2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Soul of Magic 魔法物語 《魔法物語》心得區 24/1更新 ★☆ 肉盾 ●㊣ 衛士 槍手 ㊣● 狙神 ☆★ 新 ...
go

24/1更新 ★☆ 肉盾 ●㊣ 衛士 槍手 ㊣● 狙神 ☆★ 新手興家攻略 [複製鏈接]

大家好=] 最近魔法物語公測 小弟環遊左多個小時
完全掌握左呢款2011年我第一隻既online game
廢話唔講咁多 入正題:lol
19/1 更新槍手攻略 綜合攻略
20/1 更新搵錢捷徑 升LV攻略
23/1 更新衛士技能攻略+總結 升LV攻略
24/1 更新衛士技能攻略 搵錢捷徑 升LV攻略

最近聽到有人話睇左我既攻略中左伏咁 我上黎睇返
原來打錯野 而佢地又跟哂做 先對"中伏"既人講聲 唔好意思!
家陣再作修正!

送上本人車頭照一張

#1  衛士攻略 部分完成
#2  槍手攻略 部分完成
#3  綜合攻略 部分完成

介紹下隻肉盾先啦

衛士:近戰物理攻擊,擁有最強的物理防禦,中等的魔法防禦。

當衛士與敵人對戰時,第一個動作即是高舉盾牌,將全身藏在背後,右手拿著長劍伺機戳向敵人的空隙。在敵人無法看清盾牌的背後動作下,發動奇襲。在這種防禦的情況下,衛士移動速度通常很慢。
衛士深黯防守技巧,知道如何使用盾牌去抵擋敵人,還有使用盾牌與身體間的空間去吸收敵人強大的衝擊力。
盾牌是一種武器,衛士經常冷不防用盾牌撞擊或揮擊對方,使對方失去平衡跌倒,再伺機連刺敵人。
衛士在盾牌後面並不是只有防守而已,他會在戰鬥中蓄積足夠的力量,然後放棄防守,一次爆發出來,造成對方極大的傷害,使敵人認知到他存在的威脅。
衛士可以忍受痛苦,但是他不能忍受隊友受到傷害,這種情操會使他對傷害隊友的目標燃起復仇之血。

屬性加點:
由屬性點開始講
基本上我係頻到問過各江湖大佬 升級超人
部份答我全體 部份答我全力   

全體的確無錯 好頂得 但係缺少左一樣野攻擊力
就算頂得 但係唔得打 依靠把劍都無用
早期只係靠一把2xx攻既刀 跟本單人過唔到2星18副
全力亦一樣 無足夠既血量 好似18副比皇一下秒既法師:'(
但亦未至於一下秒既 只係比較浪費血藥 即係哂錢:Q
對於防(加敏)既樣野 靠裝就夠 18lv已經1300防   
小總結:
超級肉盾無力型           ~ 全體
超級攻擊散仔型           ~ 全力
無敵秒怪肉盾型           ~ 1力1體
超級肉盾血牛無力型    ~ 1體1敏

技能加點:
技點呢方面應該係最令人頭痛既問題吧!?
又驚加錯 又驚廢 雖然我都驚
分析下各早期技同建議加點先:lol

疾風劍    物理傷害                         建議: 5點[省點型] 10點[屈機型]
修練:★★★★★
.對於5點 比較節省技點 而實用
   10點 如果爆星既話 真係同烈火差唔多成比例 如果想點爆 有多餘就點好了
   家陣我目標都上10點 不過家陣7點 全部點都留返比十字烈火刺蝟劍訓之裹既技能
碎石盾襲 物理傷害建議:1點[普通型]
修練:☆☆☆☆☆
.基本上呢招無乜用 實用黎講就係黎發動奧義技能
十字防衛 自身技能   建議:10點[正常型]
.唔洗講 呢招加防 增強肉盾既能力 有幾多防 加幾多防
烈火劍    物理傷害                        建議:5點[普通型] 10點[秒怪型]
.基本上早期d招最高攻係佢 5點其實已經足夠
   如果想再變態d 就加哂佢吧!
流水劍    物理傷害                        建議:1點[普通型] 10[秒怪型]
.係衛士眼中 呢招應該係最消魔 衛士已經小魔  佢1lv已經要消耗48魔
   但係後期佢都幾有用 衛士出哂名少攻擊技 有點就點爆佢 但係測試過
   1點同7點既分別相差好少 多十幾 想點加 隨你所想 總結係下面
吸引盾    自身技能                        建議:1點[普通型] 5[吸怪型]
.副本頂怪就靠呢招 隊友一打(例如槍手) 但d怪就會沖埋去你隊友到
   你就要靠呢招 引返佢返黎 但係你要慢慢咁修練招技上五星
   但係1點基本上係吸唔實 想再吸實D既朋友 加5點就夠
劍術訓練 自身技能  建議:10點[正常型]
.唔洗講啦 呢招係必選 加戰技攻擊力
刺蝟盾     自身技能 建議:10點[屈機型]
人地打你就算幾多 一定會自動反擊    一流!
盾襲訓練 自身技能建議:X點[XX型]
修練:X X X X X
呢招都唔知點解釋好 加護甲加多D 不過比怪圍果陣D護甲值無咁易跌
   無咩建議 想點就點-__-
疾風盾襲   物理傷害  有待更新
有待更新

大總結:(紅色為重點)
後期衛士防同血多過頭 攻就少到阿媽都唔認得
所以 20LV前全力 21LV之後開始1力1體
20LV果陣D怪唔會好惡掛 加上30lv之後 矮人平原d怪超惡
防又高 打得太慢
而技呢方面就應該係
疾風5 碎石1 十字10 烈火10 流水1 吸盾1 劍術10 刺蝟10
上面就係我既點法 不過我家陣31lv 家陣未完成既技係:十字8烈火劍7劍術3刺蝟2
血1617 物防2232 魔防1755

作者:[遊戲]蒼藍悲曲 , 協阪安治
歡迎係game問野

若轉帖 請注明 樂*@abc1234lam , 2000fun @ a70797549
本攻略純參考 有任何不測 全不負責

禁下下面果個按鈕
讓多d新手知道吧

已有 4 人評分威望 Good 收起 理由
Mr.豪 + 75 點擊率1000+5000
pkg31234 + 2 你的文章對我很有用。感謝!
☆追魂★ + 20 感謝分享!
曉乂夢 + 1 唔錯啊~~

總評分:  威望 + 95  Good + 3   查看全部評分

職業:槍手
職業特色:遠距物理攻擊,中等物理傷害。
職業介紹:冷靜、敏銳、機靈,使用大且長的步槍,藉由訓練有素的穩定心思,將子彈準確的射向目標。身著布與皮縫合的衣甲,為槍手提供基本的防護,並靈活的轉換射擊位置。他們在後方為隊友提供穩定而持續的支援火力,使敵人背負著渾身傷痛,惡狠狠的瞪著他卻無法可施。槍手善於使用自己的「源力」,將感官延伸到環境中,感受環境的變化,以預測對方的動作與弱點,射出致命的一槍。
              ↑

以上為廢話一堆..請無視

好壞處:
槍手優點: ok高攻,遠攻
槍手缺點:低血,低魔

屬性加點:
個人建議:
大力炮神型:全力
防衛炮神型:1力1敏

血牛炮神型:1力1體

技能加點:

泡泡子彈         
建議: 10點[掛機型] 1[連技型]
原因:呢招係普攻技 適合用開內掛人士用
火花子彈
建議: 1點
原因:招技唔係特別勁 加1點只係開奧義用
狙擊
建議: 1點
原因:招技再加上去只係加秒數 唔會加%
【適合修練】
泥彈跳射
建議: 10點
(同空氣子彈 2揀1 是但1個加爆佢 唔好2個加哂)
原因: 招技都幾高攻下 值得學
空氣子彈
(同泥彈跳射 2揀1 是但1個加爆佢 唔好2個加哂)
原因:如上
強化彈頭
建議: 4-5點夠了
原因:呢招加攻技黎 加上去會加攻 值得學 但驚唔夠點學其他
加4-5點夠了

【適合修練】
射擊訓練
原因:被動技加攻
消音建議: 1點
原因:招技打boss有用 1點夠了
射擊技巧建議:10點
原因:被動技加攻
熔火子彈有待更新

歡迎係game問野

若轉帖 請注明 樂*@abc1234lam , ** @ a70797549

升候指南:
.01 ~ 10      新手任務解決
.11 ~ 20      :做主線任務 建議呢個時候唔好做支線任務
                                      到達15LV之後 再開始清洗所有支線任
                                      記住要做每日任務 一次有10M經左右 可以直接上20LV

如果做哂d任都上唔到 就用你打怪出返黎既「鍛鍊卷」
                                      食左會有個任出黎 不過每日有限制做幾多次 記住要睇地方至好接
                                      接左d自己唔夠打既地方就   
.21 ~ 30           :基本上呢到都係缺水既地方 鬥獸場解決吧!又多經又有裝整水!

岩岩測試過 最黑暗係30升31 矮人D怪又自動打人 衛士都痛到扣393
                                       最好打哂成SET試煉上/中品 !
                                       經過我博哂命去升lv 得一個方法 鬥獸場-__-
                                       點解!? 31升32得幾多個任做 最多到3x%左右  
                                       32升33衰過上面  得1個任做 升左成日先1lv
                                       33升34都好d 得2個任做 不過都過唔到20%
                                       所以 我家陣博哂命升上34
.31 ~ 40         :有待更新

搵錢捷徑:(紫色為1~30lv)
1.15LV上 地點:圖書館   圖書館怪已經夠多 我打左半個鐘已經搵到五千金左右
2.18LV上 地點:18副本  槍手同衛士係2/3星就要組人 1星就可以自己單挑打裝 拎去賣比NPC

不過1星出哂名少怪 出裝既機會都好少
3.20LV上 地點:鬥獸場   衛士搵錢 整法水好地方 D裝係咁出 衛士又夠打 Good! 槍手仲未試
4.28LV上 地點:28副本  呢到簡值搵錢勝地 是但鑑左件上中品裝都發達 1件中品裝1m5我都賣左(唔知有無蝕 )
                                         上品就唔知啦 不過肯定超貴貴貴貴貴貴貴貴.....以下省略近2036字

全稱號取得方法:

稱號獲得方法
力量成長力量屬性投點達一定數量
敏捷成長敏捷屬性投點達一定數量
智慧成長智慧屬性投點達一定數量
睿智成長睿智屬性投點達一定數量
體質成長體質屬性投點達一定數量
精神成長精神屬性投點達一定數量
技能學習(戰技)習得一定數量戰技
技能學習(智識)習得一定數量智識
技能學習(應用)習得一定數量應用
隱藏成就(一)有待更新
隱藏成就(二)有待更新

鑑定裝備方法:
1 - 去紅圈果度

2 - 放件無黑左既裝入去 禁制! ~搞掂了

奧義卡使用方法:

1 - 順次序~圓點顏色
2 - 例如:土~水~風
3 - 之後再禁空白鍵 咁就用到了

修練方法:
1 - 到左修練區之後 (希望之光地圖左下)
2 - 按技能 右上角 修練的按鈕
3 - 再揀想修練的技能 就得了

歡迎係game問野:$

若轉帖 請注明 樂*@abc1234lam , 2x00fxn @ a70797549

總結:
超級肉盾無力型    ~ 全體
超級攻擊散仔型    ~ 全力
無敵秒怪肉盾型    ~ 1力1體
簡單直接易明白e句我最鍾意

樓主既資料岩曬我啊0.0
今日岩岩玩呢隻職..還可以

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

好詳盡 資料對我很有用

感謝樓主呀
我唔洗咁苦啦

邊度睇稱號取得方法?  太多野我睇到眼花

劍術訓練我反而認為如果有多就好+
價格比冇咁高
吸引盾如果隻怪俾人打左2下,你唔+多幾點基本上都拉唔走
風劍我認為價格比都係較差
而且後期有風盾
用處不大

好利害喔..
期待大大出植物使...

興家方法 : 汁垃圾hahahaha

我想問下隻肉盾....
1力1敏好唔好呀- -

原帖由 曉乂夢 於 11-1-19 07:44 PM 發表
我想問下隻肉盾....
1力1敏好唔好呀- -

1力1敏都ok 不過少血
一次過頂多隻怪會易死咁

有冇劍士加點教學?

笑傲無雙 玩過星曲WEB

正啊 我e家色加點la

唔該你呀樓主 好有用

我想知劍士既資料

肉盾係副本打唔打S級?= =
小弟想係冇咩可能- -
又低攻又冇用....只有頂怪.......(小弟係用盾)
冇次打到S- -
有D想換法/槍...

笑傲無雙 玩過星曲WEB

thx~ very helpful

精神病院+1!  嘿嘿!!
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 08:56 AM , Processed in 0.043879 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存