2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 Key社 【Angel Beats!】動畫專用專業評分帖(作為忠實o既key社 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

【Angel Beats!】動畫專用專業評分帖(作為忠實o既key社迷,就應該入黎評下分!另外亦都唔好求其比分,要留言)

angel beats!好好睇呀!!!!!!!但係結局唔係好好65分到la!!!

十週年勳章(賀詞)

1.音樂 - 7分 ok 一番之寶物挽救5少分數
2.人物設定 - 6分 最鐘意奏,如果多d女角我會比8分
3.動畫內容 - 7分 第11~13集挽救5少分數
4.動畫所表達o既意義 - 5分 一般一般
5.與過往key社三神作動畫版比較 - 6分 冇得比,6分眼淚分
6.作畫風格 - 8分 ok啦
7.世界觀設定 - 6分 冇交代消失後去天堂還是輪迴,13話主角同日向講見到唯喵同佢問候,13集完又出左一個類似男主角同奏既人=輪迴?
8.催淚程度 / 感受程度 - 10分 13集睇幾次喊幾次
9.戰鬥場面 - 5分 因為不是戰鬥動畫....
10.場景設計 - 6分 冇意見
TOTAL平均 - 66分

十週年勳章(賀詞)

我真係好鐘意呢套key既作品...唯一美中不足就真係未交代晒咁多角色有好多角色我連名都未知~
1.音樂 - 9分
-音樂好難話好唔好,我就好鐘意佢既op同插曲可能係自己不嬲都對鋼琴有種情感..而且op果段鋼琴真係令我好有感受
2.人物設定 - 8分
-奏既感覺好有零波feel勁正~
3.動畫內容 - 8分
-我當佢係好似單元咁去睇(好似柯南果d)所以我俾得都幾高分~有時佢單元既主題都幾好笑
4.動畫所表達o既意義 - 10分
-佢表達既野講真真係幾好我好認同
5.與過往key社三神作動畫版比較(三神作為AIR﹑KANON﹑CLANNAD) - 10分
-睇過air同CLANNAD但係得呢套吸引到我會downlord晒成套keep住
6.作畫風格 - 9分
-同一個月既新番黎講得AB係令到我會追
7.世界觀設定 - 10分
-世界界觀設定同佢想表達既野有咩分別=.=
8.催淚程度 / 感受程度 - 10分
-有好多位我都好有感受例如唯真正唔消失既原因...佢果句前輩你會願意嗎..我立即喊左收唔到(係公司睇果時d人以為我情緒失控)
9.戰鬥場面 - 8分

10.場景設計 - 9分

太正啦~i love Angrl Beats

十週年勳章(賀詞)

樓上真係好鐘意ab下= =

世界觀同動畫表達o既野係唔同,一個係動畫本身含意,而世界觀係動畫中世界o既設定…

講白 d 姐係世界設定得公唔公平…

原帖由 〝K.C◎可樂 於 10-7-3 01:35 AM 發表
我真係好鐘意呢套key既作品...唯一美中不足就真係未交代晒咁多角色有好多角色我連名都未知~
1.音樂 - 9分
-音樂好難話好唔好,我就好鐘意佢既op同插曲可能係自己不嬲都對鋼琴有種情感..而且op果段鋼琴真係令我好有感 ...

你連個動畫名都串錯左 T__T

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Zack 於 10-7-11 02:24 PM 發表

你連個動畫名都串錯左 T__T

手文之誤就不要在意啦-V-

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

1.音樂 - 7分
2.人物設定 - 8分
3.動畫內容 - 7分
4.動畫所表達o既意義 - 8分
5.與過往key社三神作動畫版比較(三神作為AIR﹑KANON﹑CLANNAD) - 7分
6.作畫風格 - 8分
7.世界觀設定 - 7分
8.催淚程度 / 感受程度 - 8分
9.戰鬥場面 - 9分
10.場景設計 - 7分

我覺得應該有80分啦
真係好好睇..

原帖由 chitlo2001 於 10-6-29 04:22 PM 發表
天使的心是音無的,那是因為音無死前捐了心出去,如果他其他內臟那他可能只有骨頭了,還有音無不是最遲到死後死界嗎

題外話,那些計分項目設的有點.......

原諒在下有點笨,沒看明白你的話呢
心臟是可以死前捐贈的嗎= =,我唸音無生前遇難的那次,他被救護人員發現的時候已經死掉了吧.....

「如果他其他內臟那他可能只有骨頭了」,可能閣下打錯字了....=.=

音無的確是最後先來到死後世界,而我也許明白你的疑問是什麼(希望我沒猜錯吧^^)
音無比立花早死(最大的證據是音無的心臟於他死後捐給立花,即是說立花無論如何都比音無遲死)
而音無一來到死後世界時,已經看的見立花了,這不是時間上的矛盾嗎?
我看未必:
音無出現在死後世界,已是不正常的事:音無死前立志從醫救活別人,而他自己臨死前一刻填寫器官捐贈卡,是「實現」了他救活別人的「心願」,要進入死後世界的必要條件是人於生前有某些事屈在心中無法釋放,這點音無明明是無法達到,為何他也可以入到
死後世界?所以看完十三集AB後,麻枝先生一定還把不少事沒給公佈,當中一定會回答音無何以會出現在死後世界(其實在網上有不少猜測的),
和為什麼音無比立花遲少許才到死後世界.......沒錯,在下就是認為時間上的矛盾不是BUG,而是麻枝先生有心安排
其實AB的世界觀不是這麼簡單,我認為故事的結構上比過去的三作更為複習!(當然我沒有完全明白當中的結構,這也許要等AB的解畫作...)
而為什麼我會這樣說,完全是因為看完第12集佑理和「神秘人」的對話而推出來的,
KANON的重點是亞由的靈魂出體吧=.=
AIR的也許是前世今生
CLANNAD的應該是平行世界和不同次元空間.....
而依在下推理出來的AB,結構上可能比CLANNAD和AIR來的更複習,更具思考性,當然我的推理多數是不完全的......

AB是個不錯的故事呢
我給75分^^

十週年勳章(賀詞)

樓上分析得好屈機= =

的確,世界觀前所未有咁複雜= =
可能係麻枝准係安排劇情時有d編排錯誤…
(正確應該係話麻枝准已經設定好哂成個世界觀,但係動畫中只係交代左一半,其餘一半有機會係外傳交代)

總之音無係神,就無錯了= =
angelplayer 9成都應該係「神」(音無)設計,但之後唔知點解「神」無左記憶,又變返「音無」…

十週年勳章(賀詞)

岩岩好61分
比起key社3神..ab都係唔夠touching
但係單單係一個天使..令我加左唔小分
..同埋..我睇完無幾耐..除左天使同音無之外..其他人個名都唔係幾記得..
唔夠深刻

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

1.音樂 - 9分 好聽同鐘意
2.人物設定 - 10分 個個人物都各有特色
3.動畫內容 - 8分 冇交代佢地消失左之後既情況 我覺得有D傷感
4.動畫所表達o既意義 - 10分 音無我好欣賞 就算有幾不幸佢都會幫人既性格 仲有人同人既關系呢套野真係可以話算唔錯
5.與過往key社三神作動畫版比較(三神作為AIR﹑KANON﹑CLANNAD) - 8分 ...都係冇得同CLANNAD比 CLANNAD我比夠10分
6.作畫風格 - 9分 比以往細緻
7.世界觀設定 - 6分 一般可以 故事後部我覺得不完整
8.催淚程度 / 感受程度 - 8分 只有音無故事果PART真係感動到喊 其他方面佢地既友情方邊幾好0
9.戰鬥場面 - 7分 戰鬥不是重點
10.場景設計 - 8分 學校設計得不錯...

十週年勳章(賀詞)

居然有人會鐘意人渣音無= =

我覺得佢本人雖然冇惡意(冇自覺),但做o既野就好自私…

原帖由 憨憨的小任(CPU) 於 10-9-15 12:22 AM 發表
居然有人會鐘意人渣音無= =

我覺得佢本人雖然冇惡意(冇自覺),但做o既野就好自私…

話哂都係年青人
唔好太理想化啦....比起我黎講音無絕對好在下好多好多倍

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Kuso-小光 於 10-9-18 07:49 PM 發表

話哂都係年青人
唔好太理想化啦....比起我黎講音無絕對好在下好多好多倍

以男主角黎講,咁o既行為好唔掂= =
對比key社其他作品o既男主角,音無好明顯係比下去= =

當然,音無都比某人渣好好多了= =

原帖由 憨憨的小任(CPU) 於 10-9-18 10:43 PM 發表

以男主角黎講,咁o既行為好唔掂= =
對比key社其他作品o既男主角,音無好明顯係比下去= =

當然,音無都比某人渣好好多了= =

我睇到佢同佢阿妹果度真係想喊.....
1個生存都搵唔到意義既人為左佢阿妹努力.....
咩都為阿妹諗既哥哥去邊度搵

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Kuso-小光 於 10-9-18 11:51 PM 發表

我睇到佢同佢阿妹果度真係想喊.....
1個生存都搵唔到意義既人為左佢阿妹努力.....
咩都為阿妹諗既哥哥去邊度搵

的確的確…

不過如果講模範阿鱔,我會推薦棗恭介(lb角色)
恭介對佢阿妹(也就是lb的女主角)做o既野,相信比音無更催淚

原帖由 憨憨的小任(CPU) 於 10-9-19 08:22 PM 發表

的確的確…

不過如果講模範阿鱔,我會推薦棗恭介(lb角色)
恭介對佢阿妹(也就是lb的女主角)做o既野,相信比音無更催淚

嗯...我去睇下先
@@睇完再同你講下

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Kuso-小光 於 10-9-20 12:00 AM 發表

嗯...我去睇下先
@@睇完再同你講下

啊…
lb是遊戲啊…冇動畫…

係遊戲入面,你要知道「世界的秘密」後,先會知道恭介其實係過好哥哥…

原帖由 憨憨的小任(CPU) 於 10-9-20 09:05 PM 發表

啊…
lb是遊戲啊…冇動畫…

係遊戲入面,你要知道「世界的秘密」後,先會知道恭介其實係過好哥哥…

嗯 我上網睇原來未有動畫
唔緊要啦得閒果陣玩下隻野啦
都唔該哂你先
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 10:29 PM , Processed in 0.038344 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存