2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 鼠兔樂園 想養倉鼠(我係new手)
go

想養倉鼠(我係new手)

咩品種ge倉鼠好養d and易打理d
要咩d咩比佢(例:home,玩具,食物)加埋大約幾錢
我呀媽話倉鼠d屎好臭 係咪真嫁-3-
養幾多日可以拎上手玩
我呀媽唔比我養ge
好唔好先斬後奏=3=

唔比你養就傾掂先喇
你識先斬後奏,你阿媽一樣識,
到時你因住某日放學返到屋企就唔見左隻

原帖由 熱檸水 於 10-11-26 04:33 PM 發表
養幾多日可以拎上手玩
我呀媽唔比我養ge
好唔好先斬後奏=3=

熊仔鼠 比較得意可愛又大隻 打理其實隻隻都差唔多 但d屎屎都比其他鼠大左d
有平有貴 22~50$ 我d熊仔鼠 咩都食eg: 飯 雞比 菜.. 肉...意份 我養個d係會食的
養1隻既話 基本上 你用木粒 1個月先會臭  正常黎講 1~2星期換一次
養幾多日可以拎上手玩
不是隻隻都可以放係隻手到玩,,, 會咬人的....  
我呀媽唔比我養ge
養鼠係最易養 你養水類動物 臭死你
好唔好先斬後奏=3=

基本上買用品都係

30$食糧  我d鼠每日 1隻食10幾粒 瓜子
4x-5x$ 木粒 可用3個月~6個月 1隻的話
40~50$  飲水機  依家係mk睇到係貴左

你買龍  好多時包埋 (飲水機) (有home仔個d)
買龍有平有貴 50$~200幾$都有 睇下你買幾大

木粒 一定要買 防臭味

女鼠鼠比會公係惡d  

女鼠鼠大肚既時間會咬人

鼠鼠平衡可以養到 9個月~1年 最長可以有2-3年

最平既鼠 就係小灰霸 係mk金魚街 有9$隻

我比d鼠鼠相你睇下
http://www5.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=4344403&extra=page%3D1

2頁都有架  我分開左post

熊仔比較好養d..行得慢,,又大隻,,打理方面係便便大粒d

平平地一百蚊內搞店

睇下你有冇心機多d幫佢換底料1星期1次都可以接受(但最好3-4日幫佢換一次)

養幾多日可以拎上手玩
唔定..最好養左幾日比佢熟左個環境同你把聲先
有d一世都唔上你手玩,..有d係唔係都咬你先..比多d心機對住佢就好d

我呀媽唔比我養ge
好唔好先斬後奏=3=
你諗真d先好...到時強烈反對你點處理佢先..
鼠都係生命,,,要認真對待佢地

鼠鼠D屎不臭的  是尿才臭  多給點心機整理

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-16 11:57 AM , Processed in 0.489107 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存