戰鬥呢家野都係麻枝准用黎襯托主體,並唔係主體黎…
呢個分數差唔多啦,5分。

10.場景設計,呢個我比6分吧…
我最記得係Guild,勁似lbex沙耶線o既地下迷宮= =
其實ab有咁多個地方,大家會記得邊個?
我記得都係校長室(總部)﹑天使間房﹑禮堂﹑保健室…
基本上設計都唔錯…
另外GDM開演唱會時o既背景設計比得上K-ON!!,我覺得仲好過K-ON!!…
不過失分o既地方係多到認唔哂…

總結而言,睇下我比幾多分先…
6 + 6 + 5 + 8 + 5 + 4 + 7 + 8 + 5 + 6 = 60分.....
我認為嘛…如果比4月新番黎講,Angel Beats!絕對一流好睇,但對比返「key社三神作」動畫版,就會稍為遜色…

入黎投票o既人唔好只係投票唔回帖= =

單選投票, 共有 117 人參與投票
你所在的用戶組沒有投票權限

1.音樂 - 8分 [op ed 都好聽 ,  插曲都唔錯]
2.人物設定 - 7分 [ 太多人 而且又唔係個個都有交代背景]
3.動畫內容 - 6分 [ 一般啦...]
4.動畫所表達o既意義 - 8分
5.與過往key社三神作動畫版比較(三神作為AIR﹑KANON﹑CLANNAD) - 5分
6.作畫風格 - 5分
7.世界觀設定 - 7分 [ 死後世界 , 感覺好新鮮]
8.催淚程度 / 感受程度 - 5分 [ 最多都係感動.... 喊唔出 ]
9.戰鬥場面 - 5分 [ 始終唔係主體...而且睇得多都厭 黎黎去去都係[HAY生] 自己人... ]
10.場景設計 - 6分 [都OK...間學校幾靚]

62分....
總括黎講 E套野都幾好睇...
但感覺上好似爛尾 = =?

十週年勳章(賀詞)

1.音樂 - 7分
2.人物設定 - 7分
3.動畫內容 - 7分
4.動畫所表達o既意義 - 8分
5.與過往key社三神作動畫版比較(三神作為AIR﹑KANON﹑CLANNAD) - 5分
6.作畫風格 - 5分
7.世界觀設定 - 7分
8.催淚程度 / 感受程度 - 8分
9.戰鬥場面 - 7分
10.場景設計 - 6分

67分...順帶一提埸景設計,睇番間學校疑似心跳回憶only love間學校

十週年勳章(賀詞)

唔明白點解會有人比90分以上= =

投完票記得留言啊…

當你完全明哂佢既意義先評分都未遲啦
呢套野唔係咁單純,睇完求其比個分就可以算數

1.音樂 - 7分 op ed不錯
2.人物設定 - 6分 沒什麼問闐
3.動畫內容 - 5分 太少時間講正篇 大多數放晒係日常篇
4.動畫所表達o既意義 - 5分 也是一般一般
5.與過往key社三神作動畫版比較(三神作為AIR﹑KANON﹑CLANNAD) - 4分 比那3作較差
6.作畫風格 - 8分 原畫是na-ga沒什麼問題...
7.世界觀設定 - 8分 類似lb的設定 我很喜歡(但比lb的還是差點
8.催淚程度 / 感受程度 - 4分 真的沒怎麼哭過.....
9.戰鬥場面 - 5分 因為不是戰鬥動畫....
10.場景設計 - 6分 還是一般....

7+6+5+5+4+8+8+4+5+6=58
我覺得主要是集數不夠 設定為26集相信會更好....

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Zero乂 於 10-6-27 05:40 AM 發表
當你完全明哂佢既意義先評分都未遲啦
呢套野唔係咁單純,睇完求其比個分就可以算數

學梁啟超果句:「敬業樂業」。

「做總統是一件事,拉黃包車也是一件事。」
小弟補多句:睇動畫都是一件事。

要認真對待套動畫,先對得起制作人…
所以eva﹑高達﹑key社作品等我都會去認真探討下佢想表達 d 咩…

原帖由 憨憨的小任(CPU) 於 10-6-27 11:06 發表

學梁啟超果句:「敬業樂業」。

「做總統是一件事,拉黃包車也是一件事。」
小弟補多句:睇動畫都是一件事。

要認真對待套動畫,先對得起制作人…
所以eva﹑高達﹑key社作品等我都會去認真探討下佢想表達 d ...

先說明一下,我是個沒有主見,內心存在多重矛盾的怪人
一方面我認為你的「敬業樂業」挺有道理
如果是這樣,就必須深思熟慮才能投下一票
不應像某些人,只覺得AB好就亂投高分,或覺得AB爛就亂投低分
既然我還未明白AB背後的訊息,也不用急於評分

另一方面我認為動畫是一種消遣,太認真對待只會傷腦筋
每次看到這一類投票或是「某某動漫比較,哪個較好」之類,個人都會大惑不解
有甚麼好比的﹖動漫自己喜歡就行了,不必介紹意別人的意見
更可笑的是有些動漫迷比別人早幾年開始追動漫
就把自己當成「元老」,每次都把一些「經典作」捧得高高在上,新番就踩得一文不值
意見偏激,與其說是「比較」倒不如說是「杯葛新作品」
這種無意義「比較」,我才不會參與
看來當動漫被當成是一件事,認真看待的同時,有些人把「一件事」中可能存在的缺點也帶了過來耶.......

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Zero乂 於 10-6-27 07:55 PM 發表

先說明一下,我是個沒有主見,內心存在多重矛盾的怪人
一方面我認為你的「敬業樂業」挺有道理
如果是這樣,就必須深思熟慮才能投下一票
不應像某些人,只覺得AB好就亂投高分,或覺得AB爛就亂投低分
既然我還未 ...

怎麼我覺得你口中o既「元老」好似講緊我咁…

嘛…傳聞都有句「認真你就輸」…

踩新番作品嗎…
日本動畫水準不斷向下係一個事實,呢家太多數日本動畫都偏向「萌」呢樣野…(4月新番中就有一套【廢萌】o既動畫了…)
當然有時都會遇到好似Angel Beats! 或 K-on!!等高水平作…但數目真的少得可憐…

我的確有踩過ab和某 d 4月新番…但
唔好誤會,每套動畫都有佢o既精髓所在,並唔係所有動畫都一文不值。
我對每部動畫都會有讚有罵,並唔會只有讚或只有罵…

請唔好誤會我…我唔係你口中o既元老,我好多動畫都未睇過,何況講返key社作品,基本上所有作品o既遊戲我都未跑完,我並無做「元老」o既資格。

原帖由 憨憨的小任(CPU) 於 10-6-27 14:53 發表

怎麼我覺得你口中o既「元老」好似講緊我咁…

嘛…傳聞都有句「認真你就輸」…

踩新番作品嗎…
日本動畫水準不斷向下係一個事實,呢家太多數日本動畫都偏向「萌」呢樣野…(4月新番中就有一套【廢萌】o既動畫 ...

嘛,「元老」唔係講緊你

這一句是絕對的﹙笑

近兩年先開始追動漫,不敢多說新作同舊作既對比
不過最近的確唔少無劇情既無聊動畫.....

K-ON嘛,日常篇多是賣萌的劇情,相當無聊的
如果多些談音樂的話,絕對不會輸給AB
而事實上k-on在日本某個投票好似有千八定千六票,而AB只有一千幾票,屈居第二

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Zero乂 於 10-6-27 10:44 PM 發表

嘛,「元老」唔係講緊你

這一句是絕對的﹙笑

近兩年先開始追動漫,不敢多說新作同舊作既對比
不過最近的確唔少無劇情既無聊動畫.....

K-ON嘛,日常篇多是賣萌的劇情,相當無聊的
如果多些談音樂的話,絕 ...

呢家好似因為K-ON!!令人太失望,所以AB取而代之= =

投唔到票.....直接打出黎......

1.音樂 - 7分  op同ed相對其他動畫較遜色  但GDM既歌都幾好聽  加分
2.人物設定 - 7分  人物男女比例平均同個別特色係較欣賞既  但太多人令有部分人論為"佈景"角色(連路人不如@.@)
3.動畫內容 - 5分  日常篇略多(雖然我幾鍾意)  太少地方解釋這個世界  搞到後面好似趕收工咁
4.動畫所表達o既意義 - 5分 都係麻麻地
5.與過往key社三神作動畫版比較(三神作為AIR﹑KANON﹑CLANNAD - 5分  無睇過  標準消費5分
6.作畫風格 - 6分 一般一般啦.....都算ok
7.世界觀設定 - 8分 - 幾鍾意個世界觀  可惜集數少劇情趕  晒左
8.催淚程度 / 感受程度 - 7分  除左唯消失個集有喊之外都無咩
9.戰鬥場面 - 4分  始終唔係主攻呢點......算啦
10.場景設計 - 6分 一般啦.......

7+7+5+5+5+6+8+7+4+6=60
整體算係OK  可能小弟對動漫既經驗尚淺(你見我無睇key社三神作都知咩事)
所以可無視我既評審(咁你打黎做咩-.-)
如果佢長番少少可能好d

p.s.  ab係其他論壇既評價係極差  被稱為雷作  悲哀-.-

原帖由 雷霍 於 10-6-27 16:24 發表
投唔到票.....直接打出黎......

1.音樂 - 7分  op同ed相對其他動畫較遜色  但GDM既歌都幾好聽  加分
2.人物設定 - 7分  人物男女比例平均同個別特色係較欣賞既  但太多人令有部分人論為"佈景"角色(連路人不如@.@ ...

原來呢個壇既評分已經算高,真係大開眼界 =.=

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Zero乂 於 10-6-27 11:45 PM 發表

原來呢個壇既評分已經算高,真係大開眼界 =.=

咁係佢地唔識欣賞key社o既作品罷了= =

睇完哂都覺得唔錯

不過冇3神作咁滿足

可能係人物多.集數小.解釋不足關係(大部份劇情只講幾個角色,女角+男主角)

其他男角變得交代劇情太小(如果多10-12集)

咁可能完美d

1.音樂 - 5分
-音樂好難話好唔好,不過個人認為ab d音樂還可以,BGM用得很適時

2.人物設定 - 8分
-望向奏的同人本)嗯嗯

3.動畫內容 - 3分
-經常超展開,講真睇左13集我都搵唔到條主線,13集既動畫浪費太多時間落d無謂既地方 (例:紅眼天使用大概1集)

4.動畫所表達o既意義 - 7分
-其實呢套動畫想講既野比較有深度,但劇情鋪排......

5.與過往key社三神作動畫版比較(三神作為AIR﹑KANON﹑CLANNAD) - 不作評價
-其實air,kanon同cl都係遊戲到改出黎,但ab既原作係動畫,所以根本唔可以作比較

6.作畫風格 - 8分
-與同期動畫比較質素算高,而且係先行pv到已經講得好詳細,後期作畫有小崩

7.世界觀設定 - 2分
-世界觀與麻枝寫既三神作相似,但完全無解析清楚,太多bug

8.催淚程度 / 感受程度 - 2分
-一開頭就係吉他主唱釋懷,但睇完個集之後我連佢個名都記唔住,同樣情況,第11集唯個段確實做得唔錯,但鋪排根本唔夠,完全無催淚效果

9.戰鬥場面 - 8分
10.場景設計 - 8分
-
理由同第6點一樣

==========================================================================
整體黎講呢套只係合格,始終呢套係麻枝第1次寫既動畫劇本,本身設定多bug可理解
最後都係希望麻枝番去寫gal game

1.音樂 - 7/10
2.人物設定 - 4/10
陰毛君同日向好似沒咩分別
3.動畫內容 - 4/10
4.動畫所表達o既意義 - 5/10
5.與過往key社三神作動畫版比較(三神作為AIR﹑KANON﹑CLANNAD) -  4/10
6.作畫風格 - 7/10
7.世界觀設定 - 7/10
8.催淚程度 / 感受程度 - 3分
9.戰鬥場面 - 5/10
10.場景設計 - 5/10
TOTAL : 50/100

十週年勳章(賀詞)

究竟ab世界觀係點= =
等公式集出先知道= =

小說寫手 十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

1.音樂 - 9分 [其實我真係好鐘意!_!]
2.人物設定 - 6分 [人物太多 , 13集表達唔哂。]
3.動畫內容 - 7分 [ 中上級 ]
4.動畫所表達o既意義 - 9分
6.作畫風格 - 7分
7.世界觀設定 - 8分 [有時候我都會想死後是什麼世界?]
8.催淚程度 / 感受程度 - 8分 [ 一半感受一半催淚 內心在哭!? ]
9.戰鬥場面 - 6分 [ 大部分比天使 , 但戰鬥始終不是主體。 ]
10.場景設計 - 8分 [意外鐘意呢種學校]

天使的心是音無的,那是因為音無死前捐了心出去,如果他其他內臟那他可能只有骨頭了,還有音無不是最遲到死後死界嗎
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 09:02 PM , Processed in 0.041504 second(s), 16 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存