2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 我的第一隻網遊 我的第一隻網遊 - 童話
返回列表 發新帖 回覆
go

[感想] 我的第一隻網遊 - 童話

我記得-v-我應該係6-7歲個陣玩童話
記得當時去7仔買自由斟定思樂冰送1隻童話既安裝碟`
咁我阿哥當時就拎左隻碟番黎a0a
佢就同佢同學玩喇`咁我又有D好奇..想玩埋一份=]
就開GAME玩下..

我份人好有原則..
一有咩錯呢..我就會重新開過隻人
但係..有一次`
唔知係我發夢定係點喇..但係依家仲好記得
我當時係開人類既..但係竟然出黎個陣係綠夫村!?

當時唔識傳送..S0行番去吉恩村
之後就搵到有人話帶屎洞..咁我個陣1LV`
個隊長就話唔受1LV既..S0R..因為驚你會死
之後過左陣我又見到個帶升屎洞既隊長(唔記得左咩名喇)
我問佢加唔加得..佢諗都冇諗就話0K`
加左佢之後緊係打THZ喇`

6年當中..放棄過好多次
放棄既原因多數都係比人呃左`冇錢玩
之後諗番起吉恩村個D背景音樂就好想玩番
最長個一次係放棄左1年幾

但係雖然我係童話比人呃左咁多次`
但係童話仲係我認為最好玩既GAME`

但係依家童話既玩家開始高LV化
以前個D一齊組隊哈哈笑既感覺冇哂
依家跟人升1個鐘..都可以升到之前幾十日周圍打既LV

呢D就係我對童話既感想=]

我都覺得童話好好玩

我的第一隻網遊----神話

計返上黎都有成6,7年啦~~
果時神話岩岩出~同埋香港果時岩岩開始"興"起online game
多數既人都係玩RO,金庸,呢D
我有個同學就話有隻game勁好玩
我就跟住佢玩~~就係神話
講真....呢隻game係宜家黎講我都覺得係好完善
何況係6,7年前電腦技術未係咁成熟既地步
同埋每個職業都有自己好重要既位置
就好似弓手引怪,巫師大箱技,鬥士高攻打怪,護衛擋怪,祭師加技能,主教加血,幻師加攻弱怪
所以隻神話對比其他game唔係話邊個職業特別多人玩
同埋就算係pk or打國戰~技巧係最重要既一環(當然裝都好重要)
同埋神話初初出果陣~裝備冇職業限制
只係會睇你既能力點~(敏捷,力量果D)
可以自由配合自己既裝備...例如弓手可以用劍盾
控制方面就好似CS咁~大家玩過CS就會知有幾易控制
但係隻game係當時根本冇宣傳.....最後我都因為隻game太少人玩而放棄
之後橘子代理香港版我都有玩返一排~私服都有玩過

忍影世界

我呢家仲有時有玩-,-~~

未玩過................

十週年勳章(賀詞)

神話同神話2我覺得神2好玩d-,-"我都玩過一排台灣ser升到7x就無玩..

我之前同fd玩過,覺得ok
不過夢路出左就即刻玩= ="|||||\
好後悔lor,因為我買碟玩,唔記得pw
佢依+又唔知點有個童話樂團,好亂
所以我應該都唔會再玩- -

我的第一隻網遊"童話"

我的第一隻網遊"童話"
還記得小學的時候
放學經過7-11的時候,總是會買一杯自由針
但是就有一天,當我買的時候,那裹的職員居然給了我一只光碟,可能是因為我膽比較少的關係
所以我沒有問什麼,就收下了這隻,寫著童話的封面光碟了,之後我就想起有同學提起過童話這隻遊戲了
從同學口中所講,那隻遊戲還算是不錯,但因為那時我不懂得下載遊戲,又沒有多出的錢買遊戲碟,所以還沒有機會接觸到這隻令我畢生難忘的遊戲
結果,我當然就是立即跑回家囉,在坐車回家的途中,我一路看著這只遊戲的封面,看到封面有數隻娃娃
我還猜,戰鬥娃娃應該是可以幫我打怪物,工作娃娃是幫我工作(帶我走路,幫我拿裝備的小幫手)
過了沒半小時的車程,就回到家囉
之後就跑進電腦的面前,把那只光碟放進光碟機,然後就照著父親教我的方法,就是什麼都不理,直接ENTER按鈕,待他完成安裝就可以了
在安裝的過程中,我一路看著安裝畫面出現的圖片,一路就幻想著遊戲是玩什麼的
大約過了十分鍾,我的第一隻網遊"童話"就安裝完成了,我連忙打開那個期待了十分鍾的遊戲
我還記得那時不知道要什麼更新,我不停地按開始遊戲,也沒有反應,累我差點哭了出來,幸好,在我還沒有哭出來的時候,喇叭發出一陣到現在還很深刻的聲音
之後直覺告訴我,應該可以開始遊戲了吧,然後就點擊進入了遊戲囉
在慢長的LOADING畫面過後,居然出現了兩個輸入位置,我看見就猜是要我起一個想要的AC和PW
但是,無論我輸入什麼,他都說我輸入錯誤,最後連續5次失敗後,居然還把我彈出遊戲...
那時我感到真的很無奈,只好打給我同樣有玩童話的同學,尋求解決方案,那時跟我交情不錯的純品同學,居然叫我看說明,然後就掛掉了電話..
當時無奈的我,只好去看遊戲光碟的說明囉,看了後才發現,居然要申請會員啊,之後我就照著說明的指示,成功地申請了一個我自己的網遊AC了
之後就當然立即再次重新闖進這隻遊戲,我很自豪地輸入我的AC和PW,有什麼好自豪?我小時候個人認為,有一個AC,就感覺是有一種不知如何形容的感覺
整體來說就是自豪,感覺這東西沒辦法說出來啊,覺得是就是了。﹏。
當我自豪完一番之後,就看見有幾個什麼灰姑娘,美人魚之類的東西,經過我判定了之後,就認定了這些就是所謂的SER
記憶之中,那班同學絕90%是玩灰姑娘的,我就當然點進去囉,之後就出現了創新人物的介面,人物主要有2類,3種,2個樣子
就是男/女,是一大主類,之後有分為人類/精靈/矮人,和不同的種族有2個樣子,不知道是不是看了魔戒,覺得精靈委帥
之後就用了精靈囉,之後就出現了一個對我來說是一個很大的難題,就是起名字...從小至今,對於起名字,也感覺很困難
經過我約5分鍾的思考後,我決定起自己的名字作....精靈族
呵呵,聽了之後是不是覺得很怪呢?
現在想起也覺得自己改的名字很怪,有點想把自己埋在泥土裹
起名後,就點創做角式囉,之後就當然是進入遊戲!
進入遊戲後,那個忘記什麼名字的NPC,跟我說,要我完成新手任務,完成後可以得到禮物@@
我當然不會放過,然後就STEP BY STEP跟著指示,經過約2分鍾,就完成了,然後就把我踢出了新手教室,送到我來一個叫市鎮中心的地方
然後就做一輪新手任務,送了我幾件的裝備,村長就給我出那個中心了!
這也代表我第一隻的網遊遊戲正式開始了...那時候我不知道是玩什麼的,我就在那條精靈村中穿插,看風景
之後我學會了戰鬥和聊天,就開始認識了不同的朋友,同時等級也高了不少,有的時候還跟朋友PK呢
平日想煉功的時候,就會跟別的玩家走到一個叫"屎洞"的地方裹,跟一些不認識的玩家,組隊一起打怪,慢慢認識對方,同時成為好友
打怪時候互相的默契,當你沒HP的時候,有能力的玩家就會給你回血,在打王的時候,就一起弱化BOSS....等等,都是童話給我的好感覺
<<<上面未完>>>
新手的回憶實在太多了,也是我玩網遊的時間之中,真的是最開心的回億,不知道為什麼現在的網遊都沒法給到我,那種沒辦法形容的感覺
論2D和3D遊戲,我不覺得有3D的遊戲一定是代表好玩/新,其實3D不知道你覺不覺得有的時候會把玩家的距離拉大,在2D對比3D遊戲之下,我會在2D中更易認識到朋友
特別是回合式,像現在的自由打怪遊戲,我跟其他玩家除了買賣/公會等之外,真的沒有什麼交流
童話是一隻時間性收費的遊戲,跟那時候的其他遊戲都一樣,那時我會定期給錢買點數卡,不像現在的,錢都不想花,可能是遊戲質數下降的關係吧

-----------------------------
因為時間既關係....LOOK下我開POST時間(2:07)
都眼訓了,開始唔知自己打緊咩...休息下....,下次再寫落去

哈哈..
我記得我既第1隻網遊都係"童話"
細個大概小3-4 ..部電腦又廢
已經唔記得何來1隻童話光碟
咁就DL啦..
自己又笨 係咁申請AC都申請唔到= =
以為要買點數先玩得, 咁就俾佢呃左我人生第1次買既點數-,-!
好似$48 定 $68 = =
仲要買完唔知點用-,-! 俾呀媽罵
根住唔知過左幾耐 又回娘家再申請ac玩
好悶心咁申請到. 根住玩啦~
細個又唔識咩係online game 又唔識打字 淨係識打HI BYE= =
自己禁下禁下 慢慢先開竅下咁

記得個陣好快就冇玩,,
因為覺得好浪費- - 成日都要買點數玩

我記得第一隻都係玩童話~
仲有全班同學一起玩~
我仲記得我係魔c~成個家族都係識既~
不過可惜~大家升lv速度好唔同~上線又夾唔到..
想叫個人打王~d人又怕e樣果樣...
玩左2個月之後就冇玩

我既第一隻網遊都係童話
同樓主一樣咁接觸童話,偶然去7仔買自由斟發現童話呢隻game
果時都係要點數玩,玩完試玩果100點就再買過黎玩
之後就冇玩
到小6果時,fd叫我玩
我就玩翻
果時就開始沉迷於玩童話
玩到1次轉生+2轉
玩到我中1
到e家中3
想嘗試重玩童話
但多次都不成功
只因童話已經變左好多
無辦法再搵到之前既歡樂
現在只有回憶

十週年勳章(賀詞)

我既第一隻online game唔係童話...但係我都有為童話而家瘋狂過...
童話確實係一隻非常好既online game 但係而家已經冇玩了...
諗起當時我係由公測玩到指母姑娘版 都算係一個資深玩家xd
係童話認識左好多朋友 有曾經熬夜升lv既戰友 有曾經付出冇限時間去帶既朋友
亦都有曾經熟悉到約出來聚會既好朋友 所以係童話將大家既友情拉埋左
而家回望都好開心..但而家已經個個離開晒了 舊日風光已不再了
而家既童話已經變左一個單機game咁樣了....真可惜 童話已快變明日黃花了

我既第一隻online

就係童話 果時好細 見畫面好正
一路玩一路玩 超正

我的第一隻網遊 - 童話

想當年7年前
仲係小學雞2年級既時候,日日放學番屋企都會開個電腦既,果時我仲好勁,識玩MSN>!!!!,跟住有D樓下識既FD 同樣差唔多年級既
佢就同我講,喂,有隻新GAME呀叫童話,一齊玩啦.跟住我就諗啦,跟住就落街買左隻碟啦,好開心咁講!,仲記得果時好似係,...天方夜譚既時候
如果我無記錯既話.... 跟住我就返屋企跟住個盒既指引做, 好聰明, 咁就安裝左. 跟住果個新手包有個賬號既,好似仲有野送TIM,我就去開通左去啦
好啦,我開GAME 係到等更新...更下更下,好開心!!!! 因為可以開始遊戲啦.!!!!!!!!!!!! 跟住就聽到d好好聽既聲,無啦啦就轉左音樂..變左中間有2行野寫賬號同密碼.
跟住我心諗,姐係指岩岩開通果個.? 我就唔理啦,點知,真係成功左.仲好記得有幾個ser, 灰姑娘.sleep美人... 好似係... 跟住就簡左灰姑娘啦,無記錯既話,
好開心,我就入game啦,佢就簡左好多行野出黎咩顏色咩顏色... 我就係到簡啦,人類,男,人類一..跟住個名..呢家諗番起都覺得好低d 叫黑暗中的光明....
係一樣根據科學理論無可能發生既野... 好啦好好奇.. 就進入遊戲啦, 佢話有d咩新手禮物咩新手任務,當然做啦果時... 做做下就話咩過關去左市鎮中心.
再做多次新手任務, 我仲好記得我果時係拎杖.. 拎火虫同敏甲..跟住就衝左出去,完成任務,跟住我就行出去啦,跟住睇下風景,點知,無啦啦入左場景,
我無啦啦呆左,我就是但按左d野啦.按下按下就無啦啦係到跳舞... 無啦啦升左lv...-,- 可能因為係3lv怪既關係.
跟住就番入去e院啦,補血,我好無聊不停同d npc講野,講講下有一位係簡做咩既,我就簡左見習修士, 我就學左好神聖既〝巨木之擊〞,同好神聖既〝祈禱〞
跟住我大膽到去南綠野,仲要係3lv人仔.. 一到去見怪... 秒了1.-,-
跟住我就好唔倨,見到有好多人,係到組隊,一齊行, 跟住因為咁,識到好多朋友,加左好多好友...  ,係到打屎洞,打打下就10lv.心諗, 會唔會有d特別野啦,跟住係到問人.
有個好心人士就答我,可以簡職, 果位好心人士帶左我去青鳥城修士公會, 我係唔知發生咩事地簡左闇之信徒,跟住佢就教我話咩係要屈技啦.我就唔知啦.
就返左去... 從此 ,一玩就玩左4年,玩到小6 去到中一既時候,就無玩... 呢隻係我既第一隻網遊 - 童話
,更家係一隻玩得最耐既網遊....................

我都覺得童話好好玩

忍影世界

呢家無想當年咁好玩啦,,以前一出個陣真係成班10幾級一齊去史洞升,,,
最好笑係個陣差唔多全部小學玩,,全部都係叫屎洞
個陣一路吹水打怪係最好玩
呢家童話變哂~~只要搵人比錢帶1h已經可以快過平時打一個月既級
如果童話 重開就好

童話都幾好玩"不過玩左差吾多3個星期就無玩"原因果考試"之後就吾玩

我既第一隻online game都係童話 我記得果陣童話岩岩出 之後去動漫 佢比左隻碟我 之後就返屋企裝左隻game玩啦 我仲好記得果陣唔知玩乜 玩到17lv 仲係平民 因為唔識點轉職 覺得好悶就無玩 但之後格多一個月到 我又裝返黎玩 因為果陣有同學都有玩 之後開始識玩啦 之後我簡左做法師 我記得果陣玩好似$68一個月 我仲試過無錢玩 走去偷老豆d錢去買點數 搞到比老豆打到pk 我玩左一個月 終於玩到59lv 好開心啦 諗住聽日再升60 但我終於試到第一次比人爆ac 我真係唔知咩事 果陣入唔到 係咁登入 都係帳號錯誤 我果陣心情好差 好差 我果陣個名好0n9 叫乂kenken911乂 同我呢家個ac名一樣 之後我再玩過 今次玩狂戰士 之後識到個有火神既巫師啦 我仲好記得果陣 一招火神 連秒雪怪都唔得 真係好鬼低攻 開始同佢熟啦 之後佢賣左個ac 同我一齊升 佢今次玩暗c 之後同佢成日傾電話 果陣差d以為去左搞基= = 我成日借個ac比佢玩 之後佢有一次換左個巫師返黎 我勁開心= = 終於有得玩返 因為果陣我隻狂戰得64 仲差1lv先有招唔知咩斧 無心機升 但咁都換到巫師 但係...我又再次比人爆ac 條巫師打身份證 換返個ac返黎 但係果陣我個狂戰士ac係亂咁打 我又再次比人爆ac...之後就一直都無玩啦  直到兩年前我收左隻闇術師返黎 但係玩左陣都無玩 因為已經搵唔返以前果種感覺 一齊打屎洞 一齊升月光村 一齊慢慢周圍行捉卡拉龍 行左成日先撞到兩隻 好彩最後都捉到一隻

應該係出左次元之後就搞到童錢係咁降價..

之後有錢既就有錢上去 冇錢既就追唔到 ~

在早期的童話,
有了朋友,
有了寵物,
自己捉了寵物,
有了家族,
千辛萬苦有了火球秒屎洞,
再千辛萬苦有了地 上5島,
騙過人被人騙過,
有了假兄弟姐妹父母,但情是真的,
花了一個月練成了一招火神,
有了一套7色鹿,
拿到全服第一個白羊座頭銜,
小男孩泡了個小女孩,
會長送了珍貴的核心做結婚禮物,
有了第1只火智寵,
上了第一次23r,
守了第一次城,
工作技能上十大了,
帳號被竊了,
帳號拿回來了,東西重買了,
黑洞強了,月費制沒了,
不玩了!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-18 11:43 AM , Processed in 0.041966 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存