2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 爬蟲天下 蜥蝪世紀 貓狗就養得多.......但第一次養.....!!! 另加新箱設計 ! ...
返回列表 發新帖 回覆
go

貓狗就養得多.......但第一次養.....!!! 另加新箱設計 !!

細細個就係村屋大,個時日日都見到有「鹽蛇」(壁虎)係屋企出沒,但咁多年黎,我都係有d驚爬虫類 (行過唔怕,最怕佢食蚊時失平衡跌落我個身度).......
直到前幾日,我老公同我講 : 老婆,我想養一樣野,但lee 10年黎都未實行過......你比唔比我去完我心願呢?

答案......大家都好清楚~我自己雖然驚驚地,但老公想養,唔通唔比咩~~

▲ 其實佢地都幾可愛丫........xddd 好差既睡相!! 2 手向後      p.s. lee 隻咁差睡相既係女仔

▲返黎第2日就自己逃走出籠搵個好位晒太陽!!(未買大箱,用大貓籠+紗網 only)個時我仲未適應佢地,我足足用左一個鐘頭諗辦法捉佢返入籠!!

▲隻公肥d,因為佢成日搶晒佢老婆d野黎食!!!

▲返黎第2日個大箱跟住到........但.....我仲想放多d野落去 @_@ ( 喂!!個度唔係你屋企呀!!)

▲見個箱平平無其 , 決定加 水源區 !!

▲大師傅出馬 !! 3兩下手就加左玻璃上去 , 分為 3 區 (怕漏水 , 所以後加隔住 d 樹皮 xdd)

▲第2日d玻璃膠都乾晒 ! 完成 !! 加左個超大私家游泳池~~我偷偷地裝佢地 , 佢地真係走落去游水

▲完成度 90% 要再綠化一下 , 我要整個樹林出黎

多謝各位收睇

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
明天的過後 + 1
封之介 + 15 鼓勵

總評分:  威望 + 15  Good + 1   查看全部評分

相信佢地會過得好開心~我唸你都係個有愛心既人~俾咁大間屋佢地~
我果d就冇咁幸福啦~我係舖頭度養~有幾隻蜘蛛~幾隻蜥蝪~放唔到太大既箱~

原帖由 269981575 於 10-7-11 06:05 PM 發表
相信佢地會過得好開心~我唸你都係個有愛心既人~俾咁大間屋佢地~
我果d就冇咁幸福啦~我係舖頭度養~有幾隻蜘蛛~幾隻蜥蝪~放唔到太大既箱~

我地養動物係咁,比好多空間佢地,咁先住得舒服:smilie_:):

活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

仲好細隻有排大

都真係幾大 -33-夠舒服  個setting 睇得唔太清楚~~

個setting其實可以唔洗咁多野~有足夠既木俾佢爬就ok~有時佢地都想係下面訓下覺嫁~同埋俾d(鞋)既位佢~佢地都好鐘意嫁~成日會係果d位(out很)~有時得閒抱佢出黎摸下~咁佢會同你熟落d~宜家我果兩隻大果隻成日周圍走~細果陣每一次我抱住佢~佢都會訓著覺嫁~一d都唔怕我~

原帖由 *小浩* 於 10-7-11 11:47 PM 發表
都真係幾大 -33-夠舒服  個setting 睇得唔太清楚~~

入面有 : 人造草地 , 2支粗大樹枝 , 流水假山 (可游水) , 樹皮地帶 & 私蜥空間 xddd
因為有時個廳開冷氣 , 同埋環境唔夠濕度 , 現考慮加噴霧裝置~

你隻守宮個樣好得意 對眼亮晶晶咁

原帖由 269981575 於 10-7-12 12:19 AM 發表
個setting其實可以唔洗咁多野~有足夠既木俾佢爬就ok~有時佢地都想係下面訓下覺嫁~同埋俾d(鞋)既位佢~佢地都好鐘意嫁~成日會係果d位(out很)~有時得閒抱佢出黎摸下~咁佢會同你熟落d~宜家我果兩隻大果隻成日周圍走~細果 ...

其實都有參考外國既 setting ~ 睇完真係眼前一亮 !!
我個2隻,男仔而家唔怕人,捉佢都唔會走 , 女個隻仲係好驚 , 隻手入左一半就走人 !!!! 同埋今日唔知做咩特別惡 , 係咁沖埋黎撞我老公隻手 , 唔知係咪屋企今日有客人黎, 特然多左咁多人係度, 搞到佢咁驚 ......
哈哈哈~我岩岩先見到隻女仔係樹幹上 「r 癢」,而家 2隻痴埋一齊訓 ....... 係呢,其實佢地2隻一齊養會唔會打架呢?不過我見佢地都幾 fd , 係食野時隻仔會霸住黎食先到隻女食 ....

你養左幾耐佢地先唔驚你 ? 我個對岩岩養,養左一星期都冇呀!!!

原帖由 松本敏彌 於 10-7-12 01:24 AM 發表

其實都有參考外國既 setting ~ 睇完真係眼前一亮 !!
我個2隻,男仔而家唔怕人,捉佢都唔會走 , 女個隻仲係好驚 , 隻手入左一半就走人 !!!! 同埋今日唔知做咩特別惡 , 係咁沖埋黎撞我老公隻手 , 唔知係咪屋企今日有 ...

佢地唔會打架嫁~係有時可能一隻踩住另一隻~另一隻會發嬲~但係發一發就冇事嫁啦~有時其實可以(meet)碎d d菜俾佢地食~因為有時佢地會食唔到d菜~留左係個口到嫁~你仲可以喂佢地食~好好玩嫁^.^

哦.....我怕佢地打遮,唔會就得
我當佢地 bb 咁,將d菜剪到好碎先比佢地食,佢地個口咁細,我都怕哽死佢
同埋我發覺佢地唔多鐘意食菜心 , 鐘意食唐生菜 & 油墨菜多d

十週年勳章(賀詞)

我記得你屋企有小朋友嫁wo@@  佢驚唔驚?

原帖由 松本敏彌 於 10-7-12 06:43 PM 發表
哦.....我怕佢地打遮,唔會就得
我當佢地 bb 咁,將d菜剪到好碎先比佢地食,佢地個口咁細,我都怕哽死佢
同埋我發覺佢地唔多鐘意食菜心 , 鐘意食唐生菜 & 油墨菜多d

係呀~油墨菜佢地會開心d~西生菜都ok~如果come食d就可以喂椰菜~

原帖由 ╭月瞳╯ 於 10-7-12 09:23 PM 發表
我記得你屋企有小朋友嫁wo@@  佢驚唔驚?

以~你又記得我既
佢仲大膽過我呀

原帖由 269981575 於 10-7-12 09:35 PM 發表

係呀~油墨菜佢地會開心d~西生菜都ok~如果come食d就可以喂椰菜~

椰菜.............我上網睇係 十字花類(好似) 唔好餵咁多

其實佢地食咩好d呢?因為有 d 網寫 食得 , 有d就寫唔得 , 都唔知聽邊邊講好

同埋佢地幾時先可以交配呢?d蛋又點處理呢? <--- lee 類問題最煩惱,因為上網都搵唔到好多關於交配既事宜

有冇好心人可以幫可我呀?

十週年勳章(賀詞)

原帖由 松本敏彌 於 10-7-13 00:02 發表

以~你又記得我既
佢仲大膽過我呀

當然@@我出名好記性(教科書除外 )
下次叫你個小朋友同佢一齊影相啦

原帖由 松本敏彌 於 10-7-13 12:07 AM 發表

椰菜.............我上網睇係 十字花類(好似) 唔好餵咁多

其實佢地食咩好d呢?因為有 d 網寫 食得 , 有d就寫唔得 , 都唔知聽邊邊講好

同埋佢地幾時先可以交配呢?d蛋又點處理呢?  

油墨菜就ok嫁啦~有時可以喂小小評果俾佢地食~你個女咁大擔~西利啵~
呢種蜥好似話唔會交配嫁啵~

原帖由 ╭月瞳╯ 於 10-7-13 12:43 AM 發表

當然@@我出名好記性(教科書除外 )
下次叫你個小朋友同佢一齊影相啦

等佢 「3個」都大定d 先啦
都時嚇親都唔知邊個嚇到邊個呀 !!

原帖由 269981575 於 10-7-13 08:26 AM 發表

油墨菜就ok嫁啦~有時可以喂小小評果俾佢地食~你個女咁大擔~西利啵~
呢種蜥好似話唔會交配嫁啵~

我怕佢地食到悶遮 ..... 日日叫你食相同既野都悶爆啦 !!
蘋果佢地都唔太鐘意食 ...... 個次整左 1/3 蘋果 , 2/3 菜 , 蘋果食左少少 , 菜就食晒 .......

個女仲細 , 見爸爸玩得咁開心咪跟住玩埋一份囉 !!小朋友係咁得意 , 見你唔驚 , 佢都唔會驚 !

唔交尾都冇所謂,係怕到時「出事」都唔知點算 .......

回復 7# 松本敏彌 的帖子

唔洗噴霧裝置掛 -33- 噴壺就OK喇-33-  環境唔錯呀   兩條岩岩夠成體用!
我條守宮一般般喇  THANK!

原帖由 松本敏彌 於 10-7-13 02:19 PM 發表

我怕佢地食到悶遮 ..... 日日叫你食相同既野都悶爆啦 !!
蘋果佢地都唔太鐘意食 ...... 個次整左 1/3 蘋果 , 2/3 菜 , 蘋果食左少少 , 菜就食晒 .......

個女仲細 , 見爸爸玩得咁開心咪跟住玩埋一份囉 !!小朋 ...

其實油墨菜同唐,西生菜就夠嫁啦~最岩佢地食~唔好喂d九菜~波菜同介蘭等菜類~對佢地唔好
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-18 10:03 AM , Processed in 0.047432 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存