2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 鼠兔樂園 熊仔鼠新養問題
go

熊仔鼠新養問題 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

我買左佢返來幾日,個籠兩層樓上有間屋仔我己經放好哂棉之類
但係佢點都會係下面果層堆好訓,死都唔上去間屋企訓
同埋我放野食係隻手心到,佢永遠都當左我隻手指係食物咁咬,無見血,但都好痛,但係我將食物盒放到佢面前,佢會用個口搵佢鍾意既野食,果時我又可以拎起佢放係我隻手到(連食物盒),多數我掂佢第一下就好驚咁望住我,但係第二下之後就完全無事咁任我掂,我由佢後少少到拎起佢時,佢點都會用後腳推一推咁走左去,有時仲會一野咬落去我隻手,又唔停咁走,有無得令到佢靜少少係我隻手到
同埋唔知點解佢唔玩轉輪,又唔用磨牙石
點解會咁

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 siuki520 於 11-2-22 02:55 PM 發表
我買左佢返來幾日,個籠兩層樓上有間屋仔我己經放好哂棉之類
但係佢點都會係下面果層堆好訓,死都唔上去間屋企訓
同埋我放野食係隻手心到,佢永遠都當左我隻手指係食物咁咬,無見血,但都好痛,但係我將食物盒放到佢面前,佢會用個口搵佢鍾意既野食,果時我又可以拎起佢放係我隻手到(連食物盒),多數我掂佢第一下就好驚咁望住我,但係第二下之後就完全無事咁任我掂,我由佢後少少到拎起佢時,佢點都會用後腳推一推咁走左去,有時仲會一野咬落去我隻手,又唔停咁走,有無得令到佢靜少少係我隻手到
同埋唔知點解佢唔玩轉輪,又唔用磨牙石
點解會咁

我用經驗分析一下意見:
(1)並非所有鼠鼠(不分品種)都喜歡瞓入屋仔 佢地會隨心所慾係籠中到處瞓 正常現象

(2)只係幾日時間 鼠鼠同你之間未建立好關係 對你有驚慌情況下咬你屬正常 而手中有食物氣味更加容易被咬情況出現 而你捉佢既手法唔好從後拎起 鼠鼠會非常不安
你可以閒來時間(唔係餵食時間) 多d俾佢熟悉係既氣味 例如多d幫佢動底材及清潔底材 因為底材最易吸味同埋你既隻手亦同時係鼠鼠面前出現令佢有所習慣 久而久之
鼠鼠會好快接納到你氣味 依個時候唔需要心急 係清潔籠或整理底材時 你可以順手不時摸下點下佢既頭示意友好 當幾次之後鼠鼠習慣你既動作 你就可以點一下佢既頭
再從背後直接拎佢放係自己手中 記得每次摸佢點佢時 先清水洗不要有食物氣味及你越驚鼠鼠 鼠鼠會收到 到時會蝦返你轉頭成日咬你 有時你可以惡少少鬧下佢咬人係唔得同
用少少力係頭上點一下 等佢知道!

(3)就你以上鼠鼠既反應 多數可能對環境唔熟悉 鼠鼠仲處於不安情況 所以唔多願玩 但亦有少數鼠鼠天生懶洋洋唔喜歡運動
磨牙石隨便擺放就好 鼠鼠唔用磨牙石都冇辦法 平時鼠鼠食野時 都可以從食物中磨到牙 最好有餵食蔬菜 因為纖維有助磨牙的!

以上屬個人經驗意見 每人做法及鼠鼠天性不同 樓主可作參考 從而悟出自己與鼠鼠之間既友誼

十週年勳章(賀詞)

原帖由 ☆魔鬼皇☆ 於 11-2-22 03:54 PM 發表

我用經驗分析一下意見:
(1)並非所有鼠鼠(不分品種)都喜歡瞓入屋仔 佢地會隨心所慾係籠中到處瞓 正常現象

(2)只係幾日時間 鼠鼠同你之間未建立好關係 對你有驚慌情況下咬你屬正常 而手中有食物氣味 ...

原來係咁,睇來要過多一段時間先了解到佢

玩過星曲WEB

另外熊仔鼠品種性格較膽小 .. 盡量避免動作太大嚇壞牠
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 02:20 AM , Processed in 0.029297 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存